Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Az ösztöndíj rendszerrel, külföldi tanulmányokkal és tanulmányutakkal és a vendéghallgatói rendszerrel messzemenően egyetértek.
Vita anyyiban van, hogy a hazai katonai felsőfokú és doktori képzést fenn kell tartani.
Ennek a képzésnek a formája, tartalma nyilván (nálam meg nem található) szakmai hozzértést kíván, de a fenntartás és működtetés ténye szerintem vitathatatlan.
Pontosítok: "külföldi hasonló intézménybent" kellett volna írnom. Arra akartam célozni, ha mondjuk mérnökképzésben vágnának ki 5-ből négyet állna a bál, gondolom.
Az ott diplomázott tanulót kinevezik hadnagynak. Egyből kap beosztást, fix fizetést, mehet tiszti szállóra, ahol pár ezret kell csak fizetnie. Karrier lehetőség is megvan előtte. (és őket nem érinti az esetleges "létszám stop", aki elvégzi azt mindenképpen elhelyezik) Szolgálati lakást is igényelhet, még albérleti támogatás is volt nemrégiben. 25 év munkaviszony után elmehet nyugdíjba, elég magas nyugdíjjal. (általában megdobják az utolsó évben a fizetésüket ilyen-olyan prémiummal, ami igen csak jót tesz a nyugdíjnak)
Szóval adva vannak ezek a jó dolgok (vannak persze rosszak is) de ilyen feltételek mellett elég kevés beosztás van. Nagyon kevés embert vesznek fel, ezért ilyen magas a bekerülési pontszám. Bekerülni nehéz, elvégezni már nem annyira. (ha le tudsz tenni 1 közép nyelvvizsgát, meg B és C jogsit amit még fizetnek is.)
A WestPoint meg Elit iskola ha jól tudom. Csak a magas tiszti beosztásba lévőknek a fiait, meg a szenátoroknak, meg az elit osztály gyerekeit veszik fel oda.
Messziről nézve: ha olyan a bekerüési rendszer és követelményszint, hogy 3/4-e kihullik akkor ott qrva nagy gáz van. Mondom én, nem ismerve mondjuk a West Point arányait. Ha tévedtem, sorry....
Egyetlen egyet nem akarok eltakarítani. Azonban a külföldi képzés előnyei (és csak a közép- és felsővezetőkre vonatkoztatom) vitathatatlanok. Elég egy adalék: a SZU-ban akadémiát végzők lövészeteire rendelkezésre állt egy feltöltött tüzérezred, mi ugyanakkor 2-3 löveggel imitáltunk egy osztályt. A profi nyelvhasználat sem megvetendő.
Csendesen megjegyzem, hogy majdnem ugyan ezt csinálták a Ludovikán is.
Amit meg az ÚN "vízfej"-ről írtál, azzal teljes mértékben egyetértek - persze nyilván ráférne arra is némi ésszerűsítés. Szerintem Fehérvárra régen nincs semmi szükség - hol van már a 6 hadosztály...
Azért dandártábornok egy dandár parancsnoka, hogy övé legyen a teljes felelősség az alakulatáért, de a pézügyi és a munkáltatói jogokkal, kötelességekkel együtt.
Ha pedig egy VK nem képes háború idején kikülöníteni magából egy műveletirányító (vazze, legyen főparancsnokság) csoportot, akkor nincs is rá semmi szükség. Békében meg hangolja össze a dandárok közös feladatait és a gyakorlóterek használatát és szervezze a nemzetközi feladatokat.
Kedves tuzer, bármennyire is egyetértek veled az általad leírt dolgok szükségszerűségét és okságát illetően, messze nem tudok egyetérteni semmilyen olyan döntéssel, amely a kiegyezés illetve a trianon utáni önállóvá lett magyar hadügyi képességek eltakarítását, megsemmisítését illeti. Ez nem nyereség, hanem pótolhatatlan veszteség lenne. Sok ilyet megéltünk, felesleges újabbakat okozni.
Az a helyzet, hogy az összes civil képzést (vagy jó részüket) vendégoktatókkal meg lehetne oldani. Az biztos, hogy az idegen nyelvnek a katonai szaknyelv miatt ott a helye, elég, a a Discovery meg a NG primitív fordításaira gondolok. Mindazonáltal mimimum a tiszti alapképzésig hétszentség, hogy szükség van rá, bár bőven van azon is javítani való.
Az efeletti képzés (talán a doktori kivételével) nyugodtan mehetne külföldön. Legalkalmasabbnak az NSZK-t tartom, de nyelvigény szerint belefér Anglia, Franciao. Az USA szerintem nem, az más világ.
mindegy, mit írtok a ZMNE-ről Gyulának. Ő - úgyis, mint egykori hallgatója, és úgyis, mint a Magyar Hadtudományi Társaság szakértője (melynek fészke a ZMNE) - zsigerből uálja az intézményt.
