no, tépjük le a leplet: borok szeszfokának a meghatározására való készülék. Működésének alapja, hogy a szesztartalomtól függően változik a forráspont. Magas cukortartalmú borokat általában 1/2 hígításban mérnek, mert a cukor szintén növeli a forráspontot! (Malligand készülék)
Megyek, lelkiismeretet tompítani iszom egy vörösboros fröccsöt, ettől majd a lelkiismeret megint felhorgad, mert a borosok véteknek tartják, a vörös nem fröccsnek való! Pedig, úgy van, hogy szőke-barna-vörös-gesztenye csak legyen... Válogatósnak meg a kutya mellett a heje. Vagy a hellye? ;-)
A hiány a spirituszégő. Mert az forralja fel a finom nedűt (és előtte a vizet). Mi lehet a nedű, ami ősszel esedékes? Mit mérhet? (Az a vízszintes valami egy hőmérő, de nem Celsiusra van kalibrálva.)
Nos igen, megkövetem ezúton is a bajai halászlé híveit, egyszer tényleg ráveszem magam és megkóstolom. Mit lehessen tudni, hátha ízleni fog. Bár nem valószínű, hisz a világ legjobb halászlevét én főzöm... majd később értekezem a szerénységemről is...
Na most egy jó kérdést tettél fel. Már régóta időnként felmerül bennem a kérdés, hogy vajon mi a különbség a bajai, szegedi, balatoni, stb halászlék között.