A drywit háló vastagabb erősebb anyag, amit csemperagasztóval rögzítenek, ragasztanak fel, vagyis egy ragasztó ágyba kerül! Funkcióját tekintve ugyan az, de felesleges egy kis repedésre, azonkívűl a csemperagasztót is kellene külön glettelni! Tehát az üvegszövet tapéta ragsztó ágyba kerül, ami azt eredményezi, hogy sokkal kevesebb glett anyag lesz szükséges, nem úgy mintha vastagabb hálót raknál fel! Tehát az üvegszövet a a ragasztójával, bivalyerős, de vékony réteget képez! A drywit az egy hőszigetelés gyakorlatilag, az üvegszövet tapéta, meg hajszálrepedések eltüntetésére használatos! Tulajdonképpen egy vakolat erősítő réteg! Semmilyen esztétikai funkciója nincsen!
1 réteg glett célszerű volna alá! Festeni lehetne glettelés nélkül, de nagyon szar úgy dolgozni vele! Vagy megkockáztathatod, hogy nem glettelsz alá, de azt csak akkor, ha jól tartja magát a régi festék réteg! Ki kellene próbálni, hogy a ragasztó mennyire áztatja vissza a festéket! Ha könnyen felpuhul a festék, akkor mindenképpen glettelnék alá!
Még annyit, ha már ennyit kell glettelni akkor nem jó az a megoldás, hogy az első glettelésnél használok dryvit hálót, azt az üvegszövet tapétát meg elhagyom? Megmondom őszintén nem is nagyon értem ezt az üvegszövet tapétát, főleg ha nem is látszik belőle semmi... Mi a különbség, vagy mennyivel jobb mint a dryvit háló?
Hú én kicsit kevesebb glettelésre gondoltam... 15-20 napon belül érkezik a pici baba, azt időm is kevés(persze a pénzem is, szakembert megfizetni nem igazán tudom), de megoldom. Az első glettelést nem lehetne elhagyni ?? :))
A régi festést át kellene glettelni, a repedésre először fiba hálót, rakni, és az átglettelt falat egy jó híg ragasztó oldattal beereszteni, és mehet rá az üvegszövet tapéta, és egyszer azt is érdemes át glettelni, és úgy festeni!
Ha viszont szakemberre bíznád inkább és ráadásul Pesten , akkor Hajdu Miklós-t keresd bizalommal, aki én vagyok :DD 70/538-20-93
3 éve épített (ytong) háznak két szoba újrafestéséről lenne szó.
A szobák sarkai igen erőteljessen megrepedtek (vízszintes irányú repedések a téglák találkozásainál), ill. még egy-két helyen van hajszálrepedés az ajtók és fal kapcsolatánál. A szobák vakolva ill. kétszer glettelve lettek mindenféle erősítő háló nélkül, majd beltéri festékkel festve 2×. Az lenne a kérdésem, hogy milyen technikával javítsam ki a repedéseket? Üvegszövet tapéta ez esetben alkalmazható? Ha igen akkor elötte alapozzam le a falfelületet, vagy mehet egyenessen a festett falra a tapéta? Ha tapétázom, előtte a repedéseket mivel javítsam ki? Van e esetleg más ötlet?
A fal penésze(se)désével sokan harcolnak, van is itt a környéken egy nem túl aktív topik ugyanerről. Anno a panelházban is penészes volt az É-i falnál a bútor mögött - szegény anyukám el is volt kenődve, mert az volt az egyetlen hely, ahova a szekrénysort tehette. Szóval nem egy újkeletű probléma ez, és nem ússza meg az ember, hogy egy kicsit utána ne olvasson.
semmi bajom nincs az írásoddal! Pont egy idegesebb órámban találkoztam az írásoddal! Bocsánatot kérek a durva hangnemért!
Ha a penészedés, mindig visszajön, akkor oki kezelés kell! A hypo, nem természetellenesebb anyag, mint bármi ami helyettesíti! Azok is abból vannak, különben nem az lenne a hatásuk, ami! De az okot kell megszüntetni! A hypo, gombaölő anyag, de, hogy a gombásodást mi okozza, az más kérdés!
Csak illusztrálás: az említett ház teraszajtaja melletti plafonrészlet, most láttam, hogy még tapéta is volt a frissen felújított falon, nehogy könnyen száradjon, a tapétaragasztót meg a penészek is jobban szerették...
