igazából a 7-es szél és az 50 centis hullámok nem egy helyen voltak, a nagy szél egy öbölben tört ránk éppen szemből, kb. 500 métert kellett csak megtenni, ekkora úton csak minimális hullámok voltak (itt volt: itt)
az 50 centis amplitúdó meg kb. 4-esben volt, az már nyílt vízen. azt is elég nagynak látjuk a kajakból, mert ugyi akkor a hullámhegy és a hullámvölgy között 1 m a különbség - tehát pl. a szomszéd kajaknak még a lapátját sem láttuk mindig
a 6110-es nokimámat úgy kapcsotam fél évig. Fogpiszlálóval a legkönnyebb, annak be lehet törni merőlegesen a hegyit, oszt könnyebben rásimul a megfelelő pöcökre a telefon powergombjának belsejében...
A googlebooksról szépen lassan le lehet szedni majdnem az egész könyvet, de van pár oldal, ami soha nem nyílik meg. (egyébként meg 1 napra is korlátozza, hogy hány oldalt nézhetsz meg.) Nekem ebből a könyvből 22 oldalt nem sikerült leszedni. Persze megvettem papíron, az egészet. szóval akárr be is scannolhatnám... :)
A génua azért nem jó tengeri kajakra, mert az éppen nem a hátszél és félszél közti irányokra van optimalizálva. Nekünk olyan hátszélvitorla kell, amivel oldalszélig fel lehet menni, ez pedig a gennaker. A spinakernek egyébként mindig van boomja, a gennaker is boomolható. Még meg van a Pouchom, de két éve nem volt összerakva. Sok bordát kellett már cserélnem benne, mert nagyon öreg. Akitől vettem (kb. 15 éve) tengeren használta feleséggel és két kisgyerekkel, Tümler motorral, oldalmotorként, csak a kikötésnél eveztek, egyébként motorcsónakként használták. Vitorlázatot, svertet ők csináltak hosszá. A nyáron összerakom, mert a puli kutyánkat csak így tudom megkajakoztatni.
Nyugi, a napelemes villanymotor-meghajtásig azért nem jutunk el! Legalábbis a héten... ;O) Ez inkább csak amolyan játék a lehetőségekkel, amik e hajókban rejlenek. Persze a technikának megvannak a buktatói, de az áldásai is: vitorlával - megfelelő erejű és irányú szélnél - jóval nagyobb távokat lehet megtenni egy nap alatt, de időtöltésnek sem utolsó. A POUCH egyébként a legolcsóbb vitorlás csónak, amit ma hazánkban beszerezhetsz, és szélcsend beálltakor sem kell lebiggyedt ajakkal gubbasztanod a tűző napon, csak fogod az evezőt és hajrá. (ez egy igen komoly jollés probléma: a vitorlás csónak egyszerűen túl kicsi és könnyű ahhoz, hogy benzin- vagy villanymotort rakjanak fel rá, szélességük miatt igen rosszul evezhetőek; ha mégis ellátják gépi meghajtással, folyton zavar és a súlyelosztással is meggyűlik a bajuk)
Egyébként Arzának is igaza van: mint látod, éjfél után is itt ba..om a rezet a gép előtt, mert a lázkórság tombol bennem és nem tudok aludni. Emiatt evezésről még jó ideig nem lehet szó, pedig a víz most is folyik... :O)
Remélem tudod, hogy nem volt szándékos! :O) Emlékeimben Te mint Ysak-os és saját kezeid által realizált skin-on frame-es, Oldstruggler pedig mint Ysak-os és SKY-II-es éltek. Egyszer sem láttalak Titeket az említett kajakokban, csak híradásaitokból sejlik, hogy van vagy volt ilyenetek. Ráadásul nem is próbáltam azokat, így nem mondhatok róluk semmit se pro, se kontra, se rekontra... ;O) De azért örülök, hogy Huszi barátunk örömére bővítetted a kínálat-ismertetőt! :O)
Eddig azt hittem, csak én olvasom egyre inkább lejjebb kerülő állal a történéseket(inkább terveket) ... már majdnem koppant az asztalon, de visszatoltam ...
