Csak a teljesség miatt nyitom ezt a topkot és nem keverendő a maszlag (datura) növénnyel. Tapasztalat, imádat, vélemény az angyaltrombitáról. Szeretettel....-)
Köszönöm a kimerítő választ, most már a miérteket is tudom. Még annyit : ha nincs öt literes üvegem, az baj? Mekkora üvegben bírja ki a telet, vagy ha csak kicsi van, akkor inkább mégis ültessem el? Vagy jobban járok, ha folyamatosan utántöltöm?
Szia, ha kicsit visszaolvasol, a 115 és a 124 hsz éppen ezt taglalja...
Amúgy: nyugodtan elültetheted földbe, csak éppen többet árt, mint használ:
1: neked, mert a növény megpróbál nőni, és hacsak nem télikertben tartod, akkor elég helyigényes tud lenni
2: a növénynek, mert nyári virág, tehát az aktív növekedési szakasza tavasztól őszig tart. Földbe ültetve, meleg szobában persze erőlködni fog szegény, hogy nőjön, de ehhez túl kevés a fény a téli időszakban, és hát, ez nem szobanövény. Negy valószínűséggel csufi, formátlan levelek, megnyúlt hajtások és gyenge, kimerült növény lesz az eredménye.
Akik a dunsztosüvegben tartogatják, azért teszik, hogy hadd gyökeresedjen (de ne kezdjen igazán nőni, mivel a vízben jellemzően nincs tápanyag), és tavaszra fejlett gyökérzetű növényt tudjanak földbe ültetni, hogy akkor aztán jó erővel induljon a szezonnak. Ennek a módszernek általában 2 oka van:
- nincs hol teleltetniük, és így a lehető legkevesebb hellyel és macerával tudják átmenekíteni jövőre
- az igazán elöregedett tövek már nem hoznak olyan szép hajtásokat, nem nőnek és virágoznak úgy, mint az ifjabbak, tehát minden évben friss, fiatal és erős növényeik vannak.
Bár már több éve van angyaltrombitám, idén először gyökereztetek én is vízben. Tudom, hogy hamar gyökeresedik, eddig rögtön földbe dugtam a hajtásokat. De kíváncsian várom én is a válaszokat.
Milyen színűek? Mert nekem egy költözés miatt mind ott maradt! Hajtásnak örülnék! Te is vágj le belőle többet 3-4 napig spejzba, előszobába ,a kövön hagyd beszáradni, aztán üvegbe, vízbe tedd (én ablakba szokta rakni ) tavaszra hatalmas gyökeret fog ereszteni meglátod!
A tövek, amiket kint hagytam, nagyon szépen hajtanak. Sajnálom kint hagyni őket, de nem hozhatom be, annyi növényt kerülgetünk így is télen. Máshol meg nem tudok teleltetni. A házon kívül nincs olyan helyem, ahol nem fagy télen.
Nekem végkép ne mond meg, hogy mit tegyek, nem vagy abban a pozícióban. Nem akarlak minősíteni, mert akkor arra a szintre süllyednék, ahol Te vagy jelenleg.
Bogi ismeröse vagyok, és úgy látom, amikor segítséget kért a szakdolgozatához, nem tolakodtál ennyire. Szerintem vonulj vissza! Mondjuk a kerti tüzhely építéshez, aztán ha alaposan tájékozódtál a fajok eredetéröl szeretettel várunk a rég meglevö és jól müködö "Datura" topicba. Üdvözlettel Tao
Sziasztok! Én nyár közepén kaptam egy fehér angyaltrombita hajtást,amit cserépbe ledugtam és meg is eredt.Szóval működik ez módszer. Viszont egy ismerősöm mondta,h ő sosem ássa ki a trombitákat,inkább ősszel levág több nagy hajtást és 5 l-es üvegbe vízbe teszi,és állítása szerint tavaszra szépen kigyökeresedik,és szerinte sokkal szebben és többet virágzik,mint az öreg tövek. Na én ezt nem mertem megkockáztatni,úgyhogy kiástuk, és lehordtuk a szuterinba - itt voltak tavaly is, és mindegyik megmaradt,de kaptam a szomszéd nénitől több nagy hajtást,amik most a dunctos üvegben pihennek,és szépen pöttyösödnek,szóval tutira működik ez a módszer is.Mindenesetre tavasszal tudok csak bővebbet mondani,de ha tényleg beválik ez a fajta gyökereztetés,akkor én nem ásom ki többet őket,ha nem minden évben frisset csinálok. Remélem tudtam segíteni!
