Szia! Gratulálok az 'új' autóhoz!! Azonban sajna el kell keserítselek:( Ha jól sejtem 220Dénesről van szó, ahogy Csabai Sanyi is írta... Volt nekem olyan C-osztályban(ugyanaz a motor). Lucas adagoló van benne, ami szeret 150-180ezer Km-enként meghalni. Tipikus adagoló problémákra utal amit írsz. Nekem folyt az üzemanyag amíg hideg volt a motor, epc-t írta, és 3000fölé nem engedte. Most nekem is E van, 290td és most vagyok túl ugyanezen a körön. A kárpát utcában tudták csak megmondani, hogy biztosan adagoló: nekem sípolt egyet, kiirta, hogy EPC engine electronics és azonnal le is állt. Utána tökéletesen indult és húzott is ahogy írtad. Aztán már nem is nagyon indult utána. Most vagyok túl ezen kopp-kopp-kopp... Lucas adagolót viszont nem sok helyen javítanak. Nekem a Filep-diesel szervíz oldotta meg garanciával.
Az akkumulátor töltése - Legfontosabb, hogy ne felejtse el az akkumulátorból kivett energiát mielőbb vissza is tölteni. Ha nem így tesz, akkor az elszulfátosodás beindul, amely a kapacitás és élettartam csökkenéséhez vezet. A gépjárművek generátora egyben akkumulátortöltő is és általában jól végzi a feladatát egészen addig, amíg az akkumulátort nem sütjük ki túlságosan. A generátor a mélykisütött akkumulátort rendszerint túltölti, ami megint csak nem tesz jót az akkunak. Általában egy mélykisütött indítóakkumulátort kb. tízszer tud a generátor újratölteni. Az akkumulátorok szeretik, ha megfelelő karakterisztika szerint töltik fel őket, különösen mélykisütött állapotukból. Ezt az optimális töltési karakterisztikát 3 lépcsős töltési karakterisztikának nevezzük. Ezt a karakterisztikát csak speciális processzorvezérelt akkumulátortöltők képesek nyújtani, ilyen töltőket egyáltalán nem vagy csak ritkán látni a barkácsáruházak polcain. Az első lépcső a teljes töltés (bulk charging), ahol az akkumulátor a kapacitásának kb. 80%-át visszanyeri a töltő maximális áramú és feszültségű töltése mellett. Amikor az akkumulátor feszültsége eléri a 14,4V-ot, elkezdődik a második lépcső, a kímélő töltés (absorption charge). Ilyenkor a töltőfeszültség állandó 14,4V-os értéken marad és a töltőáram folyamatosan csökken egészen addig, amíg az akkumulátor töltöttsége el nem éri a 98% körüli értéket. Itt elkezdődik a harmadik lépcső, a csepptöltés (float charging), amely kb. 13,4V-os töltőfeszültséggel és alacsony (többnyire 1 amper körüli) töltőárammal kímélve tölti az akkumulátort. Ezzel az utolsó lépcsővel az akkumulátor töltöttsége eléri vagy megközelíti a 100%-os értéket. A csepptöltés ideje alatt az akkumulátor nem melegszik és a töltöttségi szintje közel 100%-os marad hosszú idejű pihenés alatt is. Megjegyezzük, hogy bizonyos zselés vagy AGM akkumulátorok speciális töltési karakterisztikát igényelnek.
Ilyen folyékony ragasztót - ha nem ragaszkodsz a gyári Mercedeshez - kapsz minden olyan kerékpárboltban, ahol Tufo szingó gumikat forgalmaznak. Az ára töredéke annak, amit írtál. Ezt a 2-3 bar nyomást bírni fogja. Ahová tervezték ott 10-15 bar nyomás van. Google -> tufo rarasztó
Na, örülök, hogy beírtad ezt. Nekem van itthon egy ilyen, céges selejtezésből - az akksija ment el. Én viszont arra gondoltam, hogy esetleg ez utastéri 220 képzésre is jó lehet.
