Csak a teljesség miatt nyitom ezt a topkot és nem keverendő a maszlag (datura) növénnyel. Tapasztalat, imádat, vélemény az angyaltrombitáról. Szeretettel....-)
Napok óta nézem ezt a topicot, hogy mekkora közfelháborodást tud okozni, egy újonnan nyitott topic.
Ráadásul azt mindenki elismeri, hogy a a két emlegetett növény nem ugyanaz.
Visszanéztem, hány száz olyan topic van a kertészeten belül, amihez évek óta senki nem nyúlt hozzá, néhány hozzászólás született, és mégsincs belőle moderátori segítségkérés. Pl. 'a kisfiam megsiratja a karácsonyfát' és társai... vagy van bugenvilia, leander stb olyan topicok, amiket átnevezve, újraindítva, nagyon szép kort futottak elődeik után.
Akit nem érdekel, úgysem néz bele másik topicba... sőt azt gyanítom, hogy senki nem nézelődik tovább a legfrissebb száz témánál messzebb.
De hogy ON legyek... én régen az egyik csomagküldő kertészettől rendeltem ezt a fajta angyaltrombitát, és meglepetésemre csak egy kopasz ágat kaptam. A cég ajánlása az volt, hogy dugjam földbe és locsoljam. Kihajtott. Szóval biztos könnyen gyökerezik.
szia!igen könnyen lehet szaporítani!3-4 leveles hajtást kell vágni és azon is félbe lehet vágni a leveleket(ha nem fér el).virágföldbe vele aztán letakarni,kb 1 max 2 hét alatt gyökeres:))
Természetesen, -mint mindig- ott a pont!:-) Kicsit pontosítani szeretném, ha megengeded: A Datura és a Brugmansia csakugyan nem ugyanaz a növény, de egymásnak legközelebbi rokonai, a legtöbb külsö és föleg genetikai ismertetöjegyük ennél fogva megegyezik. A népnyelv, mint azt oly soxor tapasztalhatjuk, ebben az esetben sem fejezi ki teljes precizitással a különbségeket ill. hasonlóságokat, ezért MINDKETTÖT Angyltrombitának nevezi; a virág formájára ezzel jogosan utalva.
Amatörök számára a megkülönböztetés legföbb ismérve az, hogy míg a Datura minden vad és nemesített változata egynyári, addig a Brugmansia évelö növény. (Vigyázat, az évelöség nem tévesztendö össze a fagytüröséggel, ettöl természetesen még nem ajánlatos télire a kertben felejteni). A másik föltünö ismertetöjel az, hogy míg a Datura kerek, diónagyságú, tüskés termést hoz, mely megszáradva "csattanva" fölnyílik, addig a Brugmansia általában nem hoz termést, ha nagy ritkán mégis, akkor az hosszúkás, hüvelyszerü, sima héjú. A magok tudomásom szerint terméketlenek, legalábbis nem ismerek olyan esetet, amelyben valaki magról életképes növényt nevelt volna.
Mindezek nyomán új topic létrehozását egyáltalán nem tudom támogatni; javaslom a két téma összevonatását a moderátorokkal. ha párhuzamosan futnak, néhány hét múlva egyáltalán nem fogtok rá emlékezni, hogy egy-egy fontos információt, amit vissza szeretnétek keresni, melyikben is olvastatok. Üdv Tao
Nagyon könnyű szaporítani, levágsz egy ceruza nagyságú ágdarabot, a nyári időszak tökéletes, ( mivel melegben gyökeresedik a legjobban) virágföldet a cserépbe, félárnyékos helyre teszed, és 1 hónapon belül ki is hajt. Van aki vízben gyökerezteti, de nekem ez a módszer vált be. Fontos, hogy árnyékos, félárnyékos helyen gyökerezzen be!
Hát ez a kiásás nekem egy horror... Kezdő koromban leesett az állam, amikor a falu Mariska nénije mesélte, hogy kivágja, mint a csalánt, kis gyökérrel bedobja egy cserépbe, le a pincébe, aztán tavasszal újra kiülteti. Mondjuk elég nehéz sérülésmentesen kiásni, hatalmas területen futnak a gyökerei. Nekem is alaposan meg kell kaszabolnom, hogy a legnagyobb konténerbe bele tudjam tuszkolni. Télen pocsék látvány, de tényleg nagy túlélő, a legcsököttebb gyökerű is vidáman kihajtott a következő évben, pedig volt, amelyiknek hangyák is költöztek a konténerébe télre.
