A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
hmm lehetoseg a problemara a 30-50 balance nincs eloszor is tehat a balance azt jelenti hogy a valtoaram 1 bizonyos ido alatt ( 1 sinus hullam alatt) az ido menyi reszet tolti + illetve negativba tehat hogy ertsd ha 30-70 + - -ra allitod akkor a hegesztes allatt pl 1 masodperc alatt 0.3 masodpercet + a wolfram igy ez feltori az alu oxidreteget viszont nem melyre hato hegesztest csinal csak a feluletet melegiti gyakorlatilag es a maradek 0.7 masodpercben pedig a wolfram a - ez viszont mely beegest eredmenyez ezt jelenti a balance (nem 1 masodperc alatt hanem frekitol fuggoen ugyebar 50hz nel 1 masodperc alatt 50 hullam van tehat kevesebb ez csak pelda volt) szal a lenyeg hogy a balancel ezt tudod elerni aztan van olyan funkcio is hogy pulse ami azt jelenti hogy nem folyamatos iv lesz hanem lecsokkenti gyakorlatilag a frekvenciat es mintha villogna 1 lampa olyan lesz az iv (igy lehet nagyon vekony anyagokat is hegeszteni ezt is be lehet allitani) de neked szerintem ha ugyes vagy meg 0.5 alu lemezhez sem kell pulse funkcio (azt inkabb inox 0.5 vagy 0.3 anyagokhoz szoktak hasznalni ) neked ami kell mondjuk a 0.5 1.6 wt20 (piros) wolfram 40 -60 balance kb 10-40 amperig HF gyujtas persze es 5 keramia 6-7 l/p argon de sok mindent finom hangolhatsz a kezedhez en ezeket ajanlom de ha adhatok 1 tippet minel lassabban hegesztesz annal tobb idod van finom munkara :PPPPP
1.5 alu hoz pedig hmm 1.6 wolfram wt20 50- 80 amper 7-9 l/p argon es 5 keramia
de alunal azer van 1 turpissag amit jo ha tud az ember es lehet nalad ez a gond a HOZANYAG!!! mer hat ugye alubol 2 fajta van a magneziummal (AlMg) otvozott alu es a siliciummal otvozott alu (AlSi) ezt nem art tudni hogy mien alut hegesztesz mer sajna ha rosz hozanyagot hasznalsz elbaltazhatsz mindent!!! ugy hogy jo lesz megtanulni mit is jelent a Al7005t felirat... :D hmm azt tudom hogy a t a vegen hokezelest jelent :D szal probald meg eloszor hozanyag nelkul ha ugy megy a hegesztesz akkor a hozanyaggal volt a gond utana pedig joj ra mien az alu amit eppen varsz es ahhoz valo specifikus palcat szerez be sok szerencset es probalkozast !!!
Nem megy alatt ertem, hogy sokszor ateg a lemez (osszeomlik) maskor meg nem olvasztja meg az anyagot.En autoklima javitasahoz szeretnem hasznalni es itt altalaba 0.5-1,5 mm a lemezvastagsag (alucso, kondenzator) amit hegeszteni kellene.beallitasok 1 mm lemezhez:1.6 wolfram,50-70A aram, pulse 30-50%, 2 takt,argon 6liter.Lehet a gep se csucskategorias de szerintem inkabb a hegesztovel van baj!!A gepet nemreg vasaroltam az ebay.de 700 EUR-ert!
mer mondjuk en 1 fronius magicwave 3000el hegesztettem eddig AC-vel ami a gepek felso csucsai kozott van es hat nem volt rajta 2t 4t mod :D de tiszta sinus mellett 30-70 balancal 12 V es akka 30-190 amper kozott hegesztettem mindenfele alut 2.4-es 3.2 wolframmal gond nelkul pedig ebbe nincs sok tapasztalatom
amit neked tudok ajanlani hogy nezd at ezt a weboldalt
www.weldtechnic.hu itt ad 1 tablazatot hogy alut mekkora amper es anyag vastagsag mellett mien parameterekkel erdemes hegeszteni de azt ne felejstd hogy aluhoz mindig nagyon sok argon kell
Sziasztok.Nemreg vasaroltam egy WIG AC gepet. Most probalok alut hegeszteni de nem mindig sikerul.Egy kerdesem lenne mit jelent a 2 es 4 utemu hegesztes?koszonettel MFeri
1 mm-es wolframmal egyenes polaritas mellett probalkoztam de akkor te azt mondod hasznaljak forditott polaritast es a tablazat leirasa szerint hasznaljam a vastagsag mellett az amper terhelest?
