Akkor már megint a töltésvezérlőnél lyukadtunk ki , amiből 3 db kéne . Csak olyan nagy benne az ellenállás 3cm x 18cm nagyságú 100W os ellenállás . Ráadásul mindebből 3db áramkörbe 3 db ellenállás kéne, hogy azt már méretileg sem tudnám hová tenni a bicón.
Hát hogy mennyiért lehet átalakítani egy mezei bicajt elektromossá ezt nézegettem én is. Átalakító készlet olyan 47000 ft amiben nincs benne az akkumulátor és az akkumulátor tartó táska . Benne van az agymotor 250-300W, a gázmarkolat ,a szabályzó egység. (persze van átalakító készlet 130000 ft ért is, ahol az árban benne van az akksi, itt lítiumos az akkumulátor azért olyan drága a készlet) Az akkumulátor darabja 6-11 eft attól függ hol veszed . Általában 3 db kell belőle (36V= 3 x 12 V, de van 2-es 48V os rendszer is meg 4-es 48V os rendszer is). Vigyázni kell a tengelytávra mert nem egyezik a normál bicóval kissé kijjebb kell hajlítani a villát hogy szélességben elférjen az agymotor. Nem egy olcsó dolog átalakítani sem.
A gyakorlottabb mesterektől kérdezem, hogy hogyan lehet legegyszerűbben a hátsó kereket levenni és szervizelni gumicserénél vagy ragasztásnál. Vagy csak egyszerűen félredöltve?
A 263.10 által feltett képen Láthatod, hogy egy áttétel, s nem változtatható! A műanyagból készített kerék ne Tévesszen meg, nem önkenő a fogaskerék, rendszeres karbantartást, kenést is ígényel! Azért ha erre Jársz, adok Neked egy háromsebességes agyváltót is, hogy Gyakorolhatsd a küllőzés mesterségét!
Szia! Pontosan ilyenre gondoltam, s elsősorban Rád, mivel egyike Vagy azoknak, akik ismerhetik és ismerik is ezeket a gépeket! Remélem, a nyáron sok fiatal rájön az elektromosok előnyeire! Titkon abban reménykedem, hogy udvari szállítójuk is Lehetnél! üdv.: dube
Keveset, nem sokféléről elmélkedő Róbert hozzászólásában amire válaszoltál, szerintem Ő egy sima agymotorral hajtana meg lánccal egy agyváltós kereket.Ez nem hülyeség, csak macerás az agymotort elhelyezni.Vannak hagyományos motor formájú kefenélküli motorok, (amikben elvileg szintén csak a csapágy kopik, amit kiemelt az agymotor előnyeként)egy olyannal simán megoldható.
Sziasztok! Gondolom már sokszor volt ez a kérdés ezért elnézést kérek! Normál kerékpárt kb mennyi pénzbe kerül átalakítani elektromosra ha magam rakom össze?
Az a gyanúm, hogy nem Láttál még áttételes agymotort, s keveredik Nálad az agyváltó fogalmával! Még az agyváltó is karbantartás-ígényes, de az más káposzta! Az áttételes agymotort úgy tudom elképzelni (mert látni még én sem láttam!), mint az áttételes önindítót, tehát kenni és időnként cserélni kell a fogaskerekeket!
Sziasztok! Szomorú hírt kell közölnöm! A PB-30-asom elhagyott engem egy 15 éves fiúcska kedvéért! 20 hónapig használtam a gyári 10Aó-s akkumulátoraival, ebből négy hónapig 1kW-os motorral (az alatt az idő alatt egy 12Aó-s akku segített be)! Az akkuk most kb. 70%-osak, tegnap kiderült, hogy 25km-es hatótávja még mindig van a bringának! Érdemes volt minden használat után tölteni! A srácnak bóbitája is van, el van ragadtatva az elektromos gyorsulásától! (hát még ha megtudja, hogy a negyedik akku berakása után hogy fog menni!) Nem lehet levakarni a gépről, míg az elektronika le nem tilt! Tőlünk hat házzal odébb vették meg, naponta fogom látni! A jövendő kor technikája a jövő kor képviselőjéhez; méltó helyre került! Jazzkedvelő! Face szerint az áramkorlát változtatgatása az elektronikát minden alkalommal önmagának újraprogramozására kényszeríti, ezért nem egészséges az a megoldás! Ti. azt szerettem volna, hogy alaphelyzetben a hatósági előírásoknak feleljen meg a masinám, "turbó"-gomb működtetésére pedig menjen is! Ehhez Face inkább a "gázkar" feszültségkorlátját javasolta a teljesítmény lehatárolására! Innen jött az ötlet, hogy a javasolt megoldásból egy kis rosszindulattal és kellő odafigyeléssel akár "tempomat"-ot is lehet alkotni! Ezzel kapcsolatban mégegyszer kérem, hogy aki ilyenre "vetemedik", annak legyen a fékkarba beépített, elektronikát letiltó mikrokapcsolója, hogy üzemzavar esetén ne következzen be baleset! Üdv. mindenkinek! dube
Az agymotor élettartama áttétellel is azonos. Túlterhelést elkerülve csak a csapágyak kopnak el. Lánc a kerékpáron is van, nem jelentős költség. Az agyváltót kerékpáron is a középső fokozatban (gyakorlatilag nem kopnak a agyváltó fogaskerekei) érdemes használni, csak hegymenetben, emelkedőn érdemes váltani. De ez igaz a normál kerékpárra is. Ha azzal is csak 15-tel közlekedünk, sokkal többet bírnak a gumik, lánc. Mégsem tekerünk 15-tel. :-)
Ami miatt mégis előnyösnek találom: a nagy terhelés , út ütései nem az agymotor csapágyát érik, hanem a kerék olcsóbb, könnyen szerelhető csapágyát.
