Keresés

Részletes keresés

ágika1 Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62460

Jól van, akkor bort se igyál mert azt is kezelik szerekkel, a sört is fehérjementesíteni kell a végén, a csapvizet meg  klórozzák.

 

Felvágottat, kolbászt, de még füstölt árut  is elvétve vehetsz olyant amiben nincs E 250.

Bár tévednék ebben!

Előzmény: GPF (62456)
Tereza Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62459

Mert van, aki nem ehet igazi cukrot (pl. cukorbetegek).

 

Előzmény: GPF (62456)
Tereza Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62458

Köszi az adatot.

Egy zacskó Dzsemfix nettó tömege: 25 g.

 

Az 1:1-es alatt melyik fajtára gondolsz? Arra, ami egy csomagban van a befőző cukorral, vagy lehet, hogy létezik olyan külön fix kis zacskóban, mint a 2:1-es és a 3:1-es, csak ez 1:1-es?

 

Előzmény: GPF (62451)
ágika1 Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62457
Na megnézem van-e a Kertészeti boltban pektin és káliumszorbát.
GPF Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62456
Na, ok. Utolsó megjegyzésem a témában :)

A különböző ételizesítők, mesterséges szószok, ízfokozók, nagyüzemi kajapótlékok szerencsére kikoptak már a topicból (nagyjából.) Nem értem, hogy a befőzésnél miért ragaszkodtok ennyire hozzájuk.
ágika1 Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62455
Nem kell ha sokáig főzöd.
Előzmény: GPF (62453)
ágika1 Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62454

A 25 g-os Haas Quittin energiatartalma 100g-ra vetítve:

258 kcal, 0,8 g fehérje, 0,2 g zsír és 51.8 g szénhidrát.

A 350 g-os 5-ker diabetikus cukorban,  /100g 98 g szénhidrát van.

Csak egy vegyész kellene ide. 

Előzmény: Tereza (62448)
GPF Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62453
Szerintem (és sokak szerint) nem kell tartósítószer a lekvárba.
Előzmény: ágika1 (62450)
Tereza Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62452
Te már próbáltad?
Előzmény: Törölt nick (62449)
GPF Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62451
100 g 5ker 3:1-es tartalmaz 65g cukrot. De nem tudom, egy zacskó az mekkora.

Valószínűleg a végtermék édességére tényleg nincs hatása.

De nem értem, miért nem 1:1-est használtok. Abban van a legkevesebb cukor és nincs benne tartósítószer.
Előzmény: Tereza (62448)
ágika1 Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62450

Nem a cukrot hiányolom, csak szeretném tudni hogy mennyi és milyen tartósítószerrel, pektinnel lehet  édesítőszeres (0 kalóriás) lekvárt csinálni. 

És tekintettel a hétvégi várható időjárásra nem akarom órákig főzni.

Előzmény: GPF (62447)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62449
Szerintem amennyi dextróz-fruktóz ezekbe a zacskókba belefér az nem számít... Valószínűleg valami technológiai dolog. Inkább a pektin mennyiségében és a tartósítószerben van különbség.

Elvileg akármi nélkül is el lehet tenni lekvárt, ha rendesen sterilizálsz (minden tiszta, jól megfőzöd, gyors vagy, és jól zár minden) szóval szerintem meg lehet próbálni 2:1-essel is. Először kell egy adagot, megnézni, mennyire sűrű, savanyúnak savanyú lesz cukor nélkül, ha édesítőszer sem kerül bele. Amennyi tartósítószer van benne, annak elégnek kell lennie.
Előzmény: Tereza (62448)
Tereza Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62448

Igazad van. Most ébredek rá, hogy tkp nekem nem is kellett volna édesítőszert használni az 5ker 3:1-nél.

 

Vajon ez az 5ker 3:1-es mennyi dextrózt, azaz szőlőcukrot tartalmazhat?

 

Úgymond a pektin "sürítésének működéséhez" sok dextróz szükséges? De ha megnézem a tasak mennyiségét, valszeg nem túl sok lehet, vagy ez úgy működik, hogy csak mennyiségileg néz ki kevésnek, közben erős a tartalma?