Ez tényleg fantasztikus lépése a természetnek!..:) El is meséltem egy ismerősnek, aki ugyanígy "kidöglesztette" a saját, hatalmas példányát. És lássatok csodát, nála ugyanez történt, most van rajta egy kis hajtás!..:))))
Lehet, hogy ha én is türelmesebb vagyok és nem ásom ki a kint hagyott növény gyökérzetét, akkor mégis lett volna belőle valami? Érdemes újraértékelni ezt a megoldást is.
Jut eszembe, ismerek még valakit, aki kint hagyta télre, most ugyanott látok egy jóval kisebb növényt. Meg fogom kérdezni, hogy másikat ültetett-e oda, vagy netán az öreg tő hajtott ki neki??
Üdv Mindenkinek! Ahogy olvasom a hozzászólásokat, úgy sejtem, ezt a gyönyörű angyaltrombitát lehet házilag szaporítani, csak sajnos én nem tudom, hogyan kell. Szívesen kipróbálnám! Esetleg a levágott szárát is el lehet dugványozni, vagy esetleg vízben kell gyökereztetni, vagy az ágakon lévő új hajtásokat kell eldugni földbe? Köszönöm, ha elmondjátok!
Egy nagyon különleges és szerintem csodás dolgot szeretnék megmutatni, a természet csodás erejét.
Volt nekem tavaly egy nagy angyaltrombitám, teleltetni a Balatonnál volt, a férjrm pedig elfelejtette meglocsolni, mert a padlásfeljáróhoz nem járt be. :-(
Kitettük tavasszal, de nem mutatott életjelet, egy elszáradt kóró volt, ezért ki is vettem a cserépből, de mivel jó formája volt, gondoltam, majd futtatok rá valamit, nem dobtam ki, csak kiállítottam a kert sarkába.
El is felejtettem, tegnap este néztem meg és nem akartam hinni a szememnek...
Most akartam hozzászólni, mivel mindkettö volt már nekem . Daturám és Burgmansiám is volt már. Mielött leszólnak, hogy ezt már tudjuk, gondoltam végigolvasom eddig miröl volt szó. A 26-os hozzászóláson megvan az egész pontos lényeg. A Datura virága felfele áll, a Burgmansiáé pedig lefele lóg. Így a legkönnyebb megkülönböztetni a két növényt. Nem ugyanaz!!!!!!!!!!!!!
Sziasztok! A szabadban történő teleltetésről: az elmúlt télen kint hagytam én is egy hatalmas tövet. Nem is tudtam volna kiásni már, elhelyezni főleg nem. Alaposan betakartam szalmával, kartondobozzal, fóliával, eléggé védett helyen is volt, de az eredmény sajnos negatív, nem maradt meg...:(
Sajnos én is úgy jártam a szomszédasszonyomtól kapott gyönyörű angyaltrombitámmal az idén, hogy teljesen felkopaszodott, egy csupasz ágas-bogas valami, aminek a tetején néhány nagyon szép virág csüng. Én nem tudtam hová tenni, a kapubejáró folyosón telelt át egy kisebb virágtartóban, itt télen kb. max. 5-6 fok van és mégcsak nem is valami világos hely. Vidéken egy fagyizó-pizzéria kertjében láttam meg egy ugyanilyen bokrot de az valami hatalmas és gyönyörű volt. Nem hiszem, hogy azt minden évben képesek lennének kiásni és valahol átteleltetni (méreteit tekintve kb. egy szobát foglalna el). Ez a bokor legalább kb. 2-3 m magas és szélességében is egy jócskán elterülő csoda volt. Megpróbáltam bekukucskálni a tövéhez, hogy vajon mekkora dézsában (edényben) van, de én úgy láttam, hogy ki volt ültetve a földbe egy trombitafolyondár és több más gyönyörű és hatalmas bokor társaságában. Így arra az elhatározásra jutottam, hogy megpróbálom én is kiültetni a kertbe. Most azonban egy kicsit elbizonytalanodtam. Nem tudom vajon hogy bírná ki a telet, hogyan lehetne úgy takarni, téliesíteni a kertben, hogy ne fagyjon meg? Azt a sok macerát (tavasszal kiültetni, ősszel kiásni és valamilyen edényben átteleltetni), már nem igazán bírnám. Amikor a szomszédomtól megkaptam, ő azt mondta, hogy nála az erkélyen telelt át egy műanyag vödörben, amit egy műanyagfóliával vont be és egy reklámszatyrot húzott rá -, de akkor még kicsi volt a virág. Aki tudna valamilyen tanácsot adni, vagy van valamilyen tapasztalata ezzel kapcsolatban, kérem írja meg. Köszönöm!!!