Kaposvár környélén van-e akinek vannak-e eladó fürjei, mert sajnos enyémet meglátogatták a patkányok és csak 3 kakas és egy tojó maradt. Előre is kösz ha valaki tud tenyésztőt küldje el a cimét.
Gazdasági fürj kakasok eladóak cserélhetőek Monoron vadas, búza, csoki, harlekin, fehér színekben színenként 4-5 db van 350/db. Ivarérettek egészségesek csere is szóba jöhet érdekel fehér kakas, tojó vagy akármilyen értelmes dolog :D Érdeklődni zoriann@freemail.hu email címen
Eddig bénázatm, de már tudom , hogyan megy ez a kép feltöltés. Tehát ez itt " Főnök". A másik kép ma készült este.Húha már 3 naposak. Imádják ezt a kis dobozházikót. Eredetileg etetőnek szántam, de szunyókáló hely lett belőle. kérdeznék még mindig. Éjjel is kell őket etetni itatni ugye? én kétszer kelek fel hozzájuk. Főleg az itató problémás: a papagájosat telepiszkolják kajával, eldugítják. Elég e a 36 fok meleg?
Mint ígértem, megpróbálom a fotókat feltenni. Az első képen a "Főnök" látható. Ő az aki pontosan időben érkezett és mire a tesók előbújtak , már elég ereje lett egy kis bébi terrorhoz.
Kamillatea és Jolovitos víz! + indító táp. Nekem ezt kapták. .... és 2-3 naponta főtt tojás!
Én is úgy forgattam, nem egyenként, hanem a tenyeremmel görgetve.. a MAma madár sem úgy forgatja hogy nézi a szöget, hanem görgeti jobbra-balra, így az nem lehet baj, max az hog yritkábban forgathattad. Én nem segítettem nekik és nem is permeteztem rájuk.. a %, így is annyi lett mint neked, kb! Baj lehet még a szülők nem megfelelő vitamin ellátottsága, vagy rokontenyésztés, vagy hogy a tojásokat sokáig tárolták. 1000 ok lehet még.
Majd legközelebb jobb lesz!!!!
Gratulálok a kicsikhez, én már a tojásgyűjtésben vagyok, januárban indítom a Hungarocell kotlóst!
Túl vagyunk életünk első keltetésén! Az eredmény: 140 tojásból kb. 45-50 firgonc csibe, 10-12 kifejlett csibe nem tudott kibújni. A többi tojás terméketlen volt. Így jár az aki nem képes várni. 27-re vártuk a kelést és valóban délelőtt ki is kelt egy nagyon kis életerős jószág. Teltek múltak az órák, semmi, csak kopácsolások, tojás törögetések. alig aludtam éjjel, kétóránként mentem "bábáskodni. Reggelre 15 lehetett a létszám. Reggeltől délig jöttek a többiek, de bizony jócskán kellett segítenem. voltak sajna olyanok is akiknek túl korán akartam segíteni, nem is élte túl mindegyik. Délben elhatároztam várok, pedig akkor már túl voltunk a 24. órán. Aztán mégsem vártam,. Jól is tettem. még vagy 5 madárkát segítettem ki a tojásból. A maradékokat egyenként felrepesztgettem és mint fent írtam voltak jó páran akik nem tudták kivárni a kibújást, pedig szép nagy madárkák voltak. MI LEHETETT AZ OKA ANNAK, HOGY EZ TÖRTÉNT? Bár szerintem elsőre nem rossz keltetési arány 60 életképes tojásból 50 élő csibe. Reggel és este forgattam, de bevallom nem egyenként, hanem tenyérrel óvatosan többet görgetve. Permetezni csak az utólsó napon kezdtem. Lehetséges, hogy sokat nyitogattam a keltetőt. Annyira párás nedves volt bent a levegő, hogy nem hagytam bent sokáig a piciket. Mentek a "bölcsibe". Most nem győzünk gyönyörködni bennük. Annyira elevenek és szépek. Egy 40 wattos izzo van felettük, amire egy törülközőt is tettem féloldalasan. Majd 40 fok van alatta. Nem sok ez? Ahogy itt olvastam kukorica darát, átszitált lisztes állagút és kamilla teát adok nekik. És tojás fehérjét is reszeltem, de olvastam, hogy azt majd csak egy hetes korban. Aggódom az éjszaka miatt, ( bár már rám férne egy kis alvás) ennyi kis állatkának nem kevés egy papagáj itató? Van nekik egy kis poharas-befőtteüvegtetős kompozíció is, de azt nagyon sekélynek tartom. Amikor meg kifogy a vízszint nem is nagyon akar újra szivárogni. Ja!!!! Kell e valamivel esetleg itatni őket a betegségek ellen, illetve adható e nekik majd a baromfi nevelő táp amiben antibiotikum is van? Csináltam sok fotót, később próbálok feltölteni.
A tojások megpattanásától a kelésig nekem is eltelt több mint 12 óra! Az első kiscsibe kikelésétől az utolsóig, /51 db/, viszont csak alig több mint 3 !!!!-) Viszont én még hagytam a keltetőben még egy jó ideig őket és csak ezután vettem ki, a teljesen előkészített, befűtött helyükre! Az eddigi elhullás 0 db!
