Az én honlapomra is felkerült még két óra. Az egyik egy gyakori Vosztok, 2209-es szerkezettel. A Másik egy finomabb Lúcs, a típusra jellemző 23 köves Vimpellel.
Nemrég ollóztam be néhány fotót eBayes aukciókról. Az egyiken egy szerencsétlenül felújított Volna szerepelt. Csak érdekességként említem, hogy felbukkant az óra itthon és már eladósorba is került. Remélem, jelenlegi gazdája tudta, hogy kamu számlapos órát vett. Mondjuk a friss vaterás aukcióban erről nem esik szó.
Olyan javítási útmutatóra gondoltam, ami külön az egyes szerkezeteket mutatja be, minden egyes csavart az adott szerkezetben, akár orosz, akár svájci óráról van szó. Ez főleg kezdő hobbi órásoknak lehet hasznos. Most is van egy órám, amiből nem tudom kihalászni a szerkezetet, bár ez német. Talán a plexi kiszedése lehet a megoldás de ahhoz nincs szerszámom sajnos.
Köszönöm szépen a számlappal kapcsolatos segítséget. Talán meg merem próbálni a forrasztást, van némi gyakorlatom az elektronika területén, de órát még nem forrasztottam. Viszont érdekelne az új technológia is. Egyelőre nehezen tudom elképzelni, hogyan működik. Ez a ragasztós fólia valami speciális órás anyag? Hol lehet beszerezni? hogyan rögzíti meg a kis pöcköt?
Egy kisé Off ugyan, de be kell számolnom róla, hogy tegnap este láttam a vaterán egy gyönyörű régi órát. Valójában egész nap követtem az aukciót, sőt még el is játszottam a gondolattal, hogy beszálok a licitbe, de a vége felé jóval tizenöterzer ft. fölé kúszott az ára. Egy Stowa volt. Gyönyörű formájú tokkal, patinás kismásodperces számlappal, kellemes állapotban. Nagyon eltalált formavilágú óra volt. Ha én nyertem volna meg az aukciót, még ,most is vigyorognék örömömben:)
Sajnos képet nem mentettem el, de nagyon hasonló volt némelyik mai Nomos órához.
On.
Azt gondolom mindenki tudja, hogy egy Almaz tok hogy néz ki. Jó masszív, de egyáltalán nem durva tokfülekkel van ellátva. Ezeknek a füleknek a felső külső éle szépen le van törve 45 fokban. Ahogy nézem ez a letörés nem éppen sikerült minden tokon egyformán. Nem tudom milyen géppel készülhetett, de van olyan tokom, ahol a két átlóban lévő fülön lévő letörés egyforma, és eltér a másik két fülön lévőtől. Nem is ez a lényeg. Az egyik tuningolt Almazomnál csak a korona felőli füleken van meg az élletörés, a másik oldalon teljesen hiányzik. Tudom, hogy ez csak az én hülye dilim, de én örülök, hogy van egy ilyen példányom is ( a másik kilenc tokon megvan az élletörés minden tokfülön).
Szevasz! Nem biztos,hogy azért vonzódol a régebbi tárgyakhoz,mert öregszel! Ármin barátunk(Mr Slava) fiatal,tanuló emberke és a régi SLAVA ébresztő órákat gyűjti! Boxer Peti honlapja egy nagyon jól átgondolt és megszerkesztett honlap. Ehhez kellett Pacs barátunk tudása és Peti barátom hatalmas gyűjteménye. Én azt várom,hogy Peti barátom mikor fog meghívni bennünket új lakásában kialakított "Orosz Óra Szentély"bemutatására!!!-)))) POBEDA karórát mindegyik gyár készített,nem egy rossz szempont a gyűjtéshez. Nem hiszed el,hogy milyen sokan vagyunk,akik mechanikus órát hordanak!! Lehet,hogy kinevetsz,de sok orosz karórát is látok kézen hordva,de nem adják el! Téged és Minden más óra gyűjtőt szívesen látok garázsomban,ahol már nagyon sok óra megfordult. Üdv.:Gabi
Akkor félreértettelek. Bocs!!! Nem ismerem ezt, a csak orosz órákról szóló anyagot. Igazából, az orosz órákhoz is a javítás általános módszerei megfelelőek.
