Keresés

Részletes keresés

cucu Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39169

Aztán állítsd le vagy várd meg amíg kikapcsol a kazán. Majd amikor újból elkezd fűteni, akkor ismételd meg a légtelenítést. 

Ez így hülyeség. Helyesen úgy szól, hogy: amikor újból elkezd fűteni és már fel van fűtve a víz, leállítás vagy leállás után ismételd meg a légtelenítést.

(Azért jó, ha magától áll le a fűtés, mert akkor már elérte a beállított hőmérsékletet és ekkor lehet a megszorult levegőt könnyedén kiengedni.)

Előzmény: cucu (39158)
cucu Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39168

OK.

Bár megoszlanak a vélemények. Van aki így nevezi, van aki nem...:)

Szerintem neked van igazad. Így korrektebb ahogy te nevezed.

Előzmény: sjohn (39162)
cucu Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39167

Igen, jó. De ha már leengeded a vizet, érdemes lenne egy-egy szervízcsapot beépítened a szivattyú elé, hogy bármikor ki tud cserélni a víz leengedése nélkül. Ha van rá helyed...

Nem kéne surrognia. Várj vele szerintem, talán abbahagyja. Nem kell mindent meghallani..:)

Előzmény: Vikusz1977 (39161)
smith Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39166
3.a 220-as vezeték bekötésének lefotózása(melyik hova). eetleg le is rajzolom

Nem kell kikötnöd semmit, gyorscsatlakozós. A képen látszik a kis pöcök, amit ha megnyomsz, kihúzható a kábel a szivattyúból.
Amaranthus61 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39165
Automata légtelenítő:
A hengerben van egy úszó, ha levegő van a hengerben az úszó lepottyan a henger aljára és ha a sapkákat meglazítod, akkor felül kijön a levegő. Ha a henger megtelik vízzel, akkor az úszó megemelkedik és elzárja azt a nyílást, amin a levegő kiáramlott. Így működik, nem ördöngősség :-)
Légtelenítés után a sapkákat jól zárd vissza.

Amit cucu írt, azzal egyetértek, de, ha nálad nem bypass szelepes rendszer van, akkor némileg más a helyzet (mint nálam is
Én a következőképpen szoktam feltölteni/ légteleníteni:
-összes radiátorszelep nyitva, automata szelep sapkája kinyitva, keringető áll, víznyomás lassan 2 bar-ra felnyomva (ez nálad 1,5)

-Nálam minden radiátor szelep végén van légtelenítő, körbejárom és mindegyiket légtelenítem.

-a nyomás általában visszaesik, újra fel 2 bar-ra.

-keringetőt bekapcsolom, kortyogás csörgedezés, bugyborékolás, nyomás visszaesik.

-újra felnyomom 2 bar-ra

-keringető leáll, radiátorokat végiglégtelenítem (van, amelyikben már nem is találok levegőt)

-Keringető újraindul, megvárom, míg minden radiátor meleg lesz (nálam 21 radiátor van)
Ha valamelyiknek hideg a távoli (az előremenőtől távolabb eső) vége, akkor abban levegő maradt, az légteleníteni kell, a többit már nem bántom.

Nálam, nem szokott előfordulni, de másnál már tapasztaltam, hogy egy radiátor nem indul meg. Ilyen esetben az összes többi radiátort elzárom, keringetőt a maximumra tekerem és ha jó a keringető, az mindenhonnan kinyomja a levegőt.

Ha jól végignézed, te is így csináltad. Buktató szerintem legfeljebb annyi, hogy az első töltés után, ha rögtön beindítod a keringetőt újratöltés nélkül, elképzelhető, hogy előáll olyan szituáció, hogy a vissztérőn levő automata légtelenítőn levegőt szív be.
Előzmény: Vikusz1977 (39145)
halaloszto Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39164
amikor en vettem, kerdeztek, hogy egycsoveshez vagy ketcsoveshez kell. az egycsoveshez valon van egy harmadik tekero is, mert abban van bypass...

vajk
Előzmény: sjohn (39162)
fefefe Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39163
tekerd el mindkét szivattyú-csatlakozó hollandin azt a kis pucukát egy imbuszkulccsal, és akkor nem kell leengedned a rendszerből a vizet ;-)
sjohn Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39162
Ezt a by-pass dolgot ne forszírozd , mert amiről Te írsz az a torló.
A by-pass az amikor az előremenő meg a visszatérő van összekötve és ott szabályozod a víz hőmérsékletet , de radiátoron ritkán használják!
Vikusz1977 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39161
Köszönöm a részletes leírást! Közben összeraktam a dolgokat, vért hugyoztam a legegyszerűbb dolgok sem egyszerűek...
Nem ajánlom senkinek...Rég voltam ilyen ideges.

