Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
A hátulján mi az a dobozszerű kitüremkedés? A külseje maga a kazántest, vagy az csak a burkolat és netán van alatta valami hőszigetelés? (Nem lenne jó a pincét 30 fokra fűteni.)
Sziasztok, látom nektek irtó spéci kazánjaitok vannak, de hátha valakit érdekel egy ilyen jószág, maszek kazángyártó csinálta, vadi új, munkáért cseréltem,de nekem egyszerűbb lenne egy síma kályhát berakni , mint egy komplett rendszert köré... Ha van érdeklődő, ember405kukacfreemali.hu a címem, síma barna viszont vadi új, 70 a kikiáltásija, jó kályhát beszámítanék.
Ott, hogy más gyártók táblázataiban kicsit nagyobb wattértékek szoktak szerepelni. És csinálhat valaki akármilyen jó hatásfokú kazánt, a teljesítmény akkor is gyártmánytól független abszolút érték. De bajnak nem baj, csak nekem tűntek fel ezek a kisebb számok és ezt megjegyeztem. Nálunk a gázkazánnak tudom csak a pontos teljesítményét, az 21kW-os és igen csak kínkeservesen fűti föl télen 20fokra a 100nm-es házat.
Ja, egyébként majd lefotózom a pincében a régi kazánt, hátha valaki fölismeri képről, hogy milyen gyártmány lehet. És akkor talán a teljesítményét is ki lehetne deríteni.
Előfordulhat,hogy igazat írnak. Anyósomnál a viadrus kazán (elvileg 24kw) egy 110nm alapterületű szintes házban, semmi hőszigeteléssel, télen nagy hidegben, szinte teljesen lefolytva ( szerintem túlságosan is, ebböl volt már vita, de hagyjuk,csak 50 fok körüli az előremenő) vígan 24-25 fokos meleget csinál. Csak fával tüzel.
Most néztem, hogy a Junkers cég is gyárt vegyestüzelésű kazánt. A szép színes prospektusban van egy érdekes táblázat. Ebben feltűntetik a kazánok teljesítményét a fűtendő ház alapterületének függvényében:
>120nm --- 16kW
120-150 --- 20
150-190 --- 25
190-225 --- 30
225-270 --- 34
A táblázat végén van egy apró betűs megjegyzés: "A terület számításnál egy átlagos hőszigetelésű épületet vettünk figyelembe, 2,7m belmagasság esetén. Jobb hőszigetelésű házak esetén elegendő lehet kisebb teljesítményű kazán is."
Ezek az adatok jól vannak így? Én egy kicsit alulméretezést érzek. Abba bele so gondoltam még, hogy ezek az értékek szénre, vagy fára vannak megadva. Ezek szerint nálam még a legkisebb 16kW-os kazán is nagy lenne. A gyakorlat viszont nem ezt mutatja.
Eddig olyan 25kW körüli kazánokról beszéltünk 100nm-re.
Csabi, ott van neked a közelben Who111. Abszolút mestere a szünetmenteseknek.
Amúgy én gyakorlatban is kipróbáltam, a kvázi színuszos NEM jó! Elmegy vele a szivattyú motor, de búg. Annak meg az a következménye hosszú távon (én nem vártam meg), hogy a csapágyak túlterhelést kapnak. Jelentősen csökken az élettartam. És a többi is igaz...
21 tallérért érzésem szerint nem lehet új termékként, tényleges színuszos eszközt kapni. Beszélj Who-val...
Sziasztok eladóvá vált a félbálás kazánom.Egy szezont fűtöttem vele,kipróbáltam még fával és lignittel is,kitünően üzemel.Alternatív tüzelésre váltok(faelgázosító).Kb 40-45KW55x42x65 atűztér mérete.5mm-es kazánlemezből készült kívül belül.Ha valakit érdekel csörögjön a 06-30-349-3620 számon.
Háj, LÓHÁJÚ! :-) Ha méregdrága - és qrva jó - Grundfos-t vettél, akkor oda építsd be, ahová azt a gépkönyv javasolja. Én csak egy fapados WILO-t vettem - azt a visszatérő be kell applikálni (az a fránya hőmérséklet, ugye...)