Számlap ügyben: a régi módszer szerint forrasztottuk a számlap lábakat. Egy kis állvány segítségével. Sok gyakorlatot igényel, gyakran beégett a számlap festése. Újabban elterjedt a kétoldalon ragasztós fóliával történő rögzítés. Tanuló koromban Vályi tanár úr beiratta a füzetünkbe aki a számlapot ragasztja, száradjon le a keze. Szerintem egy jól masszívan kivitelezett fóliás módszer mindig jobb mint egy beégett számlap. Én is szoktam alkalmazni pl. szép, repedésmentes zsebóra porcelán számlapokhoz a meglévő lábak mellett is, erősítésként.
Én nem a tisztelt Tanár úr által elkészített négy CD-re gondoltam, amelyeket meg lehet vásárolni. Ezeket én is megvásároltam, és nem sajnáltam rá a pénzt, mert bőven megéri. Ez úton is köszönet Vályi úréknak a rengeteg munkáért.
Amiről írtam, hogy szívesen látnám a neten, az egy másik anyag, kimondottan az orosz órákról.
Köszönöm azért az észrevételt.
Egy másik téma, ha már itt járok: Szeretném megkérdezni, hogy milyen módszerrel lehet szépen pótolni a számlapról letört, elrozsdásodott lábakat, házi körülmények között?
Szerintem a 2. képen látható Zarja inkább férfi óra, már csak a méret (35 mm) miatt is,bár a szíjméret csak 16 mm. A másik kettő az teljesen női méret. Ezek leginkább a 'miniatűr' szerkezet miatt tetszenek.
Bár én még kopasz vagyok itt, van néhány klassz orosz órám. Nem rég kezdtem gyűjteni őket,főleg mert véletlenül Boxer Peti honlapjára akadtam,pluszban öregszem és mostanában vonzódom a régi cuccokhoz.A legjobban a Pobedákat szeretem,de van más is. Ritkán veszem fel őket,és akkor is csak 1-2-3 napra,mert féltem őket.Hétköznap Seiko-t hordok.sajnos nagyon fakezű vagyok és nem merem szétszedni őket.Internetről és Verseny utcából szereztem be az óráimat. Tudjátok mit vettem észre,olyan csendes bolondnak néznek az órák miatt.Nem mintha nem szarnám le... Hugó néni! Januárban szabin leszek és meglátogatlak. Üdvözlet mindenkinek!!! Tupamaro
Szerintem Vályi tanár úr nem biztos hogy örülne ha viszontlátná, édesapja Ödön bácsi, testvére, és saját munkáit a neten. Eszméletlen sok munka van mögötte. Ezideig ő még nem akarta feltenni a netre. Viszont megvásárolható nála. Bőven megéri az a párezer forintot.
"Nálam a gyűjteménybe csak leszervizelt óra kerülhet, hogy bármikor hordani lehessen"
Tetszik, hogy mindent leszervizeltetsz!
Nálam erre még nem kerlült sor, és egy ideig nem is fog.
Még mindíg az a cél, hogy a szerkezetileg ép darabok szervízelését magam végezzem el, de egyelőre nincs lehetőségem a megfelelő szerszámok beszerzésére sem.
Komoly órákat örököltél!
Nálam se kronó, se arany óra nem volt a családban. Pár rakéta, egy Q&Q és szerencsére egy Almaz képezte az örökölt órák halmazát.
De a mutatói ilyenek: Az indexek is hasonlóak, de pont fordítva, minden negyednél rövidebbek. A számlap aranyszínű, és nagyon sűrűn négyzethálózott... Nem találtam olyat boxer honlapján. Amúgy rakéta az olyan mint most a seiko5, hogy van egy neve és kb 500képpen néz ki? :)
De legjobban ez hasonlít rá, képzeljétek el ezt rakétában: Persze csak simán egy koronával és aranyszínű számlappal...
