Köszi a tippet, de full éles a kés, 6 LE benzines a fűnyíróm teljes fordulaton járatva nem egész vágási szélességet fogva egyszerre ilyen képet nyújt. Nem tom mi lehet, valószinüleg ilyen fajta a fű.
Szerintem egy késélezés sem ártana a fűnyíródnak. A második képen amennyire látom szépen szálasodnak a fűszálak.
Sziasztok!
Eddig csak olvasgattam, de nem szóltam hozzá a dolgokhoz. Vettem egy alko combi care-t. 1 éves gyepem van, érdemes szellőztetni még, vagy idénre már csak a gyeplazítás? Elhalt szálak vannak benne szépen, hiába locsoltam, semmi sem volt neki elég.
Sziasztok! Légyszi segitsetek!! Van egy terület- ahova nem tom mi nőtt -...de ugy terjed mintha direkt vetve lenne- ráadásul még a füvet is kinyirta...a kérdésem mi ez??, És mivel állithatom meg a terjedését??? Mutatom a képeket ..bizom bennetek!!Köszi a segitséget!! :-)
Sziasztok! Régebben kaptam tőletek jó tanácsokat, most megint kérdeznék.:)) Március végén telepitettük a gyepet, gyepstarterrel, kétszer kapott Sierrablen Plust, legutóbb augusztus 9-én. Nagyon homokos itt a talaj, de az udvaron viszonylag szép lett a gyep, kevés benne a gyom, viszont a kertben - ami kb. 200 nm - van olyan hely, ahol a gyom között itt-ott virit néhány szál fű, ez most igencsak feltűnő lett, mivel a gaz kezd száradni. Világos, hogy után kell vetnünk, de nem tudom, hogy fogjunk hozzá. Valahogy ki kellene irtani a gyomot, de hogyan és mikor? És az új vetéshez megint kellene gyepstartert használnunk? A régi füvet meg fel kellene télire késziteni valamilyen műtrágyával, ahogy itt olvasom, de ha az új vetésre is kerül belőle, nem árt neki?... Esetleg a száraz füvet is jó lenne kiszedni utánvetés előtt? Egyelőre "csak" :)) ennyi kérdésem lenne, köszi előre is a segitséget.
Kicsi területű füvem erőssen gombás. Hol találok kb. 40 nm területre elegendő gomabölő szert, amit szerintem legalább kétszer kellene idén használnom. Nem szeretnék ezer hektárra elegendőt se megvenni, se tárolni. Köszi!
Gyepszellőztetést végezzek azért a műtrágyázás előtt ?
Műtrágyának most ősszel a Scotts őszi-téli felkészítőre gondoltam 14-5-21+2 MgO ehhez mit szólsz ? A talaj valóban kemény lehet esetleg szúrkáljam meg villával és a lyukakba szórjak homokot ? (ezt valahol olvastam).
A vágási magasságot lejjebb álítom a fűnyíró skáláján egyelőre 1-el, de a következő szint az már biztos hogy a szár részt fogja vágni több helyen. Gondolom erre mondtad hogy helyre fog jönni A kérdés csak az, hogy kb. mennyi idő ez mert ilyenkor lassab a növekedés és ugyebár ha még nem is most de tél jön.
Hasonlo cipoben jarok en is (legalabbis otlet szinten), ugyhogy ha nem nagy keres, a kapott doksikat elkuldhetned emailben. Hogy megis mibe fajna a tortenet, stb... Koszi!
Pontosan a napokban végeztem a saját öntözőrendszerem kiépítésével, méretre hasonló mint a tiéd, 408m2. Hasonló cipőben jártam mint te, a kiépítésért nem akartam fizetni, gondoltam megcsinálom magamnak. Elolvastam a témában egy csomó mindent, ami alapján megállapítottam, hogy a tervezést jobb szakemberre bízni. Így jutottam el a Hydrolight-hoz(www.hydrolight.hu), ahol a tőlem kapott adatok alapján pillanatok alatt megtervezték a rendszert. Így kaptam egy nem részletes árajánlatot, és tervrajzot. Mivel tőlük rendeltem az összes alkatrészt, így ekkor már részletes kiviteli dokumentációt is kaptam. Nagyrészt(95%) magamban történt a kivitelezés(néha volt egy kis haveri segítség), és nagyszerűen sikerült. Minden tuti, az anyagok koppra elegendőek lettek. A Hydrolight maximálisan segítőkész telefonon is, bármilyen kérdésed is legyen. Én menet közben is(evés közben jön meg az étvágy) módosítgattam az eredeti terveket, ezeket mindig egyeztettem velük. Most van egy príma locsoló rendszerem. Most azon gondolkozom, hogy miként lehetne automatikusan locsolni a teraszon a cserepes növényeimet is:-)))
Az oldal vége fele gyepápolásra is ajánlják ezt a csodaszert. Nem tudom mi lehet, talán szódabikarbóna? Mert valami nagyon egyszerű állítólag. Szerintetek? Vagy csak a könyvet akarják eladni?ez lenne:
egy kicsit távolabbról látszanak még mindig az elhalt szálak
felülnézetből sem az igazi. Mitől lehet pl. hogy itt ott zöldebb ?
