Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.30 0 0 29475

Bocsáss meg, nem akarok kötözködni, de ha valaki nekem azt mondja: egy várba ne menjek el, mert ott nincs semmi látnivaló, annak én nem hiszek {és most finom voltam}

Példaként véve csak a magyarországi "átlagvárat". Az bizony erősen romos, bozóttal benőtt, elhagyatott, gazdátlan. Mert -- sajnos -- ebből van a legtöbb.

Mégis a számomra, ismerve a históriáját, az a várrom a régenhalt emberekkel benépesítve, a magyar történelem távolbavesző évszázadainak romantikus, egyben véres eseményeinek helyszíneként látszik.

Én nem akarok senki lebeszélni semmelyik vár látogatásáról, igenis menjünk el a világ összes várába, ismerjük meg őket!

Előzmény: dr_bubo (29469)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.30 0 0 29474

Fogadd gratulációmat!

Nemcsak a 3D-hez, hanem a toll{billentyű}forgatáshoz is van tehetséged.  :-)

Előzmény: vigi68 (29465)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.30 0 0 29473
Köszönöm szépen az infókat. Bízom benne, hogy rövidesen szeretett Szádvárunkról is megjelenik egy tanulmány a HOM évkönyvében.
Előzmény: C SanMarcos (29457)
Sir Bodiam Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29472
Riegersburg valóban nem tartozik a legérdekesebb várak közé, már ami a múzeumi részét illeti. Viszont a boszorkányperekről elég sok információval bír, talán a legtöbbel a világon. Nem fontos felvonózni, hiszen kellemes, könnyed sétával is megközelíthető a parkolóból (kb. 10-15 perc). Jó képekhez érdemes a szemközti domboldalra autózni, onnan a leglátványosabb a panoráma.
De ha már Riegersburg, akkor érdemes egy kicsit Mariazell felé kalandozni.
Schachenstein vára (Thörl város) a 20-as főút mentén található. Varázslatosak a romok és elég jelentősek. A várat kevesen ismerik, pedig több figyelmet érdemelne. Érdekes módon a "Sógorok" sem nagyon látogatják.
A környéken van egy település, mely egy nagyon misztikus látnivalóval bír. Ez a hely Eisenerz, ahol egy nagyon jó állapotú erődtemplom uralja a városkát. Belépve a kapuján szinte megelevenedik a középkor. Aki a környéken jár, semmiképpen se hagyja ki!
Előzmény: Törölt nick (29464)
dr_bubo Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29469

ne menj, nincs értelme

alig van látnivaló a múzeum kicsi, egyszerű, még kapfenberg is jobb volt.
a vár nagy de semmi extra semmi egyedi semmi különös, a belépő 2 felnőt 1 gyerekkel a felvonóval 35 euro, nem éri meg.

Olyan álfelkapott hely mint itthon Tihany, rengeteg turista jár oda de végülis nincs ott semmi.
Előzmény: Törölt nick (29464)
Reventlow Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29468
Ez kétségtelen :)
Előzmény: vigi68 (29467)
vigi68 Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29467
..de lásd be, ezt nem hagyhattam ki..., képileg nagyon ott vagyunk :-)) 
Előzmény: Reventlow (29466)
Reventlow Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29466
Legközelebb késsel-villával kell enni a lángost :)
Előzmény: vigi68 (29465)
vigi68 Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29465

Beszámoló a VII. Szádvári Vármentő Napokról:

http://www.szadvar.hu/2009/10/miert-eppen-szogliget/#more-1363

.

.

.

.

Akik ott voltak, azoknak kellemes nosztalgiázást, akik pedig csak szerettek volna eljönni, azoknak kötelező olvasmány :-)

dr_bubo Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29463
Riegersburg, Ausztria, Boszorkányvár

dr_bubo Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29462
Ligist vára, Ligist, Burgruinenstrasse, Austria:

dr_bubo Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29461
Kapfenberg vára
dr_bubo Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29460

úgyértem nem Güssing hanem Güsting
Előzmény: dr_bubo (29459)
dr_bubo Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29459
Güsting (NEM Güsting!) vára, Graz:

dr_bubo Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29458
Felsőlendva (Grad, Szlovénia) vára:

C SanMarcos Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29457

A legutóbbi -- 2008-as -- évkönyvben két nagyobb tanulmány van, ami várakkal kapcsolatos:

Bodnár Tamás: Topográfiai és genealógiai kapcsolatok a kora újkori vég Szendrő városában. 295-340. old., és

Janó Ákos: Hagyományok és legendák Sárospatak múltjából. 341-365. old.

