Erre a cikkre bukkantam a neten. Nagyon jó ötlet/program. Kár, hogy nem tudtam róla, szívesen megnéztem volna, lelkes csacsirajongó barátaimmal... :-(((
2009-07-11
Küllemüket és viselkedésüket is vizsgálták a csacsiknak Tizennégy csacsit neveztek be Magyarország első szamárszépségversenyére, amelyet szombaton rendeztek a Somogy megyei Rádpusztán. A résztvevőknek nemcsak a küllemét, hanem viselkedését is vizsgálta a zsűri.
A megmérettetés első körében valamennyi szamárnak egyszerre kellett körbesétálni a zsűri és a több száz néző előtt, majd egyenként is bírálták a versenyzők küllemét, beleértve fejük, lábuk és hátuk formáját. Utóbbi a teherhordás szempontjából fontos.
Volt szamár, amelyik jól tűrte a versenyt, és volt, amelyikkel sokat küzdött gazdája. Pekár László tenyésztő a Független Hírügynökségnek elmondta: a szamarak egyénisége is eltérő, vannak okosabbak és kevésbé okosak. Gazdájukra azonban többnyire hallgatnak.
Magyarországon 2-3 ezer szamár van, számuk egyre csökken - mondta el a Független Hírügynökségnek Ernst Mihály, a Magyarországi Szamártenyésztők Országos Egyesületének elnöke. A szamarakat valamikor teherhordóként, főként juhászok használták, ma már azonban főleg hobbiállatként tartják őket.
Sziasztok!!! Látom jó régóta nem ír senki ide! Biztos mindenk a csacsi körül ténykedik,mint én is!:)
S.O.S. Mondjatok valami HATÉKONY szert a legyek ellen!!Manci szenved rendesen tőlük!Szétmarják a lábát! A Neostomosan egy kalap sz...,kb fél óráig nem mennek rá annyian,de utánna minden a régi.Próbáltam már a népi hagyományos petroleumot,de semmi. Segitsetek légyszi!!!
Mennyi idős az "öreg" Robi? Azt tudni kell a herélésről hogy minél fiatalabb az állat annál könnyebben heveri ki a műtétet, 2: a herélés lényege ugye hogy a szamár szervezete leáll bizonyos hormonok termeléséről vagy drasztikusan lecsökken ezen hormonok termelése aminek követkztében pl általában nyugodtabb lesz az állat, könnyebben kezelhető stb-stb. De ha már idősebb a csacsi akkor egészen eddíg termelte ezeket a hormonokat és idő kell neki amíg ez teljesen kiürül a szervezetéből és lehiggad.
Az is lehet egy idősen herélt csődörnél hogy megtart csődör szokásokat, amik már nem hormon alapúak, hanem olyan dolgok amiket az eltelt 6-8 év alatt megszokott, csinált és annak ellenére folytatni fogja hogy már nincs más motivációja a viselkedésnek mint maga a megszokás. Ide tartozik a többi csődör szisztematikus kinyírása is.. Ez a természetben egy teljesen normális dolog, egy csoportnak egy csődöre van, nem tűrnek meg konkurenciát maguk mellett. Általában aki komolyan szamarat tenyészt és több csődört is tart az jól elkeríti és biztonságosan külön tartja az állatokat (egyébként a csődört a kancáktól is külön szokás tartani leginkább, csak az aktusra szokták őket összerakni.)
A herélt szamárcsődörök (a lovakkal ellentétben) általában jól kijönnek a kancákkal is, vagy a kancák velük, nézőpont kérdése :)) illetve más herélt csődörökkel is...(kivéve pl a fentemlített esetet, ha pl már idősen herélték és megszokta hogy gyilkolja a többit)
Szerintem ha lehet akkor egy ideig kerítsételk külön a kettőt, hogy láthassák egymást de a nagy semmiképp se tudjon kárt tenni a kicsiben (sajna a szamarak e téren vadabbak vagy ösztönösebbek tudnak lenni mint a lovak) és előfordulhat, hogy az erősebb megöli a gyengébbet. (Valószínűleg az elhullással végződő csaták azért is gyakoriabbak a háziasított szamárnál mert leginkább bekerítve tartjuk őket, és a gyengébb nem tud elmenekülni ha komolyra fordul a helyzet)
Remélem hogy az idősebb is lenyugszik egy idő után.. Sok sikert!
