Algopyrint én is adtam beteg cicának, láz ellen, orvosi javaslatra; illetve egy másik műtött cicának fájdalomcsillapításhoz Ketofent, az csodát művelt vele, félóra alatt.
Beteg cicáknak csirkeszárnyból szoktam sűrű levest csinálni - jóval kevesebb vízzel, mint egy igazi levesnél, só, minden fűszer nélkül, úgy megfőzöm, hogy leválik a hús a csontról. Ha csak inni tud egyelőre, ennek a leve is magas tápértékű, illetve a húst lehet turmixolni és kis lével pépet csinálni belőle, azt kis adagokban a szájára, szája szélére kenve talán megtudja enni. A Calo-pet is remek dolog, kis mennyiség is elég belőle, elég a fogaira kenni, onnan jó eséllyel lenyalja - remélhetőleg ízlik neki.
A bébiételek is jól beválhatnak ilyen sérülésnél, több olyan fajta van, amit szívesen megesznek a macskák, pl. a zöldborsó-zöldbab csirkehússal, vagy májjal, de, egyes makkák bele vannak bolondulva a sütőtökbe is :)
A nem túl sűrű/ragadós májkrém is jó lehet, olyan, ami nem tapad a szájpadlására, ínyére, hisz azt most nehezen viselné szegény, könnyen nyelhető ételekre van szüksége most.
Szóval nagyon nehéz neten összekeresni, hogy mit adjon az ember, mit ne, ellentmondó információ van ezer.
Vigasztaljon a tudat, hogy Algopyrin témában az ember esetében is pont ez a helyzet, találsz olyan forrást, ami minden ártalom és borzalom forrásának festi, és találsz olyat, ami az egekig magasztalja, meg közötte bármit...
Reálisan meg egy középerős fájdalomcsillapító, erős láz-, és közepes-gyenge gyulladásgátló hatással, és elég rövid hatástartammal, némi simaizomgörcs-oldó, és központi idegrendszeri nyugtató hatással. Ez tudja:)
(Te ugye doki vagy, ha jól emlékszem, akkor ezek szerint az Algoval nem okoztam semmi gondot? Ennek örülök!)
Most már csak annak kell utánanézni, hogy hol van itt a környéken Állatpatika - ill. gyanítom szombaton már sehol sem fogok olyat találni, ami nyitva is van ...
Ez téves információ volt, macsnak nyugodtan mehet az Algopyrin (az Aspirin viszont tényleg tilos). Esetleges mellékhatásként az Antisystem által említett erős nyálzás fordulhat elő, ami laikusnak ijesztő lehet, de teljesen ártalmatlan. Ha fájdalomcsillapításra van szükség, akkor Algopyrin az első választás, súlyosabb esetben valamelyik meloxicam-hatóanyagú csepp, vagy a carprofen-tabletták (receptkötelesek, állatpatikában kaphatóak) ajánlhatóak. Ha csak emberorvos által felírt gyógyszer jöhet szóba, akkor a tramadol-hatóanyagú cseppeket érdemes elgondolkodni.
A Calo-Pet állatpatikában kapható(recept nélkül), napi adagja 2-3*1 teáskanállal.
Bár készülünk bemenni vásárolni Sopronba - nem ott lakom, hanem egy közeli faluban - nem tudom, hogy szombaton el tudjuk-e érni a dokit. (Tudom, hogy van ügyelet, de azt nem, hogy ott ilyesmivel foglalkozna-e a doki ...?)
Most találtam egy oldalt, ahol vény nélkül kapható macskáknak való fájdalomcsillapítóként bizonyos Mobileaze oldatról olvastam. Ilyet hol lehet vajon venni?
(Elnézést, ha tök járatlan vagyok ezekben a dolgokban, de eddig a két évvel ezelőtti sérülésig nem igen volt szükségünk ilyesmikre, akkor meg a doki ellátott bennünket mindennel.)
Hopsz, akkor Algopyrint nem adunk többet! Ezt is csak azért próbáltuk, hogy tudjon egy kicsit pihenni. Remélem, nem okoztunk vele kárt ... :(
A Stomorgyl után próbálok kutatni a neten, egyelőre nem sok eséllyel, de hátha találok valamit.
Hol lehet kapni azt a CaloPet-et? (Bár azt hiszem, a hétvégén tudok kotyvasztani bármit, meg próbálkozni is van időnk, remélem elfogadja, amit csinálok - eddig nem volt vele gond.)
A tejtől sem mindig van gondaj, de nem tudtunk rájönni eddig, hogy ha igen, akkor pontosan miért. Ugyanazt a tejet vesszük mindig, régóta, tehát az sem lehet, hogy egyiktől van baja, másiktól nincsen.
