Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Tegnap Szerbiában jártam a palicsi tónál és ezt a gombát találtam. Jól gondolom, hogy pisztricgomba? Szerintetek ez még ehető vagy öregecske? Többen írták a fórumon, hogy finom, a könyvek szerint azonban nem nyújt komoly élvezeti értéket. Mit érdemes belőle készíteni?
Igen, az lesz - látványos mikroszkóp alatt a sok ún. konidiospóra, stb. A Budai-hegység savanyú foltjain él(nek) az(ok) a galambgomba faj(ok), melyeken található ez a különlegesség. Mivel a közkedvelt kirándulóhelyek inkább meszes területeken vannak, plusz a megfelelő nedvesség is sokszor hiányzik, ezért ritka Budapest környékén. A nyugati részeken és keleten a hegyvidéken is ősszel lehet találkozni vele. A másik említett fajjal én ritkábban találkoztam.
A lenti képeken látható gombákat október végén találtuk lombos fán. Ez lenne a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus)? Ja és a korábban említett porzó élősdigombámra mit mondtok?
a kecskeméti piacon egy termesztő folyamatosan árulja, szerintem saját "fejlesztés", mert termesztett déli tőkegombája is van mostanában, és a múltkor mintha azt mondta volna hogy az saját "termék", télen a téli fülőkéje az az volt, ha akarod megkérdezem amire kíváncsi vagy pecsétviasz ügyben......
"a gyermekeim hisztiznek, ha túrázni kell(ene) :(()"
Hűha! Hát miféle gyerekek azok, hogy nem szeretnek túrázni?! Egész nap a számítógép előtt ülnének? Tessék megijeszteni őket, hogy ha a kevés mozgás miatt hájpacnik lesznek, akkor nem élnek sokáig, mert harminc-negyven éves korukban elviszi őket a Dobosz Talpasz nevű szörnymumus, akit az orvosok persze nem a rendes nevén, hanem infarktusnak hívnak.
Ha tényleg nem szeretnek túrázni, akkor meg se hívom őket (persze a szüleikkel együtt) ide hozzánk, ahol nem csak gombázni lehet, ha kedvezők a körülmények... Az első képen gombatelepek boszorkánykörei is látszanak, szegfűgomba, mezei csiperke, bimbós pöfeteg, pikkelyes pöfeteg, ördögszekér gomba, habár az idén keveset termettek. A kopasz dombok mellett, a falu másik oldalán nagyon jó erdők is vannak!
Óriás likacsgomba (Meripilus giganteus) Az egészen fiatal, puha példányok még ehetők, idősödve olyan lesz, mint a kartonpapír. Esetleg apróra metélve, majd kiszárítás után porrá őrölve felhasználható. Nem kizárt, hogy hasonló gyógyhatása van, mint a közelrokon bokrosgombának, a Grifola frondosának, de ez még nem bizonyított dolog.
Kedves "TTAMAS", a linken található könyvismertető felkeltette az érdeklődésemet. Szeretném megvásárolni a könyvet. Ugyanakkor sehol sem találtam lehetőséget a megrendelésére. Ön vagy Valaki tudna ebben segíteni? Köszönet érte!
Sajnos nekem családostul nem sikerült (nem volt lehetőségem) gombászni az Őrségben, amit láttam szőrmentén: nagy őzlábgomba, áltrifla, piros galambgomba Szőcén, mindenféle tinóruk, galambgombák a Vadása-tó mellett stb. A szálláshely udvarán kerti tintagomba, áltrifla :( Ennyi jutott :(( Úgy látszik, nem csak az üzleti életben érvényesülnek a szinglik...(a gyermekeim hisztiznek, ha túrázni kell(ene) :(()
Sepsiszentgyörgyi székhelyű László Kálmán Gombászegyesület. Borszék Gombakirálya, aki Paprika becenévre hallgat, az egyik túránkon megmutatta az erdő lelkét, amely ilyen rókagombákkal volt kirakva :-) sokk1 :-)
Igen, vadon élő egressel/köszmétével még én sem találkoztam, így aztán megkóstolni is csak most volt alkalmam. Nagyon finom volt a belseje, mondták, hogy csak azt együk meg :-)) Igyekeztem olyan képeket feltenni, amivel nem találkozik az ember gyakran.
Több olyan fajtát is lefényképeztél, amiket még sosem láttam. Az első kép egy szőrös büszke/köszméte/ lenne? Persze az első mondatot a gombákra is elmondhatom, a taplógomba kivételével......
ha lesz szep peldany viszem :), de eddig kicsi es rogton elszaradt van csak. probalok idealis korulmenyeket biztositani, mulcs azik vizben sokat, mast nem tudok tenni. de van egy par kicsike aki lehet hogy jo lesz kiserleti peldanynak