Keresés

Részletes keresés

oljeg12 Creative Commons License 2009.07.24 0 0 4141

Szóval a hidrofor működési elvére vagy kiváncsi.

A régebbi hidrofor tartályok kb olyan 80-100 literesek voltak és egy be és egy kimeneti csőccsonkal voltak ellátva. Ezen kivül rá volt még szerelve egy nyomáskapcsoló, ami be volt állítva alsó és felső nyomásértékre, hogy mikor kapcsolja a szivattyút be, vagy ki. Ebben a tartályban a nyomást a benne lévő levegő, (amit a szivattyú által belenyomott víz összenyomott) biztosította. Mivel a folyadékot nem lehet összenyomni, de a gáznemű anyagokat igen. Ezekből a tartályokból ki lehetett venni 2-3-4 vödör vizet, mire kapcsolt a szivattyú. A mostani hidrofortartályok kisebbek és egy úygmond gumilabdával van kibélelve, amit a belenyomott víz megnyújt és így jön létre a megfelelő nyomás. Ezért ezekből nem lehet annyi vizet kivenni bekapcsolás nélkül, mivel nem is fér bele 4 vödör víz. Itt ugyan úgy a nyomáskapcsoló alsó és felső értékre való beállítása szabályozza a ki-be kapcsolűást.

Előzmény: hegeduszo (4134)
dpek Creative Commons License 2009.07.24 0 0 4140
Az normális, hogy egy 50L-es membrános hidrofor tartályból csak 10L víz jön ki 2 bekapcsolás közt? 1.4/2.8bár beállításnál.
Nekem is van 120L-es bojler +ba rákötve, és sokat számít. kb.
Előnyomásnak 1.3 bárral fel van fújva.
Néha kell bele levegőt fújni mert feltelik vízzel kimegy a levegő, és semmit se ér.
iceman1984 Creative Commons License 2009.07.24 0 0 4139
Tudnátok segíteni,hogy miért nem jön vissza a víz kútfuráskor.Mivel már többször próbálkoztunk 6 méter után nem jön vissza a víz.
H3x Creative Commons License 2009.07.24 0 0 4138
A gumi membrán hiánya nem fog gondot okozni? Szerintem anélkül nem sokkal fogja csökkenteni a ki-be kapcsolások számát. Persze ha marad benne levegő is....
Előzmény: do-xa (4137)
do-xa Creative Commons License 2009.07.24 0 0 4137
Egy kiszuperált bojlert szerezz! Amelyik nem folyik. Az alsó deknit kidobod mindenestől. Teszel rá egy újat, vagy vágatsz rá.
Olvass vissza, volt itt már szó ilyenekről.
Előzmény: hegeduszo (4134)
Zapod Creative Commons License 2009.07.24 0 0 4136

http://vlbt.hu/hu/termekek/reszletek/1175/easy_szivattyu_multideep_4_8_230v/

Ez most jött szembe de szerintem ha nézelődsz van még olcsobb is.

Zapod.

Előzmény: dpek (4132)
Zapod Creative Commons License 2009.07.24 0 0 4135
Igen.
Előzmény: hegeduszo (4133)
hegeduszo Creative Commons License 2009.07.24 0 0 4134

Viszont elgondolkodtam a Hidrofor tartály beszerzésén. Amikor a kezemet mosom kerti munka után vagy amikor naponta kétszer a kutya-macska tányérját öblögetjük a csap alatt, valóban elég sokszor kapcsolja be rövid időre a ny.k. a szivattyút. "Pohár víz szindróma". Pontosan nem világos, hogy mikor és hogyan veszi ki a ny.k. a hidrofor tartályból a vizet és hogyan tölti újra a tartályt. Rágugliztam, de csak kereskedelmi találatokat hozott fel a G. Ha valaki le tudná írni egy pár szóban, hogy nagyjából hogyan működik ez, akkor azt megköszönném. A működéshez nem kell, hogy értsem, :) csak pusztakíváncsiság és szeretem érteni a dolgokat. :)

Ehhez kapcsolódóan: Ha jól láttam, kb. egy 7-10.000 Ft.-ért be tudok szerezni egy 20 literes hidrofor tartályt + annak szerelvényeit. (Szárazonfutás elleni védelmem nincsen, (remélem ez nem kell még) de egy kiapadhatatlan kutam igen... :) )

hegeduszo Creative Commons License 2009.07.24 0 0 4133

Aha. Tehát ha jól értem, kinyitom a csapot és bedugom a ny.k.-t, a beállított nyomás alatti "nulla" nyomás miatt egyből bekapcsol és feltölti a rajzomon lévő piros részt. :) Ez teccik... :)

Nem sok a cső, csak béna a rajzom, így félreérthető. :) A kútból jön a fekete a szivattyúhoz, a mellette lévő sötétkék nyíl mutatja a víz irányát (ami triviális csak szemléletésként rajzoltam). A szürke cső megy a ny.k.-ból a csap felé és mellette a világoskék nyíl szintén szemléltetésképp mutatja a víz irányát a csaphoz.

