Keresés

Részletes keresés

bpityu Creative Commons License 2010.02.17 0 0 547
fura suli lehetett, nekem minden infót megadtak hozzá,hogy ki tudjam számolni. hát igen,aki suli helyett csajozni/pasizni jár :)
Előzmény: Route66_motoros (546)
Route66_motoros Creative Commons License 2010.02.12 0 0 546
Végre valaki egyetért velem. :D
Én is számoltam tetőt csak ott nem volt térdfal. Ezért is érdekelne, ezt bezzeg nem tanították meg a suliba. :S
Te sem tudsz küldeni ilyen tervet?
-carcass- Creative Commons License 2010.02.07 0 0 545

Na így kerek.;-)

Én már számoltam ilyet.:-)

Előzmény: Route66_motoros (544)
Route66_motoros Creative Commons License 2010.02.07 0 0 544
Csak hogy senki ne legyen tévedésben, a térdfal vasalása függ:
- tető hajlás, térdfal magassága, a felső és az alsó koszorút összekötő oszlopok távolsága, a tető önsúlya, az adott területen alkalmazható hóteher ( általában 0,8 KN/m2) a széltehertől ( épület magasság és tető alakja alapján) valamint az ezeknek a terheknek a biztonsági tényezővel beszorzott értékétől (bt: 1,2- 1,5 az MSZ és az Eurocode függvényében) <-- ez mind a függőleges terhelés hatására vízszintes erőt eredményez--- > erre kell bevasalni a térdfalat!
Sehonnan nem tudtam szerezni térdfal vasalási tervet, ezért kértem volna valakitől aki már építkezett és van statikai terve hogy lássam rajzon, de ha nincs akkor nincs.
Üdv
-carcass- Creative Commons License 2010.02.03 0 0 543
És leginkább függ a tető hajlásszögétől...
Előzmény: bpityu (542)
bpityu Creative Commons License 2010.01.31 0 0 542
vasalása attól függ,h mi van a térdfalon,és a térdfal milyen vastag.
csomóponti kialakítása meg attól függ,h milyen magas.
Előzmény: Route66_motoros (541)
Route66_motoros Creative Commons License 2010.01.19 0 0 541
Sziasztok!

Valaki tudna küldeni térdfal statikai tervet hogy lássam hogy néz ki? Ill arról is jó lenne hogy hogy van bekötve a monolit lemezbe a térdfal oszlop... milyen hosszan nyújtják be a felsővasalást?
bpityu Creative Commons License 2009.12.23 0 0 540
a szálirányú hasadások, ha normálisan méretezték a szelvényeket,akkor nem lesz baj.
Előzmény: Axióma (537)
Axióma Creative Commons License 2009.12.18 0 0 539
Az lehet... legalabb megnyugtattal:) Mondjuk a csavarokat nem huzogattuk meg, de pl. a talpszelemen mar epiteskor el lett takarva (belulrol, kivulrolt tavaly ilyenkor szigeteleskor).
Előzmény: halaloszto (538)
halaloszto Creative Commons License 2009.12.18 0 0 538
Az nem nyirodas, hanem a fa igy szarad.

a repedesek gondolom a szalirannyal parhuzamosak.

attol van, hogy nem egyenletes a surusege a szalaknak, igya zsugorodas sem. a balfele mondjuk a fanak inkabb a belseje volt, suru gyurukken, a jobbfele meg a kulseje, ritkabb gyurukkel. a jobbfele jobban zsugorodik, de a balfele nem engedi, ezert hosszaban megnyilik.

statikailag nem szoktak vele foglalkozni, a harom kisebb deszka egymason ugyanolyan eros mint az egy vastagabb.

vajk
Axióma Creative Commons License 2009.12.18 0 0 537
Nalunk nyirodas jelei vannak egyes tartoelemeken (kicsit ferde, egymassal parhuzamos repedesek, nem ernek szeletol szeleig). Latta statikusunk ketszer is, latta az acs is, es azt mondtak, hogy ez igy normalis, ne torodjunk vele... Sajna most takartuk el a szigetelessel, ugyhogy max. ha talalok korabbi fotot rola akkor tudom megmutatni.
Na most akkor kinek higgyen az ember...
Előzmény: Törölt nick (536)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.18 0 0 536
halálosztó jól mondja.

