Keresés

Részletes keresés

minyike Creative Commons License 2009.10.28 0 0 27325
Jutkra hívta fel a figyelmemet:
2009. december 15. K 14:00 Budapest Petőfi Csarnok Gyerekkoncert
2009. december 15. K 19:00 Budapest Petőfi Csarnok Karácsonyi koncert
Egy keddi délutánon két koncert a PeCsában! Most már csak az a kérdés, mit csináljunk a két koncert között? :))
cucmó Creative Commons License 2009.10.27 0 0 27324

Ez is nagyon szép "Bazsarózsa",de a miénk mindegyiknél szebben szól!

http://www.youtube.com/watch?v=7SyFqVpFkL8&feature=related

ikercsillag Creative Commons License 2009.10.27 0 0 27323
Holnap megyek a Csilibe jegyért. Ha valaki kér, és ír reggel 3/4 8-ig, megveszem neki, ha van még. Helyfoglalás érkezési sorrendben lesz.
snowman Creative Commons License 2009.10.27 0 0 27322
Ilyen "honfitársak" között öröm is az élet! :o)
Előzmény: altos (27321)
altos Creative Commons License 2009.10.27 0 0 27321
Akkor helyesbítek, népzene. A dallamot, nem a török srác találta ki, hanem Ő is csak feldolgozta. A hangszerelést tudtommal nem lehet plagizálni. Nem néztem utána, de Feco a video megosztón tett beírása szerint meg a Ghymes verziója hamarabb jelent meg lemezen. Ettől még hallhaták élőben a srácot valahol korábban játszani ezt a dalt, (még ha kicsi is rá az esélye) de nincs sok jelentősége.

A Bergendy Süsü is felkapott dolog, volt emlékeim szerint egy más nem jogvédett dalra volt visszavezethető a dallam, csak ezt már nem verte nagydobra a média. Ellenben ott más problémák is voltak már korábban egy másik dallamrészlettel, amit meg a Camel együttes Snow Goose albumának egy részletével mutatott erős hasonlóságot. Az már egy másik kérdés, hogy erre egy honfitársunk mintegy küldetésszerűen próbálta felhívni a Camel figyelmét, videókazetta, CD postázásával, de az együttest ez baromira nem érdekelte...
Előzmény: Gömbtatu (27320)
Gömbtatu Creative Commons License 2009.10.27 0 0 27320
Igazán nem akarok beleokoskodni, de a Bazsarózsát így, ismerve a török feldolgozást, népdalfeldolgozásnak venni elég, hmm.. hogy is mondjam, naivság. Nem tudom, a törököknél hogy szokás, de a magyar népdal kíséret nélküli. Minden hangszerelés feldolgozás. Na most, hallgasd meg ennek a török srácnak a dalát, az alap, a ritmuskíséret (ami a bazsarózsában a brácsa, most nem tudom, a törökben mi) tök ugyanaz, ha jól számolom, 10/16-os ritmusképlet, hangról hangra megegyező dallam. A Bergendy-féle Süsü-botrány kapcsán nyilatkozta a ZAK dzsessztanszakának egyik guruja, hogy 5-6 hangnál több egyezés esetén plágiumról beszélhetünk.

Sokszor, még annak idején, "hívő" koromban is megakadt a szemem a Ghymes-lemezek egy-egy dalán, ami egyértelműen népdal, minimális változtatással vagy anélkül, és mind a szöveg, mind a dallam mellett a fivérek valamelyikének neve szerepelt. Akkor is csodálkoztam, de a Bazsarózsa-eredeti láttán, bevallom, leesett az állam. Mondjuk nem érdekel már a téma, de még így is nagyon rosszulesett.
Előzmény: altos (27317)
snowman Creative Commons License 2009.10.27 0 0 27319
Erre szoktam én azt mondani, hogy: "A zene MINDENKIÉ!" :o)
CsFeco Creative Commons License 2009.10.27 0 0 27318
Ha fel van tüntetve, akkor nem jár jogdíj. Úgyhogy ez a gyakorlat valószínűleg nem véletlen.
De vannak kivételek, pl. Dresch Mihály:

Dresch Mihály Quartet: Árgyélus:

