Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Aha! Eszerint olvastad Jefremov "Androméda-köd" című regényét...
A fokhagyma ellen nekem sincs kifogásom, sőt: minden nap metélek a margarinos kenyérből álló, terepre vitt kajámra, és csak néha hanyagolom, ha túl csinos, és feltehetően túl kényes növendék várható. A szobám ajtaján van egy kis rajz, ezzel a szöveggel: "Bocs', hogy fokhagymát ettem!" Régen, még a terráriumi vándorkiállításos időszakomban készítettem egy ugyanilyen szövegű kitűzőt, és azt hordtam ügyelőként a meghívó művelődési ház által adott protokoll-kártya helyett...
Télen két kedvenc vacsorám: abált szalonna valamilyen savanyúsággal és igazi kenyérrel, valamint fokhagymával bedörgölt kacsa vagy libazsíros kenyér picike sóval meghintve (a fokhagyma girizdet apróra összevágom és rászóróm a zsírra) egy nagy bögre forró teával. Természetesen nem kívánom non-stop a "nehéz" ételeket, de télen, amikor mar a fagy, muszáj kalória dús élelemmel fűteni a testet. :-)
Amit még nagyon szeretek, a reszelt torma.
A pálinkák szagát nem csípem. A tiszta szesz illatát elviselem, de a szeszes italokkal ki lehet kergetni bármely helyiségből. A kocsmákat nagy ívben kerülöm.
Ittam már szeszes italt, de a legtöményebb is csak egy kis pohárka Baileys volt. Megvagyok alkohol nélkül. Egészen más élmények mozgatnak meg. Nincs szükségem mákonyra.
De istenigazából csak hétvégeken engedhetem el magam, családi körben, ők szintén szeretik. Hét közben a munka miatt nagyon össze vagyok zárva más emberekkel, úgyhogy csak csínján. Én is elvárom tőlük ugyanezt. Mondjuk a körtepálinka dús illatát csak egyszer mertem szóvá tenni, évekkel ezelőtt, az akkori főnökömnek.
Gamma, a körmös módszer nekem az elmúlt 15 évben még mindig bejött. Riasztónak pedig sokan használják a Polybé tablettát is. A fokhagymát még nem próbáltam ki kullancs riasztásra. Bár a pasikat garantáltam elriasztja... :-)
A legbiztonságosabb és leggyorsabb módszer a borotva! Az a fajta, amelyiket hármasával-ötösével tasakolva lehet kapni a vegyesboltok pénztáránál. Előnyös olyat venni, amelyiknek pengéjét egy rátehető keskeny tok védi, nehogy szállítás közben sérülést okozzon, vagy kivágja pl. a kakaós tasakot. Aztán a kullancsot, mint valami szőrszálat, egy mozdulattal lenyisszantod, az bőrödben maradt feje meg pár nap múlva kilökődik, mint valami mitesszer.
2 kis szelet pirítós, 1 gerezd fokhagymával bedörzsölve kitűnő kullancsriasztó. Célszerű előtte este elfogyasztani. Szerintem 100%-os védelem. Egyébként sok a kullancs, tessék vigyázni!
Valahogy sejtettem, hogy az enyhe idő miatt kitikkadva ücsörögnek a növényzeten és melegvérű élőlényekről álmodoznak... Lesz valakinél csipesz? Ugyan a körmeimmel kapom el a nyakukat és tépem ki őket a bőrömből, de ideje lenne már eltanulnom az orvosilag elfogadott kullancs kiszedési módszert. :-)
Kullancsriasztóként fokhagymát használok. Kettévágok egy girizdet és bedörzsölöm a nyakamat, csuklómat, bokámat vele.
Sajnos igen. Pozitív lehet viszont, hogy több nyári faj előjött. Pirulógalóca, kékhátú galambgomba... Ismerőseim találtak nyári vargányát, bronzos vargányát is (ezen a vidéken hajdina vargányának nevezik). Egyébként holnap délután, illetve pénteken van némi esély csapadékra, csütörtökön zivatar is lehet.Az talán késleltetheti a száradást. Viszont jelentős csapadék az ország nagy részén a következő 10 napban nem várható...
Van egy kakukktojás is, a csiperke (?). Ezt már a szüleimnél találtam, szőlőben, frissen szántott földön. Papám azt meséli, hogy a szomszéd egy időben letermett gombazsákokat szórt szét. Próbáltam felfedezni a kétspórás csiperke jegyeit, de ennek hófehérek a lemezei, úgy tudom, a fehér lemezekkel illik óvatosan bánni. Ez mi lehet?
Persze, ez igaz, Salgótarjántól Ózdig a szinte egybefüggő erdővidéken egymást érik a jó helyek és még jobbak a kicsit eltérő kílma és növényvilágú dél-dunántúli erdők. Inkább arra akartam rámutatni hogy a hazai klímának megvannak az előnyei és hátrányai, ha mondjuk hűvösebbre váltana a klíma, több gomba lenne, de le kellene mondani az aszú borokról, ami nem biztos hogy jó lenne. Egy csapadékosabb és melegebb klíma viszont mindenkinek jó lenne, ilyen pedig már többször volt az elmúlt pár ezer évben, egyik ilyen időszakban pl. még az Alföldet is összefüggő tölgyesek borították.
Na akkor még van egy kis remény szombatra az NGT-re. Mi a Bonard familiával tartottunk egy rövid ellenőrzést a szombaton még Kánaánnak látszó erdőben. Ma sem volt rossz, de azért a száradás jelei erősen mutatkoztak. És hátra van még 3 nap:(