Keresés

Részletes keresés

éekszen Creative Commons License 2009.09.06 0 0 6492
Lenne egy-két kérdésem a B-T paradoxonnal kapcsolatban.

Mondhatjuk-e azt az ideális gömbről, hogy nem létezik rajta olyan véges sok lépésből álló Lebesgue-mérhető ponthalmaz-képzési algoritmus, mely a kontinuumnál kisebb rendszámút sokaságot egyértelműen meghatároz valamilyen jellege alapján?

Egy ideális gömb fölvágásából megszámlálhatóan végtelen sok, az eredetivel megegyező méretű ideális gömb állítható elő?

Van-e olyan rekurzív forma, amely megadja a szabási algoritmus lépéseinek sorba rendezési elvét?

Van-e minden (Haussdorf defi szerinti) dimenziónak mérhetőségi kritériuma?
Nautilus_ Creative Commons License 2009.08.23 0 0 6491
ha elég nagy ez a rendszám (kontinuum)

2^kontinuum, persze. Kontinuum sok Borel halmaz van az R^3 tér természetes topológiájából generálva, ugyanannyi analitikus, és 2^c Lebesgue-mérhető.

Ha pontosan néznénk, be kellene bizonyítani, hogy gömbökből indulva melyik rendszámnál találunk először nem mérhető halmazt, de ezt nem tudom. 2^c, gondolom.

Nagyon érdekes, hogy a Lebesgue-sűrűségtopológiában szintén 2^c nem mérhető halmaz van, és vannak "nagyon" nem mérhetők, e topológián kívül is.

Halmazelméleti szempontból érdekes lenne megnézni, hogy a determináltság olyan változata, amely csak a sűrűségtopológiára vonatkozik, mekkora konzisztencia-erővel rendelkezik.
Ez, amennyire láttam, teljesen nyitott kérdéskör.
Előzmény: Nautilus_ (6490)
Nautilus_ Creative Commons License 2009.08.23 0 0 6490
nem világos, hogy mit értesz ez alatt.

Valóban nem világos. Ha pl. zárt gömbökből, omega-sok lépésben képezünk halmazokat komplementer és unió (esetleg különbség, metszet) segítségével, akkor csak effektív Borel-halmazokat fogunk kapni, amelyek mind nyilván Lebesgue-mérhetőek. Ez bármilyen rekurzív halmazképzési szabályra igaz. Lehet persze tovább is csinálni, nagyobb rendszámig.

Azt azonban meg lehet mutatni, hogy ha elég nagy ez a rendszám (kontinuum), akkor a gömb összes részhalmaza sorra kerül. Ezek a végtelen-Borel halmazok, amelyek AC alatt a halmaz összes részhalmazát tartalmazzák.
Előzmény: Jo Tunder (6489)
Jo Tunder Creative Commons License 2009.08.19 0 0 6489

nem világos, hogy mit értesz ez alatt.

ha a rekurzív azt jelenti, hogy minden pontról egy adott lépésben már eldől, hogy beválasztod-e a halmazba vagy sem, és a lépés mérhető, akkor nyilván nem.

Előzmény: Nautilus_ (6488)
Nautilus_ Creative Commons License 2009.08.19 0 0 6488

Így van, de az általam felvetett probléma az, hogy ZFC-ben, vagy konzisztens bővítésében lehet-e - akár végtelen - rekurzív algoritmus (mint a Koch-hópehelynél), amely kivágja a gömbből a nem mérhető részeket?

Szvsz nem lehet, de jó lenne ezt igazolni is.
Előzmény: Jo Tunder (6487)
Jo Tunder Creative Commons License 2009.08.19 0 0 6487

a probléma valójában már a mérhetőség alatt látszódik.

ha lenne egy végesen additív mérték a téren amit megőriz a mozgáscsoport, akkor trükközhetnénk mi Lebesgue nem-mérhető halmazokkal nem tudnánk átdarabolni a kis gömböt a nagyobba. a síkon van ilyen végesen additív mérték, ezért nem működik a paradoxon, akkor sem ha egészen durva halmazokkal próbálkoznánk.

Előzmény: Jo Tunder (6486)
Jo Tunder Creative Commons License 2009.08.19 0 0 6486

fordítva azonban nem így van.