"Úgy érzem, a mai embernek hiányzik az a szerves, tisztán áttekinthető rendszerben építkező zenekultúra, amely például a tradicionális indiai zenére vagy elődeink erdélyi muzsikájára jellemző. Ugyanakkor úgy tűnik, jelenleg képtelenek vagyunk egy ilyen szintű, új zenei rendszer megalkotására, így a már meglévőkből próbáljuk darabonként összerakosgatni a fontosnak tartottakat. Ennek az "összelapátolásnak" az eredménye óhatatlanul egy töredékes kultúra." Dresch Mihály

1. Töredék
2. Széki katonabúcsúztató
3. Örökség
4. Hazafelé
5. Árgyélus
6. Cigányos (Archie-nak)
7. In A Sentimental Mood

A lemez zenéjét Dresch Mihály szerezte, kivétel a 2.szám-népdal, hangszerelte Dresch Mihály; 5.szám és a 6.szám-Dresch Mihály, népdalok felhasználásával; 7.szám-Duke Ellington, hangszerelte Dresch Mihály, Lukács Miklós és Szandai Mátyás.
altos Creative Commons License 2009.10.27 0 0 27317
Gyula!

A Bazsarózsa egy török népdalra épül, miként a török előadó is ugyanazt a népdalt dolgozza fel. A népdal hangszerelése sem különbözik túlságosan a feldolgozásokétól. Tök mindegy melyik dolgozta fel előbb, ez nem plágium a szó jogi értelmében. Az összes folk vagy világzenei előadó dalainak legalább 50 %-a valamilyen népdalra épül, a Ghymes sem kivétel ez alól. Miként az alól a gyakorlat alól sem, hogy manapság már nem szokták a feltüntetni, hogy az adott dal milyen népzenére alapszik. Hogy ez jó gyakorlat-e vagy sem, azon persze lehet vitatkozni. Nem tudom, hogy ennek valamilyen jogdíj oka van, vagy csak lusták teleírni a lemezborítót, de gyakorlatilag néhány ritka kivétel leszámítva, mindenki így csinálja.

A HBB-s ügynél meg csak arra célozta, hogy nem igazán szerencsés volt ellenpéldaként felhozni, mert ott is az egész nagyon erősen a pénz körül forgott...

Előzmény: Gyula (27315)
Gyula Creative Commons License 2009.10.27 0 0 27316
"Nem akartam elrontani egy szép illuziót, de én is így tudom, ahogy Altos írja. Deák Bill Gyulával is több mint tíz éve nem voltak közös színpadon, a 25 évesen még nem volt ott. Lehet keresni a "hibást", hamár áthallásról beszélünk."

Ezzel azt akarod mondani, hogy kell még 2-3 évet várnunk? :)

"Számomra kissé furcsa, hogy öt év után még ez téma.

Így most tán el sem hiszitek, hogy örülök a látásotoknak. :)"

Vannak dolgok, amelyeket az idő csak enyhít, de nem láttat másként. Én is úgy gondolom, mint Kriszta, hogy ha az Egészt kétfelé vágjuk, a két fél soha nem fog kitenni soha egy Egészt. MOst nem tudom jobban megfogalmazni.

Hogyne hinném már el. :) Vagyis miért nem kéne elhinnem? Ha van időm, mindig beolvasok ide, és ha van mit mondanom, elmondom, ha nem baj.
Előzmény: ikercsillag (27309)
Gyula Creative Commons License 2009.10.27 0 0 27315
Szia.

Igen, de itt talán nem erről van szó. A török előadó dalának teljes hangszerelése nagyon hasonlít a Bazsarózsához. Most nem veszem a fáradságot, hogy utánanézzek, melyik született először (meg annyira nem is fontos nekem), de megkockáztatom, hogy valamelyikük plagizált. Abban Mizöngének igaza van, hogy az is nagyon fontos, ahogyan játssza valaki, itt nem is azt nehezményezem, hogy a Ghymes esetleg átvett valakitől egy nagyon szép (akár népdalra épült) számot, hanem azt látom, problémának, hogy szerzőként olyan valaki lett feltüntetve, aki nem szerezte az adott nótát, maximum (!) hangszerelte. Mindegy, máshogy látjuk a dolgokat, nem olyan nagy baj ez.

