Kunsági dízel.
A Dél-Alföld vasútbarátainak internetes gyűjtőhelye. A rovatban az alábbi vasútvonalak szerepelnek(menetrendi mező száma szerint): 85, 102, 103, 121, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 135, 136, 142, 145, 146, 147, 148, 149, 151, 152, 153, 154, továbbá: megszüntetett, megváltoztatott vonalak, kisvasutak, valamint minden ami a felsorolt vasútvonalakhoz kapcsolódik.
Az Uzsgyiknál és a Desiroknál eleinte ott volt a WC-be bezárós hiba is. Ameddig nem öblítetted le a retyót nem engedett ki. De ha elfogyott a víz nem tudtad leöblíteni. Vagyis foglyul ejtett a retyóban.
A Desiroknál volt vmi olyan hiba, eleinte amire panaszkodtak, h bármi apró meghibásodás történt kb. kiégett egy izzó a műszerfal világításnál akkor a számítógép leállította a vonatot és még a fékeket is behúzta, így vontatni sem lehetett. mechanikusan kellett kiengedni egy speciális szerszámmal, amit oda kellett vinni. Pontosan nem tudom mi volt az a hiba, de volt ilyesmi, remélem azóta már javították.
Az Uzsgyinál is megesett, h letérdelt a számítógép benne és fekve maradt, de legalább el lehetett vontatni. Azon a képen röhögtem jót amit pár éve láttam vhol az Indexen egy Szergej mozdony vontat két Desirót, a leharcolt orosz technika viszi a modern újat, ami ledöglött a melegben.
A klíma valóban hangos nyáron, sőt volt mikor az Uzsgyin csöpögött a kondenzvíz is be az utastérbe ( ilyet amúgy Volvo buszon is láttam). Arról meg nem tehet ,h semmit se használ, mert nem tartják karban és eltömődik meg elszökik a gáz a kompresszorból. Eleve évente egyszer ki kell pucolni klímákat legalábbis nekünk már 2 év van otthon és minden évben kijönnek a szerelők és jó fél órát tökölnek vele, feltöltik, kicserélik a szűrőket a kültéri egységet kitisztítják stb. Állítólag bacilusok is beleköltözhetnek és ezért is fontos, h évente egyszer legyen kitisztítva. Fertőző betegséget terjeszthet egy koszos klíma, remélhetőleg azért legalább egyszer már kitisztították mióta megvannak ezek a masinák. A fűtés viszont jó szokott lenni téen az Uzsgyin tényleg Szibériába tervezték. :)
A Flirtekből tényleg kéne több is, vagy mondjuk a Talentből abból van dízeles változat is ( Desiróból is van villanymotoros). Szívesen látnék Flirteket pl. Békéscsaba-Budapest viszonylaton is, Hatvan felé szmeélyvonatként járnak, ide Békéscsabára meg sokszor az Intercity járatok is csak szakadt régi kocsikkal jönnek. A Flirt amúgy nekem tetszik ,csendes, szép vonat és jó nagy ablakai vannak lehet nézelődni. :) Hangos utastájékoztatás kulturált retyó, kényelmesek a székek ( azért nem IC, de azért jó.
"a légkonditól, amely alig hűt valamit." Gondolom ahogy a BKV-nál se, úgy a MÁV-nál se divat a gázt utántölteni, mert pénzbe kerül... Amikor újak voltak, akkor meg lehetett fagyni úgy hűtöttek!
De a kedvenc Usgyi tapasztalatom az, hogy megy a szibériai hideghez méretezett fűtés, majd amikor kb 30 fok van az utastérben, akkor bekapcsol a légkondi IS.
Az usgyi télen az ajtónyitással küzd meg a kürtje fagy be, nyáron meg megsüketül az utas a légkonditól, amely alig hűt valamit. De legalább be tud folyni rajta keresztül az eső nagyobb felhőszakadásoknál. (És hol vagyunk mi az orosz kontinentális télhez és nyárhoz képest!)
Az Usgyi nem azért olyan amilyen, mert az oroszok ronda de strapabíró vonatot akartak, hanem mert a meglévő alapokról a megadott idő alatt ilyet tudtak tervezni. Majd jönnek ki az újabb szériák, és egyre inkább javulni fog. Nekünk ilyen jutott.
A Desiro szép, csendes, kényelmes jól eltalált motorvonat. Egy hátránya van, hogy kevés van belőle, azt is lenyúlták maguknak a pestiek. Pedig országszerte üzemeltetni kéne a 2-3 kocsis mozdonyos vonatok, Mdmotok, 2+ egységes Bz-k kiváltására. Kell belőle még vagy 60, minimum. De mivel vízfej-szemlélet van, ha pest környékén modern vonatok járnak a kutya se akar többet vásárolni. /Flirtből ugyanígy be kellene vásárolni./
Na igen, nekünk volt egy Hajdú mosógépünk több mint 20 évig probléma nélkül ment, 20 év alatt egyszer kellett benne fűtőszálat cserélni ( nem használtunk Calgont, de hát a fűtőszál csere volt kb. 2000 ft), egyszer valami egyéb baja volt, de amúgy semmi. A mostani Whirtpool meg ami már 5 éve megvan többször volt szervízben. És tuti nem fog 20 évet kibírni. A Rakéta porszívók is jók voltak és abból sem sajnálták az anyagot, a szocializmusban minden eszközt úgy terveztek, h örökké tartson. Manapság meg már piacgazdaságban ez nem számít, sőt eleve csak 5-6 évre érdemes tervezni had vegyen újat a paraszt. A régi mondás, h ha az építészek is így dolgoznának akkor egy veréb egész városrészeket döntene romba.
