Sziasztok! Gyerekkorom óta vadászpilóta szeretnék lenni.Most fogok érettségizni. Olvastam, hogy 185 cm a legfelső magassághatár.Én 187 cm vagyok.Lyukas fogam is.De a látásom tökéletes.Akkor ezek szerint nem lehetek pilóta?? Ha valaki tud segíteni írjon.
ha aktuális még a kérdés, én voltam ilyen vizsgálaton... Bent kell aludni a kecskeméti repkórházban, másnap reggel éhgyomorra gerincröntgen és labor aztán pszichológia, utána nemtom milyen sorrendben de van még sebészet szemészet belgyógyászat meg barokamra. (lehet h kifelejtettem vmit mert régen volt, 2004)
A gerincröntgen a legkeményebb 6-7 felvételt csinálnak mindenféle pózban. Mi 5 en voltunk és 4 ember kiesett ott. Én őszinte csodálatomra átmentem, pedig az általános iskolában mindig megkaptam h enyhe gerincferdülésem van.
Utána irány a pszichológia 300 majd 600 kérdéses teszt, írásos önéletrajz és csomó összpontosítási képességet vizsgáló kütyü majdnem olyanok mint a csodák palotájában. (egyensúly, mennyire remeg a kezed, figyelemmegosztás, koncentráció stb)
A kedvec tesztkérdéseim:
maga hogy látja, gyorsabban, lassabban vagy ugyanúgy vizel mint mások?:)))
szokott hangokat hallani? Ha igen mit mondanak ezek a hangok?:)
Utána ebéd, aztán jött volna a sebészet, de szóltak h sajnos nem sikerült. A pszichológián kaszáltak el azzal hogy nem vagyok eléggé fegyelmezett és parancskövető jellem... Mondták h próbáljak szerencsét a polgári repülésben, és így is tettem azóta 250 órát repültem és ma is megyek...:) Ahogy hallottam egyébként átlag 10 ből egy jut át.
Egyébként akkoriban megkérdeztem és vadászpilóták 200 körül kerestek+juttatások nameg egy megfizethetetlen gép az ember segge alá:).
Tisztelt Diplomás Fiatal! Engedje meg, hogy mint a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság parancsnoka ismeretlenül is megszólítsam Önt, és egy komoly lehetőségre hívjam fel szíves figyelmét, amely megváltoztathatja az Ön életét.
A Magyar Honvédség új lehetőséget kínál nemre való tekintet nélkül a 26 évnél fiatalabb, magyar állampolgárságú fiataloknak. Ragadja meg a lehetőséget és kerüljön a legjobbak közé! Jelentkezzen katonai pilótának! Legyen egy fiatal, energikus csapat tagja, nézze föntről a világot! Hadd legyenek büszkék Önre a családtagjai, rokonai, ismerősei, hadd lehessünk mi is büszkék Önre, hogy közénk tartozik! Ne szalassza el ezt a fantasztikus alkalmat! A Magyar Honvédség pilótaképzési programja keretében a feltételeknek való megfelelés esetén külföldi tanulási lehetőség várja Önt Kanadában, melynek sikeres teljesítését követően egy új karrier lehetőségei nyílnak meg Ön előtt. Kérem, tanulmányozza tájékoztató anyagainkat és jelentkezzen a lakóhelye szerint illetékes toborzóirodán! Várjuk jelentkezését!
Veszprém, 2006. március 14.
Sági János vezérőrnagy Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság parancsnok
Részletes információk: Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság Repülőfelkészítési Osztály
(A toborzóirodák és a MH LEP RFO közös szervezésében) - egészségi és pszichológiai alkalmassági vizsga, fizikai állapotfelmérés; - ismeretszint felmérés (a felvételi bizottság döntése alapján); - angol nyelvi ismeretszint felmérés; - bizottsági beszélgetés; - a civil életből jelentkezők részt vesznek a szerződéses tiszti állományba-vételhez szükséges pályaalkalmassági vizsgálaton is; - sikeres felvételi esetén a repülőgép-vezető jelölt próbaidőre (6 hónap) a MH szerződéses állományába kerül tisztesi rendfokozattal (a már rendfokozattal rendelkezők megtartják a rendfokozatukat); - a katonai végzettséggel nem rendelkezők a katonai alapképzést követően kezdik meg a repülőkiképzés I. szakaszát Szolnokon, a MH LEP Repülőfelkészítési Osztályán. - a II. (Kanada) szakaszra történő beiskolázáskor a képzésre kiválasztott jelöltek szerződéses tiszti állományba kerülnek, hadnagyi rendfokozattal.