A HBB koncertről: Valószínűleg igaz, amit írsz, de ez nekem, aki nem lát a kulisszák mögé, nem tűnt fel, nem tudok róla (bárcsak ugyanígy lett volna Ghmyesék esetében is...). A HBB esetében lényegesen több zenészről beszélhetünk, mint általában a zenekaroknál, és - ha jól tudom - nincsenek közöttük gyermekkori barátok.
Előzmény: altos (27306)
mizönge Creative Commons License 2009.10.26 0 0 27314
Szia!

Ezeken a felismeréseken majdnem mind átestünk. Nem is riadt el senki attól, hogy továbbra is hallgassa a dalokat. Mindegy, hogy népdal volt e- vagy más: magyar, török, vagy balkáni, hindusztáni, vagy indonéz. Ami lett belőle, azt szeretjük. Valaki felszedte őket a porból és kicsit gyúrkodta, továbbimádkozta, ízlelgette, majd feldobta a szélbe és meghallottuk. Még az sem számít ki csinálta, sőt, az számít a legkevésbé. Ahogyan játssza, játsszák, az már igen. Az izgalmas, folyton változik, mert az ember sem ugyanaz aki hordozza. Nem is tetszik minden előadásmódja. Az sem baj. Ami nekem nem, az másnak igen...stb...

Más: ma Szőke András hedonizált a Hal a tortánban egyenesen a dörögdi házikójából, és-ban, meg -ben és az előzetesbe szépen bevágtak egy részt, ami alatt az Üvegtigris betétzenéje ment, de csak pár másodpercig. Összetéveszthetetlenül felismerhetően, olyan "Ghymeses" volt...csak, hogy ne "Tamáskodjak" folyamatosan.:)))))

Halld a rózsát, ahányszor csak vágyod és váljék egészségedre!:-)
Előzmény: nil007 (27304)
Elekházy Krisztina Creative Commons License 2009.10.26 0 0 27313

Szia. Lehet, hogy nem arra válaszolok, amit kérdeztél, és biztos lesz benne sok képzeletbeli - szerintem-, de ha már beszélgetünk róla, akkor legyen benne minden, ami jön.

Hogy van-e valami, amit mástól vett át? Ha keresgetnénk dallamokat, biztos találnánk, de a szövegekben is nagyon sokszor kézenfekvő, szinte alig változik valami, például a pünkösdi mondókákban. A legutóbbi Álombálom lemez imája, az      " én lefekszem én ágyamba...." imacsoport gondolatára épül.

Én lefekszem én ágyomba,
Minden testi koporsómba,
Nehéz álom meg ne nyomjon,
Gonosz engem meg ne csaljon,
A boldogságos szép Szûzanyánk
Legyen velünk. Ámen.” 

Ez a gondolat veleje, ezt írta át. Pont ezért szeretem. Ha láttál régi faragáson fiatal férfit, akkor az mindig kalapban, kalapján bokrétával látható. A kalap a hagyomány, a virág, amit a fiú ehhez a hagyományhoz élőben hozzátett. A művész érzékeny idegeire minden benyomás, hang, érzés, hallott olvasott gondolat nyomatot rajzol, majd ebből megszületik valami igazi élő virág. Mint a szakács, aki érzi a hozzávalók ízét, egymásra hatását és újjá főzi őket. Ha jó megesszük és kérünk még, ha nem, akkor mindegy miért és hogyan főzte, az is hogy miből. A török népdalt legfeljebb kétszer hallgatnám meg, a Bazsarózsát százszor, ahogy Ildi mondta. Ezt az imát elolvastam egy gyűjtésben, elfelejtettem néhány nap múlva. De az a furcsa kántálás, amit Tamás beleénekel a fülekbe, lehet hogy hamarabb előjön mikor szükséges...

