a fizika konyv szerint 10 fokos vizbol 3liter per perc 50 fokos vizet lehet csinalni 9 kilowattal. azzal nem zuhanyzol. meg kadat sem toltesz. es mosogatni is epphogy.
Bocs most olvastam el az előzményeket. Látom kérdés még a a mennyezet és az oldalfal csatlakozásának a kiképzése: Tapasztalatom szerint a festhető akril tömítős megoldás a leg biztonságosabb. Glettelés után aminél praktikus nem hálózni a sarokban, ki kell tömíteni festhető akrillal, nedves újjal elhúzni, és még nedves szivaccsal egy húzással bemosni, ezzel egy kis kb 3 mm es rádiuszt képez az ember. a mozgásokat ez a rágógumi szerű anyag fogja felvenni. Festhető akrilból nekem a : nem rekám soudal jött be, mivel az olcsóbb kategóriák képesek olyat csinálni hogy ha zsugorodnak mintha repedés lenne rajtuk.
Mint abszolúte kibic, nekem valami olyan rémlik, hogy 50 centi alatt lapfelezéssel indul a történet, felette meg teljes lappal. De mondom, maximális kibic mód.
Ej, micsoda vihart kavartam ezzel a gipszkartonnal... Köszönöm a válaszokat. Álmennyezetről van szó. Az összes, általatok említett megoldást olvastam már. A ragasztócsíkos megoldáshoz nagyon pontosan kéne tudni dolgozni; nem vagyok biztos benne, hogy szép lesz.
Másik kérdés:
Adott egy 405 cm széles szoba. Ennek lefedéséhez kell 3 db 125 cm széles lap + még 30 cm. Hogyan szokták ezeket elhelyezni? Elkezdem valamelyik szélén egész lappal, aztán a túloldalon méretre vágom a 30 cm-t? Ha nem volt pontosan egyenes/merőleges a fal, akkor itt fog jelentkezni az összes hiba.
Vagy a 30 cm széles csík nem ajánlott, hanem inkább tegyek 2 egész lapot és a maradék 155 cm-t felezzem meg?
Vagy nem is egész lappal szoktak kezdeni?
(A profilváz, és így a lapok iránya adott, mert fafödém van.)
Én azért nem vetném el a zárt égésterű verziót saját kéménnyel. A kémény ugyanannyiba kerül mintha bélelnéd a másikat, viszont nem a lakás levegőjét fogyasztja és nem süvít benne a szél.
A 4 kémény az gyűjtőkémény vagy csak Ti használjátok?
Szerintem a legjobb megoldás (hosszú távra) ha lecseréled a gázbojlert egy cirkóra. (SD ThemaClassic F25E egy jó választás lehet. Nincs közöm hozzá, sose forgalmaztam ilyet. Csak elégedett user vagyok). A gáz, víz ott van már. A kéményt nem bélelném ki, hanem a saját kéményét vinném ki (így nem benti levegőt használ el).
Amit ki kell építeni, az a radiátoros rendszer oda és visszatérő csöve. Ezt vagy rézcsövekből távtartóval szereled és viszed, ahova kell, vagy fogsz 5 rétegű műanyag csövet és berakod szigeteléssel a falba. A hozzá való roppantós idomok olyanok mint a legó. Levágod a csövet, ráhúzod, roppantod és kész. A többi menetes és tömítéses. Egy kis türelemmel össze tudod rakni.
Bocs ha kevés infot írtam s általa zűrt generáltam.
4 lakásos téglaépítésű társasházban lakunk, az emeleten. (szóval fölöttünk padlás van) A lakás belmagassága kb. 250cm.
4 kémény van összesen: -1 konyhában -1 fürdőben -1 gyerekszobában -1 nappaliban és a kis szobában (közösen van fűtve, a kályha eleje a nappalit fűti a hátulja a kis szobát)
A fürdőben gázbojler van, aminek a helyére szeretnénk egy cirkókazánt.(fürdőben van 1 kémény)
Cserépkályha viszonylag sok helyett foglal, állítólag ha ragaszkodnánk is hozzá újra kéne rakni, mert hézagok vannak a cserepek között. Ráadásul gazdaságtalan és nem biztonságos remélhetően "hibátlanul" szigetelő ablakoknál.
szén-monoxid mérőnk van, mindenhol.
