Ne tépelődj olyanon ami nem érint, a magunk útját járjuk, én is, te is a rengeteg vizekkel, és csajokkal:)). Amúgy Horvát túravezetői oldal, nem titkos útvonalakkal:)) Rab-sziget környékéről. http://www.sea-kayak-croatia.com/About_us.html
Annak a hozzászólásnak külön története van, nem fér el itt... Mellesleg már rég elfelejtettem, a válasz szövegre sem emlékeztem.
A dolog háta mögött valami olyan van, hogy mondjuk valaki elmegy egy mások által kitaposott túrára, kifizeti a nemtommenni részvételi díjat, aztán 2 hónap múlva meghirdeti fizetősként ugyanazt a sajátjaként, és jóval drágábban.
Volt ilyen. És szerintem itt robban szét a biztosíték...
Egyáltalán nem állt szándékomban tényleg "flame-war"-t indítani. Az idézett hozzászólásnál pusztán azt nem értettem, hogy ennyi duma helyett nem-e lett volna egyszerűbb azt beírni, hogy "Splitből b***g. A google 1 találata."
A tengeri kajakosoknál szerintem nem kell félni a rivalizálástól. A túraszervezők itt abból élnek, hogy tudnak felszerelést kölcsönözni, azoknak, akik életük során 1-2 kajaktúrát akarnak tenni. Mivel egy egyhetes túra benne van minimum olyan 70-80 ezer forintban, ha gyakran szeretne az ember menni, hamar bejön a kajak ára. A nyári 2 hetes túra 24-ezer körül jött ki (kaja+pia+utazás), szóval a különbözet ezen az egy túrán behozta a felszerelés árának felét.(a mi 3 felszerelésünk átlagára 225 ezer) Szerintem ezen elindulva bárki hamar kitalálja, hogy a saját felszereléssel rendelkező kajakosok kimaradnak a túraszervezők rivalizálásából.
Szerintem inkább arra kell figyelnünk, hogy amennyire tudunk segítsünk egymásnak, és azokank akik saját erejükből akarnak nekivágni a tengernek. A túravezetők úgyis megélnek azokból, akik csak egy próbát tesznek a tengeren.
És, hogy egy régi, számomra színtén nagyon vicces túraszervezői választ vegyek elő egy a vadkempingezési tilalomról szóló kérdésre (csak, hogy ne legyek részrehajló):
"Ez ÁLTALÁBAN igazi Horvátországra, de nem mindenütt, Rabnak megvannak a spéci helyei ahol lehet - túravezetőid jól ösmerik őket."
Már megint félreolvastam valamit. Szerintem jelentse ki mindenki, hogy senki sem akar megbántani senkit, oszt jó lesz nekünk. Énn kijelentem: nemakaroksenkitmegbántanimeglealázni
Nem rád céloztam, hanem valaki olyanra, aki nem olvassa ezt a fórumot. Azt hiszem nem csak nekem van mostanában rossz napom, mindenki félreért mindenkit..
A honlapod szép. Különösen a fénykép, amin az a kajakos háttal latható, amint nézi a ... szóval ott van a vízen. Maradjon is meg a te hobbidnak megfelelően. Meg Nick?-é is. De én érvelnék, ha nem lenne ilyen késő, a közösségi honlap mellett. Egyeztess aeroe-val, legyen együtt mindaz, ami egy érdeklődőnek, nekünk is, ha szükségünk van rá, segítséget jelenthet.
No, megvan a lapátom, szétszedhetővé operálva, nagyon profi munka. Picit nehezebb lett a cucc, de tudom a hosszát, lapátszöget állítani, jöhet a fergeteg.
Nehogy már magadra vedd.. Ezért írtam a hozzászólásom után amit írtam.
A kereskedelmi túrákról brutális véleményem van, a jobb oldali menümben fogom az abszolút pártatlan dolgaimat leírni. Még a magam hibáiról is.
z odalt egyedül csinálom, bár van ott 1-2 hibbant álnevem, mint pl. Tompika, zeus meg néhány tester loginnév.
De valamit elárulok, ha már fáradtan így kommunikálunk: nem szeretném, hogy ha az alig 10 éves magyar tengerikajakos közösség a vadvíziek rivalizáló stílusát vegye fel, ahol 1-2 fizetős cég csapatépítő túrája miatt tépik egymást a szervező cégek túravezetői... Valami ilyesmi áll a tengerikajak.info név mögött, meg még valami, de az más téma.
Akinek tetszik az eddig is nézte, akinek meg néha nem, furcsamód az is nézi.
