Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Gamma, a körmös módszer nekem az elmúlt 15 évben még mindig bejött. Riasztónak pedig sokan használják a Polybé tablettát is. A fokhagymát még nem próbáltam ki kullancs riasztásra. Bár a pasikat garantáltam elriasztja... :-)
A legbiztonságosabb és leggyorsabb módszer a borotva! Az a fajta, amelyiket hármasával-ötösével tasakolva lehet kapni a vegyesboltok pénztáránál. Előnyös olyat venni, amelyiknek pengéjét egy rátehető keskeny tok védi, nehogy szállítás közben sérülést okozzon, vagy kivágja pl. a kakaós tasakot. Aztán a kullancsot, mint valami szőrszálat, egy mozdulattal lenyisszantod, az bőrödben maradt feje meg pár nap múlva kilökődik, mint valami mitesszer.
2 kis szelet pirítós, 1 gerezd fokhagymával bedörzsölve kitűnő kullancsriasztó. Célszerű előtte este elfogyasztani. Szerintem 100%-os védelem. Egyébként sok a kullancs, tessék vigyázni!
Valahogy sejtettem, hogy az enyhe idő miatt kitikkadva ücsörögnek a növényzeten és melegvérű élőlényekről álmodoznak... Lesz valakinél csipesz? Ugyan a körmeimmel kapom el a nyakukat és tépem ki őket a bőrömből, de ideje lenne már eltanulnom az orvosilag elfogadott kullancs kiszedési módszert. :-)
Kullancsriasztóként fokhagymát használok. Kettévágok egy girizdet és bedörzsölöm a nyakamat, csuklómat, bokámat vele.
Sajnos igen. Pozitív lehet viszont, hogy több nyári faj előjött. Pirulógalóca, kékhátú galambgomba... Ismerőseim találtak nyári vargányát, bronzos vargányát is (ezen a vidéken hajdina vargányának nevezik). Egyébként holnap délután, illetve pénteken van némi esély csapadékra, csütörtökön zivatar is lehet.Az talán késleltetheti a száradást. Viszont jelentős csapadék az ország nagy részén a következő 10 napban nem várható...
Van egy kakukktojás is, a csiperke (?). Ezt már a szüleimnél találtam, szőlőben, frissen szántott földön. Papám azt meséli, hogy a szomszéd egy időben letermett gombazsákokat szórt szét. Próbáltam felfedezni a kétspórás csiperke jegyeit, de ennek hófehérek a lemezei, úgy tudom, a fehér lemezekkel illik óvatosan bánni. Ez mi lehet?
Persze, ez igaz, Salgótarjántól Ózdig a szinte egybefüggő erdővidéken egymást érik a jó helyek és még jobbak a kicsit eltérő kílma és növényvilágú dél-dunántúli erdők. Inkább arra akartam rámutatni hogy a hazai klímának megvannak az előnyei és hátrányai, ha mondjuk hűvösebbre váltana a klíma, több gomba lenne, de le kellene mondani az aszú borokról, ami nem biztos hogy jó lenne. Egy csapadékosabb és melegebb klíma viszont mindenkinek jó lenne, ilyen pedig már többször volt az elmúlt pár ezer évben, egyik ilyen időszakban pl. még az Alföldet is összefüggő tölgyesek borították.
Na akkor még van egy kis remény szombatra az NGT-re. Mi a Bonard familiával tartottunk egy rövid ellenőrzést a szombaton még Kánaánnak látszó erdőben. Ma sem volt rossz, de azért a száradás jelei erősen mutatkoztak. És hátra van még 3 nap:(
Van egy kakukktojás, a csiperke (?). Ezt már a szüleimnél találtam, szőlőben - frissen szántott földön. Papám azt meséli, hogy a szomszéd egy időben letermett gombazsákokat szórt szét. Próbáltam felfedezni a kétspórás csiperke jegyeit, de döccen, mert a lemezei hófehérek. Úgy tudom, hogy olyankor mindig érdemes óvatosnak lenni. Ez mi lehet?
Nekem van egy a szocializmus idején vásárolt ősrégi egy főzőlapos elektromos rezsóm. Öregecske, de működik. Télen a kazánszobában rajta fő meg a kocsonya. :-)
Szertném kérdezni, hogy a 3. képen milyen tinóru van? A csiperke azonosításához is kérek szépen segítséget. Jól gondolom, hogy karbolszagú? Egy tisztáson találtam, több is volt. de csak egyet hoztam el az azonosítás kedvéért.