Én azt tapasztaltam egy kisebb FÉG-nél, hogy ha nagyon letekered, akkor nem lobban be a láng (legalábbis csak az armatúra azon felén, amelyiken az őrláng ég), a gáz viszont feltételezhetően a másik oldalon is jön...
Egy FÉG C24-es 24 kW-os gázkazán névleges gázfogyasztása 2,8 m3/óra. Ennél nincs lángmoduláció, úgyhogy ebből a szempontból tekinthetjük állandónak. (86%-a hatásfoka, de ebbe nem mennék bele, mert ahhoz nem értek, hogy ez hogy kavar bele. Tételezzük fel, hogy a gyári adatok már figyelembe veszik ezt. Számoljunk parasztmód egyszerűsítve.)
Ha ezt vesszük alapul, akkor 0,11666... m3/óra kell 1 kW-hoz.
De ez lényegtelen. A névleges teljesítménye elvileg 24 kW. A bibi az, hogy elállítódott.
Jelenleg olyan 1.1 m3 gázt fogyaszt óránként.
Akkor így a kérdés 1 m3 gáz hány killówattóra ( természetesen ha elégetjük ).
A víz hőfok függ egyébként még a radiátor számtól is. Jelenleg 9 radiátor van. Ha elkezdem elzárni őket, emelkedik a vízhőfok, majd bizonyos hőfok után lekapcsol kb. 80 foknál.
De még mindig nem tudom mennyivel megy a cirkó ?
Teljesen más :
egy cirkó beépítési magassága milyen határok között válzozhat ?
A GMBSZ nem tartalmazza, ill olyan lózung van, hogy jól kezehető és szerelhető legyen. Én 1.95 vagyok, de a szerelőnel arra a kis időre csinátatok pódiumot.
Sok mindentől függ a fogyasztás: A ház vagy lakás hővesztesége, a befűtendő légköb méter , a kívánt belső külső hőfok különbözete, a gáz nyomása, a kazán hatásfoka, a gáz minősége, a kazán karbantartottsága, átfolyós vagy tározós a HMV, hány főnek állít elő HMV, folyó csapvíznél van-e a mosogatás, félkaros csaptelep van-e, stb...
A korrekt szerelő neve:Csepi István. Győri vagyok, itt is tevékenykedik, de a honlapja szerint Bp-n, és a dunántúlon is dolgozik. Korrekt, gyors, és megbízható.
A honlapja: http://www.csepimester.hu/index.php?page=bemutatkozas
Nekem 20 éves kazán üzemel egy digitális programozható rádiós termosztáttal. A legtöbb (általam eddig látott mind ilyen) termosztát tulajdonképpen egy kapcsoló, ami bizony feltételek esetén rövidre zár két érintkezőt (jobb esetben relé). Ezek a "bizonyos feltételek" a hőmérséklet, programozható kivitelnél az időpont, meg amit éppen beállítottál.
Biztos vannak olyan olcsó termosztátok, amiket egy-egy készülékhez fejlesztettek ki, és csak azzal működnek, de a legtöbb termosztátnak mindegy, hogy 12, 24 vagy 230 voltot kapcsol (természetesen vásárláskor ezt ellenőrizni kell).
Köszi az ötleteket. Szerencsém volt, csak valami hőkioldó kütyü (vagy mi) volt tönkremenve, 5 perc alatt kicserélték, és 1500 Ft-ot kértek, korrekt volt a szerelő.
Viszont beszélgettünk a gázfogyasztásról, és azt mondta, irreálisan sok a fogyasztásunk (50 m2-es lakás, kb 160 légköbméter, 150-200 köbméter is elmegy egy hónapban). A dologhoz hozzá tartozik, hogy ez egy régi építésű, 40-es falakkal rendelkező négylakásos társasház, amiben perpill csak mi lakunk, így csak mi fűtünk. Szigetelés nuku, alattunk hideg pince, ablakok még a régiek. Tavasszal lesz szigetelés, ablakcsere, illetve új lakók is jönnek, így a többi lakás is fűtve lesz.
A szerelő azt mondta, a fő probléma nem csak ez, hanem az is, hogy túl kicsi a kazán (FÉG C12), illetve ehhez mérten túl nagyok a radiátorok (mindenhol a régi, négy tagos öntöttvas radiátorok vannak). Szerinte le kéne cserélni a kazánt egy 24 kw körülire, illetve a radiátorokat újakra, így sokkal kevesebb vizet keringetne, és melegítene állandóan a kazán.
Vettem egy C24-et a C18 helyett. (20e ft volt Nem H-s. Sima régi C24.)
Bejött, hogy a nagyobb jobb:
a C18 egy fok hőmérséklet emeléshez 32-36 percet ment 34l/perc fogyasztással (mégis feljebb vettem), így evett: 1088-1224 litert. A víz hőfoka max. 40 fok volt.
a C24 egy fok hőmérséklet emeléshez 20-23 percet megy 46l/perc fogyasztással, így eszik: 920-1058 litert. A víz hőfoka most eléri a 60 fokot is.
A problémám a következő. Most épültünk egy családi házat. Kondenzációs vaillant vsc196 kazánom van, két körön:radiátor és padló.
A problémám a következő: a rendszerben a nyomás mindig lecsökken. 3 hete volt 0,7 baron, amikor rátöltöttünk. hogy hidegen 1,1 legyen.(ez már a második rátöltés volt!) Ma ismét 0,7-0,8 között van a nyomás. A szerelő szerint még sok a levegő a padlófűtés csöveiben. DE ENNYIRE?
Lehetséges ez? Vagy valami más gond lehet? Nem hiszem, hogy egészséges, hogy 3 hetente rá kell tölteni.