A linkre kattintva nem tudtam nem észrevenni, hogy megjelentek a 08-as borok között a juhfark adatai és leírása is. Ez azt jelenti, hogy palackba került?
Gondolom legtöbbetek már hallott róla, de azért szólok, hogy a jövő héten szerdán lesz a festetics palotában a somlói portfólió kostoló. További részletek többek között itt is találhatók.
Georg Breuer Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken 2003
A többi általam kóstolt Rheingau-i riesling stílusa abszolút, rengeteg citrus, virágpor, kövesség, kis szénsavasság, a korty könnyed, üde ,de igen tartalmas, korához képest nagyon-nagyon friss, savai lendületesek, de nem túl élesek. Nagyon szerethető, elegáns, iskolapélda rajnai. Nálam 7 pont.
A Vino Castillo-ban vettem még a nyáron egyszer élünk alapon, akkor le volt akciózva 7e forintról 5e forintra. Na már most a napokban vettem észre, hogy kiárusítják a készlet jelentős részét, így most 1990 Ft-ba kerül. Annyi pénzért elképesztő vétel!
A fele karós lenne, úgyhogy szárazbor esetén kb 300-400 literrel számolok majd. Persze ez nálunk tényleg szép mennyiség.
Ja még ahétfői kóstolóra visszatérve elfelejtettem hogy megleően szép volt a Laposa-felhozatal, gyümölcsösebb, frissebb mint régebben, az meg külön öröm hogy van a "Friss" olaszuk, ami ezerért is nagyon jó.
A németeknél van egy olyan mondás, hogy háromféle bor van: vörös, fehér és a rizling. Én imádom a magas de érett savakat és ez leginkább így együtt a rajnaiban van. Pár hónapja meg is rendeltem 1300 oltványt egy wachau-i oltányosból, a lagjobb területeinkbe (Geregben egy nagyon köves rész meg a házunk fölötti meredek, déli, meszes talajú domoldal) ez megy meg majd kadarka.
igazad van, köszönöm a pontosítást. A lényeg az az, hogy bár jó időt ígérnek a jövő hétre, még egy esőt már nem bírna a szőlő. Itt a vége fuss el véle :) Azért úgy 10-20%-os nemesrothadás van és fantasztikusan érett a szőlő, de nem magas a cukorfok. Izgalmas évjárat lesz az idei.
Szerintem nem kell megijedni a 9 ponttól. Szerintem is nagyon ott van a szeren a Szentesi 08-as rajnaija. Egyértelműen a 7-9 kaliberben mozog és ezen a szinten már az egyéni ízlés és hangulat az ami meghatározza a pontot.
A rajnai az én fantáziámat is izgatja. Ezért is ültettem néhány éve párszáz tőkét és erősen fontolgattam, hogy a furmintosunkban levő 300 tőkényi helyet rajnaival ültessük be, de aztán nyert a furmint :)
Persze én is bizonytalan vagyok ennyire kimagasló borok pontozásánál, ilyeneket nagyon ritkán kóstolok, most azért írtam kilencet, mert határozottan jobb, több, perfektebb számomra mint bármelyik magyar fehérbor amit eddig kóstoltam, van egy pontnyi különbség számomra. De lehetne ez 8 és akkor az eddigiek 7-ek max.
De kíváncsi leszek a szombatra nagyon, mit mutat a német, elzászi rajnaik mellett. Úgy tudom korábbi Szentesi rajnaiknak már volt komoly németekkel "meccse", és egyáltalán nem maradt alul, sőt...de erről a gazdát kérdezd.
A 08-as Szentesi rajnai valóban ott van a szeren, én a fesztiválon kóstoltam pult alóli tételként. Mondjuk 9 pontot még jelenleg kicsit túlzásnak érzek, nálam inkább vastag 7-nek tűnt előzetesen, ami szerintem 1-2 év alatt simán lehet legalább 8. Mindenképp potenciális 5*-osnak szánt anyag.
A TC -bulin akkor valószínüleg futolag látjuk egymást:), én hosszas agyalás után végül a másik 15.30-as kóstolóra Királyudvar-Huet-re megyek, de nagyon vonzott a rajnai is.
Hétfőn volt Szentesi Open (Kézművesborokháza), és felülíródott bennem a legjobb magyar fehérbor kategória: most nekem ez Szentesi József 08-as rajnaija (nem az Öcsi, bár az is nagyon komoly). Elegáns, de kirobbanó, hihetetlen energiák és letisztultság (pedig 1-2 napos palackozás). 9p
Bár hozzáteszem, hogy egyre inkább elfogult vagyok a fajta irányában. Megyek is szombaton a Terroir Clubos rajnai tanórára. Ja és úgy hallottam hogy ez a bor (Szentesi 08) is lesz pluszban a listán.
Amúgy még csúcs volt a Ráspi zweigelt válogatás 07 meg nagyon tetszettek Légli Géza vörösborai, a merlot nagyon bájos, a cf meg sztem komoly ígéret, áradó, hatalmas, de egyáltalán nem bántó.