A konyhában egy gáz melegítő van.( nem tudom a pontos nevét, mindig gyufával kell begyújtani)
Összesen 2 cserépkályha van. 1 a gyerekszobában, 1 a nappaliban ami közös a kis szobai kályhával. A kis szoba kb. 7nm. A gyerekszoba és a nappali egy légtér mert egybe nyílnak, és nincsenek fönt az ajtók.
Megpróbálok majd képet feltölteni.
Bár több lakásfelújításban részt vettem, ezt nem valószínű, hogy meg tudnám csinálni, egyedül szakember nélkül. Köszönöm segítségeteket.
Kandallóknál begyújtás közben szokott visszafelé fújni a kémény. Én kicsit paranoid vagyok, szerintem jobb nem kísérteni a szerencsét. Lehet, hogy sosem lesz ebből baj, de csak egyszer ne figyelj oda, hogy nem zárod el vagy kezdjen valamelyik tömítés engedni és rögtön kész is a baj ...
Azt gondolom, hogy a kéményeseknél jobban én sem tudok mérni, nem? Az tény, hogy a fürdőnk, ahol a kaminajtó van, azért szellőzik. A ciki ott lehet, ha onnan átjut a CO a cserépkályhán át a nagyszobába. Persze az is tény, hogy a Hérát az ember úgy használja, hogy délután, kora este 1-2 óra alatt felfűt, aztán lezárja, tehát nem valószínű, hogy este lefekszik, aztán reggel nem kel fel, mert nem megy a gáz. Meg amíg nincs döglött galamb és féltégla a kéményben, miért jönne a CO lefelé, ha már könnyebb, mint a levegő? De ez utóbbi csak "vulgárfizikus" okoskodás.
A mi régi lakásunkban (51 m2, társasházi) cserépkályha van Héra gázégővel, a fürdőben ugyanarra! a kéményre kötött, átfolyó fali vízmelegítő (Junkers), a kis szobában parapet konvektor. A kémény bélelve, az ablakok szigeteltek. A kéményesek minden évben jönnek, mérnek, és csak azért szoktak szólni, hogy a cement kaminajtót cseréljem ki koracélra. Ezt minden évben megígérem, aztán marad. És még élünk, illetve mostanában az albérlőink is.
Te is kiakarod iktatni a cserépkályhát, vagy csak a kéményseprőbácsi beszólása miatt döntöttél úgy? Utánajártál annak amit a kéményseprő mondott? Csak azért mert nálunk két cserépkályha van, műanyag nyílászárók és a kémények átvizsgálásakor és "összeírásakor" ilyenről nem esett szó, hogy innentől "kaput" a cserépkályhának. (Mondjuk télen lefekvés előtt simán elvan zárva, napközben és begyújtás közben kis időre bukóra nyitjuk az ablakot szellőzés végett.)
>>Az ki van zárva, hogy a jelenlegi cserépkályhákat átalakítsátok külső levegősre? >hat en ilyet meg nem nagyon lattam. letezik ilyen?
Elméletileg van ilyen, de egy cserépkályhással kellene konzultálni. Csak felvetettem, kicsi az esélye, hogy járható az út.
> de miert lenne az az alap, hogy az illeto ugyes? Feltételezem hogy férfiemberként minimális techikai ügyességgel rendelkezik.
> Azt irja, ez egy 60m2-es lakas... bla bla
Szerintem a konyhai melegítő az esélyes (képeket kaphatnánk esetleg? :) Szobába nem nagyon rakható, a fürdőben csak elektromos van (valószinű nem véletlenül)
> Aztan a fene tudja hany emelet van felette?
Ha neki kell vállalni a kéményfelújítást, akkor valószinű nincsen fölötte senki. (Azért remélhetőleg a kedves postoló segít ebben is)
> es akkor meg mindig fizetheti a durva villanyszamlat ha a furdoben tenyleg megmarad a villanybojler. mert a tarolo mar vegkepp nem fog elferni sehova.
Nem teljesen így van. Amit én mondam (SD ThemaClassic, de sok hasonló van) az fűt és csinál melegvizet is. A bojler kipakolható, ha ez bevan üzemelve. Mellesleg az elektromos fűtő a fürdőben is zabálja az áramot. Ha oda is radiátor kerül, akkor az is felesleges ...