A piros rész pedig szintén nem cső, csak az első beüzemeléskor értett vízmentes részt problémámat szimbolizálja. Tehát két cső van összesen. (Fekete és Szürke) (Kútból a szivattyúba. Nyomáskapcsolóból a csaphoz.)

Előzmény: Zapod (4131)
dpek Creative Commons License 2009.07.24 0 0 4132
Köszi, akkor marad az.
Előzmény: Zapod (4130)
Zapod Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4131
Tartály nélkül is működik, a rendszer csak feleslegesen sokat kapcsolgat a szivattyú. A feltöltést felejtsd el mivel magad írtad le a kütyü működést. Nyomásesésre kapcsol a nyomás kapcsoló. Itt ugye még nincs, nyomás tehát bekapcsol. Ha el éri az üzemi nyomást meg ki.

A szívócsonkot persze fel kell tölteni. És nagyon sok a cső. A kútból egy cső a szivattyúba. Onnan a nyomáskapcsolóba, és onnan meg a csaphoz.

Zapod.

Előzmény: hegeduszo (4122)
Zapod Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4130
Nagy áramfelvétel mellett kis víz kapacitás. A lenti kütyü könnyen hibásodik. Pl.homok. Dupla csövezés. Ja igen ha ezt nézem ennyiért már csőbúvárt is lehet kapni akcióban kis teljesítményűt, hozzá véve a duplacsövezést.

Zapod.

Előzmény: dpek (4121)
hegeduszo Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4129

Csak rájöttem! :)

hegeduszo Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4128
Nnaa... Nem ment fel a kép... :(
Előzmény: hegeduszo (4126)
H3x Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4127
A több vödörnyi víz kivételekor történő induláshoz azért elég nagy tartály kell. Nem az általános 20l-es házi vízmű kategória.
Előzmény: oljeg12 (4125)
hegeduszo Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4126

Nem olyan bonyolult rendszer, és nincs hidrofor tartály. 95%-ban napi 2x1.5 órás öntözésre lesz használva a rendszer, egy-két edényöblítés és kézmosás beiktatásával. :)

Igaz gondolkoztam egy hidrofor tartályon, de pénzszűke miatt ez eddig kimaradt. Nem tudom mennyivel dobná meg ez még a költségeket.

Amit h3x ír, úgy érthető lenne, majd megnézem otthon, h tud-e ilyet a ny.k.

A rajzon a piros vonal ábrázolja azt a részt, ami ugye első használatkor nincs víz alatt.

Előzmény: do-xa (4123)
oljeg12 Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4125
Nincs hidrofor tartály? Ez érdekes dolog lessz így, hoy a csőben lévő myomás változásra indul a szivattyú. Gondolj bele, hogy ha csak egy pohár vizet akarsz csak kiengedni a csapon és már is indul a szivattyú. Ez a sok indulás nembiztos, hogy jót tesz a szivattyúnak. Ennek a kiküszöbölésére használják a hidrofort. Így a tartály mérete és a beállított alsó és felső nyomásérték határ, ami be illetve ki kapcsolja a szivattyút, lehetővé téve, hogy több vödörnyi vízelvétel után induljon csak a szivattyú.
H3x Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4124
Ha jól tévedek, akkor a presscontrol-okon van egy gomb amivel a kezdeti feltöltést el lehet indítani.
do-xa Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4123
Csak cső? Az úgy nem lesz elég...
Inkább rajzold le . Fénykép még jobb. Zavaros amit írsz...
hegeduszo Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4122

Sziasztok,

Első szivattyúbeüzemelés lesz a jövő héten nálunk. :) és erőssen kezdő vagyok a témában.
Egy elvi kérdésem lenne.

Ugye a nyomáskapcsoló elve, hogy nyomásváltozásra (csapnyitás) beindítja a szivattyút.
De ehhez gondolom a ny.k. és a csap közötti víz, szükséges. (Vagy nem?)

Nos:
Ha a szivattyút a nyomáskapcsoló indítja, hogy kapcsol be a szivattyú ha a nyom.kapcs. és a csap között az első használat miatt, (mert ugye most szerelem össze), (vagy akár egy téli víztelenítés miatt) még nincs víz?

