A mennyiséget csak azért említettem, mert én mindig nagyobb fegyverténynek tartok kisebb mennyiséget ráadásul környezettudatos módon megtermelni jó áron mint milliós palackszámban ipari módszerekkel.
Én ilyen Devil's Rock rizlinget inni biztosan nem vennék. A rizottóba még határesetként belefért :)
A nagy mennyiséggel nekem amúgy pont az a bajom, hogy ha mondjuk egy 100 hektáros birtokon egy cég letermel 700 ezer palack egyenbort és a piacon ez elérhető mondjuk 1500-2000 forintért akkor szerintem ott 5 kisebb helyi családi borászat is ki tudná hozni ugyanezt a mennyiséget ugyanezen az áron, csak esetleg 5-ször annyi szőlőmunkásnak biztosíthatnának kenyeret és 5 féle bort hoznának a piacra.
kb 20-30 ezer palack évjáratonként ha jól emlékszem. de én nem is a mennyiség viszonylatában gondoltam inkább az árkategóriában :)
szvsz ha van igény valamire és valaki legyártja akkor hurrá éljen a piac. (zárójelben hozzáteszem h és ha nem szennyezi a természeti és szellemi környezetet!)
Hány palackot töltenek le ebből a rizlingből az Eymannék?
Ebből a Devil's Rock rizlingből csak az Egyesült Királyságban másfél milliót forgalmaznak. Ilyen mennyiségben már nem várom el az organikus és terroirhű termelési módszereket :)
Az más kérdés, hogy tényleg szükség van-e ilyen volumenű borokra. Mármint, hogy tényleg szükség van-e :) Mert azt tudjuk, hogy a piac igényli. De a piac a Ferrariból is igényelne milliókat évente de mégsem hívják a Fiatokat ferrarinak :)
A karácsonyi főzéshez vettem egy olyan bort amit inni nem vennék meg :) a maradékot azért tegnap betoltam.
Devil's Rock Riesling - 2008 / St. Ursula, QbA Pfalz - 7 €
Színe, halványsárga, tiszta. Illata intenzíven gyümölcsös, kissé talán tolakodó a friss alma, citrus, licsi. De nem rossz illat, sőt ígéretes. Az íze nagyon behízelgő, csúszós, olajosan selymes és hozza azt amit az illata ígér. A maradékcukor inkább fed és a savakhoz, alkoholhoz képest én sokallom. Az az érzésem, hogy az egyensúlyt feláldozták a popularitás oltárán. Mentségükre legyen mondva, hogy nem ők az egyetlenek és ezzel együtt egy elég jó megoldást mutatnak.
A bor összességében a technoborok etalonja. Szinte érezni lehet a kóracél, fajélesztő, irányított erjesztés és különféle segédanyagok ízét. Ez a bor a német rizlingek válasza az újvilági fenyegetésre :) Egy nyári laza kerti partira nem borrajongó közösségnek akár jó választás is lehet.
Jó lenne, ha a magyar technoborok gyártói tudnák ezt a minőséget hozni 1800 forintért.
Teljesen igazad van, és olvastam is azt a korábbi kommentedet, amely erre vonatkozik(nem tudom, hogy itt-e vagy vmikor a MA-án)
1/Nem igazán szakmai össszehasonlításnak szántam, igazából annyira különböző stilusú borok, hogy a vakkostolásnak se volt túl sok létjogosultsága (kivéve a Sauternes és a Jurancon, azok szerintem közel álltak) .
A kóstolón a tágabb család vett elsősorban részt, akik nem igazán szoktak hozzám hasonló rendszerességgel borokat fogyasztani, azért csináltam vakon, hogy előítéletek nélkül döntsék el, hogy melyik tetszik nekik a legjobban (van olyan családtag , aki szerintem alapból úgyis a tokajit hozta volna ki győztesnek "hazafiasságból", illatve olyan is van, aki azt vallotta, hogy ő nem tud megbarátkozni a jellegzetes "tokajis" ízvilággal, és kíváncsi voltam kiszúrja-e ezek közül)
-érdekességképp a full-laikus család minden egyes tagja felismerte a tokajit-
2/Először én is szamorodnit, vagy LH-t gondoltam, de nincs a gyűjteményemben olyan, amelyik a külföldi "versenyzőkhöz" hasonlóan legalább 5-10 éves, és van olyan minőségű, hogy szívesen láttam volna ebben a sorban.