Viszont a keringetőszivattyú ami szárazon ment (ez a kazánon kívül van a radiátorok vizét keringeti), ki tudja mennyit -órákat vagy pár napot?- .

Sóval most hogy beüzemeltem, keringet rendesen, viszont van egy kis furcsa kerregő hangja (másiknak ami a padlófűtés vizét hajtja nincs, csak a surrogás).
Illetve melegebb is annál középső teljesítményen (ha 30 fokos vizet keringet kb 40 fokos,a másik csak 30) .
Nagy csavart leszedtem egy percre, de levegő nem jött ki.

A kérdés:
Érdemes most lekapnom és bevinni a szervízbe, mielőtt behalna? Mert gondolom ha a csapágy kezd tönkremenni, akkor szívás lehet ha berágódik, megáll és leég.
De nem értek a szivattyúk lelki világához...
Ha ezt tanácsoljátok akkor a következő a "terv":
1. áramtalanítás.
2.víz leengedése-ezt már csináltam ez megy.
3.a 220-as vezeték bekötésének lefotózása(melyik hova). eetleg le is rajzolom.
4. Kérdőjeles: A rajzon egyes és kettes számmal jelölt hollandikat kell meglazítani? Úgy lehet leszedni?
Ha igen akkor meglazít, keringető leszed.
5.szervízből visszahozva ugyanígy felszerel, a hollandikhoz tömítést kérek hozzá a szervízben).Elektromosan beköt ahogy volt.
6.Vízzel feltöltöm.

Jó-e ez így?

Vikusz
joevagyok68 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39160

Üdv!

Egy meglepő és számomra érthetetlen dologban kérném véleményetek:

A rendszer a következő:

250 literes indirekttároló-vegyessel fűtve-, sorba van kötve egy 125 literes tárolóval , melyet a cirkó fűt.( a nagyból megy az előmelegített víz a kicsibe)

A hidegvíz bekötése a következő:

elzárócsap-nyomásszabályzó(asszem 6 báros)-a tartályhoz kapott biztonsági szelep-majd jön a nagy tartály.

A nagy tartályhoz nincs tágulási tartály.

A nagy tartályból megy a víz a kicsibe:

-a kis tartályhoz kapott biztonsági szelepen keresztül  - utánna leág egy 10 literes tágulásihoz + egy 8 báros biztonsági szelephez.

Délután befűtöttem a vegyesbe, a nagy tartály hőmérséklete 60 fok körül volt(a kicsi kb50), és egyszer csak csobogást hallok valahonnan.

Hááát a 8 báros biztonsági szelep elengedett vagy 1 liter vizet , majd csöpögött még vagy 5 percig  !!!

Idáig már kétszer csináltam melegvizet a nagytárolóval, de nem csinált ilyet, még csak a biztonsági szelepek (olyan ami a boilereknél van és a víz melegedésekor csöpörésznek) sem csöpögtek.

Azért érthetelen számomra , mert a 6 báros biztonsági miatt a tartályokban a nyomás nem lehetett 8 bár fölött. Főleg , hogy a tartályok 0,6 Mpa-osak( 6 bár), ezért valószínű, hogy a hozzájuk kapott biztonsági is 6 báros vagy annál kisebb.

Valami ötlet ???

Köszi DJ

cucu Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39159

Ha lehet, én azt javaslom mindenkinek, hogy kerülje a kombi megoldást.

Lehet, hogy 100 éves az a vízmelegítő, de az még vízmelegítő... Áramszünet esetén is lehet zuhanyozni. Ha meg valami baja adódik, akkor még a fűtés mindig működik... és fordítva.

Nekem V4-es a vízmelegítőm, tip-top az egész, igaz rendben van tartva, mondanom se kell, szóval szeretjük mert megbízható. És gyertyafénynél is működik..:)

A másik házamban kombi cirkó van, 8 év alatt kilukadt a hőcserélője és csodálkoztak a szervízben, hogy eddig bírta mert 3 évet szoktak bírni. (Beretta)

Előzmény: csocso50 (39155)
cucu Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39158

Szia

Már volt róla szó, itt-ott írtunk róla.