> pedig jo lenne a tarolo, mert ha kombikazant vesz Vannak kisebb kazánok. Az előbb említett nálam például 9KW-ra van leszabályozva. (És mellesleg röhögve felfűti a lakást)
>Az ki van zárva, hogy a jelenlegi cserépkályhákat átalakítsátok külső levegősre?
hat en ilyet meg nem nagyon lattam. letezik ilyen?
>A cirkó sem millió. Vehetsz pl Saunier Duval Themaclassicot 200 körül. Radiátorral meg >csövezéssel fél milla alatt megállsz, ha ügyes vagy.
de miert lenne az az alap, hogy az illeto ugyes?
amugy meg siman tobb lesz a felmillanal - gazterv+gazmeo kapasbol bo 50ezer es nem lottem tul - gazszerelo anyaggal szuk szaz - kemeny. - radiatorok - csovezes - villanyszerelo - a gazosok kerni fogjak az eph kiepitest
Azt irja, ez egy 60m2-es lakas. Abban kapasbol nehez lesz helyet talalni a cirkonak. Alvas celjara szolgalo helysegtol elkulonites, kadfole mar nemnagyon lehet, de a szobaba nem kellene, de a kemeny ne legyen messze, stb.
Aztan a fene tudja hany emelet van felette? Ha tobb, akkor egyreszt sok meter kemeny kell, masreszt a duplafalu kemenycso kiesik, mert azzal a kazanok nem tudnak sok metereket, csak a kettevalasztottal.
>Turbós cirkónál viszont csak olyat szabad venned, ami duplafalú kéményes. (gyári >kémény, métere 10EFt körül van) Ha sima turbós, az ugyanúgy a lakásból veszi ki a >zoxigént. Ha gyári kéményt veszel, akkor nem kell egyetlen kéményt sem felújítanod.
>A biztonság kedvéért azért rakj be egy szénmonoxid érzékelőt.
es akkor meg mindig fizetheti a durva villanyszamlat ha a furdoben tenyleg megmarad a villanybojler. mert a tarolo mar vegkepp nem fog elferni sehova.
pedig jo lenne a tarolo, mert ha kombikazant vesz, akkor az 24kW-os lesz, ami a 60m2-es lakaba, amit jo esellyel alul felul ketoldalt futott lakasok vesznek korul az nemkicsit lesz nagy.
Az ki van zárva, hogy a jelenlegi cserépkályhákat átalakítsátok külső levegősre?
A cirkó sem millió. Vehetsz pl Saunier Duval Themaclassicot 200 körül. Radiátorral meg csövezéssel fél milla alatt megállsz, ha ügyes vagy.
Turbós cirkónál viszont csak olyat szabad venned, ami duplafalú kéményes. (gyári kémény, métere 10EFt körül van) Ha sima turbós, az ugyanúgy a lakásból veszi ki a zoxigént. Ha gyári kéményt veszel, akkor nem kell egyetlen kéményt sem felújítanod.
A biztonság kedvéért azért rakj be egy szénmonoxid érzékelőt.
Sziasztok! Szintén segítséget szeretnék kérni, hogy megőrizzem a családi békét! A helyzet a következő! 1 hét múlva, lesz nálunk ablakcsere, amik reményeink szerint hibátlanul fognak záródni, így a jelenlegi 30 éves cserépkályháinkat ki kell selejtezni.(a saját biztonságunk érdekében, mondta a kéményseprő bácsi-kivételesen egyetértek vele) Jelenleg téli hónapokban 15e ft a gázszámla. Jelenleg 3 szobát kéne fűteni, konyhában maradna gázmelegítő, fürdőben elektromos melegítő lenne, összesen egyébként 60nm-es lakásról lenne szó! Azaz 3 gázkonvektort kellene vennünk + előírták, hogy kéménybélelést is kell csinálnunk, amit legalább 3 kéményünket érintené! Ez a testvérem megoldása lenne.Szerinte olcsóbb lenne megcsinálni, és takarékosabb lenne hosszabb távon is.
Az enyém, hogy legyen cirkó (turbós ami talán hatékonyabb), így csak 1 kéményt kellene kibélelni, praktikusabb de 1millió ft körül lenne az ára!
Gondolom a gázkonvektor hamarabb visszatérülne mint a cirkó kiépítése, de hosszabb távon melyiknek lenne olcsóbb fenntartási költsége!
Hosszú távig szeretnénk megőrizni lakásunkat! Biztos vagyok benne hogy mind a két megoldással jobban járnánk a jelenleginél de melyikkel! Segítségeteket előre is köszönöm!