Mellesleg nálunk is lement a szüret (10 napja jött be az Úrráteszi kf, a magyar frankos és az Úrráteszi olasz is). Érdekes volt hogy ezek a szüret előtti hetek hűvös csapadékos időjárása ellenére szépen értek, na nem mustfokra, hanem sav és ízérzetre. Újdonságként lesz mézesfehér és egy kései szürke tétel (töppedt), most 11,8 alkoholnál és 142g cukornál tart, hamarosan le is állítom. Meg lesz egy extrém vörösbor: kf, bíborkadarka, zweigelt, néró, hamburgi muskotály. Meg lesz egy alap olasz is. Ja meg lett végre 30l pinot noir (777:) szűztermés is.
A geregi kf már kierjedt, sztem az eddigi legjobb borunk lesz, már most harmonikus nem úgy mint a tavalyiak pl.
A rossz virágzás miatt a várt 70-80 deka helyett több szőlőnél 40-50 deka lett tőkénként az eredmény, kíváncsi vagyok hogy legalább minőségben ez hoz-e valami újat.
Megvannak valahol a konkrét adatok. Tömören, az ami 2008-ban 22-24 mustfok volt az idén 21-23 lett. Tavaly és tavalyelőtt minden fajtát több lépcsőben szüreteltük (tanulván a 2006-ban elkövetett hibából amikoris a juhfark például nagyon elszaladt egy hét alatt) a különböző területekről és az első fejtés után néztük meg, hogy akkor melyik is volt az ideális.
Ha még esetleg emlékszel, vagy feljegyezted valahova szívesen elolvasnám, hogy a 07-es és a 08-as borok alapanyagai milyen mustfokkal lettek szüretelve.
Zoli, a Botritys = szürkerothadás, a kettő egy és ugyanaz. Az hogy nemes rothadásba forduljon (amit a Botr. cinerea - botritisz gomba okoz) megfelelő időjárás és szőlőérettségi állapot kell. Tehát ha szürkerothadásod (v. szürkepenészed) van akkor botritiszed van.
A jövő héten leszedjük azt a 750 tőkét is amin még kinn van a szőlő. A botrytisnek tényleg nagyon hideg van, a töppedéshez meg sok a csapadék. Innentől kezdve csak szürke-rothadás jöhet. Azt hiszem, nyugodt lelkiismerettel elmondhatom, hogy ez az év eddig tartott és egy nappal sem tovább :)
Jaja, a rajnai az üvegballonban van. Ez az első jégveréses szűztermés előtti első próbálkozása a szőlőnek. A fajtajelleg korrekt lesz és az ilyen szűztermés előtti pártízdekás 1-2 fürt eléggé koncentrált is. Mondjuk tartósnak nem mondhatóak az ilyen szüretből készült borok :) de 30l el fog fogyni könnyedén.
Újdonság az mindig várható :) A 2008-as hárs az már néhány helyen kapható, a juhfarkot ebben a hónapban palackozzuk és karácsony előtt az is fogható lesz.
Egyszer tényleg gyere el a hegyre :) Tavasszal és nyáron nagyon érdemes. A Somlói Tavasz Fesztivál például szerintem kihagyhatatlan!
Köszi a tájékoztatást! Hasonlat nagyon ütős. :)) Sajnálom, hogy alacsony (tervezettnél is alacsonyabb) lett a mennyiség. Rajnait gondolom csak ballonba tudjátok tenni. Ami kint maradt azzal mi lesz? Ha nem lesz sok eső, esetleg betöpped? Botrytishez gondolom hideg van (talán ma nem annyira, de folyamatosan kevés a hőmennyiség), ha nem tévedek. Egyszer már nagyon el kellene menni hozzátok, de nagyon sűrű az év. Talán majd jövőre. Addig is a legjobbakat, mindnyájunk örömére. Valami újdonság várható mostanában?
A kérdést köszönöm. Az idei szüret tulajdonképpen lement.
Az eredmények elfogadhatóak. A Juhfark és az olasz gigászian jó lett, a hársból pedig idén szerintem száraz bor lesz. A furmint az mustfokilag gyengusz, de ízre szimpatikus.
tramini 19MM / szeptemberben - 250l juhfark 23MM / október első hetében - 1300l hárs 21MM / október közepén - 1000l olasz 21.5MM / október negyedik hetében - 400l furmint 20.5MM / október közepén - 400l rajnai 21.5MM / október közepén - 30l
A vége fele már érésről nem is volt érdemes beszélni, megállt minden mind dinnyetolvajban a vasvilla.
Kinn van még 500 tőke furmint és 250 tőke hárs a tréfa kedvéért
Mennyiségileg többszörösen csapnivaló az idei év, egyrészt a jég csinált egy durva fürtválogatást aztán meg igazán a csapadék sem volt annyi, hogy légazdag évjárat legyen, de ez nem is baj.