Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Szlovakiaban torveny szabja meg, hogy mekkora a napidij osszege, amit a munkaltato koteles az alkalmazottanak fizetni kulfoldi ( es belfoldi ) szolgalati ut eseten.
"Eredetileg a parancsnok mellé beosztott, alacsonyabb rendfokozatú tiszt, aki szervezési, ellenőrzési és adminisztratív feladatokat lát el. Beosztásból a zászlósi csoport rendfokozatává vált."
Majd holnap megkérdezem a vezénylő zászlósunkat, hogy tulajdonképpen ő mi. Ezt csak azért írtam, mert még a kiképzésen mondták nekünk, ilyet soha ne merjünk egy zászlósnak mondani, hogy tiszthelyettes.
De ezt most találtam a Wikipédián:
Zászlós: "Az idők folyamán a hadseregek méretének növekedésével az őrmesterekhez hasonlatosan a törzszászlósi és a főtörzszászlósi rendfokozatok is megjelentek, illetve a zászlósi csoport a tiszti rang és a tiszthelyettesi rang közé csúszott le, mint altiszti rangcsoport."
én arra keresem a választ, de eddig még nem kaptam és remélem te tudsz nekem seíteni, hogyha nekem volt egy koponya mütétem, akkor jelentkezhetek-e még katonának? vagy ez már egyből kizáró ok?
ha tudsz nekem ebbe segiteni h megtaláljam a választ a kérdésemre nagyon megköszönném.. az az álmom, hogy katona legyek
A borsodi táj "téli szépségét" ma én is megtapasztaltam Szerencs és Miskolc között! Tényleg élmény volt ilyen időben autózni! Én élveztem, a nejem - mellettem - kevésbé! :)
Elsőre is értettük. ;) Igazad van fontos az adott fizetés vásárló ereje. Valóban nézni kell, hogy mennyibe kerül az élet. Ha így nézzük még jobban nem kell a kávé vérnyomás emelésre.
Egy pár hete felmerült, már nem emlékszem ki kérdezte, hogy mit kapnak az elhunyt katonák családjai.
Ez találtam. Szlovákia, igaz 2001-es a hír.
"Ha megsérül vagy meghal egy békemisszióban szolgáló katona, hozzátartozóit a munkatörvénykönyv, a katonák szociális biztosításáról szóló törvény és a belügyminisztérium belsõ elõírásai alapján kárpótolják. Az elõírások szerint a család a békemisszióban elhunyt katona bruttó fizetésének huszonötszörösét kapja meg egy összegben. A belügyi tárca téríti a holttest szállítási és a temetés költségeit, hozzájárul a sírkõ és a gyászruha megvételéhez. A feleség és a kiskorú gyermek a katonai fizetés 60 százalékának megfelelõ tartásdíjat igényelhet az elhunyt születésének 65. évfordulójáig. A törvény egyszeri – a feleségnek 7500, a kiskorú gyereknek 12.000 koronás – kárpótlást is lehetõvé tesz. A család a katonai lelépõnek megfelelõ ún. gyászpénzt is igényelhet. Például 20 éves szolgálat után a fizetés nyolcoszorosát adják. Minden gyereknek egy fizetésnyi gyászpénz jár. A hivatásos katona özvegyének özvegyi, a gyerekeknek árvasági nyugdíjat ismer el a törvény. Az özvegyi nyugdíj a rendes nyugdíj 60, az árvasági pedig 30 százaléka. A rendes nyugdíjat a leszolgált évek alapján számítják ki. Rendkívüli esetben egyszeri hozzájárulásként 50 000 koronát is kaphat a család, ha pedig maradandó következményekkel járó sérülést szenved valaki, bruttó fizetésének az ötvenszeresét követelheti."
magyarul ebből az egészből azt akartam kihozni, hogy a számszerű bér az csak egy dolog, de nem lehet viszonyítási alap. Úgy szokták ezt számolni, hogy az adózás utáni bérrel számolnak de még az is csalóka, mert az árak és szolgáltatások nagyon eltérnek. Bármennyire vicces az utolsó egyik legpontosabb ilyen modell, a Big Mac modell volt, ahol azt számolták ki, hogy mennyi időt kell dolgoznod az adott országban, hogy vehess magadnak egy Big Mac szendvicset.
Nem tudom manapság ez hogy működik, régen foglalkoztam ilyesmivel.