Nem megcsavarodott a fa, hanem egységesen dőlt kifelé.
(lehet én fogalmaztam rosszul mert én is elcsavarodásnak írtam.. hisz végülis a többi szelemenhez képest elcsavarodott. De önmagához képest nem nagyon deformálódott. Szépen egységesen megindult kifelé.)

Ez annyiban róható fel a vizességnek, hogy a kiszáradáskor összement, és a leszorító anya távol került a fától. -én hibáztam, mert nem néztem rá nyáron is.

itt egy rajz:

persze a fa alja a saroknál megrogyott, de nagyjából tartotta a négyzet formát.
simán beláttam a menetesszárig, tehát nem volt leszorító erő.

NeomatiK!
Igen. Nem a csavarokkal volt gond. (a koszorú kiöntésekor kerültek a helyükre, tehát nem lehettek lazák)
Viszont olyan rémképeim voltak, hogy talán megnyúltak... bár így utólag ez elég vicces, hisz hamarabb préselődött volna be az anya+alátét a szelemen közepébe, minthogy a 12-es vas megnyúljon.

Szóval okuljon mindenki, hogy legalább az első nyáron érdemes újra meghúzni a csavarokat.
És a kisebb elcsavarodásba sem kell beletörődni. Vissza lehet húzni egy-két alapcsavarral.

Előzmény: _lala_ (533)
NeomatiK Creative Commons License 2009.12.17 0 0 535
Azt hittem, hogy a csavar lazán van a koszorúban. De szerencsére akkor nem így volt.
Előzmény: Törölt nick (532)
halaloszto Creative Commons License 2009.12.17 0 0 534
forditva van.

amikor szarad, akkor gorbul. ha be van epitve, akkor rogzitve van, nem tud sokat mozogni, "teto alakura szarad meg"

keteves, kiszaradt anyagot ha vennel, felet dobnad ki mert gorbe, csavarodott.

vajk
Előzmény: _lala_ (533)
_lala_ Creative Commons License 2009.12.17 0 0 533
Ezek szerint nyáron száradt ki rendesen a fa.

Persze, mert tavasszal "még rigó fütyült rajta"...
Szerintem ez gáz, ilyen fát nem szabad még beépíteni, mert száradás közben - a mellékelt ábra szerint - mindenféle deformációkat is elszenved a fa, pl. csavarodik.
Előzmény: Törölt nick (532)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.17 0 0 532
Laza csavar:
amikor felraktuk a szelement a koszorúra, úgy rácsavartuk az anyát a menetes szárra, hogy az alátét belepréselődött a fába. Pár hónap múlva (tavasszal) megint húztam rajtuk.
Most meg (fél év múlva) olyan lazák voltak, hogy kézzel tudtam csavargatni.
Ezek szerint nyáron száradt ki rendesen a fa.

Az utólag beüthető csavar: (alapcsavar)

egy 25-30cm hosszú 12-es vastagságú menetesszárat képzelj el. (csatoltam egy képet)
A kúp alakú bevágásban egy titángyűrű volt. (vagy az olcsóbbakon alumínium-gyűrű)

Nem lóg ki csavar síkjából, így befelé szépen be tudod ütni.
Viszont amikor meghúzod felül az anyát, a csavartest megindul a betonból fölfelé, és a kúp végződés miatt elkezdi szétfeszíteni a gyűrűt.

700 kiló húzóerőt mondtak a boltban. (ha 8 centi mélyen van a betonban)

Előzmény: NeomatiK (531)
NeomatiK Creative Commons License 2009.12.16 0 0 531

Hogy kell érteni, hogy lazán voltak a csavarok?

Ez az utólag koszorúba fúrható csavar hogy működik? Hogy kell berakni? Mi fogja a koszorúban?

Előzmény: Törölt nick (530)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.16 0 0 530
Közben történtek fejlemények szelemen-csavarodás témában:

Mindenki mondta, hogy ez a mozgás természetes, úgyhogy hónapokig nem néztem rá a fára...Aztán október végén jött a hidegzuhany. Az egyik szelemen 15-20 fokkal volt elcsavarodva a többitől. (a többinél csak a szokásos ujjnyi rés látszódott)

Vettem egy csomó utólag befúrható szelemen rögzítő csavart, (darabja 700Ft) és befúrtam őket a fán át a koszorúba.