Megint csak azt tudom írni, mint a múltkor, hogy szerintem csak nagyon unatkoznak a sporttársak ... :)
Engem ez a vitorla dolog biztonságtechnikai okokból is "izgat", meg valójában én sem értem: ha valaki a kajakot választotta, akkor az az ember nem evezni szeretne?
azt azért nem értem, hogy némely hardcore kajakosok még a kormányt is istenkísértésnek tartják (vö. murphy: ami elromolhat, az el is romlik), ti meg itten meg akarjátok furkálni a hajótestet, mindenféle vorstagról, achterstagról, fockról, grószról, meg schwertről hablatyoltok - ez mind elromolhat. vagy képzeljetek el egy eszkimózást - paddlefloat-tal v anélkül - amikor a vitorla fel van húzva...
ezt akarjátok, feleim??? nem lenne jobb inkább evezni?
a vízvonalban normális áron lehet venni 3m-es (nem három méter, hanem minnesota mining & manufacturing - tudjátok, a post-it-es cég) öntapadós fényvisszaverőt, szerintem tökjó, én raktam tavasszal a hajókra, lapátokra
bazsa jótékonyan kifelejti a listájáról az rtm 4 m-es hajóit: arctic és océanic. oldstrugglernek van egy arctic-ja, nekünk pedig océanic-unk volt három évig. még tavaly írtam tesztet, szerintem jó lehet huszi kollégának
Kapcsolj be egy telefont szétszedés nélkül, amiből egy éve kiesett a kibekapcs és csak a lyuk van meg a helyén. Már dél óta küzdök, de most előveszem az ütvefúrót és még két szeduxent.
Linyuxkernelhez hasonló sikerélmény lesz, ha sikerül. :-)
Jók azok a hajók nagyon, életem első egyéni túrája (amikor faterom otthagyott a tiszán naméyban) azzal volt, aztán szolnokon egy telefon után kiszedett a vízből. A tiszatavon megvolt életem első szörfözése is, bár akkor még azt sem tudtam, hogy az az. 15 éves lehettem vagy mi. Persze több baltával jártam és több késsel...
Szerintem nem sokat szőröztek a POUCH-féle svert megálmodói grafikonokkal meg görbékkel, csak az volt a lényeg, hogy az oldalcsúszást csökkentsék és hogy emiatt ne kelljen a hajótestet átalakítgatni, megbontani. Keresztrúd, rajta két függőleges lap oszt ennyi. ;O) Ezek nem versenhajók, hajó-osztály bajnokság sincs, egy kis káros, energiazabáló turbulencia belefér. A "fíling"-et nem dönti romba. ;o)
Na most tényleg ég a pofám: a genakkert kevertem a génuával (EMDZSÍ, ne kuncogj, bárhol is vagy!)... Ehhez nem kell boom? A spi-hez kell, ha jól tudom... A vorstag előtt átvetett kötél nem esik a vízbe? Gyűrűt, kampót nem használhatsz a megvezetésre, ha pedig a vásznat behúzod a kajak alá... :o/ A génua nem elég?
Találtam olyan képeket a neten ahol ez - vagy legalábbis megtévesztően hasonló - a vitorlarendszer heveder-pánttal van felfogatva: nem hiszem, hogy a vízvonal alatti részbe furkálnának. Bár ki tudja? ;O) Mindenesetre a lapos heveder nem nagyon zavarja az áramlást és jól meg lehet feszíteni, csúszkálás ellen elég egy biciklibelső is.
De nem csak a PRIJON-féle kétpálcás (értsd, ahogy tetszik...) megoldást terveztek és gyártottak. Talán a legkisebb átalakítás a nem egészen fél kilós, félgömb formájú rendszerhez szükséges. Windpaddle Sails A félgömb megvarrása nem egyszerű, a megfelelő átlátszó anyag beszerzése ugyancsak problémás. Bár ha rábukkanunk egy kiszuperált, lomiból származó 20-25 éves szörf-vitorlára, azon van annyi a kétféle vitorla-anyagból, ami 2-3 komplett vitorlázathoz elegendő. De van még sok verzió... :O)
A bme-n azt is mondják, hogy vitorlásoknál úgy kell építeni ezeket, hogy a vízkiszorítási görbe a kiemelkedő svert miatt ne térjen el a szabályos gauss-görbétől. Addig szórakoznak a hajótesttel, hogy el tudja viselni a hozzá tervezett szkeget vagy svertet, hogy jó áramlások legyenek mindenütt. Sokszor egy évig is elszórakoznak ezzel, közben az ipar meg nyomja az "általánosan, minden hajóra alkalmazható" szkegeket... Namenteminnen a dumámmal... .-)