Nem hiszek a világzenében, nem látom értelmét. Mikor megszületik, az ember beleszületik az anyja ölébe, aki valahogy érez és gondol, és mesél neki. Beleszületik a házába, aminek valamilyen anyaga, illata és hangulata van. Érzések és élmények között nő fel ami ismerős marad mindig. Aztán meghallgat egy másik dalt, egy másik ember anyjáról, nyelvéről, házáról amit soha nem látott, hallott és érzett, csak az egyetemes emberi lét , közös ösztön és lelkivilág a közös pont. Csak a kivételesen finomak értik meg ezt a másikat is. De ha összekeverik az egészet és már több ház, több nyelv , élet és anya keveredik össze, hát ember legyen a talpán akinek mond valamit. Nekem egyszer sikerült egy spanyol népdalt megérezni úgy, mint egy spanyolnak, máig büszke vagyok rá.

A jogdíjakról, jutalékról, és egyéb juttatásokról is máshogyan gondolkodom  mint a kortársak sokszor. Olvastam egy kódex fordítását 1300-ból. Domonkos rend inkvizíciós pereinek leirata, amiben 80 táltos,- sámán, gyógyító az elnevezés nem fontos, nem volt mindennek pontos latin neve- állt a vád előtt. A kihallgatókat két dolog érdekelte, hogy ellenszolgáltatásért gyógyítottak-e, és hogy hogyan. Minden perben kiderült, hogy a miért segítettre- Isten szerelméért- volt a válasz, és a gyógyítás titkaiból semmit nem mondtak el. Biztosan nagyúr lehetett volna az, aki 1300-ban meggyógyítja a szent lázár kórt, vagy a köhögő gyereket. Biztosan jó lehetett 1300-ban is gazdagnak lenni. De nem tették. Egyik sem. Többet tudtak egy kicsit a mai kutyaütő gyógyítóknál. Ha Isten nem mindennapi tudást, tehetséget, képességet tesz az ember tarisznyájába, akkor szeretné, ha az ember gondolkodása is felemelkedne a mindennapitól. Értünk emelkedne fel, és ahhoz az égi ajándékhoz hozzátennének valami földit. Hogy mit, azt nem mondja meg az Isten, csak nézi odaátról türelmesen. Lesz-e ott akarat, önfeláldozás, születik e kettejükből valami megismételhetetlen, vagy elmúlik a tehetség, mint az idő.

Neked a Bazsarózsa fáj, nekem a Régimese.

Nem értem, hogy egy magasabb rendű igazság és feladat, amiben tudom, hogy külön-külön hisznek, miért nem békíti össze őket.

De várok türelmesen.

CsFeco Creative Commons License 2009.10.26 0 0 27312

Ez így van, de a 30 éves jubileumi koncerten egy színpadra álltak eltemetve a sérelmeket. És újra fognak alkalmanként együtt játszani.

Ilyen a Ghymessel soha nem lesz.

snowman Creative Commons License 2009.10.26 0 0 27311
Nem pontosan erre gondoltam, de mindegy is talán. :o)
(Egyébként meg az a pirosban mosolygó csapat elég sok érdekességet fog jövőre Alonso fülébe duruzsolni arról, hogy mikor hogy vegyen be egy kanyart, bármilyen meglepő. :o) ).
Amúgy meg a képek üzenetének jelen esetben semmi köze az 5 évvel ezelőtti történésekhez, szóval nem teljesen ez a gondolatkör, és a D'Artagnan-i lózung itt most nem annyira érdekes, bár szerintem ebben a műfajban is előfordulhat kritikus egymásrautaltság.
ikercsillag Creative Commons License 2009.10.25 0 0 27310

Van legalább öt, Ghymessel foglalkozó topik, és ha beírod a keresőbe a Bazsarózsát, sok szépet olvashatsz, hogyha van kedved, hamár ezért regisztráltál. :)

Előszedtem néhány lemezt, pl. Bartók és Kodály esetében sem tüntetik fel, hogy népzene felhasználásval írták, azért őket említem, mert gondolom, elég egyértelmű, és talán, remélem, senki nem marasztalja el őket.

Tamástól tudjuk, már nagyon rég mondta, hogy török népdalból írta a Bazsarózsát. A szememben ez egyáltalán nem vesz el az értékéből. Elvesz-e az értékéből Bartók Cantata Profana (A kilenc csodaszarvas) művénél, hogy román népballadából írta? És ugye mennyire jellemzően magyarnak tartjuk már? Vagy csak én lennék így vele? Költői esteken is szóbakerül ilyen téma is, én Tamástól tudom, Mozart, Bach, Debussy... sorolni se győznénk, mennyien, sok népzenét használtak fel.

