Vettem egy új Grundfos szivattyút. Ki van az oldalára vezetve egy kapcsoló, amivel 3 féle fordulatszámot lehet beállítani. A kérdésem az, a régin melyik forrasztás melyik fokozatnak felel meg? Magyarul melyik pontot melyik ponttal kell összekötnöm, hogy növekedjen a fordulatszám?
A nagy érdeklődésre való tekintettel a történet vége:
Ha jól emlékszem, akkor a már korábban is emlegetett H & H Kft. (XIII. Ker Fáy u. 23) egyik szerelője cserélte ki a panelt, talán 50ezer Ft volt a végösszeg. A panel azóta is működik, remélem kibírja még 1-2 évig, amíg sikerül összegyűjteni egy kis pénzt egy rendesebb rendszerre.
Van egy Junkers Euroline nem tudom, milyen típusú kazánunk. Leírása nincs, 1 éve költöztünk ide. 24kW-os, átfolyós kazán. Tegnap éjjel szétkaptam, az elektronika tuti megmakkant, és ahogy elnézem, tönkrelőtte a termosztátomat is. Még ma kimérem a szivattyút, meg 1-2 dolgot benne, h nem zárlatos-e, de most ugye az a cikornya helyzet van, h itt a tél, és se meleg víz, se fűtés. A szoba közepén meg tüzet nem fogok rakni. :)
Honnan tudom megállapítani a konkrét típusát? Mert Eurolineből van legalább 4 féle. Elektronika mibe fáj?
Speciel csak azért hoztam fel, mivel eleve úgy tettem fel a kérdést a kereskedőnek _ " gáztűzhelyt szeretnék vásárolni pb. gáz üzemre.
Mindegy az a 15 eft + lehet neked nem számít, nekem igen.
A tavasszal helyeztettem üzembe egy elektrolux. tűzhelyt vezetékesgázra. Á. 12 eft volt. A szomszédom gázszerelő, de a garancia kapcsolás miatt a pesti gáz szolgáltatását kellett igénybe vennem.
Egy készüléket gáztömörre gyártanak, kipróbálják, ettől függetelenül nem árt/kell egy utólsó ellenörzés (sérülhet a készülék a szállításkor stb).
Tehát az hogy szerelő helyezi üzembe ok, azon lehet vitatkozni, hogy kijelölt monopolhelyzetben lévő.
Ja az üzleti ajánlatban nincs benne a reduktor és a gumicső.
Ebben a R.keresztúriban az is benne volt a reduktor valami olasz
" Más : még előtte: na mondom veszek egy újat . 3 égős, olyan 40 -45 eft. A bibi az volt, hogy a pb.re való fúvókát nem adták. Mondták az majd az üzembehelyező hozza. Igaz ez nem állna meg egy fogyasztó védelmi / versenyhivatali pernél.
Ezt nevezik rejtett árúkapcsolásnak. "
PB.-re való fúvókát nem minden tűzhelyhez adnak , viszont van olyan , amelyikhez még "S" gázhoz valót is. Egyébként a MO.-on forgalomba hozott tűzhelyekhez a forgalmazónál , vagy a szakszerviznél lehet venni fúvókákat , típustól függően 3-4000 Forint egy garnitúra. Semmiféle árukapcsolás nincs . Ha autót veszel nyáron , valószínűleg ahhoz sem adnak téli gumit meg hóláncot.
Elfelejtettem odaírni, hogy a javítás az panel cserét takar. Egymástól független szerelők szerint ez lenne a legjobb. 40 000 Ft a panel + beszerelési költség, stb. Használt kazán van az expresszen és a bazáron is, de kérdés, hogy kihúzza -e a telet...
Az attól függ mit kell javítani ( jó az alapkiszállás min 5 eft - nem kell a világ végéről hívni. )
Sok mindent lehet javítani egy kazánon. Pl. szivattyú csere, hőcserélő tisztítás elektronika bütykölés, termoelem csere stb, stb,.
Perszee most a szezon elején túlterheltek, de ez elmúlik.
Egyébként felénk általában úgy hirdetik magukat : ingyenes kiszállás, felmérés.
" Esetleg más fajta használt kazán "
Ez létezik egyáltalán ?
Tűzhelynél még csak el el megy. Sokan lecserélik a megúnt tűzhelyüket egy újra - ezt általában összeszedik, majd valahol felújítják.
A történetem : a jó öreg gorenje tűzhely egyik szabályozó szelepét eltörtem, a másik már régen nem szuperált, így kínos volt bérletnél kinálni egy égővel + sütővel. Tájékozódtam : a szerelők anélkül, hogy látták volna 15e -től indultak, alkatrészt nem kaptam. Végül véletlenül egy használtcikk kereskedésben láttam 23 eft ért teljesen felújitott 4 égős tűzhelyt, sőt még reduktor is volt rajta.
