Jó. Próbáljuk ki, hogy mennyi pálinkát kapunk, ha 10 kiló gesztenyét beoltunk fajélesztővel, és két hét múlva lefőzzük!:) Egyébként tényleg nagyon gáz ez a békési gesztenye cucc. Én is megkóstoltam eccer pálinkafesztiválon, de nagyon gyorsan le kellett öblítenem egy barackkal, hogy elfelejtsem az ízét.
Pont ezért szarok a bóti málnák, csipkék és kökények.
Nem lesz addig bizalmam a bolti pálinkákban amíg nem zárják be a törvényi kiskapukat. Persze ittam már jó bolti pálinkát. De egy fecske ugye nem csinál nyarat.
Aknil írta pár hozzászólással ezelőtt, hogy a hivatásos főzdék párlás végén a 20 fok alatt lejövő szeszt is bennehygajáka pálinkában, hogy több legyen. Nos én ezt is tiltanám.
OK, ez így van. De hadd kukacoskodjak: a gesztenye nem csak keményítőt tartalmaz, minimális arányban megtalálható benne a gyümölcscukor is. Ám rögtön hozzáteszem: nekem sem tetszik a gesztenyepálinka (bár, még nem kóstoltam). Mindenből azért nem kéne már főzni....
Úgy tudom, a definícióban az is benne van, hogy a cefrének gyümölcscukrot kell tartalmaznia. A keményítő lebontásából keletkező cukor nem fér bele ebbe a kategóriába. (Ezt személyesen Csalló úrtól hallottam, aki részt vett a pálinkatörvény szövegezésében. Arra a kérdésemre viszont, hogy akkor miért engedik mégis "gesztenye pálinka" néven forgalmazni a hatóságok, ő sem tudott választ adni.)
Kevés a málna???? Börzsönyben tonnaszámra terem. Csipke? Sokat járok kirándulni a hegyekben, annyi csipke van, hogy abból is millió litér pálesz kijön belőle.
De nem vitatkozom ezen, lehet, hogy igazatok van, de én próbálok megmaradni az én kis naivságomban.:))))
Az A-nál azt mondták, hogy gyűjtetik, a miskolci (prekop) pl az Aggteleki nemzeti parkból gyűjteti be a vadgyümölcsöket.
Gesztenye pálinka: én csak szagoltam és nem szándékosan, irtózatosan büdös a pohár szárazpróbánál, nem is értem ki az aki megissza. Volt ember aki kioktatott, hogy az a jó pálinka, mert annak legalább pálinka szaga van, nem úgy mint a többi kiállított gyenge pia.
Igen, ez pontosan így is van, Agárdi madárberkenyepálinka üvege kb. 10 ezer Ft, ami most nem tudom pontosan, 0.5, vagy 0.35-ös. De ha féllityi, akkor már meg is van a 20 ezres határ.
A gesztenyében nem vagyok biztos, hogy nem lehet pálinka. Így szól a definíció:
Mo.-on termesztett, vagy vadon termett gyümölcsből cefrézett és lepárolt szeszesital a pálinka, amely 100% gyümiből készül.
Mivel az enzimek adagolását nem tiltja a törvény (lásd pektináz), miért ne adhatnának a gesztenyéhez amilázt, amely után erjesztenek és főznek.
Ja, még valami. Igazad van, tényleg lehet készíteni pálinkát kökényből, galagonyából, berkenyéből, stb., méghozzá nagyon finom és különleges pálinkákat. Csakhogy az ilyen különleges pálinkák előállítása annyira költséges és macerás, hogy ha valaki 100%-ig betartaná az előírásokat, akkor 20-25 ezer Ft/l ár alatt alatt nem nagyon tudná gazdaságosan értékesíteni. Márpedig ennél jóval olcsóbban is találunk a boltok polcain ilyen különlegességeket. A másik dolog, amit nem nagyon értek, hogy az ilyen különleges erdei bogyókból hogyan tudnak ezerliteres mennyiségeket piacra dobni a cégek. Csak név nélkül: elsősorban az A...árdira és a Bé...ésire gondolok!:)
Én ittam ebből a "gesztenyepálinkából", gyakorlatilag egy rossz törköly, semmi gesztenyeíz. A kökényt meg ugye "megcsípi" a dér, kicsapódik a cukor, utána már könnyű dolga van vele az embernek (bár páleszt még nem csináltam belőle, de enni már ettem sokat).
"Gesztenyénél lebontják a keményítőt és utána erjesztenek." Igen, de a keményítőből előállított szeszes italt a törvény szerint nem hívhatnák pálinkának! Mégis így hívják, ráadásul évek óta. Nézd meg!
Gesztenyénél lebontják a keményítőt és utána erjesztenek. Az akácvirág nekem is szúrja a szemem, mert a virágzat valóban nem tartalmaz egy csöpp szénhidrátot sem. Akkor abból tényleg hogy lehet pálinka?
A berkenye, kökény tartalmaz annyi cukrot, hogy lehessen erjeszteni. Igaz, sokkal rosszabb a kihozatal. Azt mondja az íratlan szabály, hogy 5% cukortartalom fölött lehet cefrézni.
Attól még lehet, hogy igazad van, én sem látok a színfalak mögé... :))))
1.) Kereskedelmi forgalomban ma is találhatunk "Gesztenye pálinka" megnevezésű szeszesitalt, noha tudjuk, hogy a gesztenyében (szinte) egyáltalán nincs gyümölcscukor, így pálinkát sem lehet belőle főzni.
2.) Kereskedelmi forgalomban ma is találkozunk "Akácvirág pálinka" megnevezésű szeszesitallal, noha tudjuk, hogy az akácvirágban (szinte) egyáltalán nincs gyümölcscukor, így pálinkát sem lehet belőle főzni.