A képzés célja:
A repülőcsapatok részére repülő-hajózó szakemberek, repülőgép- és helikoptervezetők képzése.
A képzés formája: Nappali, felsőfokú végzettségen alapuló képzés, amely két szakaszban történik. - I. szakasz: Magyarország, Szolnok - II. szakasz: Kanada, NATO Flying Training in Canada NFTC)
Azon fiatalok jelentkezését várjuk, akik: - főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkeznek; - a főiskolát vagy egyetemet az idei, illetve a következő évben fejezik be.
A jelentkezés feltételei: - magyar állampolgárság; - középfokú angol nyelvismeret; - a képzés kezdetekor maximum 26. életév; - repülőorvosi vizsgálat vállalása (térítésmentes) - katonai szolgálat vállalása szerződéses tiszti beosztásban és az ehhez szükséges pályaalkalmassági vizsgálaton történő részvétel.
Mint kiderült, nem százados, hanem őrnagy, Szabó Gábor. Róla semmit sem tudok, Lanecker Józseffel kapcsolatos emlékeimet a Repülőszerencsétlenség topicban találjátok meg.
Lezuhant egy katonai gyakorló repülőgép Szolnok közelében, két utasa meghalt. A végzetes baleset csütörtökön dél körül történt a Kunhegyeshez közeli Tiszagyenda határában.
Az egymotoros, kétüléses JAK 52-es gyakorló repülőgép eddig tisztázatlan körülmények között zuhant le. A gép mindkét hivatásos pilótája, egy ezredes és egy százados a helyszínen életét vesztette. A gépet egyébként körülbelül tíz évvel ezelőtt vásárolták, és Romániából érkezett Szolnokra. A baleset pontos körülményeit a Katonai Légügyi Hatóság vizsgálja.
Jak-52 könnyű oktató repülőgép
A román gyártmányú kétüléses légcsavaros oktatórepülőgép pilóták alapkiképzésére szolgál. Prototípusa 1974-ben szállt fel először. A Jak-52 repülőgépet Kelet-Európán kívül számos Nyugat-Európai országba, az USA-ba és Kanadába is exportálták. A repülőgép hagyományos - alsó szárnyas, három pontos futómű (2 fő és 1 orrfutó) - elrendezésű. A repülőgép fém építésű, sárkányának borítása - a kormányfelületek vásznazását leszámítva - fém. A kétszemélyes pilótafülke teteje síneken hátratolva nyitható. A pilótafülkében elöl a növendék, hátul az oktató foglal helyet. A Jak-52-est M-14P jelű 9 hengeres csillagmotor hajtja. A motor hajtótengelyére kéttollú, állítható, fa légcsavart szereltek. A Magyar Légierő kiképzési céljaira 12 darab Jak-52 tipusú repülőgép érkezett 1994-ben Szolnokra Romániából.
Adatok: Maximális sebesség: 285 km/h Utazó sebesség: 190 km/h Leszálló sebesség: 110 km/h Személyzet: 1-2 fő Rendszeresítés éve a Magyar Légierőben: 1994 Forrás: www.huaf.hu
A pilóták kiképzési repülés végrehajtása közben szenvedtek balesetet - közölte az MTI-vel a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese. Bocskai István elmondta: a honvédség szolnoki vegyes szállító ezredének állományába tartozó kiképző repülőgép Szolnokról szállt fel, és eddig ismeretlen okból a Tiszántúlon, lakott területen kívül zuhant le. Az Index megpróbálta megszólaltatni a szolnoki ezred illetékesét, de érdeklődésünkre közölték, egyelőre senki nem tud nyilatkozni a targédiáról.
Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek elmondta, a helyszínre négy tűzoltóautót vezényeltek ki, a tüzet eloltották, lakott terület nem volt veszélyben.
A szolnoki mentőszolgálat illetékese az Indexet arról tájékoztatta, hogy miután a két pilóta bennégett a repülőben, nekik érdemi feladatuk nem volt a tragédia helyszínén.
hm, emlexem amikor 91-ben azert mentem vitorlazorepulni, hogy majd egyszer nagy istenseg vadaszpilota leszek, aztan nesze, az egeszet felszamoltak, most meg itt van ez a muanyag dunaplazas pilotakepzes. olyan furcsa ez az egesz. mindenesetre nem tagadom, nagyon savanyu a szolo, mert szep lassan a nallam egy ket evvel fiatalabb korosztalynak csak sikerul ez az alom, es igy egyatalan nem szep orulni annak, hogy ennyire keves embernek van eselye vadaszgepre kerulni. megint az van, hogy megy egy pilotakepzes project, meg egy orokke valtozo ad hoc jellegu legiero fejlesztes, es mindez egymas mellet, nem egymassal osszhangban.