Nekem a véleményem a légtelenítésről, hogy érdemes több lépésben és ismételve végezni. Ezalatt azt értem, hogy ha tudod szakaszold, tehát előszőr nem nyisd össze a padlófűtéssel. Amikor lelégtelenítetted a radiátorokat és az automata légtelenítők is kidolgozták a levegőt, akkor nyisd rá a padlófűtést. Az automatáknak lazának kell lenniük, különben nem jön ki a levegő.

A radiátorokon a visszatérő szelep (By-pass) leygen teljesen kinyitva. Figyeld, hogy a visszatérő ág langyosodik-e, ekkor kering ugyanis a víz. Ez mindegyik radiátoron így legyen.

Utána jöhet a padlófűtés. Azt nem tudom, hoygan kell, most nincs elöttem, de szerintem adja magát.

Aztán állítsd le vagy várd meg amíg kikapcsol a kazán. Majd amikor újból elkezd fűteni, akkor ismételd meg a légtelenítést. De ekkor már nem kell szakaszolnod.

Fontos, hogy a radiátorokon a by-pass szelepet a művelet végén jól álltsd be! Azt javaslom, hogy az újbóli fűtés kezdete elött -mostmár- zárd el a By-pass szelepeket -imbusz kulcs- és amikor beindul a kazán, kezd el megnyitni minden egyes radiátornál, de csak fokozatosan és akkor hagyd abba a megnyitásukat (mindig egy kicsivel jobban nyisd meg) amikor elkezd langyosodni a visszatérő ág. Ekkor jól van beállítva a by-pass, vagyis nem szalad át rajta a melegvíz, mert az nem is lenne jó, hanem a radiátort fogja melegíteni, az meg a szobát... Így illeszted az adott radiátort a rendszerhez. Ezt mindegyiknél így végezd el. A cirkuláció megindulását füllel is tudod követni, ha egy farudat hozzányomsz a radiátorhoz és a másik végére a füledet teszed. Lehet hallani, amikor megindul az áramlás. Ez a beállítás fontos, mert így lesz optimális a radiátor hőteljesítmény leadása és a kazán működése. Tehát a bemenő és a visszatérő ág között kb. 30 C fok különbségnek kell lennie.

Dióhéjban ennyi volna... üdv

Előzmény: Vikusz1977 (39147)
bemzaks Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39157
Sziasztok!
Nos a történet úgy néz ki, hogy szerettem volna a kémény mellől az ablak alá parapetesre átetetni. Akkor hívtam egy tervezőt, aki közölte, hogy hiába van itt-ott a szomszédban úgy megoldva, az még a régi rendszerből maradt úgy, eltűrik, de manapság a kéménybe kötött konvektorokat támogatják, és elment.Aztán azt gondoltam, rendben, akkor csak csere lesz, de ezek szerint azt sem lehet?Le fogom rakni a hajam :-O Ezek tényleg nem hagyják fűteni az embert?
Csocso50, ne is mond, a fürdőszobában egy ősöreg vízmelegítő várja a végét, azt se cserélhetem le? Büdösen fagyok majd meg :-) ?
Szép napot mindenkinek.BZ.
Előzmény: sjohn (39154)
csocso50 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39156
Ja és ezek után még csodálkoznak hogy hány ember feketén rakatja fel.
csocso50 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39155
Nekem is hasonló a gondom.
Most vettünk egy házat és szeretnénk felújítani.
Eddig a fürdőben volt egy 100 éves fég gázkazán, mi azt szeretnénk lecserélni egy komi kéményes gázkazánra, de nem igazán akarják engedni.Hozzá teszem a két készülék mint egy trabi és egy merci lenne összehasonlítva.Az ok a fürdő kb 5nm, de könyörgöm hova tegyem a szomszédba?
sjohn Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39154
A gázterveződ mit mondott?
Ő elvileg naprakész kell , hogy legyen.
Előzmény: bemzaks (39153)
bemzaks Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39153

Köszönöm!

Húsért a húsboltba,kéményseprőért a kéményseprőboltba :-)

Ezt viszont nem nagyon értem, kéménybe volt bekötve a konvektor (10000 éve), a lakótérben. Ezek szerint nem cserélhetem ki, sőt? Parapetest akartam, de azt mondta a gáztervező(ahhoz kell) hogy nem fogják engedélyezni. Kezdem elveszíteni a fonalat, ezek szerint meg kell fagynom? :-O

Mit is csinálhatok?Üdv:BZ.