Elnézést hogy nagy volt a csönd, de minden egyszerre romlott el, beleértve a számítógépet is :) A vérvételről (ha még aktuális, habár a szamár 12 hónapig vemhes úgyhogy még benne van) : Általában az állatorvos csak simán leveszi a vért és elküldi valamelyik állatgyógyászati laborba úgyhogy szerintem ezt bármelyikőjük meg tudja csinálni. A menhely amiről írni szoktam (meg néha okulni, ha tartanak előadásokat) Belgiumban van, én meg valahol Érd és Brüsszel között ingázom (elég fárasztó lakcím :)))
A Neostomosan használható, mint légyűző, de egy ampulla 10 liter vízben oldandó, ekkor juttatható, közvetlenük az állat testére, úgy tudom. Amúgy pedig a sűrűbb oldattal az istálló falát, ajtaját permetezd inkább le. Tömény oldata a jószág bőrét irritálja és károsodást is okozhat.
Állatorvossal, ha tudsz beszélni, vagy, ha állat patikában jársz, rákérdezhetsz, mert van 1 nagyon jó amerikai szer, csak a nevét nem tudom, de, ha szeretnéd utána kérdezek, tavaly kaptam belőle az állatorvosunktól, használtam szamárra, marhára is, szuper volt, bár nem olcsó.
Borsó szár: Etetheted vele Mancit nyugodtan, de mértékkel. Mert magas a fehérje tartalma. Meg is száríthatod, s szénaként, majd, ha szoptat Manci, kiválló eleség lesz belőle. Én azokra az időkre tenném el, mert egy szoptatós kancának nagy szüksége van a fehérjedús takarmányra.
Mondjatok valami hatékony szert legyek ellen!!Most a Neostomosannal próbálkozom.Azt nem tudom jól teszem e,hogy az ajánlott higitás helyett(1ampulla 5 liter viz) 1ampullát teszek 1 liter vizhez.De permetezni nem hagyja magát vele,csak ugy ha szivaccsal bedörzsölöm.Teljesen ez sem hatékony,de lényegesen kevesebb rajta a légy,mint előtte.Van ennél jobb szer???
A másik kérdésem,hogy borsó szárat szabad e adni a szamárnak???
Sziasztok! Nekem egy 8 éves kancám van,ha minden igaz hasas.Vettem mellé egy birkát,hogy ne unatkozzon.Ő is harapja néha.De a birka nem nagyon fél tőle.Leginkább akkor kap oda neki ha féltékenykedik és azt hiszi a birkát is simogatni akarom.Vagy ha tele lesz a hócipője a birkával akkor idasóz neki.Ha meg külön vannak akkor meg hiányolják egymást. A birka bőg,ha nem látja a szamarat.A szamár meg csak szaladgál a legelőn még ki nem viszem hozzá a birkát. Így zajlik az élet felénk.Nem tudom mi lesz ha elés jön és a birkát el kell vennem mellőle.De az még odébb van.
itt van bővebben:http://sport.ize.hu/click.php?id=2641&url=http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1178101/Pictured-The-donkey-basketball-games-causing-outrage-animal-welfare-groups.html
Sziasztok,nekünk a múlt hónapban herélték a 2 csődörünket.Az egy éves Pedrónak meg sem kottyant,de az öreg Robi nagyon rosszul viselte.Remegett , izzadt a műtét után.Most már jól van mind a kettő,szépen gyógyulnak.
