Keresés

Részletes keresés

Taksoft Creative Commons License 2009.09.23 0 0 43012
Ha nem raksz háteret, és ügyesen kövezed be, akkor a mbunák közül a Labidochromis caeruleus "yellow", Iodotropheus sprenglerae (Levendulasügér), esetleg a Pseudotropheus saulosi red corall mehet bele. Minél kisebb korban, és több faj esetén rövid eltolással tedd bele õket. Általában 1 hím 2-4 nõstény. A red corall-oknák 6-8db-ot kell berakni (kicsiként úgysem látszik, hogy melyik a hím).

Természetesen tehetsz bele Tanganyika tavi, vagy Viktória tavi fajokat is, a tanganyikásból a kisebb méretû szilárd felületre ikrázó (Neolamprologus, Julidochromis) mehetnek bele, de a lentebb írt megkötéssel, akit "kiutálnak", azt ki kell venni.

A viktóriások közül a Pseudocrenilabrus fajok (1 hímmel!), a megfelelõ hossz miatt esetleg a Paralabidochromis kribensis "hard rock" jöhet még szóba (egyes források szerint 150l-tõl lehet már tartani - mások nagyobba ajánlják).
Esetleg a Thoracochromis brauschi is beletehetõ (ez nem vitkóriás hanem Fwa-tavi), de õ szép nagyra is meg tud nõni (igaz kisebb akváriumban nem teszi). Tehetsz bele több fajt is, a szájköltõket keverheted, de melléjük ne tegyél tanganyikásokat (õket csak a saját tóból származókkal vegyítsd).

A mbunákat inkább csak magukban tartsd, bár a T. brauschi és a P. kribensis "hard rock" lehet velük együtt, de csak ha nagyon szeretnéd akkor javaslom együtt tartani õket.

A lentebb említett könyvet én is javaslom, nagyon sokat tudhatsz meg belõle.

Ja, és nagyon fontos a szûrés, megfelelõ biológia szûrõ nélkül ne kezdj bele (nagy teljesítményû, és nagy térfogatú vödrös külsõ, vagy megfelelõen méretezett matten...).

Javaslom olvasgatásra az Afrikai sügeres fórumot.
Előzmény: s3girl (43007)
joker01 Creative Commons License 2009.09.23 0 0 43011
Nem én csináltam, így kaptam, de gyári.
Nekem is tetszik.Alumínium a keret.
Előzmény: Roland P10 (43005)
aquad Creative Commons License 2009.09.23 0 0 43010
A könyv harmadik kiadása jelenleg még kapható.
Előzmény: Balkanboy(ttoncsi) (43008)
Balkanboy(ttoncsi) Creative Commons License 2009.09.22 0 0 43009
pl egy pár torpedó sügérnek 30 liter is elég, két párnak már talán kicsi a kétszáz...
Balkanboy(ttoncsi) Creative Commons License 2009.09.22 0 0 43008
Lukács - Sinkó : a Tanyganika és a Malawi tó sügérvilága....., alapmű...
könyvtárban talán megvan valahol...
azért merem ezt mondani, mert erre a kérdésre szinte lehetetlen válaszolni..., végül is mondhatnám, hogy szinte bármelyiket, de ez ennél sokkal bonyolultabb...
ha van ennék konkrétabb kérdésed szívesen megnézem pl. ebben a könyvben, de tényleg rengeteg ilyen sügér van.....
...pl. talán kis csigasügereket, plusz egy pár kistestű tanganyikai sügeret..., rengeteg verzió lehetséges...
de "akiket" "kiutálnak" külön kell tenni, ha már kialakult a rangsor újakat nemigen fogadnak be, ha párba állnak halálra zaklathatják a többit..., stb, stb..., ez így túl bonyolult...
s3girl Creative Commons License 2009.09.22 0 0 43007
Sziasztok!

Egy 120x40x40-es (kb 210liter) akváriumba milyen afrikai sügereket lehet rakni, amik jól is éreznék magukat ekkora aksiban?
Alma Kee Creative Commons License 2009.09.22 0 0 43006

Sziasztok!

Valaki véletlenül nem tud egy megfizethető áron eladó 150-200l-es aksit??