Előzmény: sjohn (39148)
kacagógerle Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39152
Ha nem akarsz az elektromos szelepekre költeni,akkor van egy olcsóbb és egyszerűbb megoldás is.
Vegyél 2db Európa visszacsapószelepet(kb.2200Ft/db),építsd be mindkét keringetőszivattyú után.Ezekután nem fogja visszaszívni a másik kör vizét.
Kötsd be úgy a kazán tápellátását egy relével,hogy csak akkor induljon el ha megy valamelyik keringetőszivattyú.Így ha el is indul a gravitációs cirkuláció,nem fogja melegíteni a kazán a vizet,és nem lesz túlfűtés.
Előzmény: Amaranthus61 (39142)
smnl Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39151
a szivattyú működik, azt néztük.

szivattyú után vagy 40cm-re van a mérő.
Előzmény: HegyenVolgyon (39149)
Infomaker Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39150
Hasonló kérdésem van:

12 kör, ebből 6 "megtekerve" a visszatérő a kő alatt (nappali, folyosó), a másik 6 pedig szobákban van, ahol a parketta alatt természetesen nincs megtekerve.

A gond:

"Túl jól" tartja a meleget a kő, és ezért a nappaliban lévő termosztát soká kapcsol újra be, akkorra már lehűltek a parkettás szobák.

Megoldás?

Vegyem még lejjebb a kövezett helyiségek radiátorait?

na persze nagyon nincs vészes különbség, kb 1-1.5 fok.

A ház új, 38+5cm fal, műa. ablakok, Baxi kondenzációs kazán, ja és 55 fok előremenővel fűtök.
A radiátorok kicsit túlméretezettek a kondenzációs alacson előremenő miatt.
A padló nem meleg, csak épp nem hideg ahogy kell lennie.
Előzmény: halaloszto (39130)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39149
És azt kizártad már, hogy a padlókör szivattyúja ragadt be, és a kazáné meg nem bírja el magában? A rendszer melyik pontján történik a hőmérséklet mérése?
Előzmény: smnl (39143)
sjohn Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39148
A kéményseprő szakvéleményt akár hiszed akár nem , de a kéményseprők adják , nem is ingyen , itt nálunk 27.000-ért , akár pozitív , akár negatív.
Lakótérbe hivatalosan nem lehet kéményes készüléket kötni , csak svarcba , ha találsz olyan szerelőt aki megcsinálja.
Ha nem lakótérbe lesz akkor a szerelő lebélyegzi a garis papírt , persze kéményseprő akkor is kell.
Előzmény: bemzaks (39144)
Vikusz1977 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39147
Ja, és azt nem tudom még hogy a padlófűtés körét megnyissam-e a légtelenítés közben, magyarán beengedjem-e a levegőt a padlófűtés vezetékeibe, vagy azt a kört zárjam amíg a többi rész légmentes lesz és utána nyissam csak ki.
Ennek eredménye viszont hogy az a szivattyú vízben forogna, de hajtani nem tudná azt-gondolom ez se jó enki.
Ha ez így van akkor talán a padlófűtésnél megnyitok cak egy kört és akkor keringetni is tud, de legalább a többi körbe nem kerül levegő.

Vagy tök mindegy , legyen minden padlófűtéskör, radiátor nyitva, aztán a padlófűtés osztóján lévő automata légtelenítőn kijön majd a levegő, nem kell fosni tőle hogy a bekerül oda.

Vikusz
Előzmény: Vikusz1977 (39145)
fischnek Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39146
Üdv Kedves Fórumozók,

Több kérdésem is lenne a meglevő fűtésrendszerünkkel kapcsolatban, teljesen laikus lévén kérlek fogadjátok megértéssel a kérdéseket.

A kiinduló probléma az, hogy a gyerekszobában (ami legmesszebb van a kazántól) a radiátor alsó fele gyakorlatilag hideg.

A kazán egy saunier duval turbós kazán, alatta van az elosztó és onnan összesen 10 radiátorhoz külön-külön megy és tér vissza cső.

Szerepel a rendszeren még egy fatüzelésű kandalló is, de ezt nem haszánlüm épp, szóval a gázüzem a lényeg.

Úgy gondolom hogy a jelenség legfőbb oka az lehet hogy ebben az ágban kellene a legtöbb vizet keringetni, mert ez van legmesszebb. A nagy kérdés a szabályozás maga.

A radiátorokon általában van egy hőfokszabályozó, illetve a képen is látható módon vannak bekötve. Látszik hogy csavarhúzóval két szabályozót is lehetne tekergetni, ezek egy negyed fordulatot tekerhetők, aztán tovább nem.