Szép az eredeti török dal, nehéz most már elvonatkoztatnom a "mi" Bazsarózsánktól, de amúgy, ha meg is hallgatom, ha egyáltalán eljutna hozzám, felejthető lenne, míg a Bazsarózsa miatt rongyosra hallgatjuk a cd-t, több mint tíz éve koncertek kedvence, és tényleg nincs két egyforma, Tamás világhírűvé tette. Ez is benne a zseniális, hogy felismerte, kiemelte, kicsit alakított rajta, gyönyörű verset írt, mai dal lett belőle, magyar dal, él tovább. A szöveg értelmezése sokrétű. Szerelmesdalként is hallgatjuk, de elhangzott már az is, hogy Magyarországról szól. Ez ezért nincs is olyan messze egymástól, ha Tamásról van szó.

ikercsillag Creative Commons License 2009.10.25 0 0 27309

Nem akartam elrontani egy szép illuziót, de én is így tudom, ahogy Altos írja. Deák Bill Gyulával is több mint tíz éve nem voltak közös színpadon, a 25 évesen még nem volt ott. Lehet keresni a "hibást", hamár áthallásról beszélünk.

Snow, akkor már néhány mondat a képekhez (26879) , bár még a nyáron írtad, de ez a gondolatkör. Akkor is kikívánkozott, csak inkább hallgattam, annyifélét elmondtunk már a témában. Nem értek az autókhoz, a Ferrarikhoz, de értem a képek üzenetét. Ott van a "mindenki egyért", itt meg volt az "egy mindenkiért". Gondolom, nem az a szépen mosolygó piros csoport szavazza meg, Alonso hogyan vegye a kanyart.

Számomra kissé furcsa, hogy öt év után még ez téma.

Így most tán el sem hiszitek, hogy örülök a látásotoknak. :)

Előzmény: Gyula (27305)
ikercsillag Creative Commons License 2009.10.25 0 0 27308

Úgy sikerült törülnöm, hogy magam is nehezen értem.

Eredetileg azt írtam, sejtettem, hogy te válaszolsz, és becsülöm a törekvésed. Nagyon szép amit írsz, igaz is, ez az idealizált oldala a Régimesének.

Hogyha azzal kiegészítem, Attila a Régimese koncerten a konferanszaiban ahogy folyamatosan gúnyolni igyekezett a Ghymest, emiatt én személy szerint úgy találom, nem annyira "stílusos" ennek a fórumnak a népszerűségét használni az ismertetésükre. 

A híradóban pedig a Szabad Újság nyelvtörvény miatta feljelentését hallottam.

Előzmény: Elekházy Krisztina (27291)
ikercsillag Creative Commons License 2009.10.25 0 0 27307

off

Bizony, nem árt a részletek ismerete. Ezt a zöld füvet is jól bekajáltam. :)

on

Előzmény: nightwish (27294)
altos Creative Commons License 2009.10.25 0 0 27306
Jó néhány dala van a Ghymesnek, amelyik egy konkrét népzenei műből keletkezett és csak magukat tüntetik fel szerzőnek, de ezt csinálja a Makám vagy Kormorán is, ugyanis nem kötelező ezt feltüntetni. A baj ott kezdődne, ha konkrét szerző dalát adnák ki sajátjukként.

A HBB-nál sem volt ott mindenki, Döme Dezső, Szénich János biztosan hiányzott, de azt hiszem voltak még rajtuk kívül is. Utána meg összevesztek a gázsin, és Hobo kirúgta az egész regnáló zenekarát, így talán ez sem volt túl jó példa...
Előzmény: Gyula (27305)
Gyula Creative Commons License 2009.10.25 0 0 27305
Csak néhány gondolat, mert mostanság még annál is ritkábban... (és előre is elnézést a 2/3 résznyi OFFért)

- Bazsarózsa: Megdöbbentem, ezt a dalt még nem hallottam. Lehet, hogy már ki volt tárgyalva, lusta vagyok visszaolvasni, de most megnéztem a Rege albumot. Szerző: Szarka Tamás - Szarka Tamás.