Van egy aranyos 3 hetes kis csődörcsikónk is.Sajnos az öreg herélt Robi szamarunk fújtogatta őt a múlt héten.Nem tudom miért tett ilyet.Van valakinek hasonló tapasztalata???Szegény ki Tóbikát nagyon megkinozta, de már jól van.Most már külön vannal,nehogy újra megtörténjen.Köszönöm a válaszotokat
Hali! Erre nem gondoltam!!! Kb mennyi lehet egy vérvétel?Azt minden állatorvos meg tudja csináltatni?Jó lenne tudni a vérképét. Elvileg az UH ingyen lenne ha eljutna ide a srác.A feleségem régi ismerőse,csak messze lakik nagyon és ritkán jár erre. Te hol laksz?Illetve hol az a menhely? Üdv.:Imre
Biztos így van, tavasszal jobb kint tenni venni munt számítógépezni! Sima vérvizsgálatra ne mgondltatok Mancinál? A terhesség megléte vagy nemléte abból is kiderül, meg még egy csomó más minden is (esetleges vas vagy egyéb ásványhiány ha van) Igaz hogy a csikó fekvése meg hogy fiú e vagy lány az nem fog látszani rajta:))))) Viszont jóval gyorsabb és elviekben olcsóbb levenni egy adag vért a csacsitól és elküldeni laborba mint ultrahangozni. (az itteni menhely elég gyakran csinálja a beérkezett kancákkal mert gyakran semmit sem leht tudni róluk)
Kedves Cikória! Szerintem mindenki el van foglalva a kinti munkákkal,ezért a ritka beírás. Én is csak este 11 körül jutok gép közelébe,de van,hogy nincs is erőm hozzá. Szerettem volna eljutni a kiállításra,de sajnos a 3 napból kettőt dolgoztam,péntek és vasáranap.Szombaton meg itt volt a kőműves. Vannak még képeid?Amiket feltettél azok nagyon jók!:) Kitöltöttem én is a belépesi nyilatkozatot a Szamártenyésztő Egyesületbe,sőt befizettem a tagdíjat is,de eddig semmi válasz vagy visszajelzés nem érkezett!!!Ezt kicsit furcsálom.Legalább annyi,hogy megérkezet a papír és most már tag vagyok ,vagy valami ilyesmi. De azért még várok.Kitartó vagyok.:) Igérte egy ismerős,hogy jön és meg Ultrahangozza az én Mancimat,hogy van e benne csikó,de még nem jött!:( Szerintem meg nem nől a hasa sehová.Akkor is ilyen pocakos volt mikor megvettük. Aki ritkábban látja azt mondja más a hasa állása.
Bár senki nem írt mostanában, szeretném megosztani Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokon a szamarainkkal elért sikereinket. A vadaspark szamarai mellett még betanítotuk egy könnyű feladatra, egy lelkes tenyésztő kancáját és kiscsikóját, így őt is felvezethettük minden nap. Sajnos csak 4 csacsi képviselte az egyesületet, jó lenne, ha évről évre egyre többen lennénk. Íme néhány fotó:
Egyévesen nyugodtan. Ahogy a kolléga is írta, csak annyit tennék hoozzá hogy nem árt ha olyan állatdoki csinálja akinek van tapasztalata szamárban, mert a szamarak erősebben vérzenek mint a lovak, nemárt ha az állatorvos fel van rá készülve. (minél hamarabb sikerül kigolyóztatni anál több az esélzed arra hogy egy nyugodt jól dolgozó herélt csacsid lesz nem pedig egy mindent megugró kezelhetetlen csődörcsökevény :)
1 évesen már lehet heréltetni a csikót. Ha le vannak szállva a heréi, akkor már el lehet végeztetni ezt a beavakozást.
A másik kérdésre a válasz: Minden lóféle megjelöli vizeletével a helyét, a tiszta almon nem érzi a saját szagát, ezért rögtön oda vizel. A szamárra jellemző, hogy mindig egy megszokott helyre pisil.
Sziasztok! Egy kérdésem lenne, a szamaram az alvóhelyére pisil, a szalmára, nem tudom, hogy ez normális-e, bár gondolom hogy igen, csak arra vagyok kíváncsi, hogy mi haszna? Talán elűz vele valamit, vagy mi lehet?
Köszönöm előre válaszotokat!
Üdv.
Kinga
Ki Mit Tud?- az állatokról, tehénfejő- és tejivó verseny 11.00 „Eb a vadász kutya nélkül”-vadászkutya bemutató 12.30 Póni lovak díjugratása 12.30 Húsmarha fajtabemutató 13.00 Ifjú Holstein-tenyésztők XII. Országos Felvezető Versenye 13.00 Juh tenyészállat értékesítési nap, tenyészállat-és fajtabemutató 13.40 Póni és gyermek ügyességi bemutató 14.00 Díjugrató verseny a „mezőhegyesi fajták” külön értékelésével 14.20 Fogatkavalkád 14.30 Juhnyírási bemutató 15.00 Tenyészmén bemutató 15.15 Csikós bemutató 15.30 Baromfi fajtabemutató és árverés 15.30 CAN-C. kat. megyei fogathajtó verseny a „mezőhegyesi fajták” külön értékelésével 16.00 „Puszta ötös” 16.30 A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub bemutatója 17.30 Bemutató fejés
A kiállítás egész időtartama alatt az állattenyésztő szakmai szervezetek folyamatos szaktanácsadást nyújtanak az érdeklődők részére.