Csak azt írtam le, amit laikusként, és tényleg utánaolvasva kiszenvedtem magamnak. Volt olyan házunk, hogy nyári beköltözéskor 100% volt a páratartalom, az első hidegebb időre minden külső falunk penészes lett. Aki nekünk eladta, előtte újította fel, a külső szigetelést nem vitte fel a koszorúig, körben minden csupa penész lett. Először mi is hypóval támadtunk, pláne belefutottunk a spriccelős fajtába. Nem lehetett megmaradni. Aztán jött a sima hypó, hetente kentük át az érzékeny részeket, és szenvedtünk a szagától. Utána próbáltuk ki ezeket a penészgátlókat, amiknek hosszabb a hatásuk, és nem annyira drágák (persze a 40 ft-os hypo olcsóbb, csak büdösebb is).
Azt mondd meg, elméletileg mi a baj azokkal, amit leírtam? Amiket felsoroltam, azok vagy-vagy, nem kell az összeset megcsinálni. Nem akarom én senki lakását berendezni, egyszerűen csak azt akartam írni, hogy ha hideg külső falra tömör bútort tol, ott megvan a penészedés veszélye (próbáltam :-(( ) Ha kívülről nem nyúlhat a falhoz, akkor belülről tényleg csak a fal vastagításával tud javítani a belső fal hőmérsékletén. És nem jó a hőszigetelő tapéta (ezt még nem próbáltam, de beszéltem olyannal, aki igen.)
Tudom, laikus vagyok, és engem is kiutált a festő, amikor ragaszkodtam ahhoz, hogy a penészedésre hajlamos (nem az említett, már egy másik házbeli) szoba festésekor tegyen a festékbe chemocidot. Úgy nézett rám, mint egy anyagyilkosra, de nem volt kedvem kipróbálni, anélkül mennyire penészedne. Merthogy azzal is volt ott penész, de egyszer-kétszer átkenem telente, és nem jön vissza.
Mérnök úr! Mond meg a frankót! építsen új házat bazdmeg!
"figyelni kell, hogy az érintett részt könnyen "átöblítse" a levegő, azaz nem szabad elé bútort rakni, közelre. " Sőt vállalj lakberendező feladatkört is! Bazd meg! Ne rakjál bútort a szobába! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Szellőzni kell a szobának! Bútorral nem megy! Az okos ember megmondja, hogy ne a 40 forintos hypot használd! vegyél kurva drágán olyan anyagot, aminek ugyan ez a hatása! A laikusok nem bosszantanak! Azzal nincs gong! De aki tudással vértezi fel magát, és még is hülye, az nagyon bosszant! Ha a közelemben lenne, kiforgatnám a beleit!
Van egy másik topik, ami ezzel foglalkozik, esetleg azt is olvasd végig. Elméletileg az ugye a baj, hogy a külső fal mellett annyira lehűl a levegő, hogy kicsapódik belőle a szoba meleg levegőjében elnyelt pára, rácsapódik a hideg falra, és ahol víz van, ott előbb-utóbb penész is van. Lehetőségek: 1. melegíted a falat: feljebb tekered alatta a konvektort, radiátort 2. vastagítod a falat: ha van helyed belülről, ráfalazol rendesen, vagy csak egy plusz réteget húzol hőszigetelő vakolattal (régen a perliteset javasolták), lényeg, hogy olyan kell, amibe nem megy bele könnyen a pára, mert akkor a vakolatban lesz a penész (ezért nem jó ilyenkor a hőszigetelő tapéta, mert "alámegy" a penész, azaz a pára) 3. csökkented a páratartalmat, azaz télen sokat szellőztetsz (a külső hideg levegőben nagyon kevés a pára, hamar kimegy a benti, nem sokáig, csak nagy huzattal kell sokszor szellőztetni) vagy, veszel páracsökkentő kézikészüléket (a légkondi jó lenne erre, de talán a légtisztító is tud ilyet, de van direkt erre való is, csak drága), a ruhák teregetését másutt kell ilyenkor megoldani 4. levakarod a penészt, lekezeled hypóval, aztán száradás után penészgátlóval kezelt falfestékkel lefested, talán nem jelenik meg újra a penész 5. csak lemosod és bekened töményen penészgátlóval (nem hypó, hanem valami emberre nem kártékony vegyület: chemocid, savabor, meg még van néhány), enyhébb esetekben ez is elég
Arra figyelni kell, hogy az érintett részt könnyen "átöblítse" a levegő, azaz nem szabad elé bútort rakni, közelre.
Köszi de ennél bonyolultabb az eset:nyáron sikerül meg szüntetni,de télen a front falakon újra jelentkezik. Társasházban lakom,a külső hőszigetelésnem csak rajtam múlik.