"A honvédség háromezer katonát vehet fel a jövőben, ennyi új munkahellyel kíván hozzájárulni a válság kezeléséhez - jelentette be Szekeres Imre miniszter tegnap a Magyar Honvédség vezetői értekezlete után." (mti)
Nem csak ezért nem érdemes a béreket összehasonlítani.
Elmondok egy példát, amikor az USA-ban dolgoztam, itthoni fizetéssel vittek ki (itthoni is sok volt, ezt hozzá kell tennem).
A bérem 32%-át vonták le adónak, ebben M I N D E N benne volt, a kocsitól az albérletig, a járulékokon át minden. Innen már tényleg csak a rezsi, benzin és kaja maradt. Tehát maradt 68%-om, ebből amikor elmentem megvenni egy laptopot az ÁFA 20% volt rá de 5%-ot rebate formájában visszakaptam (nem, nem az ÁFA-ból, a teljes árból). Amikor elmentem venni egy dzsekit és egy farmert, akkor a ruháknak 15%-os ÁFA-juk volt és végül elmentem a Martba kajáért, ahol minden élelmiszerre 8%-os ÁFA-t fizettem.
Tény, hogy ez minden államban változik (azért nagyon durván nem) de aki California-ba megy az meg is érdemli :)
Azt már meg sem említem, hogy a haverjaim rendszeresen megcsinálták, hogy elmentek pénteken venni egy 127 centis plazmát és egy XBOX-ot, szénné játszották magukat hétvégén majd hétfőn visszavitték, hogy meggondoltam magam, mégsem kell, mosolyogva visszavették 100%os áron.
Elkezdtem túrni a netet hátha van és erre az érdekesre bukkantam:
"Csak érdekelt mert az én faterom a szlovákoknál van és az ö fizuja havi 27.000 sk-t kap amit átszámolva 190.000 FT havonta. És irkban mint az utolsó hozzászóló irta ehez a fizetéshez még meny pluszba 90.000 sk ami 640.000 FT havonta plusz a 190.000 FT ami kb. 830.000 FT-ra rug ki .. bár igaz h 13 éve van ott de az alap fizetés az elsö éven brutto 120.000 FT csak az összehasonlitás kedvéért voltam kiváncs köszönöm szépen a válaszokat !!"
2008-as a hsz. Persze az nem derül ki milyen rendfokozat, milyen beo.
Most ez ilyen össznépi sport. :)) Tegnap én is beszívtam. Ráadásul üres volt a hűtő kénytelenek voltunk elindulni. A hóláncról kiderült, hogy egy olcsó szart vettem, állandóan ledobta a kerék. Elakadtunk az asszonnyal. Minden voltam csak jó gyerek nem. :)))
Viszont edzésnek remek volt. :)
Csak kellene vennem egy terepjárót. Na majd a katona fizetésből...:))
Nem mondom, hogy nincs igazad, ugyanezt mondtam már én is többször. De harmóniába lehet hozni a dolgokat. Erkölcsi és anyagi megbecsülés mind az állam, mind a társadalom részéről. Nálunk egyik sincs meg. Ha itthon legalább az erkölcsi meglenne már könnyebben nyelné le az ember anyagi békát.
Nézzünk szét külföldön, mindkét területen. Döbbenetes a kép. És ne menjünk messzire.
Igazad van, teljesen. Gyula által sokszor emlegetett rendfokozati piramis nagy hibája, sok más mellett, a fizetések aránytalan elcsúszása.
Félre értés nem nézem le az irodai katona munkát, sőt, de nagyon vicces, hogy valaki jóval többet keres egy meleg irodában a minisztériumban mint egy csapatnál a sárban.
"Nem tudom, hogy ez nyugat Európában hogy van."
Az EUs béreket ne is nézzük meg mert mindenki a falra mászik tőle és elkezdni keresni a szakszervezet telefonszámát. És akkor a tengeren túlra még ne is menjünk...Mikor Kuruc berakta az AU bértáblázatot azt hittem lehidalok, pedig úgy nagyjából pl. US bérekkel tisztában voltam.
Abban érdemes lenne megnézni egy táblázatot EU bér összehasonlításban, hogy a volt VSZ országok között hogyan állunk. De azt is csak azért mert olcsóbb vérnyomás emelő mint a kávé.