Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.08.22 0 0 63071

"Bzonyított, hogy a teflonbevonatú edényekből fluorid szabadul fel. Ezeket az edényeket egyévi rendszeres használat után ki kellene dobni. Ha karcolás van rajtuk, akkor alumínium is felszabadul, mert legtöbbször az van a teflon alatt.
A rozsdamentes acélötvözetek nikkelt, krómot, molibdént, vasat, szént és egyéb fémeket tartalmaznak. A magasabb hőmérsékletek mindig felgyorsítják a kioldódást."

Ha ezt dr.Joseph Mercola világhírré merte tenni,akkor én nem vitázom vele...

+ Veled se.:)

Csaxóltam.:)

1ébként bátran használd a netet,ott van előtted..)

csaxólok...

Előzmény: TTAMAS (63064)
Tereza Creative Commons License 2009.08.22 0 0 63070

Kérlek, ne vedd kötekedésnek, mert nem annak szánom, csak gondoltam, leírom:

Igaz, hogy nekem nincs 20 literes fazekam, csak 11 literes, és azért azt sem szeretem egészen színültig megtölteni káposztával, hogy főzés közben ki ne ugorjanak belőle. Télen, ha megfelelő hideg van, akkor 1-2 napig eláll az erkélyen, de én már minél előbb szeretem kiszedni belőle. Mibe? Hát több darab jénaiba. Ha kell, meg lehet csinálni. Persze, ilyen mennyiséghez 1 db jénai nem elég.

Lehet, hogy most én vagyok itt a jénai bolond? Nekem van kerek, ovális, szögletes, hosszúkás. Jók a brazilok (olyan kicsit kékbe játszó az üvegük). Szeretem a francia készletemet - az üvege finoman vékony (azt még nagyon jó áron vettem, nem volt drága a maga idejében, most már sztem nem kapható).  A cseh kicsit vastagabb falú, de azzal sincs semmi baj. Pyrexom csak 1 van.

Előzmény: Törölt nick (63063)
Tereza Creative Commons License 2009.08.22 0 0 63069

Az még nem egészen egyértelmű, hogy ma már senki nem főz alumíniumban.

Bár te kimondottan a fazékra, vagy lábosra gondoltál, de még sok háztartásban használják a régi, alumínium kuktákat. Sőt, szerintem még árusítják is. Igaz, hogy már sok fajta  rozsdamentes kuktát lehet kapni a boltokban, de ezek mellett még az alumíniumosat is, a régi klasszikust. Mostanában nem nagyon nézelődtem, de még kb. fél évvel ezelőtt láttam.

Én is csak a közelmúltban cseréltem le a kuktáimat, annak ellenére, hogy tudom, hogy alumínium ártalmas. Műszakilag, vagy kezelésileg (?) jobban szerettem a régieket. Meg kellett szoknom az újakat. Ráadásul még nem is mindegy, hogy milyen zárási módszerűt vesz az ember, mert létezik könnyebben kezelhető, meg komplikáltabban, nehezebben.

Továbbá pl. régi Remoska is alumíniumos, és azt is még használják az emberek (lásd szakirányú topicot). Újabbak teflonosak, de a többségnek még alumíniumosa van.

Előzmény: Boszorka (63059)
Tereza Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63068
Szóval pici láng. Köszönöm.
Előzmény: faqkac (63058)
Tereza Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63067

Hát igen, a zománcos könnyen leverődik.

Abban is igazad van (azt már el is felejtettem), hogy a jénainak viszonlag jól záródó fedelei vannak.

Előzmény: H_G (63054)
Tereza Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63066
Azt nem tudtam, hogy zománc és üveg egyenértékűek.
Előzmény: TTAMAS (63053)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63065
Direkt a tárolás miatt szereztem be jó sok szögletes műanyag edényt. A levest abban tárolom, amiben főztem, de szinte minden mást szortírozok, és sokszor fagyasztok is.
Valamiért a rozsdamentes edényekre is ráírták, hogy ne ebben tároljuk a megfőtt ételt, de nem értem, miért.
Előzmény: Törölt nick (63063)
TTAMAS Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63064

Az alumínium nem lesz fekete az ecettől, de ettől még nem érdemes benne savas anyagot tárolni.

