Zöldtengerszem! Nem Nálad van a hiba, az én gmailom ugyan ezt irja ki sok esetbe, akárki küldi átjön, de én nem tudom tovább küldeni mert vissza jön azzal a szöveggel, amit irtál. Ti csak egy szemüveget kerestek? Én kettőt........
A szemüvegem én is már nagyon sok helyről kerítettem elő, fogalmam sincs hogyan kerültek oda :-) de hímezni nem tudok nélküle így már rászoktam, hogy mindig egy bizonyos helyre rakom le, csak néha megfeledkezem róla. Rájöttem a fórumozással én is, nincs időm sok helyre járni, mert akkor kihagyom a kézimunkázást, és anélkül már nem tudok meglenni, szinte lelkiismeret furdalásom van, ha nem bökök egy párat. Hétfőn jártam így és erősen elgondolkodtam, hogy mi is a fontos számomra. Természetesen a kreatívkodás, csak utána jön a fórumozás:-)
Volta, a csipke kötésnél, nagyon szép mintákat láttam, tisztára kedvet kaptam a kötéshez.
Régen még középiskolába nagyon sokat kötöttem, a kedvencem volt a csipke még fonalam is van. Csak lenne egy kicsivel több időm. Annyi mindent szeretnék csinálni....
Istenem, hát én is meggondolnám, hogy szülessek-e inkább újból és akkor nekikezdenék, de ez is gyönyörű. Valahol vidón láttam olyat, hogy varrták a csipkét, de csak úgy a fonallal és a tűvel akrobatizáltak és olyan gyönyörű csipke lett belőle, hogy csak na. Hát az is ilyen. Gyere el a csipkefórumra és meglátod nem bánod meg. Annamari (pulendrákus) annyira aranyos, segítőkész és szorgalmas, hogy oda is öröm menni, de komolyan! Azt nem tudom még, hogy vasárnap kezdjük-e mert tegnap még nem dőlt el, de mindjárt odatotyogok és megnézem. Fonal meg, biztosan van otthon a "barna-fiókos szekrénykédben" eltéve valamilyen, kezdésnek jó lesz, csak a lényeg, hogy ne legyen tiszta műszálas és vékony legyen. Annamari most kötött magának egy gyönyörű pirosat, azt mondja 50 gr-ból kitelt neki. Az ugye még 5 dkg sem, vagy nem?-jaj, de szégyellem:(( nem tudom. Szóval gyere kérlek, meglátod jó móka lesz!
Ildikó! Vasárnap kezditek a csipkekötést? Irigyelem:-(( talán én is megpróbálhatnám... 100 éve kötöttem... bár nem csipkéset... Te hol szereztél fonalat? (Nekem már 3 fórum is sok lenne)...
Tudtátok, hogy még van egy másféle, nem csomozott, hanem varrott rece, ahol gyakorlatilag az egész hímezendő mezőt vagdalásossal kikockázza, és aztán szövi be a rácsokat stoppoláshoz hasonlóan keresztbe v. inkább csak egy irányban(ez a tömőöltés v. antik, az előző a vászonöltés). Brrrrrrrrrrr... ezt se csinálnám! Persze nem olyan áttört, légies a hatás - de Erdélyben sokszor alkalmazzák betétként... Itt a tömőöltéses szokásos változat: épp egy hatgyerekes anyuka üti agyon ezzel az időt!!!!
Főzőcskézésre visszatérve. Én a zeller ki is szoktam ránteni. Kb 1 cm-re szeletelem egy kicsit besózom, majd panírozom a szokásos módon liszt-tojás-zsemlemorzsa, majd takarékon fedő alatt megsütöm-nagyon finom. Így szoktam elkészíteni a friss karalábát is, az is nagyon finom, még a férjem is megeszi pedig szerinte minden zöldség és gyümölcs csak és kizárólag nyersen ehető.
Köszi:)) Úgy látom most főzöcskézünk a másik topikon is főzöcskéztünk, ott a csülök pékné módra volt a menjű, meg az én gyöngyös levesem. Áttotyogtam a csipkésekhez, mert ott meg közös kötést szervez pulendrákus és kiválasztottuk szavazás útján, hogy melyiket kössük. Úgyhogy startra készek vagyunk, nagyon érdekes lesz így az éteren keresztül együtt kötni.
Csirke sütéskor a tepsibe szoktam szórni 1 nagyobb fejet ujjnyi csíkokra vágva. A húsnak is jó, és sütve is finom a zeller. (mondjuk a zellerkrém levest amikor csak tehetem kihagyom :-))
Juj de jó, nagyon szeretjük a zellert, amikor húslevesbe teszek mindig el kell osztani, hogy kié mennyi. Másképpen a zellert nem is tudtam hogyan kell felhasználni. Most már fogom. Köszönöm.
Elért a 3. receptlánc: telítődtem... Nektek mégis elküldöm saját fejlesztésű, legolcsóbb zellerkrémlevesem recipéjét : a mennyiségek ízlés szerintiek.
Kisujjnyi vastagra szeletelt, hámozott zellert vegetás vízben jó puhára főzök. A nagyon rostos, keményebb részeket összeturmixolom kicsi liszttel, szerecsendióval és curryvel - majd a pénztárca vastagságától függő mértékben tejszínnel sűrítem. (Ha ki akarok tenni magamért, akkor a az összes zellert összetöröm, és csak tejszínnel sűrítek: hónap végén viszont egyre több zellerkarikát félreteszek másnapi kirántáshoz - szerecsendiós majonézzel pompás! Aki nem rajong a rántott zöldségért, annak sajtot is panírozok...) A tejföl is jó pénztárcakímélő elem a habarásnál! Igyekszem nem kifuttatni az összeöntött krémet, és kis rotyogtatás után levesgyönggyel, pirított kenyérkockával tálalom. A pirítosra - ha van - sajtot is szabad olvasztani (szintén a flanc kedvéért)...
Más zöldséggel is érdemes kísérletezni - a fűszerezés lehet egyéni... Karfiollal szoktam, de még nem forrta ki magát:-)) A zeller íze karakteres, ezért lehet lazítani... Képem nincs - el lehet képzelni - mind a 10 ujját megnyalja a vendég!
Szióka! Még egyenlőre nem szorgalmas xszemező, csak szorgalmas gyűjtögető vagyok, gyorsan hörcsög módjára el is mentettem mindkettőt, gyönyörű! Köszönöm szépen.