Előzmény: Nautilus_ (6485)
Nautilus_ Creative Commons License 2009.08.18 0 0 6485

Tudom, de ha a vágás "sima", akkor Lebesgue-mérhető szvsz.
Előzmény: Jo Tunder (6484)
Jo Tunder Creative Commons License 2009.08.18 0 0 6484
nem a simasag a problema, hanem a Lebesgue-merhetoseg. ha minden darab Lebesgue-merheto lenne akkor ezt nem lehetne megcsinalni.
Előzmény: Nautilus_ (6483)
Nautilus_ Creative Commons License 2009.08.18 0 0 6483
A vágás meglétét ugyanis egy olyan axióma biztosítja, amely csak a létezést bizonyítja, nem képes algoritmust - végtelent sem - adni. Sőt, ha a vágás meglétét csak ez az axióma biztosítja, akkor az egyben azt is jelenti, hogy nincs is végtelen algoritmus sem.

Úgy érzem, ezt mindenképpen javítanom kell.

A Kiválasztási axióma lényege, hogy nagyon általános feltételek között is garantál pl. kiválasztási függvényt. Semmi akadályát nem látom annak, hogy egy algoritmus helyességét, esetleg éppen a Banach-Tarski-féle gömbvágás algoritmusának helyességét ne a Kiválasztási biztosítsa.

Ugyanis az algoritmus-helyesség bizonyítása nyugodtan lehet nemkonstruktív, míg az algoritmus nagyon is konstruktív.

Abban az esetben van nem megvalósítható vágásunk, ha pl. az AC az _összes_ vágások közül kiválasztható egy alkalmas vágást biztosít, és bizonyítjuk, hogy ez lehet nem rekurzív;

de az is lehet, hogy ZFC+mérhető számosság-ban találunk rekurzív szabásmintát.

Az a kérdés, hogy végesen megvalósítható algoritmus lehetséges-e ZF+AC egy bővítésében? Az a sejtésem, hogy nem, mert az sima részeket tartalmazna csupán, amelyek ZF-ben bizonyíthatóan nem lehetnek jók.
És megszámlálhatóan végtelen, de véges szabállyal (rekurzívan) adott, mint a Koch-hópehelynél? Ezt viszont nem tudom.

Előzmény: Nautilus_ (6469)
Simply Red Creative Commons License 2009.08.10 0 0 6482
Na most meg kétszer is itt van. Pedig az előbb egyszer sem volt.
Előzmény: Simply Red (6481)
Simply Red Creative Commons License 2009.08.10 0 0 6481
Köszi, én is erre tippeltem volna.
Simply Red Creative Commons License 2009.08.10 0 0 6480
Köszi, én is erre tippeltem volna.
Előzmény: Gergo73 (6479)
Gergo73 Creative Commons License 2009.08.10 0 0 6479
Asszem pontrahúzható térnek hívják.
Előzmény: Simply Red (6478)
Simply Red Creative Commons License 2009.08.08 0 0 6478
Tud valaki egy online angol-magyar matematikai szótárt?
Ha nem, azt tudja valaki , hogy a contractible space mi magyarul? (Az összehúzható olan furán hangzik).
AgyProTézis Creative Commons License 2009.08.04 0 0 6477
GPF Creative Commons License 2009.07.20 0 0 6476
Linket nem találok rá, de megrajzoltam. Így, kiszerkesztve eléggé látszik a turpisság.

Előzmény: rosenkrantz (6475)
rosenkrantz Creative Commons License 2009.07.20 0 0 6475
Van egy, a (6643)-ban említetthez hasonló 'átdarabolás', egy 8x8-as négyzet, és egy 13x5-ös téglalap között.
Sajnos nem tudom, hogy megy, ha valaki ismeri tegye már be, kösz.
Nautilus_ Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6474

Hát persze, a híres Martin Gardner rovata volt!

http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Gardner
Nautilus_ Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6473
Egy pongyolaság javítása:

Egy véges szabály generál egy algoritmust.

Ha az algoritmus megszámlálhatóan végtelen hosszú, akkor is lehet véges szabály az elkészítésre: ilyen a Koch-hópehely.

És lehet olyan alakzat, amelynek határát nem lehet olyan végtelen algoritmussal megalkotni, amelyet véges szabály generál.

Ilyen az aranygömb-részhalmazok határa is.