Így esett választásom erre az általam kedvelt, és remek ár-érték arányú 5 puttonyos aszúra, amely, árát tekintve így is jóval kedvezőbb, mint a Sauternes-iek, és a rajnaiak, valamint szerintem maradékcukor tekintetében is közel állhat.
Szerintem egyébként nem "járt volna jobban" a külföldi különítmény akkor sem, ha Tokajt a Demeter Főbor 07, vagy a Szepsy Szamorodni 06 képviselte volna.
3/Valószínűleg a Jurancon-nal sem volt igazán fair, ez a tétel a pincészet "induló" szintjű édes bora, a fenti sorban a legkevesebb maradékcukorral, a temelőnek minden bizonnyal sokkal ütősebb borai is vannak, de ez azért került be, mert korábbi kóstolásaim során annyira meghatározó élményt nyújtott, hogy nagyon kíváncsi lettem mit kezdünk vele ebben a sorban.
Teljesen igazad van én is egy Szamorodnihoz hasonlítottam, csak a végén írtam az Aszút. Amúgy ahogy visszaolvastam gondoltam is rá, hogy nem volt jó, de győzött a lustaság (sajnos) és nem pontosítottam. :)
szerintem, és ezt mindig elmondom, a Tokaji Aszúkat nem fair hasonlítani Sauternes-hez vagy egy német Auslesehez. Márhogy a többi versenyző szempontjából nem fair. A aszú előállításának egyedi módszere máshol alig-alig létezik. Én önálló kategóriába tenném az aszúkat. Rizlinget sem hasonlítunk Chardonnay-val. Édesborokat összengedni a készítési módszer szempontjából átgondolva fair. Pl Sauternes vagy Loire-i édesborok jól összevethetők egy édes szamorodnival vagy tokaji cuvée-vel. Dávid ezt nem kritikának szántam, csak eszembe jutott! üdv A
Annak idején az azóta megboldgult MBH-ban voltam egy sauternes-i kóstolón. Volt ott Suduiraut is (Y'Quem nem). Akkor jelent meg a Zemplén-Hegyhát Nyulászó Szamorodnia és 1-2 nappal előtte kóstoltam. Hát az nagyobb élmény volt az ásványosságával, gazdagságával. Sokmindenben megerősített a kóstoló, de persze nem rendezhetjük le egy kézlegyintéssel. Sajnos a piac öket fogaja el és értékeli. Ezt nem egyszerű megváltoztatni. Az sajnos csak minket vigasztal, hogy mi tudjuk, az Aszú jobb.
Én azért ezt a bizonyos Degenfeld aszút nagyon szeretem. Ha jól tudom még Bárdos Sarolta munkássága, egy jó évjáratból.
A várban a borfeszten összeszedve 10 aszút(Oremus, Dereszla, Royal, Balassa, Patricius, Árvay stb..már nem emlékszem) nekem ez tetszett a legjobban, akkor vásároltam is ezt a palackot.)
Szóval kedvenc tokaji boraim közé tartozik, akkor is ha ma a Degeneld már nem számít a legnagyobb/legnépszerűbb/legkeresetebb névnek, "csak" inkább jó közepesnek
azért az jelent valamit, hogy egy közepes aszú is jobban tetszett neked, mint ezek a borok, amelyek azt hiszem sokkal előkelőbb heleyn állnak a borvidékük hierarchiájában, mint a Degenfeld Tokajében!
az aszúban nagy potenciál van, csak nagyon kevesen gondolkodnak benne!