Fáradt meg azér' vagyok, mert ma 4 órát szórakoztam vele...
jóccakát :)
ui: a fórumrész hónapokig lerohadt, de nem amiatt van benne olan kevés bejegyzés, hanem azért, mert nem túl sok a tengeri kajakos, és a nem teljesen informatikai analfabéták 90%-a itt van. Van olyan is, aki a powergombot sem találja ---sajnos, pedig tudna írni.
Nem hittem,hogy ennyire magadra veszed amit írtam. Az kioragadott idézet nem tudom mitől provokatív. Ebben a formában van fenn, és nem nagyon van "környezete", ami más színben tünteti föl az olvasó előtt, mint a részlete. (a válasz többi része még ennyire sem informatív, ez legalább válasz arra, hogy miért nincs válasz). Azt se tudtam, hogy te írtad egyébként a válasz, csak, hogy az oldalt te IS szerkeszted. Ha ez téged sértett, akkor elnézést kérek érte.
Én nem láttam bántónak, csupán viccesnek. :)
Húzós tengeikajaktúrán talán azért nem láttál, mert másokkal túrázom. Egyébként meg lehet, hogy még nem is voltam tényleg olyanon. Talán más is a célom a kajakozással, mint hogy "húzós" helyzetekbe kerüljek, vagy, hogy csak "húzzak" (nem tudom mit értesz húzós alatt, de tény, hogy kerülendőnek érzek minden olyan szituációt, ami ez a szó jellemez). Nem is tartom magam profinak, éppen csak érdeklődőnek jellemezném magam, és a tudásom is.
Az oldalam azért "független" mert nem tartozik egyik üzlethez, vagy túraszervezőhöz sem. A linkek, meg azért olyanok amilyenek, mert gondoltam nem árt egy ilyen aloldal is, és kb 20 percig írtam ami eszembe jutott, majd meguntam. Tény hogy így nem teljes a dolog, de nem kiragadott reklámot akarok az említett címeknek.
A hozzászólás vége pusztán ezért kerekedett erre, mivel valamiért nekem úgy tűnt, mintha tudnál ezt-azt írni a témáról, és ha tényleg tudod, hogyan működik a kereskedelmi túravezetés, talán pár szóval leírhatnád amit tudsz a felmerülő kérdésekről. Nem feltétlen szükséges talán rögtön valami nagyszabású tanfolymban gondolkodni...
És mégegyszer sajnálom, ha támadónak tűntem, a "blogger-ellenfél"-től azért is távol volnék, mivel pl nics blogom :) A sokhavonta frissülő hobbi-oldalamat talán ne tekincsük már potenciális ellenfélnek :)
Gratulálok hozzászólásodhoz, kivettél egy másik fórumból egy mondatot, melyet provokatív formában ki is tettél ide közszemlére.
Szidod kereskedelmi túraszervezőket, miközben azt sem tudod, hogyan működnek. Beszélsz bizonyos dolgokról, miközben egyetlen igazán húzós tengeri kajaktúrán nem láttalak, de tulajdonképpen így név alapján nem is ismerlek.
Megkísérelsz lejáratni esetleg pont engemm, híresztelve egyes internetes oldalakról ,,függetlenséget'', miközbe saját honlapod tartalmának linkjeiből kiszűrsz néhányat. (nálam pl. nincsenek külső tengerikajakos linkek...)
Mi a célod?
ha bírálsz másokat, és azt így teszed, azzal magadat járatod le.
A tanfolyamról szólva (amiről írtam) NEM profitálok semmit, mert ezen én is hallgatóként vennék részt. Ha ennél többet, jobbat tudnál javasolni, tedd meg! Igaz barátsággal várom, hogy ,,napi röhögnivalód'' helyett esetleg valami olyasmit is tegyél, amivel senkit sem támadsz mint valami potenciális blogger-ellenfelet.
Megint vackolok a kajakos pontgyűjtő részleggel, és sikerült rávennem a googlemaps-ot, hogy síma .kml file-t (amit a GoogleEarth ment el) megjelenítsen. Az adriai pontokat átrakam ilyen formába. Ugyan tudom, hogy páran lehurrogtatok a dologgal, hogy elveszi a felfedezés örömét (és ahogy az előző idézetből látható, a "túravezetők" kenyerét) de én továbbra is hasznostak látom, hoszóval mi lenne, ha a tengerikajakosok.hu-n levő térképet is hasonló módon megcsinálnánk, és egymás adatait szinkronba hoznánk? (a .kml file lehet akár közös is)
Ha én felrakom a nyári túránk pontjait is, és Bazsáék is felteszik a sajátjukat, akkor már kialakulhat valami. Ha netán van más, aki nem túravezetésből szeretne megélni, és ezért irigyli a tudását másoktól (mivel ez a fórum dolog valahol arról szól, hogy segítünk a nálunk is kezdőbbeknek), akkor néhány kiindulópont, autóletevőhely, meg ilyenek jól jönnének.