Mindazonáltal tény, hogy bőven elegendő lenne 1 (azaz egy) oktatási intézmény alapkiképzéstől vezérkari tanfolyamig. Ennek logikus helye Szentendre, ahol minden szükséges hardver megtalálható vagy a közvetlen közelében van. A szoftver meg költözzön ki a Hungáriáról. Annak a teleknek az árából a költözés meg a szükséges csúszópénzek is bőven kitellnének.
Még hozzá tennék egy dolgot, hogy nem 46 an készülnek hadnagynak, hanem kb 4 szer ennyien. Durván 200 és és 300 között lehetnek. Csak a végzős létszám ennyi.
Nem tudom mennyien tanulnak most a Zrínyin, de szerintem több ezren. A ZMNE honlapján találtam egy cikket amin azt írják, hogy már most 6500 fő van engedélyezve a tanulók létszámra, és ezt akarják megnövelni 8000-re
Ha 6000 hallgatóval számolok, évi 280 ezer forintos tandíjjal (félévre minimum 140 ezer, és még alá is becsültem) az 1 milliárd 600 millió kb.
Ezért tartják fent a civil képzést, hogy lefaragjon a 4 milliárdos kiadásból. Már így is bezárták az Üllői úti kampuszt. Eredetileg a Hadtudományi Kar Szentendréről költözött fel az Üllői útra 2002 körül. A Hungáriai Kampusz szolgált a nyelvi képzésre, és a külföldi katonák "tanítására" és a pár szakon történő civil képzésre. (ha jól tudom már akkor is ott tartották a doktori képzést) Az Üllői út adott otthont a bentlakásos tisztek tanításának. (és levelezős hallgatókat is oktattak mindkét helyen) Mivel áttértünk önkéntes rendszerre, még kevesebb hadnagyra volt szükség, ezért nem volt értelme 46 tanuló miatt fenntartani az Üllői úti kampuszt, ezért eladták, és a Hungáriára költöztettek mindenkit. Mivel rendszer váltás óta csökken a haderő mérete, egyre kevesebb hadnagyot avatnak fel. A 46 hadnagy kevesebb mint a tizede, mint ahányra szükség volt 15 évvel ezelőtt.
Drága a tisztképzés fenntartása, de ez olyan dolog amit nem szabad megszüntetni.
És ha ön szerint rossz az intézmény, akkor nem bezárni kell, hanem jobbá tenni.
Gyula, az általad felhozott konkrét ügyek kapcsán: - katonai felsőfoku képzés kell. Arról, hogy ebben a formában kell-e, nem vagyok meggyőződve, de abban biztos vagyok, hogy szükség van rá. Ez nem csak Mh tisztképzést és tartalékos tisztképzést jelentene, hanem a polgári (katonai-katasztrófavédelmi) közigazgatás és a többi a honvédelemmel kacsolatos területre történő képzást és továbbképzást is jelenti. A kormányváltást követően integrált szervezeteben történik majd - ebben egészen biztos vagyok. Ehhez pedig létszám kell, nem kevesebb, hanem inkább több... - FLÜ - életképtelen és megbukott koncepció, valószínűleg szét kell kapni részekre és mindegyiket a helyére kell tenni: ettől még a gazdátlan területekre ember kell, tehát ez sem hoz létszámmegtakarítást, hiába csoportosítod át más struktúrába... - ÁEK a hazai katonaorvosi - katasztrófaorvosi tudás és kapacitás központja. Politikával átszőtt szervezet, melyet azért nyitottak meg a civilek felé, mert nem tudja (akarja) a HM fenntartani, pedig alapvetően az ő igényét elégíti ki (egyetlen lejelentett ROLE2-nél nagyobb képesség), a fenntartása és a jelenleg rendkívül elhanyagolt tábori (mobil) eü. technikával kiegészítése, és feltöltése szükséges, mert ma nincs tábori eü. szervezet és technika, csak parasztvakítás...
Bárhová nézel ezeknél: hiátusok és nem megfelelések, eszköz és emberhiány van. A szervezet éhezik és pusztul, azt próbálta menteni (sok kudarccal), ami a felépüléséhez majdan szükséges lenne. Holnap még rosszab lesz, egy vé múlva pedig boldog békeidőnek tűnik a 2004-2006 időszak. Sajnos.
Nem látom indokoltnak az "emberek ezreit".Vegyünk egy elrettentő példát, a ZMNE-t, hogy ne mindig a HTI romjain élvezkedjünk. 48 kibocsátott hadnagyért, akiknek egy része nem is ott végzett, bűn fenntartani 4 milliárdért egy ... ...nem minősítem milyen... intézményt.
Menjünk a kedvenc területedre. Van FLÜ meg minden, oszt egy deka együttműködés sincs a NAMSA-val.
Van ÁEK, 10% körüli a honvédségi igényjogosultak aránya az ápoltakban, de fenn kell tartani egy Honvéd Egészségügyi Központot pluszba, mert bizonyos nem szeretem dolgokat nem lehetett rálőcsölni az ÁEK-ra.