Az évkönyvben az 2006-2007. évek ásatási jelentései rövid, 3 sor - fél oldalnyi terjedelemben:

Cserépváralja - Vár-hegy

Felsővadász- Rákóczi-kastély

Kelemér - Mohosvár

Miskolc - Diósgyőr

Ónod - Vár

Regéc - Vár

Szendrő - Felsővár

Monok - Ingvár

Sajószentpéter - Tömlöc-tető

Sátoraljaújhely - Vár

Szerencs - Taktaföldvár

Szögliget - Szádvár (geodéziai felmérés)

Tokaj - Vár

Az érdeklődők a martonyi kolostorról is olvashatnak egy kutatási jelentést:

Juan Cabello - László Csaba - Simon Zoltán: A háromhegyi Boldogságos Szűz Mária pálos kolostor régészeti kutatása. 147-168. old.

Előzmény: Nagyon Várbarát (29454)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29455

Ha már könyveknél tartunk, akkor jövő héten csütörtökön mutatják be a nagyközönségnek a magyarországi vártopográfia II. kötetét, ami Heves megye várait foglalja magába. Helyszíne az egri vár Dobó-bástyájának előadóterme 17.00-kor. A kötet ott megvásárolható lesz.

Heves megye várai
Előzmény: Nagyon Várbarát (29454)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.29 0 0 29454

Kigyűjtöttem a Herman Ottó Múzeum évkönyveinek további váras cikkeit. A sorozat kötetei 2007-ig vannak közölve. Ha valakinek rendelkezésére állnak újabb kiadványok, legyen szíves tegye közzé.

2004

-- Várak a történelmi Zemplénben 199. old.

-- Csorbakő kutatása 231. old.

-- Diósgyőr rekonstrukciója 679. old.

-- Regéc gazdálkodása 691. old.

2005

-- Cseréppipák az ónodi vár ásatásából 607. old.

2006

-- Cserépvár inventáriumai 523. old.

2007

-- A komlóskai Pusztavár 87. old.

Előzmény: Nagyon Várbarát (29389)
kkn Creative Commons License 2009.10.28 0 0 29453

Köszi szépen a felvilágosítást, a nejem biztosan örülni fog a "sikerének".

Én meg örülök, hogy nem vagyunk "műkincstolvajok".

Amúgy mi az a helyzet, amikor nem kell hozzányúlni? ( Bár, ha kirándulóhelyen mi meglátjuk, megláthatja más is. )

Bár most egy darabig biztosan nem lesz ilyen alkalom.

Előzmény: FBAD (29452)
FBAD Creative Commons License 2009.10.28 0 0 29452
az orsógombról: (a kézművesek használták a szövés-fonás folyamatában): http://www2.szepmuveszeti.hu/hyperion/targy.php?id=382
vagy a római korúakról: http://www.aquincum.hu/programok/katalogus.pdf (bele kell lapozni)

"A tölcséres szájú edények kultúrája volt az első földműves és állattenyésztő kultúra, amely az időszámítás előtti V. évezred közepén alakult ki a közép-európai alföldön. Lublin környékén a kerámiát készítő korszak társadalmának kialakulása a IV. és III. évezred fordulójára tehető. ...
...A számos orsógomb lelet arról tanúskodik, hogy ismerték a fonást, de az anyag nehezékek azt bizonyítják, hogy a függőleges szövőszéket is használták. Fontos vívmány volt az igába fogatott ökrökkel vontatott kerekes eke bevezetése."

az edénydarabok: hasonló: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2008/tv0806/a5.jpg. ezek általában kézzel készített tárolóedények voltak, pl. a füzéri várhegy oldalában, ahol régen volt a feljárás (ma már lezárt terület) esős időben csak úgy botladozott benne az ember.
ezek egyébként szórványok. ha hazaviszed sincs semmi gond, nincs számon tartva.
Előzmény: kkn (29447)
FBAD Creative Commons License 2009.10.28 0 0 29451
az orsógombról: (a kézművesek használták a szövés-fonás folyamatában): http://www2.szepmuveszeti.hu/hyperion/targy.php?id=382
vagy a római korúakról: http://www.aquincum.hu/programok/katalogus.pdf (bele kell lapozni)

"A tölcséres szájú edények kultúrája volt az első földműves és állattenyésztő kultúra, amely az időszámítás előtti V. évezred közepén alakult ki a közép-európai alföldön. Lublin környékén a kerámiát készítő korszak társadalmának kialakulása a IV. és III. évezred fordulójára tehető. ...
...A számos orsógomb lelet arról tanúskodik, hogy ismerték a fonást, de az anyag nehezékek azt bizonyítják, hogy a függőleges szövőszéket is használták. Fontos vívmány volt az igába fogatott ökrökkel vontatott kerekes eke bevezetése."

az edénydarabok: hasonló: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2008/tv0806/a5.jpg. ezek általában kézzel készített tárolóedények voltak, pl. a füzéri várhegy oldalában, ahol régen volt a feljárás (ma már lezárt terület) esős időben csak úgy botladozott benne az ember.
ezek egyébként szórványok. ha hazaviszed sincs semmi gond, nincs számon tartva.
Előzmény: kkn (29447)
jazd Creative Commons License 2009.10.28 0 0 29450

Szia!

