Ide írjon mindenki, akinek van valamilyen ötlete, hogy hogyan kell egy brikettálógépet megépíteni! Szerintem pár okos ötlettel közösen mindent meglehet valósítani! Hajrá!
Nagyon régota kinlodom ezekkel a gépekkel, én is ez a tied nagyon komolynak látszik, nekem rengeteg apritékom fürészporom van, voltam sok helyen megnézni, még Szlovákiában is, mert azok ezen a téren, darálás stb, nagyon elöre vannak, nagyon prinitivűl néznek ki a gépek, de működnek, hihetetlen, a tied nagyon szép, sajnos várnom kell még itt, mert sok az adat, már kétszer elkezdtem a gépet, de abbahagytam mert jobbakat készitenek itt a fiuk.
Az elég mesze van tőlünk. És esetleg nem tudod a nevét,telefonszámát,e-mail cimét annak aki volt nálad a balaton környékéről. Mert akkor ő közelebb lenne és lehet tudna is segiteni az összeállításba.
Szia! Igazán sajnálom eseted, és az jó hogy kedved töretlen! A szerszámacélban edzéskor repedések keletkeznek azért nem jó. A C45 nemesíthető elég szilárd anyag de nem lesz túl kemény edzés után. Túlhajtani az edzést ennél nem szabad mert megrepedhet. A Cr Mo 100 ig betétben edzhető , igen keményet ad de csak 2mm rétegben (az enyém ilyen de nincs szétvágva mert ez nem nagyon rúgózik) A Cr Mo 125- Cr Mo 240 ig az nemesíthető , kicsit rúgózó de ezt se szabad túl edzeni.
20mm falvastagsággal ki kell bírnia a terhelést ha nem vágod félbe, de ha nem sajnálod az anyagot akkor biztosan nyugodtabban alszol.
(a táblázatot régi könyvből néztem -1965-, remélem érvényes még)
Eleinte noszogatnom kellet , mert csak 20fok esése van az anyagtárolónak, ami a szemes terménynek elégséges hogy, magától belecsússzon a garatba . A gyalu forgács pedig könnyű, s igy egymásba kapaszkodva megakad. Ezért elkél neki egy kis segitség. De gondolom ugyanez előfordulna 50 fokos lejtésnél is.
Bivaj erős lehet a géped ha, a 2,2 cm vastagfalú csövet hosszában repesztette el. Van egy pár fotóm egy itteni brikettálógépről amit sajna nemhasználnak. Ezen kb 5 cm vastag a kinyomócső fala. Ezeket én fényképeztem. Ha látsz rajat magadnak valami hasznosat , akkor az jó.
Szerinted milyen motor lenne jó erre a céra? Még amugy nincsen meg csak egy ilyent tudnák most. Ja és nem tudod hány amper kell egy ilyen motornak, mert nekem ami rendelkezésre állna az egyik helyen 2*16amperos és 1*10amperos biztosíték a másik helyen 3*25amperos biztosíték van.
Szevasz Norisz! Ledaráltam a gyaluforgácsot és a szavaiddal élve ,, ette mint a rosseb" . 3 kg/ 50 mp. Szerintem elég jó eredmény, ahoz képest hogy, a garat 15x 10cm. Zsozé
Írod hogy kb. 3 hete voltak nálad a balaton környékéről. Megkérdezhetem te helyileg hol laksz? Ha esetleg valahol a közelben, akkor én is szivesen elmennék hozzád a gépedet megnézni.
negyven forint? Ez komoly? Ja és megérkezett a posta! Szombaton felrakom a V20-at aztán megnézem! Négyzetesbe? Hát én inkább (ha már egyszer erről sok infód van), maradnék a hengernél, de te tudod!
Jó 3 hete lehet , voltak nálam a Balaton környékéről és arra panaszkodtak fűrészporral nem működik , be se megy a csőbe az anyag , meg az utolsó menetbe beszorul. De apróbb és csúszósabb jellegű anyaggal lehet hogy jó.
Foglalkoztál már vele hogy mennyiért csinálnál egy csigás gépet?Amit találtam képeket a csigárol és a présfejről a bangladeshi szerinted müködö képes lehet?Mindennek megvan a mérete mm ben.
Kösz az észrevételt! Csodálkozom azon eddig nemigen tűnt fel hogy a kétirányú működés termelékenyebb az egyirányútól! Most videót nem tudok feltenni mert a gépen dolgozok, a kísérleti szintről a profi szintre akarom hozni, a lendkerekes gép paraméterei közelébe. Számba jöhet M.O.-on való gyártása üzemi szinten ha lesz rá érdeklődő. Ha üzembe állítom teszek fel videót.
A dugattyúrúddal pedig ne spórolj nyugodtan tehetsz 50-est , az nem sok felületet vesz el , viszont erőtanilag dupla a 40-hez képest, a vázhoz pedig a legkevesebb anyag kell, mert a felépítés öntartó.
" Az utolsó egyenes menet felépíti a nyomást a kúp meg elossza lejjebb is és így tovább a legkissebb keresztmetszetig. Szerintem ennyi a lényeg!"
Ha csigás géppel akarnak foglalkozni azt figyelembe kell venni hogy a csiga nem úgy működik mint egy dugattyú! Már számtalanszor leírtam a csiga átrendezi az anyag struktúráját, szemcsemódosítást csinál, kicsalja az anyagból a lignint, ezáltal kisebb nyomással is jobban kötött brikettet készít mint a dugattyús gép. Azt viszont végképp nem könnyű biztosítani hogy a csiga órákon át rendületlenül végezze feladatát.
A moci negyven forint,ékszíjtárcsa kető a méhtelepen,önbeállós csapágyak egy ötös,vasanyag volt itthon.Egyelőre ennyi.Úgy gondolom ha még ennyit rászánok,akkor röpülni fog.Azon gondolkodok erősen,hogy inkább egy négyszögbe préselem az anyagot,hátha nem lesz olyan macerás mintha a csövet réselném belülről
Igaz! Tényleg, neked van már motorod hozzá? Én lehet próbának traktor, kardán kihajtásról próbálom, van egy 900-as fűrészlapot hajtó körfűrészünk, azon van hajtómű (4 pályás)ékszíjtárcsával ráakasztom aztán go.