A kelés kezdete,hogy kitörik a tojáshéjat és órák múlva kelnek csak ki.A segitség csak akkor ha már a zöme kikelt és van "gyengélkedő". Nyugi,a természet jól megalkotta mit hogyan kell és ezt a kisfürjek is tudják.
Pontosan,ahogy Minizsarnok leírta.Azonban ha mégis akadna,amelyik a tojáshéj kitörése után nagyon csipog és erölködik,de érezhetően nem birja lefesziteni a tojás "kalapját" akkor a következőképpen segithetsz neki.
A tojáshéj kitörésétől indulva vizszintesen a hüvelykujjad körmével-érzékkel,hogy a tojás hártyája ne sérüljön- meggyengited a tojáshéjat körbe,hogy a kisfürj által kitört részhez érj vissza.Ez a segitség az esetek nagy százalékában elég arra,hogy
Nem kell segíteni egyátalán !!!!!!!! Mivel kezdő vagy többet árthatsz vele mint amennyit segítesz. Egészséges kicsi fürj úgy pattan ki a tojáshéjból öröm nézni. Arra figyelj nehogy megfázzanak (izzó föléjük) és rögtön kapjanak enni kamilla teát és kukorica darát (finom porrá darálva). Ha bármi kérdésed van mindíg van itt valaki aki tud segíteni :)
Sziasztok! Nagy öröm ért a tegnapi nap! Életem első keltetéséből. 57 DB tojásból, 51 Db kiscsibe kelt! Nagyon aranyosak, és kedvesek!-) Az első ránézésre elég világos szín árnyalattal rendelkeznek!! Nagyon minden evők, és kis örökmozgók!
Szia! Hát én várnék a te helyedben a tojásokkal még 1 hetet igaz hogy a fürj kakasok nagyon jól dolgoznak de nem árt ha vársz! Ha amit írtál hogy a 27-ből naponta megtoják a 15 db ot akkor hamar összejön 100 db tojás! Üdv! Krisztián
napról napra többet tojnak. Már a 27 tojótól 15 db is van. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek az első időszakban tojt tojások alkalmasak e a keltetésre?. Gondolkoztam egy mini keltető létrehozásán. Ami egy hűtőtáska és akvárium melegítő párosításából jönne létre. végül is két hét alatt 210 tojásunk lesz. Olyan boldog vagyok!!!!
Forgatna naponta kettőször kell reggel meg este és írd a tojás egyik oldalára hogy E a másikra R és akkor tudod hogy mikor forgattad! A lámpázás azt olyan 9-10 naposan szoktam megnézni! Ugyan úgy a tojás laposabb oldalát fordísd a erős fény felé és akkor látsz egy légzsákot és akor ha szépen tisztán látod akkor fias a tojás! Ha meg teljesen átlátható a tojás akkor az záp, és ki kell lökni!
Szia! Az a lényeg hogy 2 hetes tojásnál öregebbet ne rakj a keltetpőbe! Hőfok 37'8 C fok a keltetés utólsó 3 napjában pedig Vedd lejeb a hőfokot 3 C kal! A páratartalom annyi mint a csirkének!
Korábban rosszul írtam, hogy a kikelt fürjek nem követi a kotlóst. A fészekhagyó csak annyit jelent, hogy nem fészeklakó, azaz a kikelést követően képes követni az anyját, szemben a fészeklakókkal, mely állatok napokig vagy hetekig a fészekben maradnak (pl. énekes madarak fiókái). Elnézést a tévedésért.
Gratulálok :-) Ha most nem is fog mindegyik tojni, de tavasszal biztosan szép tojáshozam várható.
Egyébként a fürj fészekhagyó, emiatt tudomásom szerint nem nagyon követi a kotlóst. Mondjuk nekem még nem kotlott egyik sem, viszont törpe tyúk alatt hallottam, hogy kikeltek, de eltünt pár nap múlva mindegyik, mert akié volt nem tudta, hogy fészekhagyók ezek a fiókák. Szóval ha ki is kelnek törpe kotlós alatt, el kell venni tőle és lámpázni kell vagy zárt helyen kell tartani őket, nehogy elkóboroljanak.
Örömmel tudatom mindenkivel, hogy közel két hónapi várakozás után megtörtént a csoda. Még pedig nem is csak úgy akárhogyan. Két napja nem láttam a fürjeimet, anyósom átvállalta a gondozásukat. Ma munka után gondoltam rájuk nézek. Pár perce voltam bent és látom, hogy az egyik madárka olyan furán néz, mint aki erőlködik, gondoltam most mindjárt kakil egy jó keményet. Mire ezt végig gondoltam, a szemem láttára egy szép " nagy" tojást nyomott ki, koppant picit a padlójukon és gőzölögve fénylett. Komolyan mondom elkezdtem kiabálni a családnak, annyira meglepődtem, hiszen olyan régóta várunk már erre a tojásra. Vajon a többiek is beindulnak?