Keresés

Részletes keresés

riki74 Creative Commons License 2009.08.17 0 0 1602
Sziasztok :)

Érdeklődni szeretnék ,hogy Gödöllő környékén nem tudtok véletlenül olcsó helyet ahonnan lehetne sziklákat hozatni?Kertészetekben horror áron adják :(!
Másik kérdésem ,hogy kell -e tápoldattal öntözni a növényeket ?Ültetés után mennyivel és mivel?
A Tavam mögé raktam egypár kis növénykét. Mutizom, csak kulékavicsom van most ehhez kellene egypár szikla.Válaszokat előre is köszönöm !Üdv :Riki
kisidi Creative Commons License 2009.08.15 0 0 1601
Szinte minden vasútállomáson hegyekben áll a talpfa. Itt Budafokon is láttam.
Én a fekete fóliából csak a kertészetekben használt vízelvezetőset ajánlom, vagy geotextíliát.
Előzmény: Vezso (1599)
alsotekeres Creative Commons License 2009.08.15 0 0 1600
A lépcsőt én ágyásszegély + murva együttesével oldottam meg (lentebbi kép). Ha te is hasonlót választasz, akkor érdemes a murva alá (fekete) fóliát tenni, mert ez segít féken tartani a gazokat.
Előzmény: Vezso (1599)
Vezso Creative Commons License 2009.08.15 0 0 1599
Üdv!
Alakul a sziklakert, bár kicsit nekem mesterségesen hat, de ezt a lépcsőzetes dologra nem volt jobb ötletem, talán ti megmondjátok mit kellene másképp. Ma kiszámoltam, a dőlésszög "csak" 35° és nem 45.
Teszek fel méhány képet, véleményezzétek lécci, bírom a kritikát :)

Nagy kövek. 12l-es vödörrel :)
teraszok
közelről
készülő lépcső
felülről

A lépcsőt úgy tervezem, hogy a függőleges része élére állított tégla lapjával kifelé és mögé szórok kőzúzalékot. Az a baj, hogy azt nem igen tudok olcsón szerezni. Lehet, hogy akkor gyöngykavicsot tennék. Nem üti az nagyon a sziklakertet?
Eredetileg vasúti talpfából szerettem volna, de sehol nem sikerült szerezni.

Előre is kösz a segítséget!
Vezso Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1598
A fehérüröm eléggé erős drognak számít. Az ázalékával szoktak permetezni zöldségeskertekben. Mér vagy két éve próbálok egyet szerezni. :)

Tegnap bekerültek az embertelen sziklák a helyükre. Lehet, hogy nem fognak illenie a kert méretéhez, majd ráfuttatok valami tuját. :) A képek a másik gépen vannak, most nem tudom őket megmutatni.
Előzmény: alsotekeres (1595)
szalmaszál Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1597
Mostanában én is beszereztem őket, így most három féle van.
Nagyon szépek, egészségesek maradtak a száraz forró napok alatt is, ami kevés növényről mondható el nálunk.

Az egyik alacsony épp virágzik, pici, sárgás kellemes-semleges virága van.
Ez a tő jól elszaporodott, talajtakaróvá vált.
Előzmény: alsotekeres (1595)
alsotekeres Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1596
Az Artemisia absintium magasra megnő, ez pedig ilyen törpe marad (ha ez az, ami nekem is van)
Előzmény: szalmaszál (1594)
alsotekeres Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1595
Egy Artemesia (üröm) faj. Meglehet, hogy a Artemisia schmidtiana egy változata. A növény maga szép, de a virágai nem jelentősek. Én az utóbbi időben, amikor elkezd virágozni, levágom a virágszárakat és így jobban megmarad a levélpárnája.
Előzmény: bareithzsuzsi (1593)
szalmaszál Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1594
Szerintem artemisia absintium - üröm.
Előzmény: bareithzsuzsi (1593)
bareithzsuzsi Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1593
Ma végre kész lett az enyém is!:) Bár nekem nics olyen helyem,mint nektek,hogy természetközeli hatást tudjak elérni,de nagyon vágytam egy sziklakertre!
Apropó,tudja azonosítani nekem vki a 3. képen lévő növényt?

