Keresés

Részletes keresés

szbalogh Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14443
Szerintetek ha vaslemez helyett horganyzott lemezt teszek a tűz fölé az baj? Nem pereg le róla a cinkréteg vagy nem fog füstölni? Nem tudok sehol 60x60-es vaslemezt venni :((( Csak színesfémboltban adnak méretre horganyzottat :(
rferi Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14442
Értem én, de ezt a körülményt illene megemlíteni, amikor a másik a kandallója működése felől érdeklődik, és te a válaszodban leminősíted. :))))
Előzmény: szbalogh (14440)
moonshadow Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14441

Az biztos, hogy a hordókályha előnyére válik a nagy hőleadó felület, van olyan régi nagy vaskályhám ami hasonló elven működött:

vk

Hőleadó felületre fejlesztették zephyr hőcsöves kályhát is annak idején, van vagy 3 mázsa a 8 csöves, mert egy samott tömbbe van ágyazva a hőcső-sor.

4,6,8,és talán 9 csöves változatban gyártották, itt-ott felbukkan a hirdetésekben, 30-40 db ezresért nagyon jó vétel, és szerintem tudja azt amit a hordókályha.

pz

Itt a régi hirdetése:

Előzmény: szbalogh (14437)
szbalogh Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14440
Muszáj hajtani hogy máshol is meleg legyen, arról nem is beszélve hogy nem rétegződik annyira. A veszteség is kisebb a házon ha egyenletes meleg van.
http://www.youtube.com/watch?v=zpwEzTOs6C4
Előzmény: rferi (14439)
rferi Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14439

Ventilátorral hajtod, jóhogy gyorsabban emelkedik, mint 3 fok per óra!

Hihetetlen vagy! :)))))))) Először elmondod, hogy nálad gyorsabb, aztán kiderül, hogy nem is osztogatnak, hanem fosztogatnak. :)))))))Még az kell kiderüljön, hogy nem Moszkvában, hanem a kis faluban..... :))))))))))))

Előzmény: szbalogh (14437)
moonshadow Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14438

nálam most így áll a helyzet.

kandallo

Még nincs teljesen készen, mert gondoltam egyet és a fagyálló padlólap maradékkal leburkoltattam, meg még a kandallós is hozza majd a szellőzőrácsot. Tetszik egyébként a burkolat, viszont az ajtó körül burkolt keretet lelökte a gőz ami a ragasztóból, falból, vakolatból kijött, pedig már volt egy hetes rajta a vakolat amikor begyújtottunk. Most azon vacillálok, hogy van-e olyan ragasztó amivel odaragad, vagy inkább tekintsek el az ajtó körüli díszkeretről, mert ott annyira meleg van, hogy úgyis lelöki? Dryvithálóval áthálózva sima gipszvakolat van az egészen, ugyanúgy mint a falfűtéseken.

tüzeléstechnikai kérdések.

Próbálgattam sokféleképpen, lényeg, hogy ki szeretném használni a nagy tűzteret arra, hogy egyszeri megpakolással szépen szabályozott égéssel lehetőleg 4-5 órán át égjen le. Azt tervezem, hogy a gurigában hozatott fát fel sem hasogatom, hanem kettőt-hármat egyben ráteszek.

Egyelőre csak az építkezésből kimaradt fenyődeszka hulladékkal tudtam kipróbálni, azzal jól tolja, csak egy bánatom van vele, hogy a deszkák vékonyak, ezért hamar begyullad az egész, nem annyira irányítható az égés mint egyberönkök esetében.

Múltkor kicsit elővigyázatlan voltam, telinyomtam fenyődeszkával és úgy begyulladt, hogy az összes levegő elzárásával tudtam csak elkerülni a felrottyantást, teljesen kinyitott kémény mellett is.  

Azon paráztam, hogy ha véletlenül kitörne az üveg,  akkor nem tudnám elzárni a levegőt és eleresztené a szelep a vizet, meg csupa füst lenne a nappali. :)

De végül kibírta, pedig dugig volt parázzsal, csak érdekes hangok jöttek ki a rendszerből. Kattogás, pattogás, fém a fémen csikorgás, de végül bentmaradt a nappaliban.

szbalogh Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14437
Igaz hogy nagyon jól sugároz, de a hőmérő is felmegy ami a szoba másik oldalán van derékmagasságban. Ráadásul ventilátorral hajtom be a szomszéd szobából a hideg levegőt padlószinten a hőmérő felé. Az egész házat kifűti 110nm. Csak egy gondom van, hogy az egyik szobában van a kályha és nem a ház közepén :((
És nincs is annál jobb mint amikor a sugárzó hő felmelegíti a takarómat és úgy bújok az ágyba :)))
Előzmény: rferi (14435)
moonshadow Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14436

szerintem egyáltalán nem rossz érték, csak megszoktad a gázfűtés kényelmét. :)

esetleg a levegő cirkuláltatásával lehetne még javítani.