Szünetmentes tápon én is gondolkodtam, bár nálam beépítésre fog kerülni egy Junkers biztonsági hőcserélő. Az APC Back-UPS ES szériája megfelel erre a célra? A műszaki leírásban ez szerepel: Hullámforma típus - Lépésenkénti közelítés egy szinuszhullámhoz.
A másik kérdésem az lenne, hogy melyik ágba érdemes beépíteni a keringető szivattyút? Nálunk a régi rendszeren az előremenőben volt, bár most mindenki a visszatérőt javasolja. Vettem egy Grundfos Alpha 2-es szivattyút és azon van energiatakarékos éjszakai mód, de csak akkor üzemel ha az előremenő ágba van beépítve. Érdemes ezen görcsölnöm, vagy építsem a visszatérőágba és állítsam autoadapt üzemmódba, azt' kész. A használati útmutató alapján elég intelligens szivattyúnak tűnik és szeretném kihasználni minden pozitív tulajdonságát. Ha van valakinek tapasztalata ezzel a szivattyúval kapcsolatban, az kérem írjon.
Szünetmentes tápon én is gondolkodtam, bár nálam beépítésre fog kerülni egy Junkers biztonsági hőcserélő. Az APC Back-UPS ES szériája megfelel erre a célra? A műszaki leírásban ez szerepel: Hullámforma típus - Lépésenkénti közelítés egy szinuszhullámhoz.
A másik kérdésem az lenne, hogy melyik ágba érdemes beépíteni a keringető szivattyút? Nálunk a régi rendszeren az előremenőben volt, bár most mindenki a visszatérőt javasolja. Vettem egy Grundfos Alpha 2-es szivattyút és azon van energiatakarékos éjszakai mód, de csak akkor üzemel ha az előremenő ágba van beépítve. Érdemes ezen görcsölnöm, vagy építsem a visszatérőágba és állítsam autoadapt üzemmódba, azt' kész. A használati útmutató alapján elég intelligens szivattyúnak tűnik és szeretném kihasználni minden pozitív tulajdonságát. Ha van valakinek tapasztalata ezzel a szivattyúval kapcsolatban, az kérem írjon.
Jól mondják a kollégák, szinuszos, vagy kváziszinuszos kell. Amúgy baromi drága. 22e+akku monjuk 10e. Használtan tudsz venni 600W kürüli szinuszost, rossz akkuval 10 alatt, amihez mehet a gk. akku. Ráadásul tölt, és bekapcsol magától, míg ezt az izét töltögetheted, kapcsolgathatod.
ha nem szinuszos, akkor felmelegszik (jobb esetben) a keringető és romlik a teljesítménye. rosszabb esetben bedöglik és akadályt képez a víz utjában. dugó = bumm
Nem vagyok villanyász szaki, de valami olyasmi rémlik, hogy a keringető szivattyúhoz szinuszos szünetmentes tápegység kell. Kérdés, hogy ez az-e? Mert ha nem, akkor csak arra lehet használni, hogy a kazánházban a 60 W-os égőnél figyeld ahogy növekszik a víz hőmérséklete :-)
A mai nap jártam a pra....kerben és rögtön a bejáratnál találtam egy black&dacker invertert 400W-os és arra gondoltam egy nagyobb gépkocsi aksival jó lenne egy szünetmentes tápnak áramszünet esetére a vegyestűzelés mellé.
Gázkazános zárt rendszerünk van, ez bővült egy vegyestüzelésű kazánnal. Közel 2 baros üzemi nyomás van, egyszer járt 2,5 körül, amikor nem indult a szivattyú, igaz akkor 140 fokos víz volt a kazánban, meleg helyzet volt, megoldottuk, nem lett gond. :-) Ha nyílt rendszer van, természetesen mehet a lemezkazán is.