Ne haragudjatok, de ma megint megvan a napi röhögnivalóm... Megnéztem azt a valóban jól struktúrált fórumot a tengerikajak.info-n. Ez eddigi egyetlen érdemi kérdésre adott válasz:
>> És honnan és mennyiér lehet odakompolni? --- kérded.
Ez a túravezetők titka. Az ilyen távoli túrák úgy zajlanak, hogy valaki saját pénzén kimegy oda, körbenéz mindent, majd összeír egy forgatókönyvet egy jó túrára, annak összes vészforgatókönyvével együtt. Kérdésed ennél fogva olyan, mintha a hiltonban azt mondanád a pincérnek, hogy ezt és ezt kéred, ennek viszont a receptjét írja már le a szakács...
Valahogy nem értem a segítő szándék teljes hiányának okát? Akkor minek fórum?
Egyébként nálam is van a félkész cikkek között ilyen általános kajakos "mit hogyan?" dolog. Gyűjtögetem az infókat, aztán majdcsak lesz valami. Lehet, hogy ezt a tengerikajakosok.hu-n kellene tenni mindjuk, hogy mindenki hozzátegye a magáét.
Mondjuk gondolom, ha tanfolyamot akarnál csinálni, akkor pénzt vársz a dologtól, így nem is feltételezem, hogy leírod a dolgokat.
tengerikajak.info-ra kiraktam egy szavazást a főoldalra. (nem kell hozzá mail-címes megerőítés, regisztrálni sem kell a szavazáshoz) Klikk. Ha nincs klikk, akkor nincs mit mutatnom azoknak, akik létre tudnak hozni egy ilyen tanfolyamot. Egyelőre benne vannak, pozitívnak tartják a kezdeményezést.
Ha meg megvan a tanfolyam, ott aztán megvan a hideg zuhany :-)
Mintha én sem mondtam volna semmit. Azért még egyszer. Fejlámpa, bárhová felcsatolható fehér fényű stroboszkóp lámpa. Nálam ezek vannak. Szabályzat nem kér ennyit, rendőr nem nagyon kötözködhet. Van amit a szabályzat ír, és van amit az ember a saját és mások érdekében még megtesz, a kettő eltérhet, de nem kérheti a rendőr számon, csak ami a szabályzatban van, ha nincs a kis árbócon körfény, ezért nem bűntethet, elvileg, gyakorlatban kötözködhet, és izzókészletet is kérhet.:) Horgászcsónakra is csak azért célszerű állandó pozíciófény, hogy ha a horgász elalszik még fel tudjon ébredni a ladikban, gyakorlatilag nem jellemző. Amikor a sötétben nem veszed észre, és közel evezel hozzájuk, hallasz valami mérges dörmögés félét, látni nem látod őket.
Ha lenne egy speciális tanfolyam, amely tengeri kajakosokra vonatkozó, szabályzatokkal és egyebekkel (Colreg, meteorológia, tengerjog különböző vizekre stb.) kapcsolatos ismereteket tartalmazna, szerintetek hány embert érdekelne?
A rendőrt nem érdekli miben evezel, csak az, hogy látható vagy-e, és hogy akadályozod-e a hajóforgalmat léteddel. A 360 fokos láthatóságot egyetlen kis félméteres farárboccal el lehet intézni, hajós boltok tele vannak a vízálló lámpáikkal. Egy ilyen pozíciófény kell a horgászladikokra is, ha a Dunán kolbászol, küllönben a jugoszáv uszáj eltapossa. Az 5 m kötél meg a felirat a hajón a neveddel a kutyát sem érdekli igazán, csak a fentiek. Ha ez nincs, a rendőr jogosan jár el.
6 tmf-ig, a fentieken túl: 3 db kézbe fogható vörös színű fáklya(?), jelzőtükör, mágneses kompasz, tengeri térkép(ek), hangjelző eszköz (pl. síp).
Érdekes módon elhagyja a manuális/elektromos/fix/mobil szapolyt.
További megjegyzés: a megadott távolságok nem a mindenkori parttól, hanem a legközelebbi, szép magyar szóval, "selterező" (angol: shelter, francia: abri) helytől értendők.
A lényeg, hogy nem kell a kajakra árbócon 180 fokos erős fehér fényű lámpa, és poroltó.:)) Amúgy 2003-ban sok minden változott a HSZ-ben, mostanában nézegetem őket.
Ezek szerint erről még nem egyeztettek, még nem döntötték el az időpontot. A honlapjuk is még a 2009-es cuccokat tartalmazza. Akárhogy is, B80 tervezett időpontját, augusztus 13-15-öt nem üti egyik sem.