- Keleti Szél: Én is soknak találtam MM mellett - mögött a zenészek számát, de itt talán most nem a célnak megfelelő számú hangszer szerepeltetése volt a cél, hanem a magyar zenész barátok "felvonultatása" a koncerten, a filmben. Akik mind hozzátették a magukét, örömmel, mosolyogva, felszabadultan szerepeltek. Nekem nagyon tetszett, annak ellenére, hogy voltak részek, amelyek számomra is kilógtak a produkcióból. Persze, ez az én ízlésem. Nekem belefért volna SzT is +1 hegedűsként, egykor elég jóban voltak Montanaroval...

- Jubileumok: Tegnap eljutott hozzám a HBB 30. szülinapján készült dvd. Voltak ott is problémák, de azon a koncerten együtt ünnepelt mindenki, akinek (komolyabb) szerepe volt a zenekar nem rövid történetében. Nagy élmény volt, így konzerv-változatban is. Az áthallás nem a véletlen műve. :)
nil007 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 27304
Mint jeleztem, eddig nem írtam, csak olvasni jártam ide. Ezek szerint azt az időszakot kihagytam, amikor erről a témáról beszélgettetek.
A Bazsarózsa egyik videójának a kommentjeit olvasgattam és ott egy angol beírást találtam, miszerint ez feldolgozás, mert az eredetijét ő Kazim Koyuncut előadásában ismeri, de a Ghymes féle változat is tetszik neki...
Néztem egy nagyot, hogy mi van? Miről beszél???
Rákerestem és akkor jött a döbbenet, utána írtam ide nektek. Természetesen meghallgattam, több dalára is rákerestem, tényleg nagyon szépek.
Nekem azért okozott ez ilyen nagy csalódást, mert nekem a Tánc a hóban és a Bazsarózsa a legeslegesleges....mindig az volt bennem, hogy aki ilyen zenét tud írni, aki megsimogatja vele a lelkem, aki ilyen hatással tud lenni sok emberre a zenéjével, arra nincs is megfelelő kifejezés elfogulatlanság nélkül. (Ezért hasonlítottam a karácsonyhoz a csalódást, persze a legszebb ünnep és nem az ajándék a lényeg.)
De újra csak ismételni tudom magam, ettől még ugyan úgy gyönyörű a Bazsarózsa, csak nekem kellett 10 év, mire kiderült, hogy nem Tamás írta.
Csak ennyi és nem több a baj és csak nekem baj ez.
Persze, hogy tudtam, felhasználnak népzenei elemeket, hisz minden lemezüket szeretem, a gyereklemezeket és a mesealbumokat is ideértve. Nem az a baj, hogy átvesznek dallamokat, egy kicsit innen, egy kicsit onnan.
Nagy Ghymes "aktivista" vagyok, aki nem ismeri mindenkinek nagy lelkesedéssel és hévvel ajánlom őket. Képes vagyok a mai napig lúdbőrözni, mert ezt a zenét csak az tudja szeretni, aki önmaga olyan, mint a Ghymes zenéje. Meggyőződésem, hogy csak finom és érzékeny lelkű emberek tudják igazán élvezni és szeretni ezt a zenét, kell hozzá egy bizonyos zenei intelligencia.
Tehát továbbra is hallgatom és szeretem őket, de ha netalán van még ilyen...ennyire konkrét feldolgozás...talán akkor szólhatnátok:)
Nagyon köszönöm mindenkinek a reagálást.
Előzmény: vicaviola (27301)
Regiomontanus Creative Commons License 2009.10.24 0 0 27303
:-)))

Kedves nil007!

A Bazsarózsa kérdését többször megvitattuk.
"...Vajon miért nincs ez feltüntetve, hogy a zene: török népzene..."

Engedd meg, hogy Kodály Zoltánt idézzem: "A zenei néphagyomány nagy lelki egységről beszél." Kodály kezdeményezte a különféle népzenék számítógépes összehasonlítását, sajnos abban az időben a technikai feltételek még nem tették lehetővé az alapos elemzést.