Igen tudom hogy nem a durva stilusrol van szo, hanem a viszonyokrol.
Az sem idegen szamomra. Lassan 12 eve veretem magam egy harcmuveszeti stilus keretein belul, es tulkepp en vagyok az egyetlen lany aki meg is maradt a sracok kozott, ugyhogy tudom milyen a himkozosseg, es az ottani osszetartas, telleg.
Sikernek konyvelem el hogy nemhogy nem esett nehezemre beilleszkedni, hanem raadasul siman es termeszetesen megtortent hogy befogadtak. Azota egyutt szivunk-szenvedunk, egyutt orulunk, barmikor szamithatunk a masikra, ok is szamithatnak ram es ez nagyon jo es bensoseges dolog.
A mas orszag vedesevel kapcsolatban felreertettel, ugy ertettem abszolute mas orszag katonajakent dolgozni, na azt nem tudnam.
De ha itt a MH keretein belul aszondjak hogy "menj oda!", az mas.
Szoval nyitva tartom a szemem es amire lehetoseg van azt megcsinalom, a tobbi miatt meg nem fogok lelki osszeomlast kapni (talan). Elso lesz az orvosi, yess :))
Kisse felreertettel, de a lenyeget sikerult levenni.
Nem arrol van szo hogy a ferfi kollegak allandoan csunyan beszelnek es elviselhetetlen a modoruk, csak maskeppen mukodik egy tisztan ferfiakbol allo kozosseg es maskepp, ha holgy(ek) is van a tarsasagban.
Az hogy ki melyik orszagot vedi megint csak nem az egyentol fugg, es nem is kerdojelezheto meg. A katonanak ezen nem igazan kell gondolkodni, nem azert kapja a fizetest. Van arra okos ember aki kitalalja a celkituzest, beadja a kozvelemenynek, a media felfujja aztan a katona meg megcsinalja. Fuggetlenul attol hogy egyet ert vele vagy nem . Az a dolga. Az orvosnak is meg kell gyogyitani a gyilkost is meg ha utana ki is vegzik.
A mas orszagot ugy ertettem, hogy masik orszagban kell kitanulni a szakmat, viszont ez nem uj dolog hiszen a magyar vadaszpilotakat utoljara a 2.vh. idejen kepeztek otthon. Azota nehany orszagban elofordultak(SZU,Csehszlovakia,Kanada ).
Az orvosi dologra visszaterve az kb olyan mint az erettsegi. Elotte nagyon izgul az ember, de mikor megvan nem tunik olyan komplikaltnak. A ROB-on tenyleg profin csinaljak es amig fiatal az ember szinte rutinbol megcsinalhato. Tenyleg sok vizsgalat van benne, es 2-3 nap alatt magvan az egesz.
Van nemi "bizonytalansag" meg a rendszerben, mivel a kepzes meg most indult es senki sem tudja pontosan mi jar es mi nem, es ezert sajnos sokszor tenyleg harcolni kell azert ami jar.
De rajtunk mulik mit hozunk ki az egeszbol es itt kint a rank eso szakmai resze a dolognak nagyon sokat ad. (ne rohogj, Ti nemsokara mentek haza en meg meg itt fogok szivni augusztusig:))
Amiket leirtal, azoknak a 80%-val tisztaban voltam, a tobbi uj infokent jott.
A nok biologiai akadalyai, a kollegak hozzaallasa, az allam hozzaallasa.
Meg en is hozzaadnek valamit: a civil eletbeli tarsad (feleseg/ferj) tamogatasa vagy annak hianya.
Hala Istennek, iszonyu rendes ferjem van, nemcsak hogy hagyja hogy azt tegyek amit szeretek, de ha tud meg tamogat is mindenben. Hala istennek gyerek nincs es egyre kevesbe szeretnenk, ahogy mulik az ido, ugyhogy asszem ilyen gondunk nem lesz :)
Tudom, ez az egesz sok idot vesz el a csaladtol, meg hogy allandoan harcolni kell azert hogy talpon tudjon maradni egy no ebben a "ferfiszakmaban".
Egesz eddig ilyen korulmenyek kozott nottem fel, csupa fiu kozott, es nem idegen szamomra az sem ha azt mondjak hogy fogjam be a ....mat. Meg akkor sem okoz lelki torest ha olyan mocskos szajjal mondjak mint a kocsise (szabolcsi faluban voltam gyerek, kozel egy kocsmahoz :)))) )
Szoval a durvasagok nem zavarnak, egyik fulemen be, a masikon ki, mint egy jo csakany. Vagy leperegnek rolam.