Még egy közeli kép. Gomba nem okozhatja ?
Itt ott teljesen száraz még a szár része is
Egy egészséges fűszál nálunk ilyen. Nem lehet hogy túl van nőve ? Az a gondom, hogy mivel kész gyepszőnyeget kaptunk, így nem tudom pontosan a fű összetételét, hogy miből hány %-van és mik a jellemzői. Nem beszélve arról, hogy a kész fűnek az a hátránya hogy kezdő lévén rögtön a mélyvízbe kerültem, így menet közben nem szereztem tapasztalatokat. Amíg nem volt gond én is csak vágtam + öntöztem. Na most augusztusban megpermeteztem mert sárgának találtam Amistarral, de nem lett se rosszabb se jobb.
de a gardena kisokosa (link) azt írja a réti perjéről, hogy "Az angol perjével társítva, az annak kiritkulását követô években átveszi a helyét a pázsitban, de csak akkor, ha telepítéskor az angol perje növényállományra vonatkoztatott vetômag aránya nem haladtameg a 15-20%-ot."
mert akkor a CA4 sem az igazi, mert az Angol perje 40% Réti perje 40% Vörös csenkesz 20%.
vagy igazából réti perje és vörös csenkesz túlsúlyos (tömegarányos?) (magszám arányos?) keveréket keressek?
Napfényt kap napjában 4-5 óra teljes napsütést a többi félárnyék, víznél viszont kb 25% kevesebbet mint a többi résznél.
A lehullott leveleket hetente kéthetente lombseprűvel össze szedem, illetve tavasszal és ősszel felül vetettem. Sajnos így is elég siralmas látvány….
Elvetettem a fűmagot (10 négyzetméteres terület), úgy ahogy Ti javasoltátok. Felástuk, műtrágya, két hét múlva vetés. Csodálatosan nő. Ha eléri a 8-10 cm-t levágjuk 5 centire.
A kérdésem a következő lenne. Ennek a frissen vetett fűnek is kell téli kondicionáló műtrágyát adni? Mivelmég nem kelt ki az összes mag, ha kell a kondi mikor adjam?
Tavaly Novemberben elején telepítettek nálunk gyepszőnyeget 180 m2-t. Két hét múlva leesett az első hó, de így is legyökerezett hálistennek. Áprilisban kezdtem el nyírni 7-8 naponta. Ez idő tájt kapott fenntartó műtrágyát is, amitől gyorsabban kezdett nőni. Ekkor hogy betartsam az 1/3 -os szabályt emeltem a vágási magasságon. A magasabban vágott fű sokkal jobban tetszett a családnak, olyan volt mintha szivacson lépkedtünk volna. Egész nyáron ezt a magasságot tartottuk, de a szép zöld szín mára már csak foltokban jellemző rá. Közelebbről megvizsgálva (laikusként)azt vettem észre, hogy a szár rész sokkal hosszabb mint a levél rész. A szára sárgás szinű (ez dominál az összképben) és több helyen látni hogy teljesen száraz. Lehet, hogy túlnövesztettük a füvet, vagy valami betegség vagy hiánytünet ez ? Van ilyen egyáltalán hogy egy fű túlnő és ha van mit lehet kezdeni ilyenkor vele?
A fű vágási magassága kiindulva a fűnyírógép állításából 75 mm lehet (ez a legmagasabb) én viszont sohasem mértem ezt meg.
Augusztus végén elvégeztem az első gyepszellőztetést, bár elég bátortalan voltam mert ilyesztő volt a látvány. Természetesen rengeteg maradvány került elő a fű tövéről és bár száraz idő volt kissé dohos volt a szaga annak amit kiszedett. Szerintem még ugyanennyit ki tudnék szedni csak nem merek neki kezdeni, mert ahol lasabban haladtam ott jobban meg is ritkitotta olyannyira hogy a földet is látni.
Valószínű az hogy ez is a magasabbra hagyott fű miatt alakulhatott így. Ugye ?
Nyilván a kérdés hogy mit tegyek ? Ha szükséges teszek fel képeket is .