Előzmény: ágika1 (62445)
GPF Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62447
Tehát a fruktóz hiánya okoz neked problémát? Szeretnél plusz fruktózt (gyümölcscukrot) beletenni? Nem egészen értem.
Előzmény: ágika1 (62444)
ZsuR Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62446
Olyan... de olyan tokfozeleket csinaltam tegnap este... spagetti tokbol, sok-sok kaporral, hogy meg! :)) No most boldog a lelkem...
ágika1 Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62445
A dextróz az szőlőcukor, vagyis diéta szempontjából olyan mint a cukor.
ágika1 Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62444
Arra gondoltam 2 adag gyümihez teszek 3 zacskó 2:1-est (ez van otthon). Vagy lefagyasztom a barackot és amikor lehet kapni 3:1-est akkor megcsinálom a lekvárt.
Előzmény: GPF (62441)
GPF Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62443
Most ezt mire mondod?
Előzmény: TTAMAS (62442)
TTAMAS Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62442
Elárulok egy titkot: a dextróz nem cukor.
Előzmény: GPF (62441)
GPF Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62441
Részben igazad van. Az összetevők:

Haas 3:1
dextróz, sûrítõanyag (pektin), savanyúságot szabályozó (citromsav), tartósítószer (káliumszorbát)
Haas 2:1
dextróz, sûrítõanyag (pektin), savanyúságot szabályozó (citromsav), tartósítószer (káliumszorbát)
Haas 1:1
savanyúságot szabályozó (citromsav), dextróz, sûrítõanyag (pektin)

Oetker 3:1:
Fruktóz, zselésítő anyag (pektin, dextróz) (glutént tartalmaz), étkezési sav (citromsav, növényi zsír), tartósítószer (szorbinsav).
Oetker 2:1:
dextróz, zselésítő anyag (pektin, dextróz) (glutént tartalmaz), étkezési sav (citromsav, növényi zsír), tartósítószer (szorbinsav).

Az Oetker 1:1-est nem találtam meg. De abban is van cukor. Kevesebb, mint a többiben.

De ha valaki cukormentesen akar befőzni, akkor miért jó a cukros sürítő?
Előzmény: TTAMAS (62440)
TTAMAS Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62440

Nem csak a tartósítószer a különbség, a pektin igazán a cukorral sűrít.

A 3:1 tartalmaz fruktózt és dextrint is.

Előzmény: GPF (62439)
GPF Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62439
Miért is?

Én most azt gondolom, hogy ezek között a 3:1, 2:1, 1:1-es szerek között csak a bennük levő tartósítószer mennyiségében van lényeges különbség. Jól értem, hogy azt tanácsolod, hogy tegyen bele több tartósítószert?
Előzmény: TTAMAS (62432)
ágika1 Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62438
Jó de 3:1 nem lehet kapni, 2:1 van otthon. Gondoltam átigazítom az arányokat, egy vegyész biztosan tudna ebben segíteni.
Előzmény: TTAMAS (62432)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.31 0 0 62437
Nekem sikerült tizenpáréve baracklekvárt tönkretenni natrium-benzoáttal. Nagyon kezdő voltam, és még sokat is raktam bele. Igen torokkaparó lett. Felhígítottam még barackkal, de nem lett az igazi.

Azt hiszem, a szalicil a csalamádé ízét nem fogja tönkretenni...
Előzmény: TTAMAS (62435)
kittyijjag Creative Commons License 2009.07.30 0 0 62436
Jáj, köszi! Anyósomat nagyon szeretem, a csalamádé meg már beüvegeződött... Talán jövőre más tartósítási módszert választok.
Előzmény: TTAMAS (62435)
TTAMAS Creative Commons License 2009.07.30 0 0 62435

Az ízén nem fogod érezni és az anyósod sem ettől fogja feldobni a talpát, de nem szerencsés ennyit használni.

 

Én készítenék még csalamádét (szalicil nélkül) és belekeverném.

Előzmény: kittyijjag (62434)
kittyijjag Creative Commons License 2009.07.30 0 0 62434
Sziasztok!
Kértem már tőletek tanácsot piskótasütés-ügyben, megfogadtam, bevált. :) Mostan asszem, bakit követtem el, és a következményekkel szeretnék számolni.
Csalamádét raktam el szalicillel. Öööööööö... elméreteztem a szalicilt, kb háromszor annyit tettem, mint kellett volna. Mondjátok, reménytelenül szappanízű lesz a csalamádém (uborka, káposzta, hagyma, répa)? Vagy esetleg már vegyi fegyvernek minősül? (3 dl ecet+2 l vízbe ment 1 eka helyett kb 3...)
Köszönöm előre is!
TTAMAS Creative Commons License 2009.07.30 0 0 62433
Nálam petrezselyemzöld, zellerlevél, lestyán, zöldhagyma, HE paprika (egészben) kerül a húslevesbe. Ez ugye, ötféle zöld...
Előzmény: tuutuu (62406)
TTAMAS Creative Commons License 2009.07.30 0 0 62432
Nem. Arra a 3:1 való.
Előzmény: ágika1 (62431)
ágika1 Creative Commons License 2009.07.30 0 0 62431
Próbáltatok már cukormentes lekvárt csinálni Dzsemfix 2:1-ból?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!