Ja az érdeklődöknek : 17 .ker R keresztúron elágazásnál.
Van rá garancia is. Hogy hogyan éri meg a kereskedőnek ill. felújítónak az az ő dolguk.
Nekem megérte.
Más : még előtte: na mondom veszek egy újat . 3 égős, olyan 40 -45 eft. A bibi az volt, hogy a pb.re való fúvókát nem adták. Mondták az majd az üzembehelyező hozza. Igaz ez nem állna meg egy fogyasztó védelmi / versenyhivatali pernél.
Ezt nevezik rejtett árúkapcsolásnak.
Adom a tűzhelyt 1000 ftért, de a hozzávalókat 45000 -ért.
A gáztörvény csak azt írja elő : gázvezetéket készüléket csak engedélyes szerelő szerelhet.
A kinálatból ezt a fogyasztónak jogában áll szabadon kiválasztani !
Én is stv79-hez hasonló választás előtt állok: kazán csere kell.
Van egy csodálatos Demrad Solaris kazánunk, ami most már átlag hetente feladja. A párom eléri időnként, hogy legyen meleg víz, sőt időnként a fűtés is beindul, de így belemenni a télbe egy 5 éves gyerekkel nem lenne szerencsés. A jelenlegi rendszer fali kivezetésű, a radiátoros fűtés mellett meleg vizet is szolgáltat és egy MMG SZ termosztát szabályozza. A ház kb. 100 m2 es szokásos kocka külső szigetelés nélkül.
Mivel a kazán javítása 40 000 Ft-tól indul és nincs garancia rá, hogy a telet ki szolgálja, más megoldás kell. Sajnos anyagilag jelenleg minél kímélőbbet kell most választanunk.
Mint hozzáértők, mit ajánlanátok:
1, A jelenlegi Demrad kazán javítatása: min 40 000 Ft 2, Vásárolni egy ugyanolyan használt kazánt - legalább van cserealkatrész: 30 - 60 000 Ft 3, Esetleg más fajta használt kazán 4, Vagy, a nincs más kiút, egy új kazán stv79 által említettek közül? 5, Esetleg más modell?
Normál állapotú fa nyílászárókkal felszerelt, használt lakásba költöztünk, ahol az előző tulajdonosok a 7 éve vásárolt Junkers Euroline ZW 23 KE 23 típusú kombi kazánt a kb. 35 légköbméteres előszobából egy térelválasztó „szekrényajtóval” részlegesen lehatárolt 1,2 légköbméteres „fülkébe” tették be, ez a hely kb. 1400 cm2-nyi felületen keresztül szellőzik az előszoba irányában. A kazánfülke mellett van a konyha, annak ajtaját szinte mindig nyitva tartjuk, és a konyhaablak is sokat van nyitva résnyire. Semmiféle tapasztalattal és tudással nem rendelkezem a kazánokkal kapcsolatban, ezért kérdezem, hogy ugye jól értelmezem a kazán típusjelét, hogy ez a kazán egy nyílt égésterű, kéménybe kötött, füstgázszenzoros típus? Ezt a térelválasztót elődeink kétségkívül esztétikusan alakították ki, csak abban vagyok bizonytalan, hogy vajon biztonságos-e így a kazán üzemeltetése? Nem kellene ennél lényegesen nagyobb lélegzőfelület? Esetleg a szekrényajtót cseréljem le valami rácsos kivitelűre, és így megnöveljem a lélegzőfelületet? Kéményseprő és gázszerelő is látta, mindketten dicsérték a kazán állapotát és a kémény jó minőségét, az elhelyezésre kicsit hümmögtek.
A konyhában a gáztűzhely felett van egy szénszűrő filteres páraelszívó, ami nincs kéménybe kötve vagy kivezetve, hanem egyszerűen beszívja a főzéskor elhasználódott levegőt és a plafon felé kifújja a tisztát. Jelenthet-e biztonsági problémát egy ilyen páraelszívó berendezésnek a kazán működésével egyidejű használata? Esetleg figyeljünk rá, hogy ha bekapcsoljuk a páraelszívót, akkor legyen nyitva a konyhaablak?
Mindenképp be akarok szerezni egy szénmonoxidmérőt. Mire figyeljek a választásnál?
"a gázszerelők persze azt szeretnék ha a tűzhelyben az izzó csere is szakemberi jogosúltság lenne."
Ezt a dőreséget honnan szedted? Elárulom , Neked , hogy a gázszerelők döntő többsége magasról tesz rá , hogy ki hogy robbantja , vagy mérgezi meg magát vagy a családját , ha sajnálja azt a pár ezrest egy javításra.