Roland P10 Creative Commons License 2009.09.22 0 0 43005
Nagyon szép azzal a szekrénnyel! Ráadásul a kerettől olyan mint egy kép vagy egy TV :)

Te csináltad a keretet?
Előzmény: joker01 (43003)
laruci Creative Commons License 2009.09.22 0 0 43004
Köszi a tippet. Szép napot :-)
Előzmény: Balkanboy(ttoncsi) (43002)
joker01 Creative Commons License 2009.09.22 0 0 43003
Na úgy néz ki, kezd beállni az akváriumunk.
Beüzemeltem az eheim 2213-at, jól érzik már magukat a halak is.
Még pár növényt veszek bele, aztán szerintem ok lesz minden.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Balkanboy(ttoncsi) Creative Commons License 2009.09.22 0 0 43002
applesnail.net

planetinverts.com

snailshop.co

(neritina natalensis)
Előzmény: laruci (43000)
Balkanboy(ttoncsi) Creative Commons License 2009.09.22 0 0 43001
szerintem kibírják a csomagban, ezért írtam hogy külföld...
sajnos nem emlékszem a címére, de láttam itt a neten direkt csiga, kagyló boltot, talán angol volt, de biztos van olcsóbb és közelebbi is...
sajnos magyar nyelven nem sok mindent lehet találni, de ha használod pl. a firefox fordítóját, még a kínait is lefordítja...
de az is elég, ha angol nyelvű oldalakat nézel meg, az is van bőven....
tuti, hogy van, én akkor láttam amikor a ragadozó csigát kerestem...., nerite csigából is rengeteg volt... (ez pl egy csiga - rák bolt, más nincs..., de ebből ezer féle...)
beírhatod angolul is, (apple snail) de jobban jársz szerintem, ha a latin neveken keresgélsz....
Előzmény: laruci (43000)
laruci Creative Commons License 2009.09.21 0 0 43000
nekem nagyon tetszik. Ezna képen porcelán csiga. Boltokban nemigen kapni sajna. Fogalmam sincs hol keressem. A neten nem lettem okosabb. Probálkozok a forumokon hátha valaki... :-)
Előzmény: Balkanboy(ttoncsi) (42999)
Balkanboy(ttoncsi) Creative Commons License 2009.09.21 0 0 42999
talán külföldön több esély van rá...
(bár ezek az almacsigák elég furák ezzel a giccses színnel)
azt olvastam itt a neten, hogy a neritina egy gyűjtőnév, sokféle van..., és a legtöbb tengervízben él, néhány bírja a brakk, vagy az édesvizet is...
Előzmény: laruci (42998)
laruci Creative Commons License 2009.09.21 0 0 42998

sziasztok!

tudtok segiten, hogy hol tudok venni rózsaszin és kék almacsigát?

Keresek még "neritina sp." (csíkos,pöttyös) is érdekel.

csaby74 Creative Commons License 2009.09.19 0 0 42997
flopi_kukac Creative Commons License 2009.09.17 0 0 42996
ehh ... elnézést.
Előzmény: flopi_kukac (42995)
flopi_kukac Creative Commons License 2009.09.17 0 0 42995
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/090917/27924523520090917_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/090917/27924523520090917_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]
Előzmény: flopi_kukac (42994)
flopi_kukac Creative Commons License 2009.09.17 0 0 42994
egyáltalán nem zöld, inkább olyan mintha ezernyi apró buborék lenne benne.
pár órára lefojtottam a belső szűrő levegőztetését, ettől kevesebbnek tűnt ... visszakapcsolás után újra sűrű lett, mintha az apró részecskék utaznának a buborékokon.

levegőztetés maximumon megy. etetést, CO2-adagolást és folyékony növénytápozást pár napig mellőzni fogom.
naponta 10%-os részleges vízcserét és elsötétítést tervezek ... hátha.

ma viszont azt vettem észre, hogy néhány hal dörgölőzik :S
remélem nem a víz miatt.

FLo
Előzmény: Balkanboy(ttoncsi) (42993)
Balkanboy(ttoncsi) Creative Commons License 2009.09.17 0 0 42993
egyébként ez egy divatjamúlt kifejezés, mindenféle ázalékállat gyűjtőneve, még régebben a csillósokat hívták így talán, de van aki még az egysejtű algákat is így hívja, vagyis ennél pontosabban kéne tudni mi az...
írtad a túletetést, és a növénytápozást is..., de ha nem zöldes, akkor lehet hogy az elsötétítéssel nem sokra mész...
..
ha így írod be: infusoria
többet olvashatsz erről...

nem tudom nálad mi van a vízben, de az a valószínűbb, hogy ártalmatlan, mint hogy veszélyes lenne...

