Ha a közeljövőben mégis kidobod a gépet szólj nekem, megyek kukázni! :)
Az 5W-50 olaj a lehető legrosszabb választás ebbe az autóba. Szerintem koromszűrősbe amúgysem B1 kéne, hanem C2, de ebben majd valaki megerősít (vagy megcáfol). A Mobil 1 5W-50 ráadásul köszönő viszonyban sincs az ACEA B1-gyel (sem a C2-vel), tehát itt valami ERROR van.
Én ezt tenném bele, mert én Valvoline bu*i vagyok, de persze más ACEA C2-s kence is jó lehet.
Viszont a C2 olajokból lehet még több fog fogyni, mert hígabbak.
Mindegy hol veszed az olajat, csak ne hipermarketben, mert ott általában százszoros áron van minden.
Egy 2.2-es diesel, részecskeszűrős Honda Accordom van, és eddig szervizes volt, de mivel ez baromi drága , inkább megoldanám én. A könyve szerint a 0W30-as, B1-es ACEA besorolású olajat irnak elő. A szervízben eddig a "hozzáértők" a Mobil1 5W50-es olajat töltötték bele. Különösebb gondom nemvolt vele, de a 12000 km. alatt megevett kb. 1,2 l olajat. Most 33000 km van a gépben. A szervízben azt mondták, hogy van amelyik eszi és van amelyik nem. Ht az én gépem kajálja, de azért imádom!
Segítségeteket kérném abban is, hogy hol érdemes venni megfelelő minőségű olajat!
Kérném a hozzáértők szakérő segítségét a megfelelő olaj kiválasztásában.
Köszi a tippet én is pont erre gondoltam, keresgetés közben akadtam rá erre a viszonylag új olajra, mert ha jól tudom a maxlifeból eddig csak 10w40 szemiszintetikus volt.
Köszönöm a segítséget, mindenképpen a legjobbat szeretném a motoromnak, mert még néhány évig szolgálnia kell, szóval kipróbálok egy 5w40 full szintetikus olajat.
Tény hogy a teljesen szintetikus motorolajok rendelkeznek a legjob hőtűrő képességgel de szvsz ez inkább motorfüggő kérdés: pl egy kis Polski 140 oC olajhőmérsékletnél már nagy valószínűségel kileheli a lelkét míg teszem azt egy új M-es BMW kis túlzással itt érzi magát a legjobban.
Ha jobb minőség irányába akarsz mozdulni akkor valóban az a légcélszerűbb ha lépésenként haladsz, azaz a 10W-40-ről nem ugrasz egyből a 0W-40-re hanem egy 5W-40-es olajra váltasz. Ha ezzel is hibátlanul működik minden (azaz nem ugrik meg számottevően az olajfogyasztás) akkor a következő olajcserénél esetleg már el lehet gondolkodni a 0W-40-es olajon is.
Tény és való hogy - a SAE osztálytól függetlenül - a teljesen szintetikus olajoknak vannak a legjobb minőségi jellemzői, mindezzel együtt napjaink félszintetikus (hidrokrakk) olajai az utakon guruló autók sacc/kb 90%-ához bőven megfelelnek.
Igen, igazad van többek véleményét is meghallgatva (a szerelőm is 5w40-est mondott) a következő olajcserekor 5w40-est kap, a 0w40 valóban túl híg lenne. Köszi a segítséget.
Nézd hidegindítás akkor is van, ha hosszú utakra jársz, persze nyilván nem mindegy mennyi. Végső soron nem lebeszélni akarlak, bár én 0W-st nem tennék bele, inkább 5W-40-est.
Igazad van, de korábban nem használtuk rövid utakra csak hosszúakra az autót és éppen emiatt gondoltam arra hogy alacsonyabb viszkozitásúval jobban védeném a motort a rövid pár kilométeres utakon. Még nem aktuális a csere mert 3500 km-es csak a benne lévő Maxlife, de azért már tájékozódom. A szivárágást olajtól függetlenül megjavíttatom, de a szelepdekli necc, mert eddig még mindegyik szivárgott, már a 3ik van rajta ez jónak tűnik egyelöre.