Csak ezután mertem hozzányúlni az eredeti menetes-szárakhoz, amik a koszorúból álltak ki.
(és már ezek is el voltak ferdülve) -Azt hittem, hogy egyszerűen kihúzta őket a koszorúból a tető súlya, ezért nem mertem meghúzni őket a plusz csavarok berakása előtt.

De nem a súly volt a gond! A csavarok egyszerűen lazán voltak.

Hihetetlen, hogy így összemegy a fa. (szerencsére csak az egyik ötméteres szelemen csinálta ezt... a többi nem csavarodott el ilyen szinten. Bár a csavarok ott is lazák voltak)

-pedig tavasszal átnéztem a csavarokat.... de a nyár már kimaradt. (az egész tető tavaly télen készült)

Egy jó hír azért van: az ácsok állításával ellentétben vissza lehet billenteni az elferdült szelement. A többinek is adtam plusz csavarokat. Az ujjnyi rés eltűnt.

NeomatiK Creative Commons License 2009.12.01 0 0 529

Annyi pontod lesz az összesítésben, amennyi pénzed megmarad a hídépítés során, tehát minél sporólósabban kell megépíteni.

Az elefántok már csak ilyenek :D Egyik pályát az elefánt miatt nem tudtam befejezni, talán pont ezt a 21-est. 2 elefánt átszállítódott, de a harmadik nem akart, pedig a pálya ugyanaz volt. Muszáj voltam teljesen átépíteni a pályát.

Előzmény: Axióma (528)
Axióma Creative Commons License 2009.12.01 0 0 528
Ja nem akartam kilepni a sikertelen palyarol, de ha megjeygzi majd megnezem otthon, hogy hol tartok. Tetszik egyebkent, csak a mostani hidjaim mind osszedolnek, vagy be se tudom fejezni penzhiany miatt.
Az elefant nalam gurulni szokott:)
Előzmény: NeomatiK (527)
NeomatiK Creative Commons License 2009.12.01 0 0 527

Ha elindítod, akkor START GAME, majd látsz egy 1-est, arra kell kattintani (ha jól emlékszem, akkor így volt), tehát az első pályától kezdesz. Ha azt megcsináltad, akkor jön a 2-es, majd 3-as stb pálya. Ha kilépsz és valamikor később visszalépsz, akkor emlékszik rá, hogy melyeket csináltad meg, ezek is benne lesznek a felsorolásban és a következő pálya is, amit nem csináltál még meg (de ennél a következő pálya számánál nincs pénz írva, mivel még nem csináltad meg). Gondolom, hogy az IP cimet jegyzi meg, mert én a cookikat szoktam törölni és mégis emlékszik rá, hogy hol hagytam abba.

Van téli részleg, meg challenge is. Még nem fürkésztem át teljesen, lehet hogy van több is.

Először a könnyebb pályák vannak. Széfet meg elefántot kell áttolni a hídon :))

Előzmény: Axióma (526)
Axióma Creative Commons License 2009.11.30 0 0 526
Nem latom a szamozast... 1000 dolcsis, 13.3 m, es szefet kellene attolni? En mar itt elakadtam, nem tunt 20-nak amit megcsinaltam.
Előzmény: NeomatiK (525)
NeomatiK Creative Commons License 2009.11.30 0 0 525

Egy kis hídépítős játék:

http://limexgames.com/games/cargo_bridge/

Küzdök vele egy ideje, de a 21. pályát eddig nem sikerült megcsinálni. Kinek sikerül?

subaaa Creative Commons License 2009.11.27 0 0 524

Hát ez nálunk egy beadandó házi, aztán ha eljut az ember a vizsgáig (az sem könnyű....) akkor a vizsgán 1000% hogy igénybevételi ábra az lesz, és még ahoz kell húzni valamilyen tételt.  15:15-től pont ebből a témakörből írok Zárthelyit, szurkoljatok.... Mondjuk ezt valamivel könnyebbnek tartom mint az előző zh-t (Rácsos szerkezetek rúderőinek számítása csomóponti & átmetsző módszerrel), de ennek is vannak buktatói.

Ha ez a mai ZH meglesz, meg ezt a házit beadom, akkor mehetek vizsgázni, jó lenne!!!!