Awinál általában egyenáramról, egyenes polaritással (az elektróda a negatív pólus) hegesztünk, de főleg vékony lemezekhez célszerű fordított polaritást használni.
1mm wt20 wolfram 4-es keramia 5-6 l/p argon 40 amper hozanyag nincs 2 db 1 milis lemez oszelapolva 20mm takarassal a lemezek femtisztak a szeltol 70mmre is illetve fektisztitot kapnak hegesztes elott tehat a lapolas szelenel min 40mmre is tiszta felulet van koppintos ivgyujtas szenacel 1 milis csoformara hajlitott lemez az iv kialakul de nem sokaig eleg instabil konyen megszakad en mar csak 2 problemara tudok gondolni
sok az argon (bar nem hiszem mer ha kicsit gyorsabban mozgatom a kezem akkor lehet hogy kihuzom az argon furdobol a hegyet es kicsit frocskol )
erre a celra mar nem megfelelo a gepem (amit megint csodalnek mer palcaval rutil forditott polaritas mellett egeszen 10 amperig stabil az iv)
bar ahogy eszre vettem 3-4 perc ganyolas utan mintha stabilla valna az iv es sokkal jobb lesz
MI lehet a problema? nem melegedett at a wolfram elegge? bar 1 milis wt20-as illetve probaltam 1.6 zoldel is azzal roszzabb volt
Szelepet, mágneskapcsolót bárhol kapsz, akár hegesztő, akár elektromos üzletben. Az elektronika: Elvben elegendő utánfújás késleltetés. Akkor fogsz ívet, mikor már gondolod, hogy jön a gáz. Gombnyomás után 2-3 másodperccel. Kikapcsolás rosszabb, akkor a gáz azonnal leáll és megég az anyag. Ehhez elég 1 bolti néhány másodpercre beállítható időkapcsoló. Elmagyarázod egy villanyszerelőnek, mi a feladat, néhány perc alatt összerakja (ha nem, akkor nem villanyszerelő, csak betanított munkás :-( ).
Sajnos, csak fejben van meg, onnan még nem tudok emailezni. :-(
GTDI: Nem 3 fázis! 2 fázisról, 400V-ról megy. Nem sokat javít rajta, amiatt nem érdemes bevezettetni. Találkoztam már 230V/200 A-essel is. Igaz, kell neki 32 A-es automata.
Nagy nehézségek árán, de végül is sikerült beszerezni az Eurotrans 50-es hegesztő kapcsolási rajzát. Akinek kell, az írjon, szívesen elküldöm neki saját felhasználásra.
A testkábelnek csak egy csatlakozási lehetősége van. Akkor elképzelhető hogy 1 fázisról ennyit bír? 3 fázisról mennyivel lenne komolyabb? Karosszériázni így még elmegy de jó lenne ha a komolyabb vasak is vinné.
Kell bele 1 trafó, táp/szelep, pl. 400-230/24V. Kell 1 elektronika, ami gombnyomásra elindítja a gázt, néhány másodperc után kapcsolja a feszültséget. Gomb elengedésére lekapcsolja a feszültséget és néhány másodpercig még fújja a gázt... :-(
Az adatlapja szerint 60% kitöltési tényezőnél 130 A-t tud 230 V-ról. Co2 hegesztőnek nem túl sok, de azért a 2 mm meg túl kevés. Szerintem. Ha szép hangja van, nem búg, nem fröcsköl, akkor ennyi. Hány csatlakozó van rajta a testkábel részére? Előfordul, hogy 2 fokozat van a fojtón és az egyik nagyon kevés áramot enged át, de simábban hegeszt.
ESAB LKA 150 co pisztoly nélkül került hozzám. A gyári pisztolya MXL 150-es, ami ha jól tudom beépített gáz szelepes. Én EURO csatlakozós pisztoly rakok rá, ha jól gondolom, akkor be kell építenem egy gáz szelepet is. A gázszelepet hogyan kell beépíteni, elsősorban villamos része érdekel.