Szia! Köszönöm a bíztatást, hasznos lesz:) pacs_425 topictársunk segít nekem, remélem menni fog a rakéta. Keresek Boxer oldalán olyat, fényképezni nem tudok, nincs mivel, valamint most szegénykém ázik benzinben. Jah, a plexijéről pedig ne is beszéljünk... alig látok át rajta... Amint megvan a kép, rakom be.
Nálam a gyűjteménybe csak leszervizelt óra kerülhet, hogy bármikor hordani lehessen. Sajnos most el vagyok maradva a szervizekkel, mert ha óráshoz viszem akkor a gatyám is rámegy, ha meg én csinálom, ahhoz meg idő kell. Úgyhogy egyelőre megálltam a vásárlással is.
Az órák ~80%-át szinte soha sem hordom, nyugdíjaztam őket. Azért újítottam be a Robertet és egy 7s36-os Seikót (ez utóbbi eladó :), hogy kíméljem a régebbieket. Jelesebb ünnepre a 18k-s arany Landeron kronót szoktam felvenni, de nagy ritkán előkerül a dobozból a szintén családi örökség, karórának tokozott FHF1-es Doxa és a Preci is. Ha meg valami koszos fizikai munkát végzek, akkor előkapom az 5k forintos kvarc Casiót.
Sajnos csak akkor látom őket, ha a Peti hozzászólásának az előzményét keresem.
Nem értem miért:((
Ami azt illeti nyáron vagy egy fémyszíjas kézihúzós Amfibian, vagy a kaucsukszíjas búvár Seiko kerül hordásra. Most, hogy már lehült az idő jöhetnek a bőrszíjas szépségek.
A jeles napra nekem két tippem lenne. Vagy egy kézihúzós Poljot De Luxe, vagy a legszebb aranyozott Volna lesz rajtam ami a gyűjteményemben van.
Szovjet aranyórám nincs:((
Ha valaha elég erős lennék anyagilag hozzá, akkor egy finomabb kivitelű 2209-es, vagy 2609-es szerkezetű Poljotot gyűjtenék be szívesen.
Itt Mindenki úgy kezdte szerintem, hogy összejött egy pár órája ami megragadta a fantáziáját, és megindította a lejtőn ami az óragyűjtővé váláshoz vezet:)
Tehetnél be egy képet a Rakétáról!
Ha nincs rá lehetrőséged, hogy saját képet tegyél be, akkor keress egy hasonlót, vagy ugyanolyat a Boxer-féle gyűjteményből és linkeld be légyszíves!
Szerintem nem csak én vagyok kíváncsi a talált tárgyra.
Kívánom, hogy mihamarabb hordható állapotba kerüljön!
Az álatalad említett méretet én is nagyon kedvelem. A CCCP Poljotom és a Scuba is 40 mm körül van. Nem tűnik nagynak a csuklómon, viszont még egy 34-35 mm-es óra is elfogadhatónak tűnik. Ez a alatt a méret alatt már én is kicsinek tartom az órákat.
Nekem is van egy kvarc Seikom. Talán 34mm lehet a mérete. Nagyon pontos, szerethető darab, de most épp elemcserére vár.
Én alkalmakkor szívesen hordok egy-két darabot de nyáron nagy melegben sajnálom kitenni őket az izzadságnak.Viszont Boxer-nek tett fogadalmamnak eleget téve az esküvőmön egy ezüst számlapos Raketa 2603-ast viseltem.Kicsit féltettem hogy a nagy mulatozásban nehogy összekarcolódjon de szerencsére nem lett semmi baja. Hétköznapokon inkább egy Casio-t (ezt is még középiskolában kaptam) és egy Romanson kvarcot hordok, mindkettő vizálló.
