A hátoldalán van egy gomb, amit ha megnyomsz, akkor rögziti olyan állapotban amilyenre nyitottad. (nem mindegyik fogon volt ilyen mechanizmus, attol függ, hogy föleg ki mire használta. A lányok akik a szalag mellet mindig ugyanazt a munkát végezték (felhuzták a csövet a kábelekre, csatlakozásokra stb.) azokon nem volt rögzitö, az enyém univerzálisabb volt igy nyitva is lehetett tartani (néha kellett, ha igen vastagra akarta az ember böviteni a csövet).
Akkor igy tartottuk néhány percre, utánna már könnyebb volt ráhuzni a kábelre (akár fogo nélkül is).
Liba, kacsa-töméshez a puszta kézen kívül mi még egy zsákot is használtunk. Abba tekertük a szárnyast, hogy ne ficánkoljon közben. A kukoricát is megfőztük kicsi élesztővel. Később már volt gépesítés is, egy darab bergmancső és drótspirál-tölcsér-motor kombináció. :)
Egy régi Képes Újságból való a kép amint a tayán élő nagymamám a mozgó boltból vásáról.(Balról az őszhajú).Hogy kerül ez ide? Hát úgy ,hogy nálunk ő volt a "libatömőgép". Az ő keze.
Néhány éve a régiségpiacon láttam egy libatömő eszközt, ami sokkal egyszerűbb volt ennél a tatabányainál. Kb. olyan volt, mint egy bádogtölcsér, aminek a csövében volt egy hajtókarral forgatható csiga (magyarul archimédeszi spirál).
Egyszerű volt. A tölcsért belenyomták a liba torkába - talán egészen le a bögyéig - aztán a beáztatott kukoricaszemeket a csigával beletolták a libába.
Szegény liba! Akkor elhatároztam, hogy ha van reinkarnáció, akkor liba nem leszek.
Arra gondoltam, (mert arra emlékszem), amikor az Index még nem adott képtár és link szolgáltatást, nekünk kellett egy parancssort beírnunk, hogy megtalálja azt a netes oldalt, ahol a kép, vagy egyéb hivatkozott oldal van. Akkor a parancssorban néhány karakter különbséggel lehetett arról gondoskodni, hogy milyen formában jelenjen meg a hivatkozott forrás.
De annyira nem fontos ezt keresgélni, - csak gondoltam - a jó pap holtig tanul... Hát még a rossz?...:)
A szerszám annyira gagyi, hogy iparos kezébe nem adnám.
Sokkal inkább el tudom hinni, hogy galambász használja arra, hogy gyűrűt tegyen a madár lábára vele. (De ezt megfejtésnek nem állítom, mert semmi adatom nincs ehhez sem.)