Na, ez tényleg jó hír. Persze, nyugodtan lehet adni levest is, meg tejet is ha szépen nyeli. Sőt, ezekbe ugye ásványi sók is vannak... mondjuk a kettő közül én inkább a levest preferálnám jobban, a tej hátha pont meghajtja...felnőtt macskáknál ez már nem ritkaság.
A Stromorgyl antibiotikum és kemoterapikum (Spiramycin és Klion) keveréke, nincs benne fájdalomcsillapító. Az Algopyrin és a macska nem egy egyértelmű kapcsolat, a legtöbb macsesz jól bírja, némely viszont borzalmasan nyálzik tőle, és nem is túl hosszú a hatástartama. (Az egyik gyártó az ilyen hatóanyagú injekciót ajánlja maccsnak is, a másik ráírja, hogy maccsnak nem adható). Szerintem inkább kérjetek a dokitól direkt maccsnak való fájdalomcsillapítót, ha kell. (pl. a Ketofen hatása ki szokott tartani egy napig)
Asszem algopyrint macskának adni tilos! Stomargylt nem ismerem. Ha hasmenése van a tejtől, akkor most nem adnék neki, hiába szereti. Nyilván nehézkesen, bizonytalanul mozog, nem hiányzik neki, hogy alomra kelljen rohangásznia és utána ne tudja magát megtisztogatni. Ha szereti a húslevest, akkor levet husival esetleg kis tésztával elturmixolni annyira híg péppé, hogy a fecsiből kimenjen. Ha tudtok venni CaloPet pasztát, az nagyon tápláló. Ha nem eszik, egy kis vízzel meghigítva pótolja a kaját. De 2-3 napig semmi baja nem lesz, ha nem eszik, csak iszik. Azt viszont minél többet.
Sajna, pont a tej az, amitől úgy vettük észre, időnként gondjai vannak. De mégis nagyon szereti, szinte követeli, hogy kapjon!
A kosszal/sárral mindenképpen kezdeni akarok valamit, de egyelőre úgy marad el, ha be van csavargatva valamibe, mint egy csecsemő. Ha úgy látjuk, hogy jobban érzi magát, és nem idegenkedik tőle, megpróbáljuk legalább valami vizes ruhával letörölgetni. De egyelőre ezt nem engedi.
Tőled is kérdezem, hogy a Stomargyl 2 nevű gyógyszerről esetleg tudsz -e valamit, azt adott a doki és engem az érdekelne, hogy van-e benne esetleg fájdalomcsillapító is? Tegnap egy kis Algopyrint adtunk még neki, hogy ne szenvedjen annyira.
Nagyon jó hír. Gratulálok! Szerintem amit korábban kapott, megszokott, nincs tőle hasmarsa és nem fűszeres az mehet neki. És persze langyosan, nem melegen. Esetleg a rászáradt koszt finoman lekefélni megpróbálhatjátok. Ha nincsenek olyan sérülései, amik fájnának tőle, akár még jól is eshet neki a kefélés. Ha jól érzi magát az öletekben, ott ki lehet próbálni.
Akkor Veled is örömmel tudatom, hogy tegnap este sikerült kb. 50-60ml-nyi folyadékot (szőlőcukros víz és a feloldott gyógyszer)beleimádkozni a cicába. (Akinek amúgy Csippi a neve, mert fiú létére annyira kicsi volt, amikor született és most sem néz ki kandúrnak egyáltalán ...)
Egy régi melegítőfelsőbe csavartuk bele úgy, hogy a nyaka és a feje volt csak kívül - igaz, ezt menet közben kb. tízszer kellett újból megcsinálni, mert főleg eleinte igyekezett kimászni. Kb. a felénél tartottunk, amikor megnyugodott és a hátralevő mennyiséget nyugodtan lehetett fecskendezni. Annyira sajnáltam szegényt, két fecskendőzés között mindig elaludt ...
Mikor végeztünk, még kb. egy órát fogtam abban a melegítőben, mert azt láttuk, hogy nyugodtan tud pihenni, így nem kell tartania a fejét.
Aztán visszaraktuk a helyére, úgy néz ki megvan.
Még annyit, hogy úgy tűnt, a fele mennyiségnél kb. elkezdte érteni, hogy mit akarunk és onnantól könnyen ment a dolog. (a férjem a hátam mögött állva próbált mindig úgy fordulni és a fecskendőt a szája sarkába illeszteni, hogy a kevésbé roncsolt részen tudja itatni. Tényleg nyelt egy idő után és szinte minden folyadák elfogyott, amit kevertünk neki!)
Remélem, ma hasonlóan sikerül legalább háromszor ezt megtennünk.
Azt szeretném még kérdezni, hogy esetleg tejet, tisztán, vagy higítva adhatnánk-e neki, vagy maradjunk a szőlőcukros víznél, illetve úgyis húslevest akartam főzni a hétvégére, az mehet-e vajon neki?