ne engedd, hogy a víz színén vékony hártyát képezzen, figyelni kell, hogy van e elég oxigén a vízben, etetést és növénytápozást talán mellőzném, és részleges vízcsere, folyamatos szűrés...
Előzmény: flopi_kukac (42989)
Balkanboy(ttoncsi) Creative Commons License 2009.09.17 0 0 42992
az jó ötlet, a lényeg, hogy legyen fényvisszaverő, 50-80%-ot is jelenthet, és hogy a "sorokat" külön kapcsolja a 4 automata...
a növényesítésnél majd először vmi olcsóbb indítónövénnyel lenne jó kezdeni, amikből egyszerre elég sokat be lehet ültetni, akár úgy is, hogy majd később egy részét lecseréled másra..., hogy ne legyen gond az algákkal....
Előzmény: Pötty1 (42990)
Balkanboy(ttoncsi) Creative Commons License 2009.09.17 0 0 42991
ha elszaporodnak a bacik, az inkább opálos, szürkés...
ha kivirágzik a víz, lebegő algáktól az zöldes...
a bacik jól elvannak sötétben is....
Előzmény: flopi_kukac (42989)
Pötty1 Creative Commons License 2009.09.17 0 0 42990
Igen én is arra jutottam, hogy a led csak kiegészítő lesz egyelőre. A 4 sor cső menni fog, már beszéltem egy ismerő villanyszerelővel, inkább építse be ő mint én bénázzak vele.
A talaj is egy külön téma mert bár nem akarok nagyon igényes növényeket, maga a méret miatt jól meg kell gondolnom miből mennyit veszek.
Hát az akvárium még kicsit később lesz teljes, én arra számolok, hogy kb decemberre lesz teljesen üzemben. Akkor mindenképp teszek fel képet, márcsak a további tanácsok miatt is.
Előzmény: Balkanboy(ttoncsi) (42981)
flopi_kukac Creative Commons License 2009.09.17 0 0 42989
nem zöldes, olyan mintha sok apró buborék vagy apró porszemcse lenne az akvárimban.
a mai nap nem kapcsolom be a világításukat, este meglátom, hogy változott-e valamit a helyzet.

az infuzória az zöld?

FLo
Előzmény: Balkanboy(ttoncsi) (42987)
tomcat#01 Creative Commons License 2009.09.17 0 0 42988
Köszönöm Neked is, és mindenkinek aki reagált a kérdésemre.
Azt hiszem akkor még marad egy darabig.
Előzmény: Balkanboy(ttoncsi) (42985)
Balkanboy(ttoncsi) Creative Commons License 2009.09.16 0 0 42987
zöldes színű?
Előzmény: flopi_kukac (42986)
flopi_kukac Creative Commons License 2009.09.16 0 0 42986
Köszönöm a válaszokat!
Hosszú keresgélés / utánaolvasás után arra juttottam, hogy valsz. túletettem (csak pillanatnyi meggondolatlanság volt :S) és infuzóriák szaporodtak el az akváriumban.
Pár napig félhomályban / sötétben lesznek, aztán meglátom.

FLo
Balkanboy(ttoncsi) Creative Commons License 2009.09.16 0 0 42985
"bemehetnek" az algák a ragasztó és az üveg közé... és széteshet..., én még ugyan ilyet nem láttam, de állítólag így van...

viszont már mentek tönkre akváriumaim, pl csepegni kezdett az él mellett a ragasztásnál, kb 2-3 év után... de ez inkább attól lehetett, hogy eleve rossz volt...
Előzmény: tomcat#01 (42970)
Balkanboy(ttoncsi) Creative Commons License 2009.09.16 0 0 42984
hát attól függ, milyen növényekről van szó...stb...

pl. a "valódi" vízinovényeknek a nagyon apró kavics, némi kis táptalajjal teljesen elegendő, hiszen főleg a levélzetükön keresztül táplálkoznak...

de a legtöbb szép akváriumi növény pl "mocsári" növény, csak megélnek víz alatt is...
pl kardfüvek, vízikelyhek, ludwigiák stb..
(sőt sok nem sokáig húzza víz alatt, pl acorus stb)

moháknak, páfrányoknak, anubiasoknak pl. nem kell talaj, ezeknek jobb, ha a dekorációhoz, kövekhez, gyökerekhez kapaszkodhatnak (némi segítséggel)

ezeknek már kell a jó táptalaj... (van más módszer is)
általában itt is szerepet kap az apró kavics, a homok, de az alsóbb rétegekben agyag, nagyon kevés tőzeg, égetett agyaggolyók...
vermikulit, flourit, laterit...

írd be a keresőbe : aquarium sustrate , ha van fordító a böngésződben mindenféle nyelveken találsz jó és érdekes cikkeket..., de ha nincs, angolul is van elég sok jó cikk..., magyarul nem sok minden, de azért van...

attól is függ mekkora a medencéd, és mennyi pénzt akarsz rákölteni....
a kész gyári talajok is jók..., főleg ha több félét összekeversz...
de a saját talajba is jól jöhet a gyári talaj...

a hozzávalók lehető legrosszabb forrása a díszállatkereskedés... (komoly összegért kapsz egy marék kavicsot, stb, amiket magad is begyűjthetsz, vagy kertészeti boltokban olcsón megvehetsz...) (kék-piros stb., tengeri kagyló-csiga az nagyon gáz..., azt semmiképp...)
Előzmény: ancsika06 (42983)
ancsika06 Creative Commons License 2009.09.16 0 0 42983

Köszi a válaszokat!

Mi lenne az ideális talaj a növénynek és az akváriumba? Ezt könnyű (kavics)tisztítani...szerintem.

Előzmény: Balkanboy(ttoncsi) (42953)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!