Az 1:1-es alatt melyik fajtára gondolsz? Arra, ami egy csomagban van a befőző cukorral, vagy lehet, hogy létezik olyan külön fix kis zacskóban, mint a 2:1-es és a 3:1-es, csak ez 1:1-es?
A különböző ételizesítők, mesterséges szószok, ízfokozók, nagyüzemi kajapótlékok szerencsére kikoptak már a topicból (nagyjából.) Nem értem, hogy a befőzésnél miért ragaszkodtok ennyire hozzájuk.
Szerintem amennyi dextróz-fruktóz ezekbe a zacskókba belefér az nem számít... Valószínűleg valami technológiai dolog. Inkább a pektin mennyiségében és a tartósítószerben van különbség.
Elvileg akármi nélkül is el lehet tenni lekvárt, ha rendesen sterilizálsz (minden tiszta, jól megfőzöd, gyors vagy, és jól zár minden) szóval szerintem meg lehet próbálni 2:1-essel is. Először kell egy adagot, megnézni, mennyire sűrű, savanyúnak savanyú lesz cukor nélkül, ha édesítőszer sem kerül bele. Amennyi tartósítószer van benne, annak elégnek kell lennie.
Igazad van. Most ébredek rá, hogy tkp nekem nem is kellett volna édesítőszert használni az 5ker 3:1-nél.
Vajon ez az 5ker 3:1-es mennyi dextrózt, azaz szőlőcukrot tartalmazhat?
Úgymond a pektin "sürítésének működéséhez" sok dextróz szükséges? De ha megnézem a tasak mennyiségét, valszeg nem túl sok lehet, vagy ez úgy működik, hogy csak mennyiségileg néz ki kevésnek, közben erős a tartalma?
Arra gondoltam 2 adag gyümihez teszek 3 zacskó 2:1-est (ez van otthon). Vagy lefagyasztom a barackot és amikor lehet kapni 3:1-est akkor megcsinálom a lekvárt.
Én most azt gondolom, hogy ezek között a 3:1, 2:1, 1:1-es szerek között csak a bennük levő tartósítószer mennyiségében van lényeges különbség. Jól értem, hogy azt tanácsolod, hogy tegyen bele több tartósítószert?
Nekem sikerült tizenpáréve baracklekvárt tönkretenni natrium-benzoáttal. Nagyon kezdő voltam, és még sokat is raktam bele. Igen torokkaparó lett. Felhígítottam még barackkal, de nem lett az igazi.
Azt hiszem, a szalicil a csalamádé ízét nem fogja tönkretenni...
Sziasztok! Kértem már tőletek tanácsot piskótasütés-ügyben, megfogadtam, bevált. :) Mostan asszem, bakit követtem el, és a következményekkel szeretnék számolni. Csalamádét raktam el szalicillel. Öööööööö... elméreteztem a szalicilt, kb háromszor annyit tettem, mint kellett volna. Mondjátok, reménytelenül szappanízű lesz a csalamádém (uborka, káposzta, hagyma, répa)? Vagy esetleg már vegyi fegyvernek minősül? (3 dl ecet+2 l vízbe ment 1 eka helyett kb 3...) Köszönöm előre is!