Általában (a makrók kivételével) végtelenre vannak az obik korrigálva, a fókusztávolságok névlegesek. A zoomok távolságbeállítása (az 50-200-nál tűnt fel) szakaszos, tehát nem mm-enként változik, hanem néhány (nem tudom mennyi) fix érték, pl. beállítod 100mm-re, mondjuk ennyit is mutat az exif, de ha kicsit kisebb vagy nagyobb fókusztávot állítunk, akkor nem ír ki 98 vagy 102mm-t, hanem marad a 100-as adat.
A helyzetet az is bonyolítja, hogy legtöbb obinál az se mindegy milyen távolságra fókuszált. Magyarán ugyanazon a gyújtótávolságon más a képkivágás ha 1 méterre élesítesz, mintha végtelenre.
A fizikai felépítésük különbségei miatt lehet eleve látószög különbség azonos gyujtótávon. Ha erre egy szoftveres korrekció rátesz az csak plusz.
Durva összehasonlítás, de akinek van sima dupla kitje. Tegye fel állványra a gépet és csináljon egy képet a 14-42-vel 40mm-en és a 40-150-el szintén 40-en. Nem lesz ugynaz a két kép. De elmondható ez a 14-54/12-60 vs 50-200 esetében is, vagy akinek van 35mm-ese bármelyik zoom-al összeveti 35mm-en más lesz a képkivágás.
Nem újdonság ez, állítólag fizika :-) először én is csak lestem.
Én jártam így. Először az Oly Sp-510-emnek az egész borítása lejött, nem is raktam vissza, nem is hiányzott. Aztán most az E-400-asomnak is már kezd lejönni az egyik sarka. Ezt pillanatragasztóval visszanyomtam, bírta jó sokáig, de most megint lejött. Eddig csak egy Olympusomnak nem jött le a borítása, de gondolom csak azért nem, mert nem is volt neki;)
Szerintem az új mFT gépeknél tudatosan ilyenre tervezik az obikat.
Gondolom ezt abból, hogy ha megnézed megfelelő konverterrel az eredeti torzításukat az mindig nagyon szabályos. Olyan torzítás, amit könnyű softveresen korrigálni.
Ellenben még egy optikailag igen jól korrigált obinál is a torzítás bár minimális, de csúnyán hullámzó. Ráadásul ez utólag elég komplikáltan korrigálható.
Egy példa, itt az Olympus 12-60 SWD torzítása nagylátón:
Nekem is levált már pár helyen.Én pillanatragasztóval visszagyömöszöltem a helyére. Valószínű a pálmatex jobb lenne hozzá,de nekem ez sem engedte el. Szervízben is érdemes lehet ragasztatni,de biztos nem 1-2 nap.
Sőt, tovább megyek, nem vagyok meggyőződve, hogy minden esetben a hagyományos megoldás a leghatékonyabb.
Alap ugyanis, hogy egy objektív minél összetettebb, annál nehezebb minőségit tervezni belőle.
Ilyenek pl. a nagy átfogású "szuper" zoomok. Vagy még inkább jó példa talán a filmes korszakból egy SLR nagylátó és egy távmérős nagylátó összevetése.
Egy SLR gépre többnyire nagy és komplikált, a bázistávolság miatt optikailag agyonkorrigált lencse kell, addig egy távmérősre sokkal egyszerűbb, emiatt kisebb és szebben rajzoló obik voltak tervezhetők.
Ezzel arra próbálok kilyukadni, hogyha egy kép torzítását szoftveresen korrigálod az minőségromlással jár, ellenben ha optikai úton teszik az is!
Kérdés csak az, hogy végeredmény szempontjából melyik a hatásosabb?
Alap E-System probléma E-1, E-10, E-300, E-400 dettó, csak az általam ismert/birtokolt típusokat nézve... Megnyúlik, bizony. Én pálmatexet mondanék ragasztani, de csekkold le, nem marja -e a gumit. Jobb a szerviz. Egy nyaralást kibírsz lötyögő gumival, nem?
Tegnap leesett az E510-ről a markolat borításom. Járt már így valaki? Ha igen, mivel ragasztotta vissza? Vagy érdemes elvinni garanciában az oly szervízbe? Októberben lesz 2 éves a gép, viszont holnap elutazunk Horvátországba. Tehát, ha szervíz, akkor is kell valami ideiglenes megoldás. Ráadásul, ahogy visszapróbálom, minth megnyúlt volna. Nagyobb, és nem igazán passzol pontosan.
Remélhetőleg nem utólag, elektromosan korrigált módon lesz hasonló a Zuiko lencséhez. A 14-45 kitobinál ez nem sikerült a Panának: "The initial test of the lens produced invalid results - less so because of the lens but because Panasonic asked Adobe to apply automatic corrections to RAW images (under the hood that is). These modifications corrected most of the problems with respect to distortions, CAs as well as vignetting but they also caused a reduction of the field-of-view and a deterioration of the resolution figures (because the image is stretched here). " www.photozone.de/olympus--four-thirds-lens-tests/414-panasonic_1445 { az slrgear pl. a módosított képet teszteli }
Valóban mindkét helyen fel van tüntetve a figyelmeztetés, még ha a bolti példánál eldugottan is. De vajon a jog egyformán ad-e alapot mindkettőre? Mert én is kiírhatom az autómra, hogy bolond a kilóméterórám ezért a sebességkorlátozások betartásáért felelősséget nem vállalok, de attól még megbüntetnek, ha leneszelnek. :D Szóval, itt mi hiába vitatkoznánk az elektronikus kereskedelemre vonatkozó jogszabályok ismerete nélkül. Nem tudtam, hogy az ilyen esetekre ott más van. Te ismered pontosan hogyan szól a témával kapcsolatos?
Amúgy, ha valakit érdekel a HD 14-140 ára: 259 990 Ft most már.