ÜDV. Mindenkinek! Az M6030-asal kapcsolatban írok elnézést hogy csak ilyen soká és köszönöm az eddigi hozzászólásokat! A gépnek szép hangja van nem búg stb. 2-es lemezig úgy ahogy jól átolvassza a lemezt de afölött már nemigazán. Meghegeszti a vastagabb lemezt is de nem olvassza át. De ennél még 220-ról is jobban kéne dolgozni szerintem bár kíváncsi lennék mit csinál 400v-on mert azon nem volt lehetőségem még kipróbálni. Vagy el kéne vinni megnézeti? Itt egy kép az adatlapjáról.
Amúgy egy hegesztő mérnök,nem + - 2 ampert ír elő, csak egy irányadó ampert, a pálcának ,a hegesztési helyzetnek,hőmérsékletnek,előmelegítésnek fügvényében.
Egy PF hegesztésnél +- akár 20Amper is lehet a változás a helyzettől függően.Egy normális hegesztést Te csinálod az elejétől a végéig,tehát : gyök,gyökerősítő "X"töltő ,és takaró(Pl:ha kell nagy falvatagságnál "rakod vagy sorolod") no ezt írja le a heg.mérnök.
...van 1 mernok aki "kitalalja hogy ezt az anyagot ezzel az eljarassal milyen parameterekkel kell hegeszteni"
Nem kitalálja, hanem előírja!
Nem ahogy éppen jónak látja, hanem (most már Magyarosrzságon is!) ISO-szabvány alapján. Mondjuk az MSZ EN ISO 15609-1 szerint...
Bár nem akarok kételkedni benne, hogy ezt egy WPS lapról írtad ide, de szerintem az 1,6-os Wolfram egy kicsit vékony a közel 100 A-hez, még akkor is ha piros.
a wps laprol hmm hat en szemely szerint 3 fele hegeszto allast ismerek 1 ahol kiadjak hogy ez a feladat es csinald meg ami van felszereles azt te sajat magadnak beallitod legjobb tudasod szerint es ha kesz a munka megnezik szemre jo igen nem enyi
2 ahol van wps lap de (nem kovetelik meg a minositest vagy mer fekete munka vagy mer a gyarban a 4 hegesztobol az egyiknek van es rafogjak hogy minden munkat o csinal)
3 ahol van wps lap es csakis kizarolag hegeszto minositessel dolgozhatsz es 100% munkat kell csinalni mer a beuto belyegzoddel jelzed hogy az a te munkad es bizony a munka utan jon ebedszunetben a rontgen meg esetleg ultrahang vizsgalat!!!
a wps lap arrol szol hogy teljesen megszabjak a teknologia megoldast van 1 mernok aki "kitalalja hogy ezt az anyagot ezzel az eljarassal milyen parameterekkel kell hegeszteni" es vagy ugy csinalod es tokeletes munkat vegzel vagy nem ugy csinalod es ha nem veszik eszre de ugyanolyan tokeletes munkat vegzel akkor is jo ez a 2 lehetoseg van--- de inkabb az hogy ugy csinalod mer kulonben volt allas nincs allas... ennek hatranya hogy ha a tekezed lassabb hegsebessegnel preciz es a hegeszteshez olyan nagy amper van a wps lapon hogy gyorsan kell haladni mer szetfolyik az anyag akkor gikszer van...