3.) Kereskedelmi forgalomban ma is több olyan termék van jelen "pálinka" megnevezéssel (ráadásul nem is kis mennyiségben!), amelynek az alapanyaga szinte alig tartalmaz természetes gyümölcscukrot (pl. kökény, berkenye, galagonya, stb.).
Ha ezek a termékek gond nélkül futhatnak "pálinka"-ként, akkor mi a garancia arra, hogy egy málna-, vagy egy körtepálesz kihozatalát nem javítják a főzdék egy kis hozzáadott cukorral?
(Félreértés ne essék, egyáltalán nem gondolom, hogy minden főzde a szabályok kijátszására törekedne, de azért a kereskedelmi forgalomban kapható néhány termék esetében nem tennék rá nagyobb összeget, hogy a termék kiállja az NMR vizsgálat próbáját...)
Szalontai és fiainak van valami kedvhozó meggye. Előz nap is olyasmit kóstoltunk, mint aminél rosszul öblítették ki az ultrát a pohárból, de egész kellemes, no meg a sarki drága éjjelnappaliban is 3k alatt van az ára. Még ízlelgetjük egy csöppet, de ez a cég is kipipálva.
Bozsik:Pálinka Péter amikor e sorokat írta,még nem tudta hogy magyar a magyarnak,meg tiltja a pálinka név használatát, pl.Vajdaságban!(az itt főzöttekről szóltam) bubu001:ha sárgarépáról beszéltél,olyat már ittam és nem is volt rossz.Nem jöttem rá miből készült,csak mikor megmondták.
Én úgy tudom a hundesztes díj is így van. Egyébiránt nem éri meg hamisítani. Gondoljátok el, mekkora hírverés lenne, ha kiderülne (és mint tudjuk egyszer minden kiderül) az adott cég bezárhatna, mert soha senki nem venne többé tőle pálinkát. (mindezt azokra a cégekre mondom, akik valóban ebből és a hírnevükből élnek) akik meg csak keresni akarnak a hirtelen befutott pálinka néven, azok meg legyártják a gagyi tömegterméket, ami még rossz is, futtatják egy évig, majd becsomagolják másképpen. Nem éri meg hamisítani, mert nem csak azt büntetik ami díjazott, hanem az adott cég nevét járatják le.
persze vannak érdekes dolgok, de biztos vagyok benne, hogy nem cukorcefréről beszélünk egy esetben sem. Lehet, hogy naív vagyok, de sok főzőmesterrel bezélgettem, köztük olyannal is, akiről biztosan tudom, hogy nem hazudik. + még egy: ha valaki hamisítana és kiderülne róla (főzőmester) egész életére eláshatná magát a szakmában.
Szervusz ZOZICSKAHURBINYEK. No, igen! Körül kell járni a dolgokat, nem elfogadni az odavetett kételyeket, mind a főnöknél. ...mert úgy-e az NMR nem az izotópok arányát méri, de hogy mit, az nem tudja... Őszinte volt, de Ő a főnök, valamit csak mondani kell. Panyikné valamit tud, biztos többet mint én, mert a lényeget nagyon jól tálalta. Esetleg halványan még megjegyezhető, hogy az említett izotópokon kívül még nagyon sok elem izotóp mérését lehet elvégezni, pl. 13C, 15N, 19F, 57Fe, 113Cd, stb. A volt munkatársa, aki NMR-es, ebben nem járatos. Hogy van ez? Van egy autója és nem tudja, hogy kettő, vagy négy kereke van? Miért nem tanul? Nem érzem magam megróva semmiért. Ha nem megyek szolgálati nyugdíjba talán többet tudnék mondani erről az eszközről. Jelen állapotom nem teszi szükségessé, hogy elmélyülten tanulmányozzam az NMR méréstechnológiáját. Minden jót. Józsipapa
Összefoglalásul: szerintem még mindig sokan kételkednek (itt a fórumon is) a kereskedelmi pálinkák "tisztaságában". Úgy vélem, ebben sajnos közrejátszik az is, hogy sokáig tényleg nehéz volt "pálinkát" kapni, jó pálinkát még nehezebben (hacsak nem volt a közelben egy profi házi mester, akitől lehetett venni suttyomban). Egy ismerősöm mesélte, hogy egy időben annyi cseresznyepálinka volt itthon a polcokon, mint Európa egész cserkó termése együttvéve. Ahogy kivettem pl. Panyikné szavaiból (nemcsak a két e-mail, hanem az előadásai is), szerintem már a névvel rendelkező főzdék nem kockáztatnak, hogy hamisítanák a cuccot. Főleg, ha azokat versenyekre is küldik. Azt olvastam, hogy a Destillata versenyen olyan szigorúak a szabályok, hogy még a polcon levő üvegből is vesznek mintát (jó, szúrópróbaszerűen) és összehasonlítják a nevezett mintával. Ha csak annyi is az eltérés, hogy nem uannyi az alkoholtartalma, visszaveszik a díjat, plusz óriási büntetés. Nem beszélve az erkölcsi kárról... Bubu, Te mint pálinka marketinges, Neked mi a véleményed erről? Illetve bárkinek.
Jéé, tényleg! Valamikor régen végigolvastam, de arra már nem is emlékeztem, hogy külön is beszél az egyes párlat fajtákról. Vicces, amit a cujkáról ír. Ezek szerint nemcsak az egyszeri lepárlás miatt olyan szar, hanem azért is, mert tulajdonképpen cukorcefréből készül, amiben jó, ha "5-6 rohadt alma" úszkál.