De ha nincs véges szabály, a végtelen algoritmusra, az még nem implikálja a Kiválasztási Axióma használatát.
Előzmény: Nautilus_ (6471)
k2k Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6472
Igyekszem:)))
Előzmény: Nautilus_ (6471)
Nautilus_ Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6471

De az arany-megtöbbszörözést ki ne hagyd!:)))
Előzmény: k2k (6470)
k2k Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6470
Köszi-köszi, de a "háromszögeset" egy 13 éves 7.es fiúnak kellett elmagyaráznom:))
Nautilus_ Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6469

Annak idején volt egy Tudomány nevű magazin, a Scientific American magyar kiadása. Ebben volt egy rovat, amelyben érdekes matematikai problémák voltak. Egyszer olvasgattuk, és szó volt benne a Banach-Tarski-paradoxonról.

Ennek illusztrálásához - mint paradoxont - pont ezt a két "háromszöget" tették be.

Viszonylag korán kikövetkeztettük, hogy ezek nem háromszögek, a BT-paradoxon azonban misztikusabbnak tűnt. Ugyanis aranygömbökkel volt kimondva.

A lényeg az, hogy egy aranygömböt fel lehet bontani véges sok darabra, hogy a darabokból _két_, az eredetivel megegyező térfogatú aranygömb rakható össze.

A cikk - kissé hatásvadász módon - nyitva hagyta a lehetőséget, hogy ezt meg lehet-e csinálni, vagyis lehet-e így aranyat gyártani.

Ezen aztán elkezdtünk fantáziálni.

Az egyetlen akadálynak a cikkben egy fizikus szakvéleményét tekintették, aki szerint az anyag korpuszkuláris szerkezete nem teszi lehetővé a megfelelően finom szabásminta elkészítését.

Valójában azonban akkor sem tudnánk megfelelő gömbrészeket gyártani, ha az anyag nem volna részecsketermészetű. Ugyanis a vágás olyan finom, hogy semmilyen "konstruktív" függvénnyel, véges idő alatt nem tudjuk véghezvinni. Nincs véges algoritmus a vágáshoz, vagyis nem tudjuk az ollót (vagy bármi mást) úgy forgatni, hogy véges idő alatt készen legyünk. A darabok határa ugyanis nagyon töredezett, sehol sincs "sima" rész benne.

Sőt, ennél több is igaz: még (megszámlálhatóan) végtelen algoritmus sincs a vágásra. A vágás meglétét ugyanis egy olyan axióma biztosítja, amely csak a létezést bizonyítja, nem képes algoritmust - végtelent sem - adni. Sőt, ha a vágás meglétét csak ez az axióma biztosítja, akkor az egyben azt is jelenti, hogy nincs is végtelen algoritmus sem.

Ilyen "duplázás" tehát még egy nem-atomi világban sem volna lehetséges.

Ennek ellenére ez az axióma (a Kiválasztási Axióma) nélkülözhetetlen a matematikában.

Mondok végül egy megszámlálhatóan végtelen algormitmussal létrehozott objektumot: a Koch-hópehely.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Koch-g%C3%B6rbe

Ezt sem lehet ollóval, véges idő alatt kivágni - de ha megszámlálhatóan végtelen időd van, akkor igen.
A Banach-Tarski azonban nem ilyen.
Előzmény: k2k (6463)
k2k Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6468
Köszönöm:))
Már emlékszem:)))
Előzmény: Simply Red (6464)
k2k Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6467
A kérdés az,hogy miért nem egyforma a 2 háromszög..
Előzmény: PWhite2003 (6466)
PWhite2003 Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6466
ja, az a feladat, hogy talaljuk ki, mi a kerdes, es oldjuk meg:-) Bocsi!
Előzmény: PWhite2003 (6465)
PWhite2003 Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6465
mi a kerdes?:-))
Simply Red Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6464
Egyik sem háromszög.
A piros háromszög legkisebb szögének tangense 3/8 = 15/40, a zöldé pedig 2/5 = 16/40, tehát a zöldé nagyobb, vagyis az alsó ábrán egy olyan törés van a nagy "háromszög" "átfogóján", ami púpossá teszi, a felsőn meg egy olyan törés, ami horpadtá.
k2k Creative Commons License 2009.07.18 0 0 6463
sziasztok...Hátha jó helyen járok..egy kis segitségre volna szükségem,uis nem találom rá a pontos magyarázatot. Tudnátok segiteni???

Tudom,hogy a neten láttam vhol, de nem találom:((
Fontos volna!!!

Kaptam rá egy sztem nem pontos választ,miszerint az alsó háromszög valójában nem is háromszög,hiszen az átfogója nem egyenes,hanem íves...nekem ez olyan..nem is tudom milyennek hangzik...Szóval Várom,hátha tudtok segiteni:)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!