A beszabályozás módja, hogy a rendesen melegedő radiátoroknál ezeket az alsó bekötéseket folytom le? És melyiket kell zárni a kettő közül?

Mit lehet még tudni a beszabályozásról?

Köszönöm a segítséget.

alsó bekötés
Vikusz1977 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39145
Cucu, Amaranthus kösz a véleményt a szivattyúról. Remélem ha baja van akkor javítható... Azt írják a csapágyak kenését a víz oldja meg, hát ez most nem volt kenve. De hogy mennyit ment nem tudom lehet hogy egy órát, lehet hogy napokat...60 fokra melegedett fel... Középállásban volt a teljesítményszabályozója.

Tudna valaki segíteni abban hogyan kell feltölteni a rendszert?
Egy vaillant kombicirko, van egy radiátoros kör illetve egy padlófűtéses.

Vannak automata légtelenítőszelepek(ezek hogyan működnek? van rajtuk egy kis kilazítható "csavar-kupak", elég ezt meglazítani és magától működik? Vagy azt le lehet csavarni etljesen?
Meg ugye a radiátoton a kis légtelenítők.
Tehát hogyan.

Én így gondoltam, nem tudom jó-e.
Áram lezárva(szivattyúk állnak). Lassan engedem bele a vizet. Amikor nyomás elér 1 .5 bart elzárom. Kinyitom a az automata légtelenítők kupakját(esetleg azt már előtte meg kell tenni?).
szivattyúkat kis fokozatra állítom (erre azért gondoltam hogy kevesebbet járjanak a levegős környezetben.)
Járatom kicsit, elzárom az áramot, radiátotoknál levegőt kiengedek, utánatöltök vizet, és ezt folytatom .

De kérlek írja le valaki hogy is kell ezt csinálni, vagy mik a "buktatók".

Kösz
bemzaks Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39144

Sziasztok!

Kérdésem lenne a szakikhoz. Gázkonvektort cserélnék, kéménybe kötöttet. Úgy tudom, hogy kell hozzá kéményseprői szakvélemény (ezt honnan szerezhetem be?), mivel konvektort konvektorra cserélek, gázterv nem kell(?). Beszereltetem a szerelőve, aztán kihívom a gázműveket, hogy vegyék át, és pecsetéljék be a garanciát a készülékbe? Esteleg valami speciális dolog amit még ezeken felül el kell intézni hozzá, hogy nyugodtan hátradőlhessek?

Üdv:bemzaks

smnl Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39143
igen , az előremenő nem megy 30 fölé. Most reggel langyos volt a kő (nem egész éjszaka ment a fűtés). mindenesetre jövőhéten átmossák a rendszert, utána meglátom mi lesz. 5 éves a rendszer, és még az üzembe helyezés óta nem volt átmosva...soha. Azt se tudom, milyen gyakran kell ezt mosatni. A házba ahol bejön a víz, van egy szűrő, azt már cseréltem, mert tönkrement (jó kis debreceni víz), de vízlágyítót nem alkalmazok.
Amit írtál kipróbálom, köszi.
Előzmény: zlala (39139)
Amaranthus61 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39142
Köszi a hozzászólást.
Az nekem is megfordult a fejemben, hogy ha az egyik szívattyú megy, a másik meg nem, akkor az éppen nem pörgő körben elindul egy visszafelé áramlás. Nézegettem is visszacsapó szelepeket erre a célra, de mivel 1500 és 20000 közötti árban láttam őket, nem tudtam eldönteni, melyiket szeressem. Így a legegyszerúbb,-mint kiderült, rossz változatnál maradtam. Az elektromos szelep sem olcsó mulatság, bár az is lehet, hogy többet bukok a gázszámlán egy kedvezőtlen megoldással, mint amennyi az alkatrész lenne :-)
Hogy szoktak a szakemberek bekötni egy kétszintes, kétlakásos, egykazános rendszert?
Előzmény: kacagógerle (39137)
halaloszto Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39141
aha. valamiert nekem nem esett le, hogy nem most kellene eloszor mukodnie.

vajk
Előzmény: HegyenVolgyon (39131)
kozármiska Creative Commons License 2009.10.14 0 0 39140
Van egy kérdésem a tisztelt hozzáértő fórumozókhoz.
Többször előkerült a fűtési rendszer átmosása, ami a lerakódó szennyezőanyagok eltávolítását célozza.
Konkrétan hogyan történik az átmosás? Erről homályosítson fel valaki, mi kell hozzá, szakember nélkül házilag magam is elvégezhetem?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!