pl 340mm-es 4m falvastagsagu inox cso gyok illetve takaro hegesztese a feladat kombinalt awi + mma eljarassal es ilyenkor a wps lapon pl az all hogy
95 +- 2 amper 1.6 wt20 wolfram vedogaz argon 4.6 (99.996 %ban argon) egyenes polaritas 2.4 mm palca 6-os keramia (10mm-es belso atmoroju) 10 l/p vedogaz aramlas Nitrogen 2.0 oblitogaz ilyenkor csak az mulik tkp rajtad hogy a wolfram hegy menyire all ki a keramiatol hogyan tartod a pisztolyt hogyan adagolod a hozanyagot milyen kezmozgassal csinalod es milyen sebesseggel de ettol fuggetlenul tokeletesen kell dolgoznod ez kb 1 wps laprol munka es miutan vegeztel az awi-val es leellenoriztek jon utanad a masik manus akki a takaro varratot csinalja mma-val (vagy azt is te csinalod)
Kedves Vodkaboy! Köszönöm a sok hasznos infót sokat segítettél, viszont a WPS lapról ha tudnál bővebben írni nagyon megköszönném. A fórumos tanácsodat (a nyelvtanulással kapcsolatban) biztos kipróbálom. Mégegyszer köszönöm szépen.Gunci
ha co-val tudsz akkor MIG-gel is mer nem frocskol es szepen latod mit muvelsz viszont az awi-tol sem kell megijedni en azt mondom aki raerez a hegesztesre az mindenformajat megtudja tanulni kozep szinten persze ahhoz jo kez kell hogy valamelyikbol rontgen ala tudj dolgozni viszont az se lehetetlen hogy melyikre van nagyobb kereslet azt nem tudnam megmondani azt viszont jo ha tudod 1 minosito tanfolyam ami 1 hetes megtanit majdnem nullabol awi hegesztesre vagy mig-re vagy barmire de ez csak az alap erre jon ra a munkatapasztalat amihez honapok kellenek hogy meik forma tetszik jobban az ember kerdes de szerintem a co illetve mig-nel konyebb az awi mivel sokkal tagabb hatarokban allithatsz a valtozokon es magadra szabhatod a folyamatot (pl amper - volt - hozzanyag adagolas - ego tartas - wolfram meret - argon menyiseg- stb) viszont ha komoly helyre mesz akkor meg mindegy mer kapsz 1 WPS lapot azt vagy ugy csinalod ahogy a lapon van vagy ha mashogy es picit is nem tetszik a fonoknek akkor baszhatod... a nyelvtudassal kapcsolatban pedig azt ajanlom hogy alap nyelvtudas utana soook soook internet forum stb es persze internetes szotar forummal megtod tanulni csak sok ejszaka foksz olvasgatni de ingyen van
Sziasztok! A véleményetekre volnék kíváncsi, szerintetek melyik fajta hegesztési tudással lehet jobban elhelyezkedni Ausztriában. A fogyóelektródás védőgázast vagy a volfram elektódást keresik jobban? Igazából Co-val sokat hegesztettem, bár papirom nem volt róla. Most lenne lehetőség valamelyikből tanfolyamot végezni de gondolom a volframosnál az egész technológia más, ezért előröl kéne tanulni mindent. Kezdőkénkt nem sok az esélyt látok az elhelyezkedésre a volframosnál. A másik dolog a nyelvtudás. Bár a német nyelvet már tanulom de csak az általános dolgokat tanítják mindenhol. ha valaki tudna segíteni abban, hogy a szakmával vagy a lakatosiparral kapcsolatos nyelvtudást vagy a szakszavakat hol tudom megtaláni vagy ezzel kapcsolatos dolgokat nagyon megköszönném. Előre is köszönök miden hozzászólást és segítséget, Gunci
Gyenge kis mütyür, igen az. Egy nagyon jó barátomtól kaptam ajándékba, csak porosodott a cégénél. Ki mivel főz, én csak megakarok tanulni egy kicsit hegeszteni és úgy gondolom jó lesz hozzá ez a gép is. Legalábbis jobb, mint egy nevenincs minden anyagot mellőző 80.000-es gép.
Igen, teljesen elektronikus, digitális szabályzású, mikroprocesszor vezérelt. Mutatja a beállított hegesztési áramot, a feszültséget (ami most 0V körül van), és rengeteg üzemmód közül lehet választani. Valószínű nem sikerül sehonnan se gépkönyvet szerezni, abban segítsetek, hogy mit jelezhet a piros égő lámpa zöld mellett (ami mellesleg nem világít, de nem is égett ki). Illetve a villogó Function LED. Bármely módot választom, ugyan úgy villog.
Ki mit tippel, illetve mi mehet tönkre, ami miatt nem kap feszültséget a trafó. Megmértem a triakokat, azok rendben vannak. A 625VDC is jelen van, tehát a hálózati része is ok. Csak nem kap éppenséggel szaggatott egyenáramot a trafó.