Erről ismét eszembe jutott, mi történne, ha egy elszabaduló alkatrész, mágnes, vagy rövidzár miatt az első kerék leblokkolna 25-30km/h-s sebességnél...
Igen, ezen én is gondolkodtam. Szinte jobban jár az ember, ha a 15kg-os kerékpáral teker, mint az 50kg-os elektromossal rásegít a tekerésre, de az akkuk tömege miatt ugyanott van.
Most mértem az Elbikét, 13km/h-s sebességtől kezd visszatölteni a párhuzamos akkupakkra. 18-20-nál 5A-rel tölt.
Ha nem lenne mélykisütésgátló elettronyiká, 10km/h sebességet saccolnék 12V-ra, és 20-at 24V-ra. Kőkeményre pumpáltam a gumikat, de így is 1A-rel csak 10km/h-t ér el. Ki kellene próbálni 4 4Ah akkuval, de lehet, hogy úgy is annyit kérne.
Nagyon furcsállom, mivel az áramvonalas burkolt kerékpárok 50W-tal a 10km/h többszörösével haladnak. Vagy a motor ennyire rossz hatásfokú kis terheláskor alacsony fordulatszámon, és az 50W felvettből csak 20-at ad le?
Ma hazafelé jövet a munkahelyemről megkérdezték tőlem a bámészkodók, hogy ha megázik a "villanybiciglim" akkor megrázhat-e rajta az áram! :)) Attólis kiakadok ha villanybiciglinek hívják az elektromos bringámat, nemhogy még akkor ha ekkora nagy baromságot kérdeznek tőlem...
Amennyiben nem működik akkor nem árt. De ha működik és egy akkut megjavít akkor az több töltést tud majd felvenni, ergo a többi hamarabb feltöltődik újabb ergo 15 volt fölé mennek és gázosodnak....
Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen bolygóműves/áttételes agymotor élettartama is rosszabb, karbantartásigényesebb, több hibalehetőség, nagyobb súly stb. Ez a kínai occó kategóriában szerintem nem eléggé megbízható.
Az iparban vannak ilyenek dögivel minőségi kivitelben, de ott sajna - és érthető módon - más az árkategória.
Ha az élet produkálna azonos körülményeket, nem lenne szükség drága laboratóriumokra! A haladási ígényem viszont változatlan volt mindkét esetben! Az agymotor előnye a direkthajtásban rejlik. A különböző áttételek közbeiktatásával lehetőség nyílik a motor jobb kihasználására, de minden áttétel rontja a motor hatásfokát, ezért ritka az áttételes agymotor!
Emelkedőmászáshoz(és sokminden máshoz is) legideálisabb megoldás lenne egy lánckerékkel ellátott kerékagymotor, ami lánccal hajtaná a 3(vagy több) fokozatú agyváltós hátsókereket.
Az agyváltón a mostani gépemnél is gondolkodtam. Az akku tömege okozta terheléssel is kényelmesen lehetne haladni emelkedőn felfelé, illetve utazósebességnél tekeréssel rásegíteni a motorra a kisebb áramfelvétel, az akku amortizációjának, ebből követlezően a költség csökkentésének szempontjából.
A normál áttétel emelkedőre hosszú, utazósebességnél rásegítésre rövid.
Szép ez a játékszer, de Robi szerint rosszul működik, mert emelkedőn csökkenő sebesség mellett is nő az áramfelvétel! Szerintem pedig veszélyes, ha fékezés közben nincs letiltás! Ha legközelebb ilyet Csinálsz, Keríts előtte egy rossz autós irányjező-ütemadót, annak a házában szépen elfér!