Még egyszer ezer köszönet a hathatós segítségért, remélem, lesznek még jó híreim. Most kicsit bizakodóbb vagyok, mint tegnap délelőtt! (A fürdetésről egyelőre letettünk, majd ha kicsit jobban lesz.)
Ja, én is erre gondolok, hogy zavar lehet a szaglásával-ízlelésével a baleset kapcsán. És ugye a vizezett tejnek (pláne a mai bolti "műtejeknek") nincs önmagában se erős íze-illata, zamata. Ezért próbálnék meg olyat, aminek van, mondjuk a marhahúsleves-kockából csinált leves ilyen dolog. (a csirke jóval kevésbé, az sokkal semlegesebb aromájú). Vagy ilyen, ha egy kis májat főzöl meg levesnek...
Reggel megpróbáltam a vizet tejjel higítani, hátha az jobban megy (azt nagyon szereti egyébként), de az is hidegen hagyja. Arra is gyanakszom, hogy talán szagokat sem érez ... azért nem akar elfogadni semmit.
Köszi, de ugyanígy próbáltuk - igen, két ember kell hozzá -, csak a dagadt nyelv miatt nehéz a fecskendő végét annyira betolni, hogy ne kívül csurogjon le a víz. Ráadásul küzd rendesen és rángatja a fejét ...
Próbál nyelni szerencsétlen, de mivel mind az állkapcsa, mind a szájpadlása törött és emiatt, gondolom fájdalmasan dagadt az is, ezért jórészt csak küszködik.
Felveszed a macskát, fogod a fecskendőt (bár lehet, hogy ez inkább két emberes mutatvány, az egyik fogja a macskát a másik a fecskendőt), felemeled a macsek fejét, és a fogsora külső részére, a pofazacskójába fecskendezel egy kortynyi (2-3 ml) folyadékot. Akkor a fogak között spontán becsurgó folyadékot jó esetben félrenyelni sem fogja, hanem kiváltódik a nyelési reflex, és simán lenyeli. Akkor jöhet a következő 2-3 ml... sacckb olyan 20-30 ml-t kellene egy alkalommal, és naponta 3-4x
Tegnap késő délután hazajött az amúgy kijáró kandúrunk borzalmas állapotban! Elvittük azonnal állatorvoshoz, a diagnózis: az alsó állkapcsa középen hosszában eltörött, ugyanígy a felső szájpadlása is, a nyelve szinte kettészakadt. Megműtötte a doki (összedrótozta az állkapcsát, összevarrta a nyelvét, és a szájpadlását, kapott antibiotikumot, fájadalomcsillapítót.).
Azt mondta a doki, az egyetlen tennivalónk, hogy itassuk. Adott egy fecskendőt hozzá.
Sajnos, hiába próbálkozunk, nem nagyon sikerül. Keresi amúgy az enni-innivalót, de lefetyelni a dagadt, sérült nyelve miatt nem tud.
Ha valaki tanácsot tudna adni, hogyan nyúljunk hozzá, vagy milyen módon tudnánk folyadákhoz juttatni, nagyon hálás lennék!
Seretjük ezt a büdös dögöt, már hat éve megvan, ez a második súlyos balesete, az elsőből felépült, szeretnénk, ha most is sikerülne!
Látatlanban kicsit nehéz árat mondani, de biztos vagyok benne, hogy 20-25 ezer közé esne az ár. Ebben a szokásos módon minden bnne van, egész a varratszedésig. Remélem tudtam segíteni a döntésben.
bocs,hogy a macskas topikban,de annakidejen te ivartalanitottad a macskamat,aki azota sajnos elpusztult...Most egy keverek kutyaval rendelkezem,es eljott az ideje az o ivartalanitasanak is.Egy labrador keverek kutyarol lenne szo,szuka es olyan 22 kilo korul van.Talan mar nagyon nem is fog noni,mert 9 honapos es lassan 1 honapja tulvan az elso tuzelesen...Segitenel egy osszahasonlitast tenni,hogy nalad mennyibe kerulne az o mutetje? Ahova most jarunk vele,ott 30 korul mondtak es kicsit sokallom..
Nálunk is van némi gyarapodás. Amikor hozzánk került, kis nyalka cicus volt, most, ha kap egy szurit, utána egy-két hétig a kajástányért is megenné, majd lassan visszaáll a normális táplálkozásra.
Legközelebbi alkalommal most már biztos, hogy rákérdezek a vérvételre.
Remélem, hogy a Te cicusod is még sokáig jól viseli a kezeléseket.
szia, az egyik cicám több, mint 3 éve van hasonló helyzetben, de nála gyakoribbak a tünetek. ő másfél-kéthavonta szokott szurit kapni, kicsit "megnőtt" tőle, de köszöni szépen, ettől eltekintve, nagyon jól van, augusztusban lesz 11 éves. mi kb. félévente szoktunk vérvételre menni és anno mi is voltunk mindenféle vizsgálaton (szívultrahang, röntgen, stb.)