A sérült teflon bevonattól semmi bajod nem lesz, legfeljebb leég benne az étel.

A zománcosnál már csak a jó minőségű rozsdamentes jobb. De az minden szempontból.

Előzmény: Törölt nick (63062)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63063

Ne furdaljon a lelkiismeret,ien szabály nincs.

Én (szretek mosogatni)nem abban tálalok amiben főzök,így a tálalóedényben tárolok.

De ez nem szabály,semmi baja nem lesz a kajának,ha bból tálalod és abban tárolod,amiben főzted.

Gondolj 1 húszliteres töltött kápira,mibe rakod át?

Előzmény: sans souci (63055)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63062

igen ki.

Próbáld ki,a nem rozsdamentes akármien edény(nemcsak az alu) befeketedik ecettől,citromtól,mint itt már írta vki,nem ajánlatos.

Oxidálódik és savakban oldódik.

Az esetlegesen  felpattogzott teflonbevonat is veszélyes,azt is dobd ki.

A sérülésmentes zománcozott edénynél nemigen van jobb,esetleg a mázas vas-v cseréplábas.

Nem tom,h viselkednek villanytűzhelyen,én hagyományos gázt használok,nem vok híve a villanynak.

Előzmény: sans souci (63061)
sans souci Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63061
Az aluminiumból is kioldódik valami? Azt hittem, csak a rézre igaz. De, tényleg, mintha az anyósomtól hallottam volna, ő már elég öreg, lehetnek ilyen beidegződései. Mint a fakéssel a padlizsánt pl., azt is kibeszéltük már, hogy ma már nincs jelentősége, az acélkéssel lehet.
Előzmény: Boszorka (63059)
faqkac Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63060
"A "normál" eljárásnál azért köpköd, mert az alját melegítik, a gőz meg csak a tetején tud távozni."

Szerintem, a gőz tepsiből is csak a tetején tud távozni. :-))) Bár tényleg nagyobb a melegített felület!
Próba cseresznye!
Előzmény: TTAMAS (63043)
Boszorka Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63059

Nagyon régen, sok volt a vastagfalu és talpu aluminium edény. A 30-as években a villanytüzhelyhetz kiefjezetten azt ajánlották, mert jobb volt, mint az akkor divatos zománcozott edények. Nos az aluminium edényben nem ajánlatos semmit tárolni, ami ecettel vagy citrommal van elkészítve.

Mára ez rég elmúlt, gondolom már senki nem főz aluminium lábasban.

faqkac Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63058
Indításkor, azonnal pici lángon. Hosszú idő de felforr!
Sütőre ugyanez vonatkozik. Azt is kipróbáltam, Qva jóóó!
Mondjuk a gázsütőt, nem tudom mennyire lehet levenni!
Előzmény: Tereza (63051)
sans souci Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63057
Mennyire logikus! :-)
Előzmény: TTAMAS (63056)
TTAMAS Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63056

abban az edényben nem szabad tárolni, amiben főzted...

Az az edény, amiben főzted, steril. Amibe átteszed, az csak tiszta. Értelemszerűen az előbbiben jobb tárolni.

sans souci Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63055
Sajnos én nem vagyok valami precíz, ami a tárolást, meg a hűtőszekrény elrendezést illeti, bár megjegyzem büdös sincs benne soha, meg romlott ételeket sem ettünk még, de valami kis vész mindig bevillan az agyamba, hogy abban az edényben nem szabad tárolni, amiben főzted...fogalmam sincs, hogy honnan ered ez. Van ebben bármi igazság, vagy tévhit ez is?