Szia Imre! Akiket megkérdeztem ez ügyben, mind azt mondták, hogy korai még ilyen fiatal szamárra felültetni gyermeket /korai így megterhelni/. A csacsi, a nemtetszését jelzi is, ahogy olvasom. Volt, aki azt mondta, rengeteg rossz élményt szerezhet most, ami később negatívan befolyásolhatja a viselkedését is. Nagyjából ennyit tudtam meg. Üdv! C
Időnként én is benéztem ide,de általában este 11 után és láttam senki nem írt.
Én is szabadidőmben a kertben tevékenykedem,és persze az én Mancimmal is foglalkozom.
Továbbra sem szereti feladni a bal hátsó lábát pata tisztítás céljából.Nem is nagyon sikerül csak erőszakkal.De megnéztem nincs neki benne semmi.Nem is sántít.Így csak remélni tudom,hogy a benne lévő csikónak kényelmetlen olyankor és azért nem szereti ezt a pózt!:)
Ja és a mellette lévő birka is egyre jobban idegesíti.Már láttam,hogy a békesség kedvéért a birka inkább kint alszik az istáló előtt.
Na jó szamarazást mindenkinek.
Üdv.:Imre
Még valami!
Szabadkán a sógoromnak is van szamara.Most vették,de még csak 7-8 hónapos.Egyébként alapos jószág.De már a gyerkőcük néha felül a hátára!!!De a Margit(igy hivják a csacsit) nem nagyon szereti és nem is nagyon tűri.A srác általános iskolás másodikos.Nem egy nehézsúlyú kategória!De ennek ellenére,kedves szamaras barátaim,nem korai még felülni rá???
Köszi a dicséretett! Nagyon jól esett! Barátnőm nevében is!!! :-)))
Hétvégétől ismét mehetünk terepre a csacsikkal, alig várjuk. Itt a hegyekben csak mostanában olvadt el a hó, sanos minden csupa sár, remélem a hétvégére az erdei utak legalább felszáradnak.
Nagyon jó érzés csacsigolni az erdőben, már dalolásznak a madarak, s ha szerencsénk van, össze is futhatunk, mufflonokkal, őzekkel, szarvasokkal.
Manciról pedig: tanakodtunk az egyik állattenyésztő ismerősömmel, mi lehet Manci lábával: egy picit fájlalhata talán azt a lábát. Te mire gondolsz? Nem nézeted meg az állatorvosotokkal?
Csacsingó: Patatisztítás: együtt tanítsd meg a lábfeladást, s a pata tisztítását, minnél többször gyakorold, annál könnyebb lesz, s így gyorsan megtanulja a procedúrát. Idővel könnyebb lesz körmölni, szükség esetén patkolni. Ha már megtanulta, megszokta a dogot, a patatsztítás, együtt jár a mindennapi szőr és bőr ápolással, akár reggel és este, ha van időd rá.
Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen gyakran kell tisztítani a szamár patáját és hogyan, na meg mivel? Az én Samum még nem nagyon, adja a lábát… de már gyakoroljuk, mert látom, hogy mindég tele van, földel a patája, és ki szeretném neki tisztítani.
Különben azt hiszem szerencsém, van! El ne kiabáljam magam! A mi Samunk olyan keveset ordít, eltelnek napok, és meg se mukkan, csak magyarázni szokott nagyon jópofán főleg reggel, amikor kimegyek és jön üdvözölni… :) Remélem az nem fog változni..
Sziasztok! Kihalt a fórum!? Mivel én is kezdő vagyok,így azt hiszem megengedett "hülyeségeket" kérdeznek.:) Ha minden igaz az én csacsim hasas,most lehet olyan 5 hónapos.Én nem nagyon látom rajta,hogy nőne a hasa(Jó húsban volt akkor is mikor megvettem az ősszel),de a viselkedése megváltozott. Lehetséges,hogy néha azért nem akarja feladni a bal hátsó lábát köröm tisztogatáshoz mert ott van benne a kicsi és nem kényelmes olyankor neki?A többi lábát bármikor feladja,de van,hogy a balt is,de nem mindig!Olyankor rúg olyanokat,hogy nem birom megtartani.