Szivattyúval nem tudom feltölteni, mert az a nyomáskapcsolóra van csatlakoztatva, villásdugó nincs rajta, így csak a ny.k.-val együtt tudom csak bedugni az elektromos-hálózatba.
(Nekem egyébként ez lett volna a triviális megoldás, de hát így...)

Ezt a csőrészt hálózatról fel kell töltenem vízzel, hogy a ny.k. érzékelni tudja a víz
nyomásváltozását, vagy (most lehet hülyeséget kérdezek) a csőben lévő levegő nyomásváltozására is beindítja a szivattyút a nyom.kapcs? :)))

dpek Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4121
Köszi.
Én azt hittem azért használható.
40-ért lehet kapni.
Azzal tisztában vagyok hogy kisebb a vízhozama, de nem lenne nagy gond.
Nem megbízhatóak?
Vagy van más nyűgjük a sima felszini szivattyúhoz képest?

Előzmény: Zapod (4119)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.23 0 0 4120
Egyet értek !
Előzmény: Zapod (4119)
Zapod Creative Commons License 2009.07.22 0 0 4119
Én csak ásott kúti tapasztalatokkal rendelkezem de a mélykúti szívófejes szivattyú mind műszaki mind teljesítménybeli adatai alapján kerülendő. Magyarul sza….r.  Inkább csőbúvár.

Zapod

Előzmény: dpek (4107)
jeno68 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 4118
ÜDV mindenkinek! Ma tévedtem rá a fórumra, érdeklődnék valaki tudna-e segíteni...
Tatabánya külterületére kellene fúrni kutat.Szomszédban 9m-en van lefúrva, norton segítségével jön a víz. Áram csak 220 van a szomszédban, jó ajánlat esetén 2-3 kútra is lenne igény. Kell-e engedély, honnét kell beszerezni, büntethető vagyok-e ha engedély nélküli kutam van...stb.15 m-es kút min. jó lenne, kérdés hogy áram nélkül kijön-e a víz pld. nortonn-al? Bármit szívesen veszek ) albertjeno@gmail.com-ra privátba, ill.30/320-8323 telefonon)
H3x Creative Commons License 2009.07.22 0 0 4117
A jelenlegi talpponti mélységet még nem mérted?
Nem lehet, hogy az egész szűrőd homokkal van tele? A kompresszorozás leszed annyit, hogy már tud jönni egy kis víz, de idővel újra megtelik?

A vízadód homok?
Milyen kútszövetet használtál? Hogyan erősítetted a béléscsőre?
Előzmény: tibu71 (4116)
tibu71 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 4116

Nemsokat.

1 perc mulva megint tiszta viz jön belöle. Levan dogozva a csö alja

Előzmény: H3x (4113)
do-xa Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4115
Igen, már látom. Bocs.
Előzmény: H3x (4109)
Devilbácsi Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4114
Üdv a kútfúróknak! Igen én csináltam ezt a gépet! Másfél év kemény termése a gép.Precíz,erős és igényesen kidolgozott majdnem minden része.Csak a villanyszámlám lett miatta párszázezer forint.És ami nemsemmi,egyedül építettem!De ha valaki azt szeretné hogy egy kisebb kútfúrógépet építsek neki,talán még benne is lennék.Feltéve ha hoz anyagot meg pénzt hozzá! Egyébként köszönöm hogy elismerte az erőfeszítésemet!
Előzmény: bohrer (4111)
H3x Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4113
Már nem emlékszem... le van zárva a béléscső alja?
Mennyi homokot szedtél ki?
Előzmény: tibu71 (4110)
Csaba110 Creative Commons License 2009.07.21 0 0 4112
Sziasztok kutasok!

Tegnap készítettünk a haverommal egy kútfúró fejet száraz fúráshoz egy dobfúrót 133as csőből és kipróbáltuk nagyon jól ment ithon nálunk fekete földben remélem náluk jobban fog menni mert homok van utána meg sóder elvileg.
most megyek készítek egy fúrót még 108 as csőből is mert az belefér a 125 ös KG pvc csőbe ha már köpenycsőbe kell fúrnunk. Meghajtásnak gondoltunk van egy áttételem ami 1450n/min ről 25n/min és bivaly erős ehez egy 3 m magas torony görgős szánnal .
Fúrószárnak meg 1" csövet gondolunk menetes kötéssel.

Üdv.csaba

Hétvégén lesz a nagy próba.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!