Az csak optikai tuning volna. A Desiro sem kényelmesebb, de kívülről modernebbnek és szebbnek hat. Az Uzsgyi meg spártaian egyszerű és ronda tégla kívülről ,de működik és megy. Az oroszok már csak ilyenek, nem arra mennek ,h szépen mutasson és csilivili legyen, hanem a belsőségre, h működjön és igen az Uzsgyi bírja a strapát jobban mint a Dezsők pedig majdnem ugyanaz a technika van bennük. Az Uzsgyi télen-nyáron megy, a Desirok meg sokszor bedöglenek a nagy melegben meg a nagy hidegben.
Akkor én is azzal utaztam Gyuláról Szeged-Rókusig. Dupla Uzsgyi volt a 7711-es, én az első egység hátsó rsézében csücsültem, asszem a 030-as volt elől? De a topiklakók ezt meg tudják talán mondani pontosan, írta itt valaki.
Ahogy az Almáskert mh topictárs által betett linkben is olvashatod, ez valóban egyfajta magtár, amiben zabot tároltak.
Neve: zabostorony, zabsilótorony, a helyiek bolondtoronynak nevezik.
A linkben képek is vannak, meg rövid ismertető, ez viszont nem igaz:
"Ezek közül már csak hét maradt fenn, ebből hat ilyen-olyan okok miatt nem látogatható.(használják, zárt magánterületen áll. mocsár és villanypásztor veszi körül...)"
A hetes szám stimmel, azt viszont nem tudom, hogy az egy látogatható torony hogyan jött ki. :) És a használat sem szó szerint értendő. :D
Mivel mind a hétnél jártam már, bizton állíthatom, hogy látogathatóak. :)
3 van magánterületen, de oda meg beengedik az illetőt. :)
A Fűperegpuszán álló toronnyal jártam úgy, hogy az ott fűkaszázó öreg fószert kértem meg, hogy bemehessek, de nem engedett be. :) Nem akarom bántani, de elég amortizált fejet birtokolt, s mivel nem ő tulaj, elég bizonytalan volt. :) Igaz, szerinte az ott álló torony nem is volt soha zabostorony.....Pedig az.
Ezt a területet egy oldaról komoly kerítés veszi körbe, ami komolynak hat, de ahol véget ér, már ott be lehet menni... A többi oldaról mág fás/susnyás veszi körbe, ott lehet bemenni, ahol csak akarunk...
A másik kettő meg a Ménesbirtok Zrt területén van, hétközben be lehet menni, az egy leválaszott területen áll, ami magántulajdonban van. A Ménesbirtok Zrt. területéről kiválóan fotózható.
Egyszer volt ott a tulaj, de sajnos bemenni nem tudtam, mert semmi mozgás nem volt. Eddigi Mezőgyes környéki tapasztalataim alapján azt mondom, hogy oda is beengednék az érdeklődőtt.
Érdemes őket felkeresni, legjobb biccajjal menni, azzal is fel lehet fedezni mind a hetet 1 nap.
Menj már el egy "orrászhoz", mert mostanában én sehol sem fogtam ki húgyszagú Uzsgyit :-) A fordát már többen leírták, tessék olyan vonatot választani, és élvezni a feeling-et :-)
Akkor engem félretájékoztattak az ott lakók. Szerintem hiba volt felszedni azt az állomás néha mikor gikszer van jól jönne. Ugyanúgy működhetne most is mint pl. Bicere, végszükség esetén lehetne keresztezni ott. Akár személyzet nélküli is lehetne egyik oldalt kiszögelt váltóval ( vagy akár rugóssal, hiszen Bicerén is az volna a célszerű, csak ugye megint bürokrácia meg hülye szabályok ,h azt csak mellékvonalon lehet és MEFI állomáson. Vissza kéne néha menni az 50es évek elejére amikor a józan ész volt a döntő nem a hülye idejétmúlt szabályok. Ahogy Moldova is írja a vasútról szóló könyvében, h úgy épült a vasút, h aztán ide ne engedjetek egy mérnököt mert akkor azt fogja mondani ,h itt nem lehet.
