Kedves Sabaria! Az Ön kedvéért regisztráltam! Korábban rengeteg adatot összegyüjtöttem a Sabariaról és a játékosokról! Sikerült néhány tárgyi emléket is!
Most szeretném a volt ellenfeleinek a jelvényeit összegyüjteni! Nem egyszerü , de sikerült egy Juventud Asturiano(kubai) jelvényhez jutnom! Várom, hogy küldjék Floridából!
Az Ibéria FBC-t egy dúsgazdag orosz elvitte előlem! Kiváncsi lennék, hogy Önnek milyen információk és anyagok vannak a birtokában! Név alapján könnyen tud elérni!!
Egyébként Mészáros István Szabadkán halt meg, egy bombatámadás alatt. Az SzFC-vel voltak ott és Ő volt akkor az edzőjük!
Érdekesség még amit nem sokan tudnak, hogy Pesovnik László, aki amúgy dr Pesovnik László volt, anyai nevén dr Megay László néven Ungvár( innen származott) városparancsnoka volt a háború alatt. Ezért később kivégezték!
Ugyan ez itt elégé off, de mint érdekesség beírom:
Olvasgatom a tegnapi El País-t és találtam egy érdekes írást El fútbol es cosa de niños (A foci a gyerekek dolga) címen. A téma ahhoz kapcsolódik h a Liga-ban, az Athletic de Bilbao színeiben 16 évesen és 254 naposan pályára lépett Iker Muniain, aki ezáltal a második legfiatalabb játékos aki pályára lépett a spanyol első osztályban.
És ki volt a legfiatalabb? Az El País cikkírója szerint bizonyos Branko Kubala, aki 1965 április 3.-án 16 évesen és 83 naposan mutatkozott be az Español felnőttcsapatában. Az Español akkori edzőjét amúgy Kubala Lászlónak hívták :-)
Hát az 1949-es halálozási dátum minden valószínűség szerint téves, mert az újság már jó fél évvel korábban közli a nekrológot. Az ötvenes évek első négy éve még sajnos pont hiányzik az én anyaggyűjtésemből is (remélem, már csak 1-2 hétig), de amint találok valamit a Vasas Izzó kapusáról, szólok. Ami biztos, hogy 1955-ben már Ruzsa Sándor és Komáromi Tibor véd az Izzóban.
Ez érdekes, mert nekem két információm is volt vele kapcsolatban. Az egyik, hogy meghalt 1949-ben, erre ráerősít a Selmeci-féle Barna könyv is. Meg a Carrarese csapatára is.
A másik, hogy 1951-ben a Vasas Izzó kapuját védte, majd visszavonulása után előbb a Vasas Izzónál majd a Chinoinnál töltött be alacsonyabb pozíciókat (pl. segédedző az úttörő csapatnál, meg sportköri alelnök, ilyesmiket) a 60-as évek elejéig. 1962 után nincs infóm róla.
Erről az 1951-es, Vasas Izzós sztoriról ráadásul sjose is tud :-)
Egyébként egy régebbi témához találtam adalékot: a Képes Sportlap 1948/25-ös száma (június 8.) közöl egy nekrológot Aknavölgyi (Antos) Józsefről. Eszerint 1945-ben Csehszlovákiába költözött, majd 29 évesen Olaszországba, a Bologna együtteséhez szerződött, de mire kiért, már leigazoltak helyette egy másik kapust. Ekkor a harmadosztályú Carrarához került, ahol egy mérkőzésen olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy belehalt.
Megpróbálnám feltölteni a teljes cikket, de ez az előző alkalommal sem sikerült, úgyhogy elment az önbizalmam. :)
Az 1946-os és az 1948-as évfolyam kb 60-70 száma van meg, idővel terveim szerint neki fogok állni az összes digitalizálásának, addig is, ha rábukkanok bennük Újpesttel kapcsolatos anyagokra, természetesen szívesen beírom vagy elküldöm őket.
Akkor ezek szerint az edző és a játékos Mészáros azonos lesz.
Mészárosról én is úgy hallottam, hogy Újvidéken halt meg, de nem tudom miben. Lehet, hogy a szerb katonák vérengzésében? Bár ezek szerint bombatámadásban.
Ahogy átnéztem a bejegyzéseket, nem láttam még két háború közötti témájú cikkeket a 40-es években megjelent Képes Sportlapból, csatolok néhányat, hátha érdekel benneteket.
Ha már volt hasonló, és csak átsiklottam felette, akkor bocs. :)
A cikk a Képes Sportlap 1948 jan. 27-i számából van. Van még több anyag is, a "Mi lett velük?" rovat majdnem minden számban közölt egy-egy portrét.
Én rögtön érdeklődnék is: Mészáros István halálának körülményeiről tudsz valamit? Illetve ő-e az a Mészáros István, aki az Újpestnek és az Újvidéki AC-nak volt az edzője?
Illetve esetleg Stofián János születési hónapja és napja nincsen meg? Vagy a Phöbus utáni életéről valami?