Előzmény: djetta (14434)
rferi Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14435

Hőmérővel mérve ezt az értéket én rendesnek tartom.

Nekem is kábé ennyit emelkedik.

Az más kérdés, hogy a kandalló elé állva tényleg majd' megdöglik az ember, de az csak a sugárzott hő miatti hőérzet, ami magasabb a valóságos hőmérsékletnél.

Egy hordókályha kifejezetten az az eszköz, ami sokat sugároz, és ezért mindenfelé a helyiségben azt érzi az ember: mindjárt megdöglik a melegtől.De tegyen ki egy paravánt maga és a kályha közé, és perceken belül kiderül, hogy nincs meleg, csak úgy érzi.

Előzmény: djetta (14431)
djetta Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14434
Akkor mit csinálok rosszul?
Előzmény: szbalogh (14433)
szbalogh Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14433
Nekem kevésnek tűnik. Nálam ha begyújtok (25nm) 10 perc után meg lehet dögleni. Hordókályha :))
Előzmény: djetta (14431)
djetta Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14432
Milyen olcsó közp. fűtésre gondolsz?
Én is hasonló cipőben járok, csak nekem az udvaron van a gáz.
Előzmény: mekta (14427)
djetta Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14431
Sziasztok!

Most már fűtögetek kb 2 hete esténként. Azt tapasztaltam, hogy a kandallóval óránként 2-3 fokot tudok emelni a szoba hőmérsékletén. Ajtók nyitva vannak, kb. 30 m2-t, és 70 m3-t fűtök így.
A szar raklapfával gyorsabban tudok meleget csiholni, de hamar ellobban.
A keményfa, meg sokáig ég, kisebb lánggal, de nem ad olyan meleget.

Ez a 2-3 fok/óra normális?
Lehet, hogy a kéményen elszökik a meleg?
Lehet, hogy vizes a kemény tüzifa?
rferi Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14430
Még annyit: gondolom tömör téglából van a 25 centis fal. Annak a vesztesége négyzetméterenként és fokonként fél watt. Tehát ha mondjuk bent van 20 fok, kint meg nulla, akkor az minden négyzetméteren 10 watt veszteség (veszteség szorozva a deltatével). Ezt megszorzod a négyzetméterrel, és kábé jó saccnak.
Előzmény: Törölt nick (14423)
rferi Creative Commons License 2009.12.11 0 0 14429

Ha 6 kWattos a kályhád, akkor az keményfából kábé max 3kg-ot tud megenni egy óra alatt, mert kábé ennyi fának van ekkora fűtőértéke.

Az már más kérdés, hogy a házikónak mikor kell 6 kW _folyamatos_ fűtés: nyilván nagy hidegben.És persze ha nem vagy ott folyamatosan, akkor a felfűtéshez is ki fogod használni ezt az értéket, hogy minél hamarabb meleg legyen.

A falfelületet számold ki, a padló felületét is add hozzá kétszer (második hozzáadás a tető felé eső felület).

Ebből jobban lehet becsülni a teljes veszteséget a kinti-benti hőfok közötti különbség függvényében.

Előzmény: Törölt nick (14423)
mekta Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14427
Köszönöm az építő válaszokat.

- moonshadow: Jár a sör, a gépész tényleg javasolta a vellany tűzhelyt, bár az is hozzátartozik, hogy a házban nincs is benn a gáz, és ha sikerül valami jó fűtést találnom (amit meg tudok fizetni) amivel működtetem a közp. fűtést (padló+rad.) akkor nem is lesz. A kandalló fontos szerepet játszik, nem hangulatnak szánom.

- cdl1: szimpatikus a cserépkályha is, a tervezett hely alatt kihagytuk a csöveket de a szigetelés benne van így nem bírná el a súlyát. A fal meg tartó fal nagy munka volna már "bevésni".

Találtam egy akciós betétet:
(Technical)
"Thermobox 11 KW - öntvénytűztér - Másodlagos levegőégetéssel - 5 év garancia - pillangószelep + 11.000" Ára: 108000 Ft. Azt mondták 22.000 Ft -ért külső levegő csatlakozást is "tesznek bele". - mit gondoltok róla?

Van külső levegő bevezetésem, mit gondoltok ha pl. az Astra2 alá vezetném, szívná onnan (is) a levegőt?
Előzmény: rferi (14399)
moonshadow Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14422
és persze köszi az adatokat :)
moonshadow Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14421

akkor szerintem lehetséges, hogy 60 mázsa körül kijön a mostani fűtési idény, de majd meglátjuk. Tervezéskor kb. 100 mázsa fával számoltam egy idényre, de csak most kezdtünk el fűteni a beköltözés miatt, pedig már december van.

A fal-padló fűtés kedvező környezeti hatása miatt elegendőnek bizonyul egyelőre 18-19 fok. Garázst nem muszáj fűteni, kamrában, előszobában, háztartási helyiségben sem kell túlzásba vinni.