Nem tudtam aludni e miatt!! 3 szoba, ami összesen 34 négyzetméter? Falfelület, mennyezet, kompletten? De Én akkor sem tudnék árat mondani, nekem Pesti ceruzám van, Pesti módon fog!
Olyan lehet a falad amilyet akarsz! Ha papír tapéta, akkor az, ha pörköltzsírosan szereted, akkor az! Minden olyan, ahogyan akarod! Ez a szabadsága még megvan a Magyarnak! Több nincs, de ennyi még van!
Hány nap? Ne viccelj :)) Feldobálod, ha jó szellős helyen van, akkor fél óra múlva mehet rá még, ha nem annyira szellős, akkor is még az nap kész kell, hogy legyél vele! 1-2 órás szikkadási időkről van szó, a simító rétegnek meg még annyit se kell szikkadni, különben nem tudod simítani! De ne az órát nézd, hanem ha már nem "taknyos" az anyagod akkor mehet a következő réteg!
A vakolandó felületet be kell pikkelyezni (kalapáccsal beleütögetni a vakolatba 3-5 centinkként) és szerintem simán megmarad, ha nem túl vastagon használod, és a (hizlalást) szintkiegyenlítést, fokozatosan, több rétegben hozod létre, és csak az utolsó réteget simítod be! Tehát a rétegeket fel lehet hordani, amikor az előző réteg szikkadt már, tehát önállóan meg áll a lábán :) szóval érted! Nem kell megvárni a teljes száradást, az utolsó réteget, 2. 3.-at ahogy kijön a lépés, szépen besimítod! Aztán glettelés festés természetesen!
Lerágott csont az egész! Pár hete kérdezgettelek benneteket a meszelt fal gletteléséről. Az teljesen be is vált. Azonban újabb probléma merült fel egy előszoba kapcsán. A lényeg: függőben 2 cm/2,75m vízszintes irányban 5 méteren néhol 3 cm-es völgyek melyek 60-90cm szélesek. Véletlenül kaptam egy zsák ilyen anyagot és kíváncsi lennék, mire is jó. A műszaki adatlapja nem túl bőbeszédű. Kipróbáltam egy kisebb felületen és úgy néz ki, hogy elég jól szárad (köt), jó vele dolgozni, bár biztos, hogy át is kell glettelni majd. A kérdés, hogy fent marad e a falon.
Szeretik egymást :)) mennek egymáshoz, mint a meszes :) Kész falat akarsz vakolni? Nem ártana ha kifejtenéd kicsit, hogy mit is akarsz ezzel az anyaggal?
Ismét lenne egy kérdésem. Ismeri valaki a Baumit glattputz-át( e=umlauntos a) Ez egy gipszes meszes vakolat. Hogy viselkedik ez meszelt falon? Előre is köszönöm a válaszokat!
Köszi! sajnos 3 réteg valkid már van rajta.elkeseredtem most:(most már nem kaparhatom a mennyzeten lévő gipszkartont,mert teljesen kitakarítottam és vissza van pakolva.Én laikus,úgy gondoltam,van valami amivel egyszerűen lekenem a foltot,lefestem azt kész.alá meg terítek egy kukászsákot.De legalább már tudom jövőre ,hogy kell ezt megoldani.:) köszönöm!!
Ha nagyon vastag réteg van már fenn, akkor érdemes lekapargatni ami nagyon felesleges, aztán kicsit kijavítani a falat, valamilyen glett anyaggal (mondjuk Széria glett-el) de bármilyen más glett anyag is alkalmas persze!
Van neve! Trinát Univerzális alapozó! Erről bármelyik festékboltban tudni fogják, hogy mit akarsz! ezzel lekened, száradás után, mehet rá a festés!
Ha nagyon vastag réteg van már fenn, akkor érdemes lekapargatni ami nagyon felesleges, aztán kicsit kijavítani a falat, valamilyen glett anyaggal (mondjuk Széria glett-el) de bármilyen más glett anyag is alkalmas persze!
Van neve! Trinát Univerzális alapozó! Erről bármelyik festékboltban tudni fogják, hogy mit akarsz! ezzel lekened, száradás után, mehet rá a festés!
Ki kell szárítani a falat, vagy a vizesedést megszüntetni, hogy végleges megoldás legyen, ha ez meg van vehetsz ezrekért gombaölő szereket, de én még nem adtam ilyenért 60 forintnál többet! Az anyag neve pedig láss csodát! Háztartási hypo!