szalmaszál Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1592
Ezeket a képeket jól megjegyeztem, a második a képernyőm közepén van már hónapok óta. :-)
Előzmény: jobog (1590)
szalmaszál Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1591
Van egy jókora mezei juhar tuskóm.
Nagyon szép a gyökér és törzs rajzolat azon a részen ahol a macskák már lehántották a kérget.
Azt egyébként is leszedem majd valahogy.
Szép világos színű fa, persze már szürkül. Nem tudom, valamilyen eljárássál meg lehet őrizni a színét úgy, hogy ne legyen természetellenes?
Előzmény: szega (1589)
jobog Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1590

szalmaszál, az említett sziklahegy nem illett a helyre, az adott környezetben giccses hatású volt. Viszont ugyanilyen építési technikával máshová tevezek szurdokot kialakítani az ezen fórumon szerzett ötlet alapján. Az is ilyesféle sziklás hegy, csak lefelé:-))) Már gyűjtögetem a köveket hozzá, alig férek tőlük, de ehhez a fajta építéshez rengeteg kell, és sok spéci hosszúkás alakú, amit nagyon messziről tudok csak az autóig talicskázni. Szóval már rengeteget gürcöltem velük, de még alig tartok valahol az összegyűjtéssel.

A félkarélyban való sziklakert építést, illetve a jelenlegi határait igazából a besztercei szilva fám árnyéka határozza meg. Nagy fa nagy árnyékkal, amit nem bánok, a mostanában látható sivatagosodó környezetben egyre értékesebb lesz az árnyék, bizony az is kell egy kertbe.

Előzmény: szalmaszál (1587)
szega Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1589

A Duna-parton nagyon jó, lekoptatott gyökér- és ágdarabokat lehet találni...

De tuskókból is ki lehet szedni szép részeket. 

Előzmény: szalmaszál (1586)
jobog Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1588

Köszönöm a dícséreteket.

A beültetett fenyők zöme lassan növő mint a cukorsüvegfenyő, kis termetű vagy törpe mint a Gnom, netán fölfelé törő mint a Spiralis Mini, Sentinel vagy Wissel Saguard. A Pinus mugók és mások terjeszkedésére számítok, azokat és néhány mást nem fogom röstellni erősen metszeni, illetve a terjeszkedők által elnyomott növényeket egyszerűen máshová ültetem akár a sziklakert terjeszkedése árán is. Ettől nem félek sőt:-)

Kínai selyemfenyő nagy termetű, de a mellékelt oldalon ugyanilyen 30 éves látható, kezelhető méretben, én is kezelni igyekszem majd.

Úgy vettem észre minél nagyobb a sziklakert annál látványosabb és annál könnyebb természetes hatást elérni. Ezt, és sok hasznos dolgot éppen ezen a fórumon láttam meg.

Azután Koós András kertjét is sokat nézegettem, sok csoda van ott kis helyen.

Nehéz megtartani a kellően természetes és a látványos egyensúlyát. alsótekeres (és sokan mások) kertjében azért szépen sikerült a mesterséges teraszokkal együt is. Szerintem a sziklakert megendelők sem igazán tudják mit rendeljenek, mi nézne ki igazán jól, inkább csak divatból kupacoltatnak. Lehetőleg minél látványosabbra, hadd rikítson: nekem is megvan a manapság egyre divatosabb sziklakertem. A hivatásos kertépítők jelentős része szerintem eleve hozzáértés, netán szakképzettség nélkül űzi a mesterséget, általában szabályos minta szerint lerakott mészköves kupac az eredmény amit még a drága növények is alig képesek oldani.

Az ember mindenfél növént szeretne, ám az óriási fajtagazdagság kis helyen nagyon természetellenes. Ezt a viszonylag nagy terület beültetésével lehet valamennyire ellensúlyozni. Avagy kicsiny terület, de csak néhány faj. Ha mégis sokfélét akarunk (naná) akkor a színek és formák variálása segít valamennyire. Egy gömb, egy oszop, egy tajaltakaró. Egy sötétzöld, egy kék egy világoszöld stb. A háromszögelés jól bevált módszer növényekre és sziklákra egyáránt. Azután az így kialakított rendet is tudni kell megtörni itt-ott. Szóval szerintem érdemes nagyon sok fényképet nézegetni és spekulálni miért jó az egyik és miért nem jó a másik. Én kertész műsorokat is nézegetek a dekótévén, ahol a példákkal illusztrált koncepciók bemutatása éppúgy mint tényleg jó szakemberektől pár elejtett mondat segít abban mire érdemes figyelni.

30 éves kínai selyemfenyő.

"The Japanese Style Pine in my Japanese Garden"

http://koi-z-are-us.20m.com/

szalmaszál Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1587

Szépen benőttek a növények, nagyon jó lett, az apró részletek különösen.

A középről kiszedett függőleges csoportot nem tervezed más formában visszaépíteni?
Lehet hogy csak annyi volt a baj hogy a legmagasabb részre, középre tetted.
Ha valahova tudnál egy meredek "partszakaszt" beépíteni, annak az aljába biztosan természetesebb lenne.

