"Bzonyított, hogy a teflonbevonatú edényekből fluorid szabadul fel. Ezeket az edényeket egyévi rendszeres használat után ki kellene dobni. Ha karcolás van rajtuk, akkor alumínium is felszabadul, mert legtöbbször az van a teflon alatt. A rozsdamentes acélötvözetek nikkelt, krómot, molibdént, vasat, szént és egyéb fémeket tartalmaznak. A magasabb hőmérsékletek mindig felgyorsítják a kioldódást."
Ha ezt dr.Joseph Mercola világhírré merte tenni,akkor én nem vitázom vele...
+ Veled se.:)
Csaxóltam.:)
1ébként bátran használd a netet,ott van előtted..)
Kérlek, ne vedd kötekedésnek, mert nem annak szánom, csak gondoltam, leírom:
Igaz, hogy nekem nincs 20 literes fazekam, csak 11 literes, és azért azt sem szeretem egészen színültig megtölteni káposztával, hogy főzés közben ki ne ugorjanak belőle. Télen, ha megfelelő hideg van, akkor 1-2 napig eláll az erkélyen, de én már minél előbb szeretem kiszedni belőle. Mibe? Hát több darab jénaiba. Ha kell, meg lehet csinálni. Persze, ilyen mennyiséghez 1 db jénai nem elég.
Lehet, hogy most én vagyok itt a jénai bolond? Nekem van kerek, ovális, szögletes, hosszúkás. Jók a brazilok (olyan kicsit kékbe játszó az üvegük). Szeretem a francia készletemet - az üvege finoman vékony (azt még nagyon jó áron vettem, nem volt drága a maga idejében, most már sztem nem kapható). A cseh kicsit vastagabb falú, de azzal sincs semmi baj. Pyrexom csak 1 van.
Az még nem egészen egyértelmű, hogy ma már senki nem főz alumíniumban.
Bár te kimondottan a fazékra, vagy lábosra gondoltál, de még sok háztartásban használják a régi, alumínium kuktákat. Sőt, szerintem még árusítják is. Igaz, hogy már sok fajta rozsdamentes kuktát lehet kapni a boltokban, de ezek mellett még az alumíniumosat is, a régi klasszikust. Mostanában nem nagyon nézelődtem, de még kb. fél évvel ezelőtt láttam.
Én is csak a közelmúltban cseréltem le a kuktáimat, annak ellenére, hogy tudom, hogy alumínium ártalmas. Műszakilag, vagy kezelésileg (?) jobban szerettem a régieket. Meg kellett szoknom az újakat. Ráadásul még nem is mindegy, hogy milyen zárási módszerűt vesz az ember, mert létezik könnyebben kezelhető, meg komplikáltabban, nehezebben.
Továbbá pl. régi Remoska is alumíniumos, és azt is még használják az emberek (lásd szakirányú topicot). Újabbak teflonosak, de a többségnek még alumíniumosa van.
Direkt a tárolás miatt szereztem be jó sok szögletes műanyag edényt. A levest abban tárolom, amiben főztem, de szinte minden mást szortírozok, és sokszor fagyasztok is. Valamiért a rozsdamentes edényekre is ráírták, hogy ne ebben tároljuk a megfőtt ételt, de nem értem, miért.
Az aluminiumból is kioldódik valami? Azt hittem, csak a rézre igaz. De, tényleg, mintha az anyósomtól hallottam volna, ő már elég öreg, lehetnek ilyen beidegződései. Mint a fakéssel a padlizsánt pl., azt is kibeszéltük már, hogy ma már nincs jelentősége, az acélkéssel lehet.
Nagyon régen, sok volt a vastagfalu és talpu aluminium edény. A 30-as években a villanytüzhelyhetz kiefjezetten azt ajánlották, mert jobb volt, mint az akkor divatos zománcozott edények. Nos az aluminium edényben nem ajánlatos semmit tárolni, ami ecettel vagy citrommal van elkészítve.
Mára ez rég elmúlt, gondolom már senki nem főz aluminium lábasban.
Indításkor, azonnal pici lángon. Hosszú idő de felforr! Sütőre ugyanez vonatkozik. Azt is kipróbáltam, Qva jóóó! Mondjuk a gázsütőt, nem tudom mennyire lehet levenni!
Sajnos én nem vagyok valami precíz, ami a tárolást, meg a hűtőszekrény elrendezést illeti, bár megjegyzem büdös sincs benne soha, meg romlott ételeket sem ettünk még, de valami kis vész mindig bevillan az agyamba, hogy abban az edényben nem szabad tárolni, amiben főzted...fogalmam sincs, hogy honnan ered ez. Van ebben bármi igazság, vagy tévhit ez is?
(Most is abban a lábasban van a rizottó, amiben tegnap főztem, mert éppen befért úgy is, ki is hűlt, szóval késő este lusta voltam, de kicsit furdalt a lelkiismeret.)
Ja, amíg teljesen ép... De egy-két kis pöttynyi leverődésért még nem dob ki az ember egy zománcozott edényt, így a gyakorlatban kevés teljesn ép bevonatúval lehet találkozni.
Én is szeretek jénaiban tárolni ételt, de én sütni-főzni is szeretek bennük. (Időnként elreded egy-kettő, de nem túl gyakran.) A súlyos fedelükkel sokkal jobban zárnak, mint a fazekak többsége, és ez a képességük az idővel sem gyengül, ahogy a belső felület minősége sem, szemben a gyorsan hanyatló műanyag tárolóedényekkel.
Azért, mert nem fém. Nekem valahogy nem szimpatikus, ha fémtartalmú valamiben van hosszabb ideig az étel - persze kivéve a töltött káposztát, de azt is csak azért, mert nagyon nagy a fazék és télen időnként szokott az erkélyen "lakni" - ott elfér.
És különben is, a fazék mindig több helyett foglalna el a hűtőben (már csak a fülei miatt és ugye nem is színültig van tele), mint akármelyik jénai és ráadásul a nagyobb mennyiségű ételt lehet szétrakni több jénaiba.
Ez, persze, csak az én nézetem - ettől mások máshogyan tarthatják jónak. Kinek mi felel meg.
A "normál" eljárásnál azért köpköd, mert az alját melegítik, a gőz meg csak a tetején tud távozni. A nem túl forró sütőben készített lekvár egyenletesen melegszik, ezért nem ég oda és nem köpköd.