(Most is abban a lábasban van a rizottó, amiben tegnap főztem, mert éppen befért úgy is, ki is hűlt, szóval késő este lusta voltam, de kicsit furdalt a lelkiismeret.)
H_G Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63054
Ja, amíg teljesen ép... De egy-két kis pöttynyi leverődésért még nem dob ki az ember egy zománcozott edényt, így a gyakorlatban kevés teljesn ép bevonatúval lehet találkozni.

Én is szeretek jénaiban tárolni ételt, de én sütni-főzni is szeretek bennük. (Időnként elreded egy-kettő, de nem túl gyakran.) A súlyos fedelükkel sokkal jobban zárnak, mint a fazekak többsége, és ez a képességük az idővel sem gyengül, ahogy a belső felület minősége sem, szemben a gyorsan hanyatló műanyag tárolóedényekkel.
Előzmény: TTAMAS (63053)
TTAMAS Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63053

A zománc is üveg, csak nem átlátszó. A vassal nem érintkezik az étel.

A rozsdamentes meg nem lép reakcíóba a konyhában előforduló anyagokkal.

Előzmény: Tereza (63052)
Tereza Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63052

Még eszembe jutott: A fémfazekban való tárolásnál nem jön létre valami - az ételre nézve negatív - kémiai reakció?

Előzmény: Tereza (63050)
Tereza Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63051

Ez is úgy indul, hogy először felforralod és azután veszed le kicsi lángra, vagy egyből kis hőfokon indítod?

És ez érvényes a sütőre is (mármint szilvalekvár tepsiben, vagy akár fazékban - sütőben)?

Előzmény: faqkac (63046)
Tereza Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63050

Azért, mert nem fém. Nekem valahogy nem szimpatikus, ha fémtartalmú valamiben van hosszabb ideig az étel - persze kivéve a töltött káposztát, de azt is csak azért, mert nagyon nagy a fazék és télen időnként szokott az erkélyen "lakni" - ott elfér.

És különben is, a fazék mindig több helyett foglalna el a hűtőben (már csak a fülei miatt és ugye nem is színültig van tele), mint akármelyik jénai és ráadásul a nagyobb mennyiségű ételt lehet szétrakni több jénaiba.

Ez, persze, csak az én nézetem - ettől mások máshogyan tarthatják jónak. Kinek mi felel meg.

Előzmény: TTAMAS (63045)
Tereza Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63049
Így van.
Előzmény: H_G (63044)
Tereza Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63048
Ezt nem tudtam.
Előzmény: TTAMAS (63043)
Tereza Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63047
Köszi, kedves vagy.
Előzmény: ZsuR (63041)
faqkac Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63046
Milyen fazékben főzted? Szendvicstalpúban?

Igen! Ez a rozsdamentes szenyatalpú!
Anyósom barátnője szerint, (akitől az ötletet kaptam) jó a zománcos is!

Ilyen alacsony hőfokon megszelídül és kulturáltan viselkedik. Nem köpköd. Vagy ha igen, az nagyon diszkrét.
Előzmény: Tereza (63032)
TTAMAS Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63045

Csak jobb egy fazéknál, nem?

Nem. Miért lenne jobb?

Előzmény: Tereza (63035)
H_G Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63044
Még szögletes is (persze lekerekített sarkokkal).
Előzmény: Tereza (63035)
TTAMAS Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63043

A sütőben a lekvár kicsit sem köpköd.

A "normál" eljárásnál azért köpköd, mert az alját melegítik, a gőz meg csak a tetején tud távozni. A nem túl forró sütőben készített lekvár egyenletesen melegszik, ezért nem ég oda és nem köpköd.

Előzmény: Tereza (63034)
TTAMAS Creative Commons License 2009.08.21 0 0 63042
300 fok felett legfeljebb pizzát sütnek, de a normál sütők nem tudnak ilyen főfokot.
Előzmény: Tereza (63039)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!