Juhász Zoltán a Központi Fizikai Kutatóintézet tudósa, kiváló furulyaművész tanulmányozta kizárólag matematikai és zenei szempontokat követve kilenc népzene, olykor kétezernél több dallamát./kínai, Volga-vidéki,szicíliai, szlovák, magyar, Appalache-i, német, francia, bolgár/.
Az adatokból kiderült, a magyarság szoros összefüggése a kínai, volga-vidéki, szlovák, s igen erős az Appalache-i/kelta: zártan élő ír-skót bevándorlók muzsikája/között.

Juhász következtetései:
"1. a kínai-volgai-szicíliai-magyar("keleti") csoport és a kelta(ír-skót)-német francia-szlovák("nyugati")csoport zenéje közti kapocs a magyar és a szlovák népzene; 2.ha létezett "nyugati-" illetve "keleti zenei ősnyelv", akkor a Kárpát medence népzenéje mindegyikből(!) kihagyhatatlan; 3. a magyar egyszerre a leghívebb őrzője a "keleti" és "nyugati" zenei ősnyelv elemeinek - a szlovák a magyaron keresztül kapcsolódik hozzájuk; 4. ez csak közvetlen érintkezés eredménye lehet; 5. a magyar népzene azokban a távoli évezredekben gyökerezik, amelyben a zenei ősnyelv(ek) alapelemei kialakultak..."

Juhász Zoltán időközben/2006 - A zene ősnyelve/ folytatta kutatásait, újabb hét/finn, lengyel, anatóliai, kaukázusi karacsáj-balkár, mongol,spanyol,luxemburgi,lotharingiai, angol/ népzenét vizsgált meg, összesen tizenhatot. Az eredményeket összevetve a finn népzene a "nyugatihoz" tartozik/német, francia, luxemburgi,lotharingiai, spanyol, lengyel/melyek közül a spanyol áll legközelebb hozzánk. A számítógép által készített "ősnyelv térképen" csak a "keletiek"közt létezik egymáshoz közel álló dallamavonal...közös "ős", dallammag.

"...Szülőfalumban élt egy híres táncos, Fülöp Feri bácsi. A néprajzosok sokat filmezték. Megkérdezték egyszer tőle: Feri bácsi, tegnap ugyanerre a zenére a verbunkost úgy járta, most meg így? Azért, mert tegnap este fehérbort ittam, most meg pirosat...

Lehetséges, hogy zenénk és nyelvünk azért hasonlít annyira egymásra, mert bölcsőjük közös otthonban ringott a messzi múltban, amikor még sem "finnugorok", sem "törökök" nem léteztek?..."
Czakó Gábor

:-)))
Előzmény: nil007 (27298)
vicaviola Creative Commons License 2009.10.24 0 0 27302
Át tudom érezni ,azt akartam írni. Bocsánat!
vicaviola Creative Commons License 2009.10.24 0 0 27301

Szia Nil007!

Át tudom képzelni meglepetésedet. Hogy találtál rá a dalra? Engem is meglepett annak idején, mikor megtudtam, h török népdal, lelassítva. Én Tamás szájából hallottam, egy régi felvételen, egy népzenei műsorban - épp arról az oldalról közelítve meg, h de igen, sok a zenéjükben a népzene, pl. ez is az. Szóval megközelítés kérdése, nem muszáj, h ettől kevesebbnek érezd. Mindamellett persze elfogadom, h így érzel.

Értem azt is, mit akartál mondani a hasonlattal, de... Megette a fene, ha csak addig igazi a karácsony... ha nem lép túl, magasabbra az ember a karácsony értelmét, értékét tekintve. Ha nem érti meg, h igazából ott vmi másról, többről szól a dolog. A zenéről is hasonlót gondolok.

Kívánok sok-sok szép zenei élményt még!

Előzmény: nil007 (27298)
cucmó Creative Commons License 2009.10.24 0 0 27300

Kedves nil007!

Sokszor említik Tamásék,hogy a Ghymes -zene sok-sok nép zenéjéből táplálkozik. Igen ,ez egy török népdal.Szerintem a Ghymesé sokkal szebben szól.

