Én is ma hoztam be aszalni egy adagot, és sok elkezdett puhulni. Ez az enyhe idő nem tett jót nekik, még 1-2 hét és beérnek sajnos ( tavaly még január elején is ettünk) Már bánom hogy leszedtem múlt héten, legközelebb egy részét fennhagyom a fán tovább.
Ekkorára nő a jujuba? Nem semmi! A gyümölcse nagyon egészséges, a kínai gyógyászat is használja. Mindenképpen a beszerzendők listáján van számomra. Gyűjtöm az ilyen, gyógyhatású, vagy legalábbis kimondottan egészséges gyümölcsöket, növényeket, lásd például ötízű bogyó, jiaogulan, stb. Kérdésem, hogy a jujuba mit szól magyarországi, de extrém hideg helyekhez? Olyan helyre szánnám, ahol az elmúlt, nem túl zord télen is volt -25°C vagy két hétig. Kibírja?
üdv. Tegnap és ma megettük az egy szem kákit amit pár hete vettem le a fáról (lycopersicum) . lágy krémes volt , tegnap még eléggé érezhető volt benne a csersav , egy kicsit zavaró volt de már nem marta le az ember torkát , mára a második félből viszont teljesen eltűnt a sav . kicsit aggaszt hogy ragusa is erről számolt be tavaly , az érett lycopersicumja kidobásra került :((
Most, hogy aludtam rá egyet, a legjobb megoldásnak a többszintű aszaló tűnik, ahol mindig az alsó (készre aszalt) szintet leüritjük és a többi szintet semmi kevergetés nélkül lejjebb tesszük. Legfölül pedig betesszük a teljesen nyers új adagot. Ez a hőenergiát hatásosan értékesiti. Mese, mese, de valakinek csinálnia is kéne valamit:-))))))))))) Jó kertészkedést!
Már vártam, hogy megszólalj, mert tudtam, hogy Te a gombáknál használod az aszalót. Én csak feltételeztem, hogy az üzleti aszalóban van ventilátor és csak elméleti szinten gondoltam, hogy előbb az alsó réteg fog megaszalódni s aztán fokozatosan fölfele. Zotya papának azért ajánlottam ezt a kis teljesitményű ventilátort, mert egyrészt befér a csatornadarabba, másrészt, ahogy mondod nem szükséges az erős légáramlat az aszaláshoz. Én csak gombát aszalok, abból is csak keveset (izesitéshez, nem kimondott gombaételekhez), mindenféle rögtönzött aszalón. Jó kertészkedést!
Nem hinném,hogy ne működne,ugyanis ismerem ezt a szerkezetet,nekem van egy ilyen tipusú aszalóm,amire totoro utalt és van egy többszintes közel egy köbméteres házi készítésű aszalóm.Mindkettőt meg szoktam pakolni tisztességesen és nincs lénye- ges különbség az alsó és a felső szintek közt,mivel a ventilátorok elég jól működnek mindkettőben,Nyilván a nagy aszalóhoz már nem elég egy számítógép hűtőventilátor, abban egy kicsit nagyobbat használok. Nálunk rendszeresen működnek,mert nagyon sok gombát,gyümölcsöt(almát,körtét, szilvát stb),zöldségekből is többfélét (fehér és sárgarépa,zeller,paradicsom stb),vm. zeller és petrezselyemzöldjét is rendszeresen aszalunk. Ha túl sok gombát pakolok bele és nem elég vékonyak a szeletek akkor előfordul, hogy közben megcserélem az alsó és a felső tálcákat,de csak ilyenkor.A felaggatott datolyaszilva mellett simán átfújják a ventilátorok a meleg levegőt.Biztos,hogy fog működni és azt hiszem el fogom csenni totoro hun ötletét. Még annyi megjegyzés e témához,hogy túl nagy ventilátort sem szabad használni,mert az meg gyorsan húzza ki a meleget is,nemcsak a párát. Jó kísérletezést mindenkinek,én már el sem tudom képzelni,hogy ne használjak aszalót.
azért vágtam vissza, mert azt írják róla ( azt hiszem a starkl vagy a sieberz), hogy tavasszal 8-9 szemre kell visszametszeni..de biztos hülyeség, mert nem terem és nem is nőtt akkorát szerintem, mint kellene. Virág volt rajta több is egyébként, de lerúgta őket.