Birom a verest is es a non-demokratikus eszkozoket is, ha tudom hogy ez kell hozza hogy csinalhassam.
Mas orszag?
Azzal az a bajom hogy nem vagyok benne biztos hogy mas orszagert ezt vallalnam. Marminthogy az ottani allomanyban azt az orszagot vedeni.
Micsoda dolog mar az, hogy egy magyar ember (ha van valasztasi lehetosege) akkor mas orszagat vedi? En nem tudnam tiszta lelkiismerettel csinalni.
Tulkepp per pillanat csak ket dolog van ami szamomra az egesz utjaban all, es ebbol az egyik athaghatatlannak tunik. Az egyik a penz. Ez a kisebb gond, a masik viszont a feltetelek (foleg eletkori), ezen viszont nem tudok pozitivan valtoztatni. Legfeljebb vektorosan de azzal amugyis csak rosszabb lesz az eselyem :))))
Igazad van!
Ne add fel az almaidat. Ahogy en hallottam elmeletben nincs akadalya, nem is lehetne hogy legyen akar noi vadaszpilota is. Csak.....
Az egesz rendszer nem arra van kitalalva hogy holgyek is reszt vegyenek benne. Nem arrol van szo, hogy nem kepesek ra, meg nem eleg bartak, vgy nem eleg elhivatottak hanem a hadsereg reszerool eleg nagy a kockazat. Ugyanis normalis esetben mire kikepzel egy vadaszpilotat kb 26-28 eves lesz. Ez kb egybe esik vagy kicsit utana van az idealis gyermekvallalasi kornak. Arra sajnos nincs garancia, hogy egy (2,3...) gyermek utan ismet alkalmas lesz-e egeszsegielg. Mindezek mellett a GYES vagy GYED ideje alatt is kiesik a gyakorlatbol, a helyere nem lehet mast berakni. Mindezek utan mikor a kicsi betegeskedik az is sok kiesest jelentene a repulesbol. Azt meg nem lehet senkitol elvarni, hogy ne legyen gyereke. De ez csak egy dolog a sok kozul. Vannak olyan esetek mikor csak ferfi kozosseg dolgozik egyutt esetlegesen a hangnem illetve az ertekelesek stilusa nam feltetlenul elfogadhato egy holgy szamara. Aztan meg mindig vannak irigy emberek, ha jol megy a repules a holgynek azert bantjak mert "biztos mas mercevel merik" mint a ferfi kollegakat, megiscsak no, ha meg nem megy annyira akkor joparan ugy velekednek "csak azert nem rakjak ki mert no". Ha barmelyik eset elofordul akkor sajnalatos es szomoru a "kollegak" hozzaallasa. Aztan arrol meg nem is beszeltunk mi van a be nem kerult holgyekkel. Vagy egy masik kis pelda. Pl: nem feltetlenul egyszerubb az eleted ha pilota vagy. Vannak olyan szakteruletek (pl a hol a havi jarandosagokat szamolgatjak), hogy csak akkor tudsz meg lehetosegekrol amikor konkretan es direkt rakerdezel. Az nem elegendo hogy ha valaki mar utanajart es elintezte (kervegyezett, vart a valaszra 1,2....5 hetet, panaszkodott, fenyegetozott), attol meg a masik ugyaolyan problemaval kuszkodo ember is jarja vegig ugyanazt az utat.
Es a legjobb reszerol meg nem is beszeltem. Ha veletlenul igazi vadaszpilota akarsz lenni akkor mostanaban ezt egy gyonyoru eszak amerikai orszag kellos kozepen megtanulhatod. Csak akkor jol kell beosztani az energiaidat. Ugyaniis a 100% eroforrasokbol legalabb 50% azzal telik el hogy kuzdesz azokert a javakert ami a torveny szerint ugyan jarna,vagy lenne ra mod hogy megkapd, csak a sok kis apro kiegeszito rendelkezes es egyeb vegrehajtasi utasitas alapjan annyi amennyit neked igertek es amilyen feltetelekkel elvallaltad a kulfoldi kepezest az megsem jar.
Mindezek utan mar csak annak kell orulnod, hogy mindenki abban a hitben el, hogy neked mileyn jo ebben a meg nem nevezett orszagban, es te milyen jol elsz ott.
Hat egyszer talan majd ez is kialakul es majd akkor tenyleg jo lesz de addig maradnak a szurke hetkoznapok a "Nagy Dumas", a "Ferstappen apu", meg a "Fiatal ur" tarsasagaban. Es vagjal hozza jo kepet ha azert szivatnak amit senki nem mondott el, vagy a ravezeteses modszer vegen nem arra jottel ra ami a nagy konyvben le van irva.