Sziasztok! Friss e klasse tulajdonos vagyok, igaz az autóm nem túl friss,96 os 5 sebességes automata szívó dízel.... Kérdésem lenne hozzátok, hátha mással is előfordult már a jelenség nevezetesen, hogy főleg hideg motornál kigyullad az EPC sárga lámpácskám...Három szervízben voltam, ebből kettőben aztmondták valószínűleg meg fog halni az adagolóm s aharmadikban, ami elektromos szervíz, azt olvasták ki a gépből, hogy valami tömítetlenség vagy fals levegőszívás van a rendszerben. Legújabb tünet amit ma tapasztaltam, hogy 3500 fordulat felett leáll a motor, mintha letiltaná valami.Megállás után azonnal pöccre indul sima az alapjárat, húz a motor stb.Talán tudja valaki mi lehet a baja? Hülyét kapok a bizonytalanságtól...talán cseréljek adagolót? és mi van ha utána is ezt fogja csinálni, mert esetleg más a baja. Talán tud valaki megfizethető szakembert aki nem találgat? remélem segítetek!!!!
Azt a palackot nézegettem, hogy lehet nem lenne hülyeség venni egyet, bármikor jól jöhet. Az összecsukható kerékékről még csak hírből sem hallottam viszont :S Ezt egy face-liftes W203-asból szedtük ki, pótkerék híre hamva sem volt(be is volt kárpitozva a helye), de gondolom ez extra dolog és alapból pótkerék van, nem? Lehet rosszul tudom...
Na, továbbgondolva a szünetmentes tápot (még nem volt ilyenem), feltaláltam a spanyolviaszt :) Ugyanis biztos, hogy működik töltőként, hiszen ha van áram és az állásban merül az akksija, tutira utántölti. Viszont felmerül a következő kérdés: a nagyobb tápok már általában 24 voltosak. Tud esetleg valaki 12V-osat?
#2 kérdés: Üzemmeleg, járó motornál (20 km autózás után), vízszintes talajon megnéztem az aut. váltó olajszintjét a 190E-n és az alsó nívón volt. Hozzátöltöttem 1-1,5 decit, végigpróbálgattam a fokozatokat és mikor újból ellenőriztem a szintet, 2-3 milliméterrel a felső nívó fölé ment. Ezután 5x - 6x megismételtem az ellenőrzést, törölgettem a pálcát (hogy ne tévesszen meg a cső falán lefolyó olaj), kb. 5 perc múlva kapcsolt be a ventilátor (ez 100°C ?), ekkor volt 5 mm-rel a felső nívó felett a szint. Gondolom, ha visszahűlne, 80°C körül lenne a felső nívón. Ez jó így, vagy ereszek le belőle?
Akkutöltéssel kapcsolatos kérdés: ha van egy szünetmentes tápom a kocsiban (mondjuk 1 kVA) és a garázsban a 230V-os felét bedugom a konnektorba, akkor elkezdi tölteni az akksit? Esetleg kell hozzá 1 kapcsoló? Ha így van, ahogy gondolom, teljesítmény alapján ugyan nem egy gyorstöltő megoldás, de jó móka...
Ma találtam egy régi ismerősöm bontójában. Gyári száma: A000 538 11 02, 'Elekrtische luftpumpe' névre hallgat. Elvileg lehet hozzá kapni egy gumi javító löttyöt is, amit közé kell csatlakoztatni a pumpa és a kerék szelepe közé és kijavítja a defektet, de az már nem volt meg. Az viszont nem horror újban sem: 6600Ft a gyári. Ez a pumpa újonnan 35ezer...
Azt ki tudtam olvasni, csak a markat nem ismerem, azert gondoltam, hogy valamelyik nagyobb cegnek a termeke "alneven". Mannt gyartanak Del-Afrikaban, arra tippeltem volna.