Van benne rugó, és billegő is, de kiszedtem őket, úgy raktam benzinbe. Ma megyek koleszba, csütörtökön jövök haza, addig hátha kioldja a szutykot... Ha végképp halál, megyek óráshoz... :)
Szia D-zoli! Nekem még ugye kevés darabszámú a "gyűjteményem" és még csak most tanulgatom a hobbióráskodást, szerencsére segít nekem az órás barátom és ez a mostmár 4 fórum. Jah, és persze nem elhanyagolható boxer, mechanikus és APT honlapja sem. Van egy régi molnija zsebórám, 3602-es 15 köves werkkel, azt szoktam használni, a rakétát meg ugye most igyekszem rendbetenni, több kevesebb sikerrel. Épp ázik benzinben... Ha sikerül rendbetenni, biztosan veszek hozzá szíjat, talán bőrt, bár nem szeretem, és hordani fogom. Igazából karórából 2 darab van amit használok, egyik héten koleszban a Tissot pr50-et használom, másik héten a Q&Q-t... :):) Mostmár bővült seiko5-tel, ahoz is fémszíj kell...
Szóval ahogy bővül és használható órák lesznek belőle én hordom őket.
Elvétve viselek 1-2 db-ot, de azokat is általában csak 1 napig.
Igazából a meleg hónapokban órát sem hordok, mert irritál, ha beizzad a csuklóm a szíj alatt. Még a fémszíj alatt is. Most, a hűsebb időkben fel-felveszek karórát, de régi oroszt ritkán. Sajna nálam fontos a méret a hordhatóságot tekintve. A normál méretű 35mm körüli órák nekem kicsik. 38mm alatt hülyén mutatnak a csuklómon. A legideálisabb, még csínos méret számomra a 40-42mm.
Ezzel némileg ellentmondva most épp egy 37mm-es Seikot viselek, ráadásul kvarcot.
De azért a szívem a régi szovjet óráké marad gyűjtés terén.
Üdv mindenkinek! Már régen nem volt időm feltenni képeket de most három kisebb méretű óra lett kész.Talán nincs mindegyik makulátlan állapotban de ezek is a gyűjteménybe kerültek.Bár én inkább csak a férfi karórákat szeretem de így színesebb a paletta.Érdekes hogy a Zarja dupla hátlappal gyártotta a modelljei nagy részét.Jövő héten újabb darabok lesznek kész, igyekszem majd azokról is képeket feltenni.
Pusztán saját kíváncsiságom kielégítése végett érdeklődnék, ki hogy bánik az óráival?
Az orosz órás szenvedély kimerül-e a begyűjtésben, egy esetleges felújításban, szervízel(tet)ésben és egy megfelelő dobozban való eltárolásban, vagy esetleg alkalom adtán, netán rendszersen viselve is vannak-e a kedvencek?
Én személy szerint féltem az óráimat az izzadságtól, ezért szinte kizárólag az acéltokos példányokat szoktam hordani. Így nyugudt vagyok, hogy nem teszek bennük kárt, de néha az ésszerűség felett győz a vágy, hogy egy-egy szebb órát a gyűjteményemből ha csak pár órára is, de felvegyek. Ilyenkor általában valamelyik Precit szoktam felvenni, de volt már rajtam egy Kirovszkije és a 2605-ös Vosztokot is hordtam már párszor, és egy szevíz után a Sztartomat is felvenné alkalmi jelleggel.
A gyűjtemény nagy része viszont még soha nem volt viselve általam
Én áztatnám türelmesen, hátha lesz eredménye. Ha benne van a motorrugó, horgony és a billegő akkor benzinben, ha ezek már kiszerelésre kerültek, akkor kotyvában.
Igen, ez egy remek ötlet! Még én is gondoltam rá :) APT oldalát olvasgatom, remekül összeszedett információs tárház!
Szétkaptam amennyire tudtam, egyik híd nem jött le, berohadt a csavar. Kis sebbenzinnel próbáltam, felületi rozsdákat eltávolította, de a csavar nem szabadult. Egy csepp WD40, még mindíg semmi... Nem merem nagyon erőltetni, vagy a csavarhúzóm megy szét, vagy a csavar törik be... Ilyen esetben ti mit tesztek?