Nekem ugyanez volt C24-el és a gázszelep szorult a dzsuvától ami a gázban van...A gázszelepet is meg kell tudni mozgatni alulról de ez már erősen szakember kategória.
sziasztok, nagy bajban vagyok. kilyukadt a hőcserélő a kazánomban, látom is hogy honnan szivárog. 1-2 nap alatt elengedi a nyomást. a hőcserélő ára 50e lenne:( beretta 24kW ciao cai. van valakinek valami olcsó beszerzési forrása? esetleg jó javítási ötlete? az autókhoz használható hűtő tömítő jó lehet?
Még annyi hozzá, hogy télen így olyan 500-550m3 megy el egy hónapban. Gondolom egy cirkóval, vagy kondenzációs kütyüvel nem lenne ennyi és melegebb lenne. Most a nagyszobában a hőmérséklet nem megy feljebb 19-20 foknál és két kisgyerkőc is van.
Létezik, hogy a Vaillant márkaszervízen kívűl (természetesen nem a szakértelemmel, az árral van problémám), más is ki tud cserélni váltószelepet egy Vaillant VU HU282-2/5 kazánban? Ugyanis ha melegvizet kellene előállítani, akkor is van hogy a radiátort fűti fel. Nem mindig de manapság egyre többször. Van értelme azt kitakarítani, vagy cserélni szükséges?
Mi vályogházban lakunk (és nagyon hideg)!!, parapettes konvektorok vannak, de valószínű - sőt biztos- hogy tavasszal-nyáron lecseréljük, mert elavult. Az ablakokat is cseréljük, ezzel együtt a fűtést is szeretnénk. Érdeklődnék hogy milyen rendszert ajánlanátok? Most a melegvíz nekünk Junkers átfolyóson jön, a meleg?? meg úgye konvektorokon. A kémény a fűrdőben van, kibélelve,mert a Junkers-hez kellett. Oda fel tudnánk szerelni az új cuccot is, vagy esetleg kivinni a kisházban, ami fél méterre van a háztól. Radiátorra gondoltam, a lakás 64nm és a belmagasság 330cm. Gondoltam fa-gáz fűtésre, mert fát is tudnánk szerezni. De nem baj ha csak gáz.
Kérném a tanácsotokat. 64 m2-es lakásunkban, ahol cirkó van, tavaly decemberben volt 47.000 ft-os számlánk,(fűtés melegvíz) a többi téli hónapban pedig 35-40 000ft között. Soknak tartom. Igaz, hogy vacakok a nyílászárók, és az összes falunk, beleértve a tetőt is külső fal. A ház nincsen szigetelve, sima téglafal.
20 fok körüli hőmérsékeltet tartunk napközben, 19-et éjszaka.
A cirkó tipusa: Ocean. A szivatyú 3-as fokozatra van állítva. A vízhőmérséklet 70 fok körülire megy fel (a kezelőpanlenen az ECO fokozatra van beállítva).
Elég gyakran ki-be kapcsol a készülék. Egy rádiós termosztátom van a nappaliban.
Mi a javaslatototok? Vagy nyugodjak bele, ilyen paraméterekkel ez a normális fogyasztás?
60-65 fok. A láng nagyságát nem méterben adják meg , hanem a fogyasztást kell beállítani , 24-esnél cca.2-2.2 köbméter/ óra. A víznyomás hidegen 1.2-1.4. A tágulásira ráírták gyárilag , hogy mennyire van előfeszítve , legalább annyira nyomd fel!
Sziasztok! C24 zárt csak radiátoros rendszerről kérdeznék: Hány fokos legyen az előremenő viz? Mekkora legyen a főégő lángja? Mekkora klegyen a viznyomás hidegen? (Most fujtam fel 1 barra pumpával a kiegyenlitotartályt)Köszi
Tudna nekem valaki segíteni? Egy 65 négyzetméteres, két szintes tetőtéri lakásba költöztem, a cirkó számomra egy vadiúj dolog. (Eddig konvektoros lakásom volt.) Egy nyolcéves turbókazánom van (tuti nem kondenzációs), amin állítható a kimenő vízhőmérséklet. Mi az ideális hőfok ami a radiátorokba megy? Lehet valahogy optimalizálni (manuálisan) hogy a szivattyú áramfogyasztása és a fűtéshez használt gázmennyiség a legalacsonyabb legyen? okozhat gondot, ha egy nem használt vendégszobában teljesen elzárom a radiátort? 22 fok körüli hőmérsékleten érzem jól magam...
Meglehetősen mocskos lehet. Ha lekapcsolás után égve marad és teker a szivattyú , akkor vagy a rugót kellene lejjebb tekerni , vagy ha lehet a szivattyún visszább venni egy fokozatot , vagy szar a panel.