Sóshalom is állítólag régen állomás volt ,de már a 80as években felszedték és le is bontották és megállóhely épült kicsit arrébb. Az esőbeálló még megvan. Nagy forgalma tuti nem volt ,mert az esőbeálló oldalán csak kukoricást lehet látni a túloldalt a távolban 1-2 tanya. Orosházi tanyák környékén több ház is van legalább 20 onnan még lehet is mozgás ráadásul a vasúton kívül csak a személyautó marad mint közlekedési eszköz, más nincs. Az állomás mellett is van egy tanya, ami lakott sőt az állomásépületet is lakják, de csak az emeletét, a földszinti része nagyon siralmasan festett mikor tavaly májusban ott jártam. A volt első vágány helyére meg a szemetet hordják. Biztos, h 3 vágányos volt? Kettőt mondtak az ott lakó és mintha a 100 éves az alföld fiumei vasút könyvben is kettőt írtak volna. Mindkét oldalán volt bakterház és kézzel állítgatták a váltókat. A bakterházakból nem sok maradt meg, mondhatni semmi.
Csorvás-alsónál jóval kevesebb ház van, egyet láttam egy egész újnak látszót még a 47-es útról lefordulva a megállóhely felé, majd a megálló épülete, amit laknak aztán még az átjáró után van pár ház a távolban, de ennyi. Kakasszéknél is lakott a megállóhely épülete, ott akárcsak orosházi tanyáknál az ott lakó k is jött kérdőre vonni, h mit keresek ott. Kakasszék az elmondása szerint sosem volt állomás, nem volt több vágány de a 90es évek elejéig volt jegykiadás és akkor még viszonylag sokan jártak a közeli szanatóriumba. Még 2008-ban is jöttek a megállóba a szanatóriumból és tőle kérdezték mikor jön a vonat. A szanatórium kb. 2 km-re van nyílegyenesen a megállótól a 47-es út túloldalán. Az az egyetlen úticél, Kakasszéken egyébként csak kb. 10-20 ember él, voltam ott, tényleg nem sokan élhetnek. Egy utcából áll az egész település mindkét oldalt van pár ház meg egy zárva lévő kocsmát is láttam ( a helyiek szerint már több éve megszűnt és vegyesboltként is üzemelt). Az egész település egy zsákutca mentén van és az utca a szanatórium nagy kapujával ér véget. Egy öregasszony kérdezte meg, h kit keresek, mást nem is láttam ott. Sóshalom mh-t nem találtam meg, mikor mentem.
Fürjesre néztem még akkor be, oda egyszerű eljutni a megállóhelyre pont vonatérkezés előtt értem oda kb. 10 perccel vártak vagy 5-en a vonatra. Fürjesről szoktak vonattal utazni busz ide sem jár. A környéken nincs sok ház, kb. 1-2 km befelé a kis település. A vonatot levideóztam alulról is, sőt megvártam a Telekgerendás felöl jövőt is. A megállóhely esőbeállója Fürjesen viszonylag tűrhető állapotban van. Nincs bent nagy szemét, nincs nagyon összefirkálva, menetrend van kiragasztva, de ablaka az nincs így belül sötét van. A hátulján van egy létra fel lehet mászni a tetőre is, jó kis fotóhely. :)
A Gyula-Jánoszugnál lévő sokkal rosszabb állapotban van még a táblát is elcsórták ( meg nem erősített információk szerint egy topiktársunk volt).
Szeretnélek megkérni Benneteket,hogy aki tud fotót,információkat közölni a Szeghalom-Püspökladány vonal Füzesgyarmat -szűkebb hazám- mellett megszűnt macskási,csillagtanyai megállókról,illetve Füzesgyarmat-Téglagyár mrh/?/ későbbi megállóról,az legyen segítségemre! Köszönettel vennék minden dokumentumot,leírást,kapcsolódó témákat,egész napjainkig bezárólag. Előre is köszönve: Kondor Zoltán
Végignéztem az utolsó néhány év menetrendjeit, az utolsó személyvonati keresztet a '93/'94-esben találtam, ekkor délután fél hat tájban a 7733-as számú, Békéscsabáról Orosházára tartó személy itt állt félre az S7706-os számú Sg-Bc sebes elől. Utóbbi csak péntek/vasárnap állt meg az álllomáson, egyébként haladós volt.
A '89/'90-esben megvan ugyanez a kereszt délután, csak akkor még 776-os gyorsként futott a sebes, illetve délelőtt találkozott két személy.
Habár looksharp márt írt egy rövid elemzést, de ha pl Székkutast elhagyod Orosháza felé, akkor hatalmas pusztát látsz.
Csak szórványos figyelhető meg tanya a távolban (sok esetben már az is lakatlan).
Az ott kiterjedő tájegységen egykoron egész tanyasorok éltek, virágoztak. Mi csak max. elképzeli tudjuk, hogy mi lehetett ott, apáink nagyszüleink elbeszélése alapján.
Az világ eltűnt.
Ez az amiről looksharp is írt.
Két kép, ha sietsz ilyeneket még fotózhatsz. (A Székkutas környéki pusztáról beszélek, de említhetnék mást is).