Zsaki73 Creative Commons License 2009.11.27 0 0 523
Ehhez hasonló feladatot kaptam a statika szigorlatomon. Meg kellett határozni a legnagyobb lehajlást ill. elfordulást. Sajnos axis nem játszott :)
Előzmény: subaaa (520)
NeomatiK Creative Commons License 2009.11.27 0 0 522
És mi jött ki támasztó erőnek? Számítással kellett vagy grafikusan? Vagy grafikusan, majd számítással ellenőrizni?
Előzmény: subaaa (520)
NeomatiK Creative Commons License 2009.11.27 0 0 521
Még nem hallottam senkitől, hogy gerendának hívta volna a födémből elméletben elkülönített zónát. Persze ettől még lehet, hogy van aki használja így.

Már régebben gondolkoztam rajta, hogy azért (is) (lenne) jó sátorban lakni, mert nem kell statikával foglalkozni :)

Előzmény: halaloszto (519)
subaaa Creative Commons License 2009.11.27 0 0 520

F1=5160 N

alfa1=241 fok

F2=5880 N

alfa2=243 fok

Egyenletesen megoszló terhelés nagysága és hajlásszöge:

q=2830 N/m,        90 fok

Lineárisan megoszló terhelés nagysága és hajlássöge:

q0=3740 N/m       270 fok

Koncentrált nyomaték z irányú skalárvetülete:

Moz= -5640 Nm

Ennek aztán jó dolog megrajzolni az igénybevételi ábráit, főleg a hajlítónyomatéki ábrában a lineárisan megoszló terhelésnél!! :D

Már a támasztóerők meghatározásával is eltöltöttem jó kis időt! Nem egyszerű, nem egyszerű....

halaloszto Creative Commons License 2009.11.26 0 0 519
nem mondom hogy felreerted, de mondjuk ugy hogy nonkomformista modon fogalmazol.

a fodem egy olyan szerkezet, aminek elsodleges feladata hogy sikban eloszlo terhelest viseljen.

ha pl rateszel egy valaszfalat, akkor az nem 2D hanem 1D eloszlo terheles. az ilyen viselesere a gerenda nevu szerkezet szolgal. hogy a gerenda elhelyezkedesileg benne van a fodemben, az reszletkerdes.

a mestergerendadat ala kellene tamasztani a ket vegen. statikus megmondja milyen keresztmetszetu beton pillerrel. alapozas is kell annak a pillernek, de az elfer a foldben. a falban meg hohidat okoz a pth38 teglahoz kepest, kell ra plusz hoszigeteles es kesz. ha a plusz szigetelessel nem fer el a 38 centiben, akkor valamerre ki kell logjon, nincs mese. vagy belul lesz egy kiallo piller a falon, vagy kivul lesz akar csak hungarocellbol egy kiallo piller. vagy pont ott lesz egy belso fal (valaszfal), amit kcsiit vastagabbra veve el is tunt az egesz.

ezert csinaljak ugy, hogy elobb talald ki az alaprajzot, aztan majd utanna tervezunk fodemet meg tetot. mert akkor mar latszik, hogy a belso falak kozul melyiket lehet tartofalnak hasznalni, melyiket nem, hol lehet pillert eldugni, stb.

vajk
Előzmény: NeomatiK (518)
NeomatiK Creative Commons License 2009.11.26 0 0 518

Ez bennem is felmerült, láttam is már ilyet. Nem másztam fel a tetőre, de kb 0,3*1m-es keresztmetszetűnek nézett ki, de itt más is közrejátszhatott ennél a brutál keresztmetsztnél.
Viszont ha van egy ilyen pilléreken nyugvó betongerenda, akkor valószínűleg a legszélső pillérnek is vasbetonból kell lenni. Ami azt jelenti hogy a külső falat meg kell szakítani a pillér miatt, hőhidat is okozna. Esetleg még befelé a fal mellé lehetne tenni. De akkor ugyanott vagyunk, mint kezdetben, hogy lehet-e a terhelni így a födémet
Nem egyszerű ez a popszakma :D

Leiernek van üreges födémrendszere

http://www.leier.hu/fdmrendszerek/reges-elfesztett-fdmpall2

lehet hogy terhelhető pillérrel közepén. Persze ki kell számolni, akkor kapunk pontos választ.

Előzmény: halaloszto (517)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!