Alapításkori gondolatok!
Úgy gondoltam, és ez egyre többekben is megfogalmazódott, hogy Budafok - Téténynek szüksége lenne egy valódi, gyűjtő, befogadó, pozitív szemléletű törzsasztalra, ahol mindennapjaink apró-cseprő ügyei mellett megbeszélhetjük a közélet eseményeit éppúgy, mint megismerkedhetünk kerületünk értékeivel, helytörténetével, hagyományaival, kultúrájával, de beszélhetünk a város alakulásáról, fejlődéséről és neuralgikus témáinkról, így környezetünk állapotáról, teendőinkről. Mindez egy hosszú mondatba foglalva, persze nem fért bele a topic címbe, de elsősorban ezeket gondolom, javaslom itt napirendre venni és ezzel kapcsolatban álló embereket meghívni, és persze sok mindenki mást, kerületieket, vagy akik csak érdeklődnek utánunk, korábban itt laktak, emlékeik vannak.
Szeretném tehát, ha beindulna itt egy igazi fórum, nem feltétlenül napi hozzászólások százaival, vagy csevegéssel, de néhány aktuális, fajsúlyos vagy kevésbé, de sokakat foglalkoztató ügy áttekintésével és folyamatosan helyi kulturális, történeti értékeink bemutatásával. Utóbbi szempontból is nagy kincsestár kerületünk és messze nincs kihasználva, bemutatva a már feltárt sok érték, anyag.
Persze várom a javaslatokat, az észrevételeket, merre menjünk, és azok csatlakozását, akik eddig is nézegették a kerületi vonatkozású topicokat, de belépni, hozzászólni nem akartak.
Moderációval kapcsolatos kérdéseknek a helye:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9186758 itt található!
Mindenek előtt a gazt nem hagynám ilyen mértékben elvadúlni a környékén. Ettől függetlenűl sorsának alakúlásában semmilyen illetékességem -szerencsére- nincs.
Átnéztem a Nagytétényi Újságból meglévő példányaimat:
1933 (I. évf.) V(an):2-10., H(iány):1; 1934 (II. évf.) V:2-7., 9-18., H: 1., 8. (Érdekesség: 5. szám után van egy rendkívüli kiadás is!); 1935 (III. évf.) V:1-24., H: 23. szám 5-6. oldala csonka; 1936 (IV. évf.) V:2-4., 9-11., 13-15., 17-21., 23., H: 1., 5-8., 12., 16., 22., 24.; 1937 (V. évf.) V:1-24.; 1938 (VI. évf.) V:13., 14., 18. (rossz állapotban) H:1-12., 15-17., 19-24., 1939 (VII. évf.) V: -; H:1-től megszűnésig.
Ebből adódóan ha kérhetnék másolatot: 1936/7., 8.; 1938/1., 2.; 1939/1. számokból. Előre is köszönöm!!!
Gömbös Gyulát 1933. szeptember 7-én választották díszpolgárrá, az erről szóló oklevél átadására csak 1935. február 3-án került sor az Ó-hegyi Gömbös-kúrián.
Néhány hír az egyes lapszámokból: 1936. IV/20. szám Gömbös Gyula gyászhíre és tétényi vonatkozásainak felelevenítése; 1937. V/7. Virágvasárnap avatták fel a Baross-telepi templom stáció-képeit, Detre (Dreschler) Károly festőművész alkotását, 2 képpel; 1937. V/18. Baross-telepi új iskola szeptember 12-ei felszentelési ünnepsége.
A Horty villa töredéke ma önmagának. Az egykori telken medence, teniszpálya, istálló, garázs, szolgálatilakás állt. Ma 8 telek és a kinyitott Tőke utca van a helyén. Tulajdonosok: 1/4 önkormányzati lakás egy rokkant, alkoholista párossal.
Amikor ki akarták vásárolni az önkormányzati lakást piaci áron nem adták el, mondván helyezze el pluszban a fent említett párost saját költségén a vevő+piaci ár.
89 után az addigi bérlők közül 3 család megvette a lakást, így alakult ki az 1/4,3/4
arányú magán -és önkormányzatitulajdon. Az akkori vásárlók közül ma csak 1 család él ott, plusz a bérlők.
Volt szerencsém bent járni. Az eredeti falak ajtók, lépcsők átalakítva. Az egyész egy sajthoz hasonlít. Kívül még úgy ahogy őrzi a formáját.
A bérlőkről egy rövid történet: vasárnap délelőtt olyan állapotban ért haza az ivókúráról, hogy a másik lakás ajtaját verte. Amikor ajtót nyitottak, az akkor 2 éves gyerekre zuhant a jóember.