Nem értem miért vágod vissza. A termések, SZERÉNY tapasztalatom szerint az egy éves hajtásokból kiiknduló vesszőkön vannak. Tehát hagyd őket egy kicsit terjeszkedni, bokrosodni és, ha már nem birsz velük, akkor ess neki a metszőollóval. Ez csupán egy kezdő véleménye. Jó kertészkedést!
Szerintem az a szerkezet működne, de egy irtó nagy hátránnyal. Feltételezem, hogy van valamilyen ventilátor beépitve, de akkor is a többszintes száritásnak az a hátránya, hogy amig az alsó szint szépen aszalódik, addig a felső szintek egy kellemes langyos párában fürödnek. Ez pedig nem olyan kivánatos. Ilyenkor gyakori szintcserével el lehet érni egy egyenletes aszalódást, de valahogy nekem nem szimpatikus. Azért sem, mert ha a részben megaszalódott alsó szintet feljebb hejezzük, annyit érünk el vele, hogy újra nedvesitjük az alulról jött párával.
Légyszi segítsetek! Van 2 tő Issai kivim,kb.3 évesek lehetnek. Idén volt az egyiken egy kb.egresnyi méretű termés....tavasszal visszavágom minden ágát, ami szépen újra ki is hajt, de ennyi....lehet, hogy ezt a fajtát is úgy kellene nevelni-metszeni , mint a Hayward-tomuri fajtát?
Mennyi az energiafogyasztása ennek a szerkezetnek?
Bennem egy olyan ötlet merült fel, hogy megvenni pl. a lent linkelt aszalót, és erre szerkeszteni egy új felépítményt. Egy hosszabb csőre gondoltam, amelyben több szinten lóghatnának a gyümölcsök. Erre talán a rácsos megoldás lenne a legjobb, egymástól 20 cm-re három-négy szinten. A rácsokra feltennék függönycsipeszeket, és csak beaggatom a gyümölcsöt. A kimeneti nyílást viszonylag szűkre szabnám, hogy be tudjon melegedni a belső tér.
(a másodikra gondoltam, ami 165W-os): http://www.hauserelectronic.hu/Termekek/Kategoria/81
Nem akarok okoskodni, pedig néha úgy tűnik sikerül:-))) Ha brakácsolást látok, mindig megszalad az agyam. Igy az jutott eszembe, hogy abba a csatorna darabba be lehetne épiteni egy kis páraelszivó ventilátort. Igy sokat nőne az aszaló hatásfoka, teljesitménye. Ilyen tipusu ventilátorok vannak a számitógépek tápegységénél (kulerek), processzorainál....Ezt egy komolyabb szemétdombon is meg lehet találni.:-) Néhány volton nagyon keveset fogyasztanak és nagyon úgy vannak épitve, hogy hosszú ideig működjenek. Ez mehet folytonosan, vagy akár csak akkor, amikor az ellenállás bekapcsol. Jó barkácsolást!
ZOTYA gratulalok az aszalodhoz , de addig mig nekem nem lesz tomegesen addig is a radiator felett aszalom azt a 3-4 db-ot. amit veszek a boltban . Tegnap a lidlben vettem szep nagyokat 119-ert.
IGAZOLOM hogy NAGYON FINOM az aszalt khaki.
barki probalja ki csak meg kell vekonyan ! hamozni es felakasztani egy cernaval.
DE ha mar SOK lesz akkor enis epttetek egy ilyen aszalot.
belegondoltatok ? milyen erdekes gyumölcs ...