Előzmény: halaloszto (14420)
halaloszto Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14420
mondjuk inkabb 7, de ez arra az esetre igaz, amikor tenyleg 14kW a hoigeny. a szamolas atalanos esetben -15 fokra szokott vonatkozni.

nagyon szimplan szamolva, ha kint melegebb van, akkor aranyosan kevesebb a hoigeny, igy a fa igeny is.

nalunk a futesi szezon atlaghomerseklete 7 fok korul van, hossza 180 nap.

ezekkel saccolva a kerdezonek szezonra 81GJ energia kell.

ez gazbol 90% hatasfokkal szamolva kb 2600m3

fabol 15MJ/Kg faval es 50% hatasfokkal szamolva kb 110 mazsa.

vajk

ps: egy normalis fatuzelesu eszkoz azert jobb mint 50%. tovabba faval tuzelve nem lesz fix 20 fok a lakasban, reggelre lesz 17 is, ami sporolast jelent. en vennek 100 mazsa fat, aztan ami marad az jo lesz jovore, plusz akkor mar tudni fogom mennyi kell valojaban.
Előzmény: djetta (14415)
djetta Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14416
Akkor a kéményed keresztmetszete kisebb, mint a kandalló csonkja.
Az nem gáz? Hogy kötötted be? Valami szűkítővel?
Előzmény: Törölt nick (14410)
djetta Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14415
8 kg fa óránként?
Előzmény: moonshadow (14414)
moonshadow Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14414

A házunk számított hőigénye 14 kw.

Mennyi száraz akác kell tudjon produkálni ennyi hőt, ha mondjuk a kandallóbetét hatásfokát 50%-nak számolom?

moonshadow Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14413

Nekem is 180-as a kémény, tegnap éjjel próbálgattam az elzárást.

Olyan 20 fokos dőlésszögtől kezdve egészen 80 fokig lehet csukogatni, azon túl már elkezd szivárogni a füst az ajtón.

Legjobbnak a 30, max 40 fokos dőlésű kémény pillangószelep tűnt, a kandalló előtt állva az üvegen keresztül sugárzó hőből ítélve.

Viszont olyankor már enyhén kormozódik az üveg.

Előzmény: Törölt nick (14410)
cdl1 Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14412
Nekem igen.
De ez egy 6 téglás kémény, a belseje 25*25 lehet kb.
Nagyon nagy a huzat, pillangószelep nélkül gondban lennék.
Előzmény: Törölt nick (14411)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14409
Silent huntert akaruunnkkk, igen, igen még, méééggggg :-)))
rferi Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14408

"Meg a kandallo azert az , hat ize statusszimbolum is valahol. "

Egyetértek!

Ezt erősítik is rendesen, még az el sem kezdett ingatlanadó kapcsán is elhangzott már országos médiában, hogy ahol például kandalló van, az majd jól felnyomja a ház értékét.

Besz@rás. Egy fatüzelésű eszköz. Ha vaslemezt rakok az ajtajába az üveg helyett, akkor nem nyomja majd fel, de ha üveg van, akkor két  millával feljebb értékelik a házamat?

Mert akkor vaslemez lesz az ajtóban, mikor jön a becsüs! :))))

Előzmény: Törölt nick (14406)
rferi Creative Commons License 2009.12.10 0 0 14407

És mi a különbség?

A kéményem 200-as, és  összesen hat méter magas. A betét 180-as füstcsővel bír.

Kinek van ekkora kandallóra kisebb kéménye? Mert csak annak fog kevesebb levegőt kérni, nem?

Ráadásul ekkora kéményt ajánlott itt és máshol is mindenki.

Akkor most?

Előzmény: Törölt nick (14403)
cdl1 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 14405
Egy cserépkályha nem volna jobb?A falon csinálni egy áttörést, és bele építeni egyet.
Így mindkét oldalt fűtenéd.De az ára biztos sokkal drágább lenne.
Bár ha a 2 ajtó nyitva lesz a kandalló 2 oldalán, azért az sokat segít.
Vagy egy légcsatornát átvezetni a fal másik oldalára, az is megoldás, kis ráfordításból.
Előzmény: mekta (14397)
moonshadow Creative Commons License 2009.12.09 0 0 14404

Arra nézvést tudtok valamilyen szabályt, hogy a kéményt mennyire ajánlott-kell-szabad stb. elzárni?

Kandallómon a levegőt lehet állítani, meg a kéményen van egy pillangó szelep.

Eleinte nem piszkáltam a kéményelzárót, csakhogy nem voltam elégedett a hő teljesítménnyel, mivel túl sok hő távozott a kéményen.

Most nagyjából 20-30 fokos dőlésig fordítom a pillangószelepet függőlegestől és úgy már nagyon jól nyomja.

gmkiev Creative Commons License 2009.12.09 0 0 14402

Szabó Kecskemét

Hesztia Esztergom

Domofire Szombathely

Mikofami Hévíz

Zsófi Miskolc

Vitkai Nyiregyháza

Géczi Szekszárd

És még sokan mások!:))))

Előzmény: trasgo (14400)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!