Te ki vagy, hogy utasítod a többieket, hogy mit tegyenek vagy ne tegyenek? Egyáltalán miért olvasod, ha nem tetszik. Látod, hogy fölösleges, mert aki akar az továbbra is ide ír, még ha ezt neked nehéz is elviselni.
Szia Bogi, inkább továbbra is a Datura topicra írj! Ugyanazok az emberek látogatják, és jobb, ha nem tenyésztünk mesterségesen két ugyanolyan topicot. Sok sikert! Tao
Én is írtam már a daturára, és kaptam is választ, de mivel most gyűjtök, gondoltam itt is megpróbálom. Szóval kertész vagyok és a doktorimat Brugmansiákkal kapcsolatban írom, és ehez gyűjtenem kéne minél több helyről származó mintákat. Ha van valakinek fölösleges, vagy "nem fölösleges, de a nemes cél érdekében hajlandó megválni tőle" gyökeres dugványa, vagy hasonlója, az tudna adni nekem belőle?
Férjem vaslemeztároló alá zöldéges vermet csinált,itt tároljuk a télire valókat.
Ide rakom a trombitát,dáliát stb. Most a levágott ágakból ide is dugtam le földbe, az anyatövek lemetszve zsákban, leveleket leszedtem, mert ugyis lehullanak és csak rohadnának, ugyis elég nedves a pince. Nekem is van frissen gyökerezett hajtás, azt is az anyatövekhez, zsákba tettem kis földdel. Ha valaki száraz helyen / garázs / telelteti 2-4 hetente vizet kell adni, ezért jó a gyökéren a föld.
Oksika! Akkor viszem őket hűvösbe és szurkolok nekik.Mit gondoltok, akkor ami vízben van, de még nincs gyökere, csak pöttyösödik, azt is dobjam földbe és sutty a többiekhez?
Én olvastam, de vártam, hátha nálamnál hozzáértőbb segít Neked... Nem szoktam vízbe tenni a letört ágakat, egyszerűen földbe dugom és locsolom. Más helyiség híján a konyhában teleltetem az angyaltrombitákat. Eddig minden telet túléltek. Szerintem az sem baj, hogy ledobálták a leveleiket, főleg, ha gyökeresek. Majd kihajtanak.
Írtam a daturásba, de azt sajnos úgy látszik senki nem nézi:-(( Így leírom ide, hátha tudtok segíteni. Szeretném a tanácsotokat kérni. Kaptam 1-1-1 narancs, rózsaszín és fehér angyaltrombita ágat. Szépen elkezdtek gyökeresedni. A narancs jóval lassabban, minta másik kettő, amiket hétvégén földbe ültettem. Viszont másnapra ledobálták az összes levelüket:-(( Pedig amíg vízben voltak, nem volt semmi bajuk:-( Mi lehet velük? Hova tegye őket ilyenkor? Hűvösebb helyre, vagy melegre? Megmaradnak szegények vagy annyi nekik? :-(( Elmerjem így ültetni majd később a narancsot? Tiszta depi vagyok, ha tudtok segítsetek légyszi!
Elkezdtem az angyaltromiták kiszedését. Két nagy müanyagzsák tömve van a gyökeres, lemetszett törzsekkel. A levágott ágakat zöldséges verembe földbe és
lakásban nagy edényekbe /pálma mellé/ dugdostam. A fehér virágú még kinn marad tele van virággal. Rengeteg cannám, dáliám van és ezek helyére még tulipán, jácint,
Az ág végét vizes vattába vagy papírzsepibe kell csavarni+ fólia. A postán bélelt borítékban elsőbbséggel kell feladni és másnap megérkezik. Mingenki így csinálja.
Szerintem nem. De valószínűleg igaza van Taorminának, a daturásban biztos lesz, aki segít ebben, ott biztos több tapasztalat van. Eddig amit levágtam, azt vagy kidobtam, vagy rögtön elültettem. Fogalmam sincs, mennyi idő alatt viszi ki a posta, és arról sincs, hogy kibírja-e.