A legutóbbi képeiden láttam,hogy fogy a kő rendesen. Próbálom felidézni,hogy mely részeknél lehet komolyabb mennyiségű kő,amit ki lehet majd termelni.Elsősorban az öregtoronynál lehet nagyobb mennyiségű kő anyag.Amire nagy szükség lesz a jövő évi helyreállításoknál. Kíváncsi lennék rá,hogy vajon mennyi kő hiányzik a várból,mennyit horhattak el belőle? Ezt nehéz lehet megítélni.

Előzmény: kerol_t5 (29411)
jazd Creative Commons License 2009.10.28 0 0 29449
Tényleg nagyon szép amit a Csobáncon láthatunk. Szerintem a most látható magasságig épül vissza a fal. Ez olyan 2-4 méter lehet. Ami még így is több,mint amit hasonló leromlottságú várak helyreállításánál láthatunk. Én szeretném ha még magassabbak lehetnének a falak,de az anyagi lehetőségek és a műemlékvédelmisek  gondolom ennyit engednek. Véleményem szerint,ha valamikor az egész vár ilyen mértékben helyreállíttatik,rendkívűl látványos várrom lesz. Nekem már most is az.
Előzmény: M62 165 (29445)
kkn Creative Commons License 2009.10.28 0 0 29448

Azért meghökkent, hogy ilyen régi dolgok csak úgy hevernek a földön. Mondjuk a Szandavári dolgokat OK, hogy kimossa az eső.

De az a gomb, hogy a faluból kivezető földút keréknyomában figyeljen, ez már nekem, laikusnak elképesztőnek tűnik. Azt gondolnám, hogy az ilyesmi a föld alatt hever.

Persze, lehet, hogy egy, a földeken munkát végző traktor kiforgatta, és beletapadt a kerék mintája közötti sárba, és ott pottyant ki.

Mindíg is csodáltam a régészeket az ismeretterjesztő műsorokban is, hogy egy saras izéről megmondják, mi volt, milyen korban, míg nekem csak egy formátlan vas, vagy akármi-darab.

Az utolsó edénydarab érdekelt jobban, mert érdekesek a rajta lévő belekarcolt minták. Mondjuk pont a neolitba datált tárgyakra hittem, hogy akár múlt század eleji, paraszti, kézzel készített használati tárgyak.

A nejem örülni fog, hogy végre talált "valamit". Én remélem, hogy semmi "hiányt nem okozott, hiszen az első tárgy akárhonnan előkerülhetett.

A másik kettő azért valószínűleg a várhoz köthető. De hogy két töredék ilyen eltérő korból egymás mellett heverjen az ösvény kövei között...

Köszi az eddigit is!

Előzmény: FBAD (29446)
kkn Creative Commons License 2009.10.28 0 0 29447

Ja, ez három tárgy.

Az első az egyke.

Azután a következő három kép is egy tárgy több irányból lefényképezve, meg az utolsó 3 is szintén egy tárgy.

Az orsógomb alatt mit kell érteni? Egy orsó gombja, vagy egy orsó formájú gomb?

Lehet sejteni, hogy a neolitban milyen kultúrák használtak ilyet?

Előzmény: FBAD (29446)
FBAD Creative Commons License 2009.10.28 0 0 29446
az első és az utolsó 3 neolit. orsógomb és 3 edénydarab. a többi középkori edénytöredék.
Előzmény: kkn (29443)
M62 165 Creative Commons License 2009.10.28 0 0 29445
Ez nagyon szép.
Mennyire fogják felhúzni a falakat Csobáncon?
Jó lenne, ha minél magasabbra, hogy látványra is szép legyen, már messziről.
Előzmény: jazd (29331)
kerol_t5 Creative Commons License 2009.10.27 0 0 29444

Szia !

A szeptemberi állásponthoz képest sajnos a munkahelyi változások közbeszoltak .

A hosszúhétvégét sikeresen végigdolgoztam péntek délelötött kivéve , mert akkor a családdal felmentünk a Csobáncra.

Előzmény: vigi68 (29442)
kkn Creative Commons License 2009.10.27 0 0 29443

Megkérném a hozzáértő közönséget, hogy ki látott már ilyesmiket?

A nejem mindíg a földet nézi a várak környékén, szeretne valami érdekeset találni.

Az első ( 1 )agyagtárgyat egy földúton találta Ilona-vár közelében. Valami paraszti kabát gombja lehet? vagy egy szíj bújtatója?

A másik kettőt Szanda-vártól lefelé az ösvényen találta.

Az egyik ( 2-4 )talán egy tál/kancsó része lenne? Az vékonyabb, olyan íves, mintha edény része lenne, és kimunkáltnak tűnik, mintha korongozva lenne.

A nagyobb ( 5-7 ) már vastag, durva, mitha kézzel formázott agyag lenne.

vigi68 Creative Commons License 2009.10.27 0 0 29442
Miért is nem jöttél?
Előzmény: kerol_t5 (29411)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!