Hogyne lenne. Attól függ, hogy tették fel a mutatót. Ha szerencsésen eltalálták, akkor egészen olcsó órán is a helyén lehet.
A másik érdekes kérdés az a méretgazdaságosság. Bár a svájci órákban is típus-szerkezetek dolgoznak, de ezek jóformán egyike sem készül olyan darabszámban, hogy a mutatók feltételét valamilyen automatikus géppel végeztethessék. Egyszerűen túl sok a variáció, más számlapok, mutatók tömkelege - a végszerelés kézi munkával készül. Míg a legolcsóbb, milliós darabszámban készül rizses óráknál valószínűleg gépi munka a mutatók feltétele - ami bármilyen abszurd, de bizony pontosabb, mint a kézi.
De mondom: ha nem tetszik, elmenni óráshoz, tok kinyit, szerkezet kiborít, másodpercmutató lekap, pontosan felhelyez, vissza és kész.
Na, igen a hsz 80% a kóricáló másodpercmutatóról szólt, csak a legvégén említi a percmutatót, ezért nem emlékeztem rá. Azt tényleg nem nehéz beállítani.
Amit írsz az logikus, de mások azt írják a japánoknál nincs ilyen gond. Az akkor, h lehet?
Nekem +/-5sec belefér, most ilyesmi lehet. De volt olyan, hogy 10seccel előbb ért a percmutató, mint a mp mutató. Régen én is sokat szenvedtem vele, hogy pontos legyen, ma már nem teszem. Emlékszel, amikor előtted állítottam be az órát, akkor is megjegyezted, hogy nem pontos. Igaz este beigazítottam;-).
Az eredeti kérdezőnek két gondja volt, az egyik az, hogy a másodpercmutató nem áll pontosan az indexekre, a másik, hogy a perc-másodperc nincs szinkronban.
Az utóbbira a válasz kézenfekvő: úgy kell az órát beállítani, hogy szinkronban legyenek. Mivel ma már minden kvarc-szerkezet másodperc-stoppos, így ez nem okozhat nehézséget.
Az első kérdés kicsit komplexebb. A kvarcvezérlésű órák többsége másodpercenként lépteti az óraművet egy kis léptetőmotor félfordulatával. Ez után általában jön egy közkerék, majd a másodperckerék, azután újabb közkerék, a perckerék, váltókerék, órakerék. Az erőhatások nagyon kicsik, a szerkezetet legalábbis a perckeréknél korábban nem szabad-lehet a természetesen fizikálisan elkerülhetetlen holtjátékok ellen csillapítani (fékezni), vagy az energiafogyasztás elszállna az égbe. Ebből adódóan egy pici "lötyögése" a másodpercmutatónak biztosan lesz. Nem jelentős, de alkalmasint észrevehető. Ez gyakorlatilag kiküszöbölhetetlen. A másodpercmutató menet közbeni odébb-állítására más megoldás ugyanakkor nincs, mit levenni a mutatót, és addig próbálgatni jól feltenni, amíg nem sikerül a lehető legpontosabban eltalálni az osztásra léptetést. Ez elsőre szinte soha nem sikerül, mert a mutató feltételekor visszafelé megmozdítható a futómű, csak elindítás után derül ki, hogy miképpen sikerült a dolog. Természetesen nem lehetetlen a mutatvány, de esetleg kísérletezéssel jár, és hiába gondolta az olvtárs, hogy a 40-50 ezres svájci órája már az a felső kategória, ahol ez belefér - az órák valójában tizenezres nagyságrendű gyári kibocsájtási árába ez bizony nem fér bele.
Másrészt, ha idegesítő, akkor szépen szét kell kapni az órát, és helyére ügyeskedni a mutatót.
Szvsz igenis elvárható lenne, miután szinte minden második ember el is várja, konstatálván a "félreütést" :-) Csak annakidején egyszerűbb lehetett kidolgozni más extrákat, pl. a gyors dátumváltást. Minimális műszaki érzékkel az látható be, hogy nem lenne egy könnyű feladat ennek a megoldása. Valamiféle nullázó mechanizmust kellene ráépíteni, ami mutatóállításkor ezt elvégzi. Bocs, ha hülyeségeket írok, Te vagy a mester. Én, ha órás lennék, és egy manufaktúrában dolgoznék, inkább ilyeneken törném a fejem, mintsen azon, hogyan lehet polimerizált spermából számlapot készíteni, és méregdrágán rásózni a sznobokra. Lehet, hogy naív vagyok? :-))
Szerintem az eredeti kérdezőnek "csak" az volt a gondja, h a second hand nem pont az indexekre üt (hanem össze-vissza). Nem tudom ez mennyire nehezen kivitelezhető, de számomra egy ilyen mutató megkérdőjelezi önmaga létjogosultságát :)
Aki tisztában van ezeknek a szerkezeteknek a működésével, az el sem vár ilyesmit. Az meg egy minimális műszaki érzékkel is belátható, hogy a perc-másodperc mutató akkor lesz szinkronban, ha az óra gazdája olyanra állítja...
Sosem fogok fejet hajtani a B előtt, ahogy Tell Vilmos (a leghíresebb svájci sem tette Gessler kalapja előtt:), a beosztás, a legalja kínai cuccokon kívül nagyrészt tökéletes szokott lenni, az a hiba, hogy a percmutató nem áll 60mp-nél, pont az indexen az a tulajdonos hibája rosszul állította be, van, hogy 1/4 órát szöszmöszölök egy Longines vagy IWC vel, amig jól beállítom, mert a percmutató egy kicsit később indul el, mint a mp. Az, hogy a quartz mp. mutatók csak hébe-hóba ütnek az indexre, pedig milliós óráknál is szinte természetes (kivéve a japánok).