Ha a hajaban hagyod akkor agyon puhul,
ha eretlen --igy ehetetlen ---meghamozva aszalod akkor pedig atlenyegul teljesen es isteni finom.
Nem kezeltem semmivel a kakikat nem aszaltam túl azért ilyen színűek.Esti fotó és a vaku is csal, ennyire nem sárgák.Belseje nálam egy kicsit puha de elvesztette a fanyarságát és így még finomabb.Hosszabb tárolás esetén ha valamilyen elváltozás /penészedés/előfordulna a következő adagot kicsit hosszabb ideig aszalom. Egyenlőre ki kell tapasztalni.
Lepetézek.Jöjjün már össze Totomár megtalált össze is dumáltunk.De ö fiatal ember és robizik,hogy hozzám hasonlóknak legyen nyugdija.Én a strandnál lakok.Üdv.
Nem nagy az üvegházam csak 18 m2. Télen nincs bennt fűtés.Olyan növényeket tárolok itt amelyek kisebbek.Nagyobb hó esetén így védem őket a hónyomástól és ha nincs hó akkor a kemény fagytól.Mivel jó idő van az üvegházat inkább szellőztetni kell, most a fűtés nincs hasznosítva:)))
Régóta olvasom a fórumot, láttam nagyon sok embernek van már datolyaszilvája. Több éve foglalkozok én is datolyaszilva termesztéssel, az idei termésből egy kis ízelítő:
József2: Tényleg kicsi a világ. Szigetvári vagyok én is, és a környékben több személyt is ismerek aki szintén datolyaszilva fával rendelkezik.
Aki járt már Keszthelyen a Festetics-kastély parkjában annak nem újdonság......két gyönyörű jujuba-fa van a főkapu bejáratánál. Sajnos nincs közelibb képem, de csodaszépek....
Nagyszerű az aszaló, ezzel már lehet termelni mennyiséget :)
Az aszalványoknak még nem kellene egy két nap? Még nagyon színesnek néznek ki a képen. Amikor az enyémek ilyenek, akkor még belül puha az állaguk. Amikor teljesen megaszalódnak, akkor barnásabb a színük. Vagy kezelted valamivel őket bebarnulás ellen?
Ha jól látom, ez a herkentyü szükség esetén még fűti is azt a helyiséget, ahova be vannak menekitve a fagyérzékeny növények????? Tehát beszélhetünk a hő dupla hasznositásáról????? Jó kertészkedést!
Kell hozzá egy használaton kívüli cipőszekrény felállítva, az aljára két tetőléc, hogy az alsó szellőzést bíztosítsuk.Az alsó felét donga furóval több helyen átfúrjuk.Két samottégla,1db 300 W-os fűtőszál, 1 bojlerkapcsoló, 1 db 1m-es 70 mm átmérőjü esőcsatorna vagy cső.Felállítva a tetejét átfúrjuk és a csövet belehelyezzük.A bojlerkapcsolót felfúrjuk, egy kis villanyszerelési technikával összekötjük.A samottéglára ráhelyezett fűtőszál fülé kis rácsot teszünk, így megakadályozzuk, hogy a véletlenül ráeső aszalodó kaki ne gyulladjon meg.A cipőszekrény felső részén /kb 10 cm-re a tetejétől/huzalokat feszítünk ki és erre akasztjuk az aszalnivalókat.A kakikat vékonyan meg kell hámozni ,szárára cérnát kötünk és így lógatjak fel a gyümölcsöket. Tapasztalatom szerint a hőkapcsolót 30-35 fokra állítjuk.Ezt hőmérővel ellenőrizzük.Aszalási idő 4 nap.
Villanyszerelésben nem jártas személyek kérjenek segítséget.Ügyeljünk a tűzvédelemre.Továbbá gyerekeket ne engedjük a az aszalóberendezés közelébe.