Remelem megvigasztaltalak es meg mindig vonzo szamodra ez a szakma, es kesz vagy erte feladni mindent. ahogy azt sokan megtettek es meg is fogjak meg tenni.
Ha mas nem marad legalabb
"Merjunk nagyokat almodni."
Ahogyan az egy neves vezetonk emlitette.
Hat erre kivancsi vagyok.
Mar nagyon regota szeretnek megcsinaltatni egy teljesen komplett fizikai allapotfelmerest, de ugy igazan reszletesen, melyrehatoan.
Akarhany orvost kertem hogy csinaljunk egy ilyet (beleertve a csaladorvost, meg sportorvosokat is), mindegyik elhessegette az otletet, hogy nincs arra szukseg. Beutalo nelkul meg ugye nem allhat oda az ember, hogy kerem szepen, terheleses EKG-t szeretnek csinaltatni, meg ilyesmi.
Vagy tudtok olyan helyet ahol en magam is odamehetek es kerhetek egy nagyon alapos reszletes kivizsgalast? (szemeszet, gerinc, tudo, stb stb).
A reporvosin mennyire mennek melyre a vizsgalatok?
Jo, tudom van ilyen topic is ott is megkerdezem, de ugy altalaban fenntartom a kerdest: tudtok olyan helyrol ahol adnak beutalot ilyen komoly vizsgalatokra, vagy beutalo nelkul csinalnak ilyeneket keresre? Mert nekem a "taccsa ki a szajat oszt' mongya hogy ÁÁÁ" szintu vizsgalat feler egy poennal.
A kerdes nagyon jo :)
Hazudnek ha azt mondanam hogy amit irtal azok nincsenek az indokaim kozott. Nem tagadom, gyerekkori almom a dolog annak ellenere hogy lanybol vagyok.
Valahogy ram ragadt apamnak a termeszettudomanyok, a csillagaszat, fizika, repules iranti rajongasa, de mar egeszen ovodas koromtol kezdve. Sajnos eddig meg csak utaskent volt alkalmam repulni, de most a gyakorlati megvalositas utjara lepek.
Ez az erdeklodes otvozodik azzal, hogy szinten annak ellenere hogy lanybol vagyok, sokkal alkalmasabbnak erzem magam a vedelmi palyakra mint barmi mas, mondjuk irodista vagy ilyesmi munkara.
Ugy erzem igy tudnam igazan hasznossa tenni magam, es vetek lenne elpazarolni azt amit nyujtani tudnek az orszagnak, hiszen jelenleg a kapacitasom felet sem hasznalom.
Meghat ugye szeretnem is megtalalni a kepessegeim hatarat, hajt a kivancsisag is.
De leginkabb az elso ket indok otvozodese a valasz a merdesedre.
A tulterhelesekre visszaterve a G-ruha jo dolog, de kisseb tulterheleseknel (5g alatt) nem letfontossagu. Azt meg kis gyakorlattal eleg sokaig el lehet viselni.
Beleg, miért akarsz vadászpilóta lenni? Gondolom, mert szeretnél egy gyors, fordulékony repülőt vezetni, lehetőleg sisakban és oxigénmaszkban. Ha ez a helyzet, akkor erre számos más lehetőség van. És itt nem az orosz 20 ezer dolláros, fél órás Fulcrum repülésre gondolok. Itt németországban rengeteg civil pilóta repül volt katonai oktatógéppel (Alphajet, Pilatus, L-39, stb), méghozzá rendszeresen. Persze ez egy bizonyos anyagi hátteret is megkíván, de lehetséges.
A terheléskérdésre visszatérve: Rengeteg múlik az anti-g ruhán is. De ha az ember nem csinál túl nagy hülyeséget, akkor a terhelést is kordában lehet tartani.
Bocsanat ha kozbe vagok, de egy kis kiegeszites. Ha murepulni megy az ember erdemes nem boxer alsot felvenni, mert akkor nem csak a 8g-lesz "fizikai fajdalom" , hanem mar a 3 is. Komolyra forditva a szot a nagy tulterheleseknek, vannak kozvetlen (szuskelatas, beszukult latas stb) es kesobb esetleg evek mulva jeneltkezo jelei. Nem veletlen hogy egyes kis hazanktol nyugatabbra fekvo orszagokban 40-45 ev korul van limitalva a vadasz rgv korhatar. Mellesleg ez a modszer lenyegesen jobb, mint a kihalasos alapon zajlo botkormany orokles.