The Citizen újonnan kb. 2000 USD. Vagy jóval olcsóbban egy másik típus: Citizen exceed
Ezek japán kvarc szerkezetek. Láttam egy TAG Aquaracer kronográfot is, aminél a másodpercmutató stimmelt, de a svájci szerkezeteket sajnos nem ismerem. Nem mintha a japánokat ismerném, de azokról legalább olvastam. Az olcsóbb kvarcoknál (50 ezer körül) szerintem általános, hogy a másodpermutató nem pontosan a percosztásokra mutat.
Kicsit félreértettem a kérdést (kösz Frimen!), a számlapon egyenetlenül vannak elosztva az indexek. Ilyenkor illik fejet hajtani a tökéletes számlapokat készítő Breitling előtt. (Ez kicsit nehezemre esett, de túlvagyok rajta :-))
Viccet félretéve, ez engem is zavar, de még a "milliós" kategóriában is jelen van ez a bosszantó "hiba". Szvsz annakidején a tisztelt óragyártók fontosabbnak tartották pl. a gyors dátumváltás lehetőségét, minthogy ezen görcsöljenek. Ez forradalmi újítás lehetett volna, de magasan lexarták :-) Egyébként a mechanikust is "félre" lehet így állítani az időállításnál, nem mindig találja el pontosan az ember.
Másik megoldás: másodpercmutató nélküli órát kell hordani ;-))
Akkor ezt megbeszéltük. Két hozzá(nem)értő találgat. :)
Miért pont Universal, bajban vagy a napszakokkal? :) Holdbigyó nélkülieket már bagóért kapni, vaterkán is láttam valami 50 körül. Igaz, nem aranybú', de a szokásos, tán Venus szerkezetes lehetett, téglalap stopper gombos. Pecsában láttam régebben 80-ért aranyból, de annyit volt polírozva, h egy helyen már be lehetett látni. Tényleg!:) Azt viszont nem tudom, h ezek a 60-70 éves dolgok mennyire jók mindennapos használatra. Mindenesetre nekem is tetszenek.
Érdekes, amit kérdezel, de a választ sajnos nem tudom. Még sosem olvastam/hallottam ilyenről, csak arról, h gyakran nem pont a beosztáson "ugrál" a másodpercmutató. De, h elmászik erre-arra, ilyet még nem hallottam. Feltételezem nem a számlap beosztása "csálé".
Lehet, hogy igazad van. Nem tudom, az iPhone-on elég nehézkes a képnézegetés, most nem látom rendesen. Mintha vésett indexi lennének. Gondolom így könnyebb volt felújítani a számlapot (ha fel van újítva), nem kellett az indexek szerelésével bajlódni, "csak" a feliratot kellett újrafesteni. Miután a segédszámlap gilosált, és eléggé hasonlít a színe az egészre, mégse gondolnám, hogy nagyon belenyúltak. Valami tömör nemesfém lehet, amit megtisztítottak. Lövésem sincs, hogy az Omegánál mi volt a módi akkoriban.
A mutatókkal kapcsolatban se tudom, mi az igazság, amióta Universal-okat "gyűjtök" virtuálisan, azóta kedvelem az "Ikea" színösszeállítást :-))
Új vagyok ezen a fórumon, de van egy kérdésem, ami nem hagy nyugodni. Nagyjából átolvastam az előzményeket, és tudom, hogy volt már érintve a kérdés, de igazi megnyugtató választ nem kaptam rá. Kaptam ajándékba egy márkás svájci kvarcórát a 40000-es árkategóriából. A márkája a kérdés szempontjából mindegy. Az óra szép, nagy múltú gyár terméke, zafír üveg meg minden. A gondom vele az, hogy a közép másodperc mutatója nem mutat pontosan a percosztásokra. Szór, de úgy rendesen. Egy tartományban „eltalálja” az osztást, egy másikban viszont „felez”. (A jelek közé mutat felesben) Miért? Szóval az a kérdésem, hogy mondjuk garanciában lehet-e ezzel valamit kezdeni. A gond az, hogy azóta megnéztem más szintén nagynevű óragyárak óráit a kirakatban, 50000 forintos kategóriában is, de azok is szórnak. Lehet, hogy valakinek ez nem számít, de engem ez nagyon zavar. Egy órának nem csak pontosnak kell lennie, hanem annak is kell látszania. :o) Nem értem, hogy miért tesznek neves(!) óragyárak központi másodperc mutatót az óráikra, ha ezzel lerombolnak egy illúziót a pontosságról. Ennek presztízs kérdésnek kellene lennie! Szándékosan nem írok márkát, mert általánosságban érdekelne a véleményetek a kérdésről. Egy másodperc mutató feladata, hogy mutassa a másodperceket. Nos, ez az egyszerű követelmény úgy látszik meghaladja a legtöbb nagynevű óragyár teljesítő képességét. Én nagyot csalódtam, különösen a svájci óragyárakban. Leromboltak bennem egy mítoszt a svájci precizitásról… Mekkora összegnél teszi a dolgát egy másodperc mutató kvarcórában? Ráadásul a másodperc mutató és a percmutató mintha önálló életet élne. Arra gondolok, hogy amikor a percmutató pontosan egy percosztásra mutat, akkor a másodperc mutató mondjuk a 30 mp körül kóricál. Én ezt nem nevezném órának. :o( ( Az óra nem kínai hamisítvány!) Köszönöm a válaszokat!