Nem. Az első szám azt mutatja meg, hidegindításkor mennyire magas az olaj viszkozitása, vagyis milyen hidegben lehet használni. A második szám utal arra, hogy üzemi hőmérsékleten az olaj milyen viszkozitású, köznyelvi kifejezéssel mennyire vastag. Ez viszont abszolút nem egyenlő a "hőtűréssel", sőt semmi köze hozzá.
Hát igen. Ráadásul azt se felejtsd el Digin, hogy a 0W-40 és 10W-40 olajok viszkozitása üzemi hőmérsékleten csak hasonló, de nem azonos, és szinte minden esetben (márkától és típustól függően vannak eltérések) a 10W-40-esek viszkozitása magasabb. Egy ennyit futott, viszonylag régi motorba pedig nem biztos, hogy alacsonyabb viszkozitású olaj felé kellene váltani, mert az akár túl hígnak is bizonyulhat, és annak a motor nem fog örülni.
Amúgyis, ha ennyi idő után ilyen jó állapotban van a motor, az szerintem pont arra bizonyíték, hogy korábban jól választottál.
Szerintem menjen bele ismét Maxlife 10W-40, az árkülönbözeten megspórolt pénzből pedig (részben) kijön a szivárgási problémák szakszerű javítása (persze attól függ hol-mi szivárog...)
SLX-350 ! Köszönöm a válaszod. Jól gondolom, hogy a viszkozitás első érték kvázi a sűrűségre utal, vagy másképp fogalmazva, h mennyire vékony az olaj. A második pedig az olaj hőtűrését jelöli??? Valószínű, hogy az 5W-50-et jobban enné de ez nem gond majd töltök rá.
Értelek, akkor mit javasolsz? Az autóban 140ezertől mostanáig (312k) 10w40es félszintetikus jó minőségű (castrol, mobil, valvoline) olaj volt 10ezrenként cserélve. Előtte a németeknél használták. Az alapján amit mondtál az 5w40 tűnik mégis jobbnak számomra csak azt nem tudom, hogy szintetikus vagy félszintetikus... vagy esetleg mégis jó a 0w40? Mit javasolsz? Előre is kösz.
Elvileg teljesen logikus amit leírtál, a gyakorlatban viszont adódnak néha az elméletet megcáfoló huncutságok. Ha pl. egy motorban a kezdetektől 15W-40-es ásványi olajat használunk majd (isteni sugallattól vezérelve) áttérünk egy 0W-40-esre akkor a szintetikus olaj elkezdi kioldani az ásványi olaj által a 100 ezer km alatt otthagyott (egyébként jótékonyan tömítő hatású) lerakódásokat, így többnyire megnő az olajfogyasztás (és nagy valószínűséggel a szivárgás is).
Tulajdonképpen sok mindent olvastam és ez alapján a következőket szűrtem le. Igazából nem lényeg, hogy Castrol lehet az Valvoline is vagy Mobil vagy bármi ami nem noname, a 0w40 a lényeg. Láttam egy grafikont amin az olajok (10w40 5w40 0w40) viszkozitása volt megadva a hőm függvényében. Ebből az jött le, hogy 100 Celsiuson mind a 3nak ugyanakkora a viszkozitása ami logikus mert a melegoldali viszkozitásuk ua. Viszont különböző értékről indulnak ez szintén logikus, mert a hidegoldali különbözik. Tehát így a 10w40 zuhant a legmeredekebben növekő hőmérséklettel a 0w40 a legenyhébben. Nos: melegen ugyanolyan viszkózus mindegyik, ergo ebben nincs különbség (ha 100 celsiust olajhőmérsékletet tételezünk fel, ehhez én nem értek de gondolom nem véletlenül erre a hőm.-re van vonatkoztatva a melegoldali érték). Vagyis meleg motornál a 0w40 semmivel nem fog jobban szivárogni, mint a 10w40. Viszont hideg motornál meg sokkal hígabb a 0w40 és kevesebb ideig lesz kenés nélkül a motor. Emellett a 0w40es hidegen még mindig viszkózusabb mint a 10w40es melegen szóval nem lesz vele több szivárgásom elvileg. Jah és eddig a szivárgás meleg olajnál jelent meg, leállítás után néhány csepp másnap reggelre a kocsi alatt, hiszen leállítás után eleinte az olaj még melegszik, mert a hűtővíz nem kering. Bocs, ha hosszú voltam. De ha ez ilyen egyszerű lenne akkor mindenki 0wXX olajat használna, hiszen a fenti logika alapján az a legjobb, ez még sincs így ezért tettem fel a kérdést tapasztaltabbaknak.