Attól is függ, hogy milyen fa. De általában a keményfák 600-700kg/m3 sűrűségűek. Ez persze tömör fára vonatkozik. Ha mondjuk 500-zal számolunk (mert a hasábok között van némi levegő is), akkor jó közelítéssel 6 tonna fát hordtál be.
Nemrég jöttem be - egész napos 'outdoor-acitivity után': begyűrtem a fáskamrába a faszállítmányt; nekem most már tekergetheti a Gazprom a gázcsapokat! :-) 2m x 1,5m x 4m = kb. 12 m3 Ez súlyban mennyit nyomhat? (2x fordultam egy hosszú-platós kisteherautóval, plusz volt még egy 10 éves fűzfa.)
Találtam további adatokat is a Maximusról: - 279kg. Nehéz egy dög. - a tűztér mérete: 300mm széles, 380nn magas, 484mm mély. Ez már elég nagynak tűnik, ha 48cm-es hasáb belefér.
Most került a kezembe a legújabb Szatmáris szórólap. Ebben van egy "Maximus" elnevezésű 5 tagos, 25-30kW-os ÖV kazán 180-ért. Ez mindkét szempontnak megfelelne és az ára is elég jó. Lehet, elmegyek, megnézem milyen. Ugyan ebből a négytagosat, ami 20-25kW-os 80-140nm-es házak fűtésére ajánlják, ezt 100-160nm-re. Nincs ez egy kicsit alulméretezve? Ha igen, akkor lehet, hogy Ytongból épült + 12cm-es hőszigeteléssel ellátott házra gondolnak... :)))
Még őszig, télig van egy kis idő. Majd ha időm engedi, nézegetek még kazánokat, hogy melyik is lenne a legjobb. (Nagyon érdekel a téma, ezért nem sajnálom rá az időt.)
A hozzászólásaitok alapján ezt szűrtem le: a 4 tagos jó lenne teljesítményre, de szűk benne a hely. Az 5-ösben el lehet férni, de nagy meleget csinál, lefojtva meg kátrányosodik. Egyébként ezek a tagok mind szabvány méretűek? Úgy értem, minden gyártó pontosan egyforma szélességűt csinál?
Csocsanszkaja, dehogy nem csinálok én 90°C-os előremenőt! :))) Tudom, nem illik, de a régi kazánba is fűtöttem már 90 fölé. Már hallani lehetett, ahogy gyöngyözik a víz benne a forrástól. Akkor azért lezártam kicsit, hogy hűljön vissza 80-90 fokra. A puffer mit jelent pontosan? A tágulási tartályt?
Jakuza80! Nálam is hasonló az alapterület. Szigetelés szintén nincs, de pár éven belül tervezem "becsomagolni" a házat. A falak az új bővített részen 38-as, a régi részen 30-as blokktéglából vannak. Az ablakok még régebbi fa dupla-ablakok, de elég jó a szigetelésük. Nem húz át a szél az illesztéseknél. Az alapján, amit írtál talán teljesítményre mégis csak sok lenne az öttagos...
Redbandy! Ha gáz-központi van, akkor mért kell feltétlenül öntöttvas kazán? Mire gondolsz a nyomásállósággal kapcsolatban? Nálunk is gáz-központi van és régebben volt még egy lemezkazán a pincében. 20-25 évig üzemelt. Nem volt soha semmi gond a nyomással. Azt a hidrosztatikai nyomást, ami a pincétől a rendszer legmagasabb pontján lévő tágulási tartályig terjedő magasságkülönbség okoz (10m szintkülönbségnél kb 1bar), egy lemezkazánnak is ki kell bírnia.
Helyes a bőgés! :-) Példa - mivel az én kazánom bekötés előtt áll - anyósomék: szigetelt épület, kb. 200 nm, padlófűtés és radiárotorok, kis vízterű rendszer, korszerű nyílászárók: 4 tagos Viadrus, csak fa (akác, nyár, alma, meggy vegyesen). Elképesztő meleget csinál - igaz, a fát magunknak vágjuk, daraboljuk és hasítjuk, így nem gond a jó méret.