Ha jól látom a telken volna lejtés amit kihasználhatnál, de lehet hogy csal a szemem. :)

A félkarély biztosan szép lesz, én is ilyen formát találtam ki, nagyjából csepp alakút, aminek a vége íves.
Előzmény: jobog (1577)
szalmaszál Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1586
Nagyon szép természetes!

Egy fatörzs-darabot én is félretettem beépíteni.
Előzmény: szega (1583)
evee0309 Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1585
:)köszönöm a válaszokat mindenkinek!!!
alsotekeres Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1584

Én a meredek lejtőt teraszos kialakítással próbáltam kezelhetővé tenni, mégha ezek az ágyás szegélyek nem is igazán természetes megjelenésűek. Azonban az eddigi tapasztalataim szerint nagyon sok növénynek nem felelt meg a meredek lejtő, mivel azon nem tudott elég vizet felvenni. Igaz nálam homokos a talaj. A teraszos elrendezés mellett sok mindent könnyebben meg lehet tartani.

q

l

szega Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1583
Egy idei kertecske...
alsotekeres Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1582
Sajnos a képekből nem igazán tudom kivenni, hogy milyen fenyők vannak beültetve a kertbe. Ha nem mindegyik törpe, akkor azok elég gyorsan el fogják nyomni a kertet.
Előzmény: jobog (1572)
kisidi Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1581
Profi munka, nem láttam olyan kertépítő céget, ami csak hasonlót is produkált volna. Szerintem egy cégnek ideje sem lenne rá, nem tudnának annyit kérni ami a munka óradíjba beleférne!
Nagyon természetesre sikeredett, csak gratulálni tudok!!!!
Vezso Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1580
Most hogy mondod, tényleg elég egyformák azok a kövek. A 45°-ot csak tippeltem. A lejtőt úgy alakítottam ki, hogy feldobáltam a tetjére a földet és ahogy lepergett kialakította magának a szöget. Illetve egy ideje már tömörödik és mosódik.
Előzmény: jobog (1579)
jobog Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1579

Vezso!

A Katinca által betett meredek domboldal szemlátomást előregyártott beton elemekből van kiépítve. A képből nem derül ki, de logikusan ezek az elemek mélyen benyúló nyelvvel rendelkeznek hátrafelé, az előlapjuk pedig zsebesre van kiképezve. Így egymásra pakolva megtartják önmagukat és egymást akár 90 fokos lejtőn is. Szóval ezek spéci rézsüépítő elemek neked meg nem olyanok vannak. De ez nem baj, 45 fokra az sz attila által írt módszer is tökéletes lesz.

Amennyire ismerem az építész szakmát (semennyire) a 45fokos lejtők maguktól is megállnak mindenféle trükk nélkül. Ha pedig a növényszet beszövi akkor telejsen stabilak. Nálam a meredélyeken kissé versenyt futott a növényzet ami beszőni igyekezett és a víz ami meg lemosni. Bizony több helyen a víz győzött. Ezért érdemes okosan elhelyezett kövekkel + zúzalékkal segíteni a növényeink dolgát ahogy attila leírta.

Vezso Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1578
és a retket zabáló földibolha ellen is jó :)
Előzmény: jobog (1577)
jobog Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1577

A három fő tájalkotó elem, a garázsfal- ez remélhetőleg jövőre harmadrészben, azután végleg eltűnik a borostyán alatt. Az alján a betonvas rács is eltűnik, ott még félkarélyban folytatódik a sziklakert, ami így majdan egy kis öblöt képez középen, ott fogok tanyázni én a gyönyörű öreg besztercei szilva fám árnyékában:-)))

A harmadik fő elem lent egy óriási bokor gilisztaűző varádics ami magától nőtt oda egy cipruska közepébe, ekkorát még nem is láttam. Majd ősszel átültetem, mert amúgy szükség van rá, hogy a komposzt felől netán kalandozni vágyó vakondot föltartóztassa. Vakondűző növény.

Előzmény: Vezso (1575)
jobog Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1576

Képek ugyanarról az apró szép kövirózsa fajról.

Helyesen beültetve.

45 fokos lejtőre rosszul ültetve, lemosódva.

Vadszőlő elindult a garázsfal felé, két év múlva remélem teljesen eltakarja.

Vezso Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1575
Ez a kert is nagyon szép, és nagyon természetes.
Vezso Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1574
Nagyon szép! És igen, elég meredek. :)
Esetleg az építés folyamatáról nincs néhány képed.
És köszönöm Neked is és mindenkinek a segítséget!
Előzmény: _Krisztinca_ (1568)
jobog Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1573

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!