Opel Omega A C20NE (8 szelep 1998 ccm 115 LE, hengerenkénti bef.) milyen olajat javasoltok? Rövid utak (3-4 km) hidegen a leggyakoribbak, de vannak több száz km-es útjaim is. 312 000 km-t futott ennek ellenére nem kopott, most volt szétszedve szerelő mondta, sűrítési végnyomás 11,5 bar felett minden hengerben, szelepek most lettek cserélve. Vezetési stílusom a városban rövid utakon hideg motorral kényelmes öreguras, max. 2000-2500 rpm fordulat. Országúton haladós előzgetős visszaváltásokkal. Jelenleg valvoline maxlife 10w40-t használok. Azt javasolták 5w40 jobb volna, de így hogy utánaolvastam már inkább a castrol edge sport 0w40 felé hajlok. Enni úgy tűnik nem eszi az olajat, kisebb külső tömítetlenségek vannak. Javaslat? Ha lehet indokoljatok is :) Köszi.
Én is így járok el (pontosabban mindig van a saroglyában utántöltésre 1 flakon olaj), 1-1 alkalommal csak fél litert szoktam utántölteni, eddig még semmi gond nem származott belőle. Az előbbiekben én olyan esetre gondoltam amikor az olajcseréhez használt olaj (nagyobb része) korábban megbontott flakonból kerül betöltésre.
Nekem 3.5l olaj kell a kocsimba, a 4l-es flakonból megmaradó fél litert pedig a csereperiódus során egy-két alkalommal utána szoktam löttyinteni, kb. ennyit meg is eszik 15ekm alatt. Ez a 15ekm nálam mondjuk 7-8 hónap. Mivel az utántöltött olajat sem használom tovább, mint a cserekor beletöltöttet, felteszem, nem kell különösebben izgulnom amiatt, hogy fél éve felbontott olajjal töltök utána... jól gondolom?
" ... Ha az autóban elmegy 1 évet, mostohább körülmények között, akkor a flakonban miért csak 1-2 hónapig marad használható? ... "
A két dolog nem egészen ugyanarról szól, hiszen az autóban 1 évet szolgált olajat már (többnyire) lecseréljük, a bontott flakonból a motorba öntött olajat szeretnénk az autóba betöltve ugyancsak 1 évig használni. A felnyitás miatt bejutó vízpára miatt oxidációnak indult olaj a motorba öntésekor viszont már nem 100%-os állapotú, azaz a bontott olajat felhasználva a motorolaj "hendikeppel" indul neki 1 éves pályafutásának, a frissen bontott flakonból beöntött olajhoz viszonyítva még rosszabb lesz az állapota az olajcsere végére.
Értem, ez megnyugtató; az olajat holnap fogom felhasználni - csak azért volt kérdéses, mert a flakonban már így is közel 2 évet állt. Egyébként mennyi ideig használható fel kibontott (visszazárt) és teljesen bontatlan állapotban az ásványi olaj ill. felbontás után a szintetik olaj? (Azt már tudom, hogy a motorban (általánosságban) 1 évig lehet.)