A példád nagyon sántít: A századparancsnokot kicsit túlzás "vízfejnek" tekinteni. A szd.pk. nem tekinthető a "vízfej" részének, hiszen szerepe az alaprendeltetéshez kötődik, de erősen!
Maradjunk annyiban, hogy a teljes létszámmal nem egyenes arányban kell, hogy nőjön a "vízfej" létszáma! :) Szerintem Éhesló is valami hasonlóra gondolt, de majd elmondja!
Látszik hogy nemi smered a biblia Istenét. :-) No de így van ezzel mindenki kezdetben. Ez itt erősen OFF szóval nem itt fejteném ki de ha valóban érdekel a téma akkor dobj egy mail-t és elcsevegünk.
Holnap befejezem. Nem rossz. Kerdes, hogy csak ugy megirta, vagy voltak akik olvastak is? Mert nem art.
Amugy megemlitett egy dolgot, ami jelentos elteres a cseh es a magyar nemzetfejlodsben es amibol jelenleg a csehek profitalnak erosen, es nekik is koszonhetoen, kissebb mertekben a szlovakok is.
Gyula, nem az integráció-dezintegráció mellett érvelek, hanem a nemzetközi és hazai szervezetközi, szövetségi, államközi szakmai kapcsolatok fenntartásáért, újjáépítéséért. Édes mindegy VK, vagy HM alárendeltségben, de szükség van rájuk, mert a sereg alapja a "harcoló" seregtest, de a fejlődését, működését, törvényi, ipari, szabvány, eü., logisztikai, ipari, titkosszolgálati, hírszerzési, pénzügyi, logisztiaki, távközlési, diplomáciai stb. hátterét sok más szervezet szolgálja és szolgálhatja: ez pedig emberek ezreit jelenti. Ők számotokra "vízfej" de a megfelelő működéshez nélkülözhetetlenek, legalább annyira, mint a mélységi felderítők, harckocsizók, tüzérek stb....
Az általam felsorolt funkcionális területek nem alegység (szakassz,század) szervezésűek és a betöltésükhöz szükséges tudás, tapasztalat nem univerzális: többnyire csak gyakorlattal, 2-3 év betanulással-betanítással szerezhető meg. Ezt követheti 2-3 aktív év és a váltótárs betanítása, majd tűzés egy másik területre, beosztásba, vagy ki a szervezetből... A fentiek miatt egy egy funkció jellemzően 2-3 főt igényel (ez a családi trafik, vagy újságos vállalkozás minimális létszáma): 1 aktív végrehajtó aktív, 1 helyettesítő betanuló (1 tartalék). Így biztosítható a forgás és a folytonosság együtt.
A HTI (kihült) porait felesleges rugdosnod. Ilyen képességek(hk. fejlesztés, vizsgálat) legalább 10 éve nincsenek. Egyéb számottevő (K+F) képességek legalább 3 éve nincsenek. Az FLÜ-n belül a K+F re fenntartott "igazgatóság (FLÜ TI)" 30-40 fő, többségében fiatal, 40 év alatti mérnök, K+F költségvetés, hadiipar és motiváció nélkül, magára hagyva, rossz vezetéssel.
A "vízfej" népszerű szlogen ott, ahol sok a gond és kevés az ember, de ettől még a végén az általam leírtak igazsága megmarad: az éhező test szervei és végtagjai elfogynak, elsatnyulnak, de az agy működését a halálig fenntartják: ez nem az agy(vízfej) növekedését jelenti, hanem a relatív túlsúlyát a teljes test "forrásgazdálkodásában". Mindezek ellenére a többé - kevésbé működőképes agy (is) a záloga a test felépülésének, amennyiben ismét elegendő forráshoz jut az élethez, a fejlődéshez....
A szervezeti struktúra kialakítása és az állománytábla szerkesztés sosem vonzott túlságosan. Azt viszont tudom, hogy a K+F, az (m.)hadiipari biztosítás, a sereg középjavító bázisai és a katonai ipari szabványosítás a beszerzések ügyintézésével felszippantaná az általad leírtakat (minimum). A honvédegészségügyről (honvéd közegészségügyről), középiskolai, tartalékos, tisztesi, tiszthelyettesi és akadémiaiai képzésről nem is szóltam.
Lassan évtizedes kemény munkával, aminek a fedőneve "HM-VK integráció". sikerült egy totál kusza, működésképtelen felsőszintű vezető szerveket és azok háttérintézményeit létrehozni.
A minap idéztek itt a fórumon egy interjút az államtitkár asszonnyal. Azt találta mondani, hogy a toborzás sikeres. Ha csak erre a fórumra vetett volna egy pillantást, már gyanakodnia kellett volna, hogy más a valóság.
Ha a J1 lenne felelős a teljes humán erőforrás gazdálkodásért, akkor nem lehetne egymásra mutogatni, hogy mi (HM kommunikációs és toborzó főosztály) sikeresen toborzunk, csak ti (VK személyügy, csapatok, stb) nem gondoskodtok a pályántartásról, ti vagytok a hunyók a lassan kezelhetetlen hiányok miatt .