Én örültam ennek,amikor CsFecó megmutatta nekem Kazim Koyuncut, mert azóta őt is legalább annyit hallgatom,mint a Ghymest.Gyakorlatilag mostanság ez a két zene váltja egymást nálunk. 

http://www.youtube.com/watch?v=EUJglPhcycg&feature=PlayList&p=3DBA652D1843A311&playnext=1&playnext_from=PL&index=15

Hallgass belőle mást is ,meglátod mennyire hasonló érzést kelt,mint a Ghymes!

Előzmény: nil007 (27296)
nil007 Creative Commons License 2009.10.24 0 0 27299
Bocsánat az elírásért, Planitas, javítom.
nil007 Creative Commons License 2009.10.24 0 0 27298
Köszönöm Platinas!
A Bazsarózsa továbbra is gyönyörű, de már "csak" mint feldolgozás. :(
Nekem csalódás, hogy nem Tamás írta és hogy ez így derült ki számomra... Vajon miért nincs ez feltüntetve, hogy zene: török népzene, szöveg Szarka Tamás... A szépségén nem változtatott volna és ugyan úgy imádtuk volna a "mi" Bazsarózsánkat. Lehet nektek furcsa, hogy ezen rágódom, és igen, van nagyobb bajom is...de a gyerekeknek is addig az igazi a karácsony, amíg hisznek abban, hogy a Jézuska hozza a karácsonyfát. Nos, felnőtt vagyok, de így sem jó érzés. Ettől függetlenül, teljesen igazat adok annak, aki azt írta, hogy a hegedűjátéka teszi egyedivé és nem játssza kétszer ugyan úgy, mindig másképp szólal meg. No de sebaj, megválaszoltátok a kérdésemet, köszönöm. További szép hétvégét mindenkinek.
Planitas Creative Commons License 2009.10.24 0 0 27297
Nincs ok arra, hogy összeomoljon a Ghymes-világod ... 
Olvasd el a februári 26185 sz. beírásomat és az azt követő hozzászólásokat! Üdv.
Előzmény: nil007 (27296)
nil007 Creative Commons License 2009.10.24 0 0 27296
Sziasztok Kedves Ghymes kedvelők!

Nagyon régóta szeretem a Ghymest. A "régi" Ghymest, mert az Álombálom nekem már nem adja vissza azt a csodát, amit az előző lemezeik. De ez az én véleményem, nem is ezért írok. Eddig csak olvastam a kommentjeiteket, elég gyakran benéztem ide. Most viszont úgy döntöttem, hogy regisztrálok, mert rábukkantam valamire, amitől egy világ omlott bennem össze és szeretném, ha reagálnátok. YouTube-on találtam valamit, ami megrázott, összezavart és nem tudom eldönteni az igazságot. Talán Ti tájékozottabbak vagytok és tudjátok a választ arra, hogy mi volt előbb, a tojás vagy a tyúk...
Itt a számomra kérdéses zene, hallgassátok meg és ha valaki tudja az igazságot, oszlassa el, vagy erősítse meg a kétségeimet.

http://www.youtube.com/watch?v=yj3QFCzYgCY&feature=related

Függetlenül ettől még a kedvencem marad a Ghymes. A Bazsarózsa és a Tánc a hóban vitathatatlanul minden Ghymes szerető ember kedvence. Remélem, a Tánc a hóban zenéjéről nem derül ki semmi hasonló kétség...
10 éve ismerem, szeretem, imádom ezeket a dalokat, ha módomban áll minden koncertre elmegyek. Vidéken élek, de így is nagyon sok koncertjükre eljutottam, minden alkalommal egy élmény volt...a tavalyi Savaria karnevál kivételével.
Nem ismerem se Tamást, se Gyulát személyesen, se azokat az embereket, akik igazán közel állnak hozzájuk, ezért titeket kérdezlek.
Nem provokálni jöttem ide, nem a "szerintem" válaszokra vagyok kiváncsi, de engem ez nagyon megdöbbentett és ha valaki tudja a választ a kérdésemre, nagyon örülnék ha visszajelezne.
További szép napot mindenkinek!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!