4 édes bor 4 édesboráról híressé vált borvidékről(vakon)
nCauhapé Symph.de Novembre Jurancon Moelleux 2003
nJellegzetes kicsit szúrós konyakos-aszaltfügés-fűszeres világ, koncentrált , gazdag korty, savai kitöltik minden szegletét, lendületet és magasságot adnak neki, többszöri visszakóstolásnál, főleg viszonyítva az aszúhoz és a rieslinghez, egy kicsit kevésbé jól fogyaszthatóvá teszi a magas alkohol 7p
n
Degenfeld Aszú 5 putt. 2000
nNagyon komplex gombás-avaros-feketeteás-aszaltgyümölcsös illat, vastag olajos test, mégse túl édes, „superior” minőségű, állagú savak által megtámasztva, megáldva 8-9p
n
Ch.Suduiraut Sauternes 1998
nÉletem első Sauternes-bora, jellegében, ornamentikában, szerkezeti felépítésben rokoni jegyeket mutatott nálam az elsőnek kóstolt Jurancon-nal, attól még szúrósabb, erőteljesebb, szokatlan tercier aromák, számomra túl intenzív kesernyék, és itt is jól érezhető alkoholjelenlét 5-6p
n
Robert Weil Kiedr. Graffenberg Auslese 2004
nGyökeresen más stílusú bor, mint az eddigiek, imádnivaló üdeség, finomság,aromagazdagság, elegancia a jelentős maradékcukor mellett, bár az este némely másik bora bizonyítja, hogy összetettségben van feljebb, mégis ehhez tértem vissza legszívesebben(meg a tokajihoz) 7p
Megjegyzések
-Kicsit túl erős sor volt, ezek közül 3-at már kóstoltam és korábban képes volt teljes elragadtatással est bora lenni, így együtt mivel kevésbé tudtak egymás fölé nőni mind3 kicsit kisebb élménnyel járt, mint korábban, pedig érezhetően ugyanolyan formában voltak
-Robert Weil-nak eddig majdnem minden általam kóstolt borát 7 pont körülire tettem, kezdve a birtok-kabinettel, befejezve a dűlőszelektált auslese-vel
-A sor egyébként megosztó volt, volt akinek az aszú egyáltalán nem tetszett, 2-en is a Sauternes-t érezték a legjobbnak, valaki pedig a rieslinget
karácsonyi borsor (Napában borászkodó húgom is itthon volt karácsonyra, tehát átmentünk internesönal-ba) (Tokajt száműztük, mert megy Tokajba kóstolni később)
Kadarka, Badarka és ehhez hasonló "fűszeres" veresborok. Szerintem. De ne öntsétek össze :) Minden topiclakónak nagyon boldog ünnepeket, s további sikeres tudományhalmozást kívánok!
Az egesz szam a kiadok/szerkesztok leglaposabb fuzete, 0 informacioval, hirrel, ujdonsaggal. Talan nem veletlenul igerik a vegen, hogy 2010-ben tobbet foglalkoznak majd a Borigoval is. Remelem igy lesz, komolyan drukkolok.
Ehhez kepest a Decanter, amit csak ugy megvettem talalomra, feludules volt.
Hamar a Top 100-nal tartunk, aakor a Nepszabadsagnak is van egy fura top 100-as listaja, ok meg sorbaraktak a vmilyen versenyen dijnyertes borokat. Ezen abszolut negyedik es szaraz feherborban az elso a Royal Tokaji 07-es furmintja. Nosza meg is probaltam, haat nem rossz, de kedvencem nem lesz, olyan jo 5 pontos bor.
Bevallom én egy kicsit értetlenül állok a borigo válogatási rendszere alapján. Szerintük egy rossz, de legaláb drága bor lehet fogyasztóbarátabb egy jó de sajnos olcsó bornál pusztán azért mert sok van belőle. Nekem ez kínai.
Még csak a birtok trockent. Elképesztő volt, gazdagság, mégis frissesség, fantasztikus arányok, nagyon komoly. Ezek után kíváncsian várom a Graffenberget, valszeg Karácsony körül sor kerül rá.
Nem tudjátok, nem jelent még meg a téli Borbarát? Múlt héten egy újságosnál még az őszi volt csak.