A mozi épületében a válság előtt egy kft üzemeltetett varrodát.
A volt budatétényi mozi kerítésére ki van téve egy "ingatlan eladó" tábla. Nem azért mert érdekelt lennék, de tudja valaki, hogy konkrétan mit adnak ott el?
Ezek közül pl. egy: a Borkatakomba melletti régen bezárt, volt Közért épülete, mely lassan nem látszik ki az embermagasságú gazból, és mind ez egy sűrűn látogatott idegenforgalmi objektum mellett. Vajon ennek ki lehet a gondos tulajdonosa? (Képem nincs róla.)
504 LACI - a lényegen nem változtat, de Gömbös Gyulát 1933 augusztus 7.-én választották Nagytétény díszpolgárává.Az indoklásban egyebek mellett mint "községünk birtokosát "említik.A Gömbös villa ma is áll - ezt "Nagytétény a méltatlanul" is jelzi.Budafokon és Budatétényben már 1932- ben megkapta a díszpolgári címet.
G.Gy. nagytétényi jószágát illetőleg valamilyen kapcsolatban volt nagyapámmal,ha bejött Téténybe a hegyről gyakran betért hozzánk is.Közvetlen, barátságos ember volt,leginkább az istállóban a jászol szélén ülve szeretett beszélgetni.Egy ilyen alkalommal érkezett haza édesapám úi AJS motorjával, G.Gy. intette, hogy ha teheti mindig magyar terméket vásároljon./ Abban az időben létezett-e hazai motorkerékpár gyártás?/
A szentháromság téri hősi emlékmű avatásán 1934 október 28.-án József főherceg mellett Gömbös Gyula miniszterelnök is ott volt.Az országzászló közeli avatásán a helybélieken kívül kik lesznek jelen ?
Már akkor gyűjteni kezdett a BKV a mostani végkielégítésekre:))
Kdves Satu!
A Horty villán szigetelés és felújítás is folyik. Ha megnézed a vakablakok zsaugátereit is rendbe hozzák. Nem milliomosok lakják, lehetőségeikhez mérten halad a felújítás. Én ennek is örülök, mert ez a ház végre nem dozert kap.
(Saját érintettségünk okán pedig csak örömömet tudom kifejezni.)
Igen, én is rendszeresen látom Bp-ről kifelé, jobb oldalon. Nem BKV-s, hanem magánakciós, de nem ismerem a részleteket. Minden esetre jobb, mintha már a bontóba kerültek volna. Egyébként tegnap Cegléd és Tápiószele között, az út mellett egy telephelyen nagyon régi kötött-pályás járműveket láttam futólag, de nem tudtam sajnos alaposabban megnézni őket, így pontosan nem tudom, villamos vagy hév kocsik voltak. Valószínűleg régi, századfordulós vidéki vonalakról valók...
Nem valószínű, hogy próbajárat lenne, mert ezek a típusok a mai pályatesten is elférnek a Deák tér-Budafok Vh tér, illetve a Kamaraerdei-szakaszon. Ezt 1999-ben a BBVV centenáriumi ünnepségek előtt ténylegesen, múzeumi villamoskocsival is ellenőriztük. A centenáriumi ünnepség előtti héten, még próbajáratot is indítottunk, melyről videofelvételt is készítettem.
Itt jegyzem meg, hogy a BBVV vonaláról 2 villanymozdony és több kocsi is - köztük a híres nyári is - fennmaradt különféle állapotban. Ezek közül szerettünk volna 1996-97-ben a centenáriumra egy villanymozdonyt és egy személykocsit felújítani. Az akkori polgármester, Hajas Ervin támogatta azt az ötletet, hogy a felújított szerelvény idegenforgalmi szezonban, hétvégeken nosztalgiajáratként közlekedjen itt. Erre a célra évi 2 mFt üzemeltetési költséget is megajánlott. A felújítás előkészítése, az ehhez szükséges tárgyalások, műszaki egyeztetések a Budapesti Városvédő Egyesület koordinációjában rendben folytak, de közel egy évnyi munka után, a BKV a feladattól visszalépett. Úgy tűnik, az idei nosztalgiajárat megindításával - 10 évnyi késéssel ugyan - de történt valami...
Az lenne igazán szép, ha nosztalgiajáratként BBVV mozdony és kocsi járna ezen a vonalon...
A Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt elnöke a transzparenseket
tartó, vidékről érkezett roma tüntetők előtt azt mondta: "az Alkotmánybíróságnál kezdeményezik, hogy az Országos Cigány Önkormányzatot nevezzék át Országos Cigány Maffiának", ugyanis a cigányság zsarolásával, közpénzek elherdálásával foglalkoznak a valós képviselet helyett.