Az MP500 n tényleg csak 1bárt tud, utánanéztem. Nem akarok beleszólni, de lehet jobban jársz ha túladsz rajta, s nézel más megoldást a problémádra. Pl. 4 ütemű motoros szivornyát.
Köszi lalibátyó a tanácsot , esetleg mennyibe kerülne a szivattyú? És még lenne egy kérdésem mindenkihez.
megakadtunk a fúrássaL(ÖBLÍTÉSES TECHNOLÓGIA)cc.5 m.-ig jutottunk, ezalatt motorcsere ill. hajtóműjavítás is volt a fúrógépünkön...szóval rengeteget tanultunk...
Úgy jártunk , hogy ezen a mélységen kavicsba értünk, a mi fúrófejeink csak az iszapot homokot hozzák fel a szivattyú segitségével.. nem tudom hogy mennyünk tovább. valaki írna nekem csőben való fúrásról? És akkor hogy termeljük k ia kavicsot? Vagy esetleg más fúrófej kéne?
Van kölcsönben nálunk 10m szárral egy száraz fúró.Esetleg hajtsuk le azt és utána menjünk neki a vizes géppel? És találhatunk még mélyebben is kavicsos réteget?
Ez sok kérdés egyszerre, ha valaki tud, lszi. segítsen.
Örülök nagyon a Te válaszodnak is. Neked van a BP10-ed. Az azért jó nagy szivattyú. Nekem mint írtam, 2.4 m3 vízből kb.: fél kávéskanálnyi nagyon finom homok gyűlik össze. De a víz nem opálos, hanem szép tiszta. Nálad ez az arány milyen ? Szerinted az én homokom soknak számít ?
A szórófejeknek biztos nem használna. Nekem olyan szűrőm van, aminek az alján van egy leeresztő csap. Még nem próbáltam, de lehet, hogy át lehetne mosni az ilyet úgy, hogy a leeresztő csap helyére, vagy után egy mágnesszelepet tenni és időnként nyitott mágnesszeleppel vizet nyomatni a rendszerbe (persze ilyenkor az öntözőrendszer mágnesszelepei zárva lennének).
Kedves topik társak! Nem tudja valaki véletlenül tomos mp500 n-re fel lehet-e rakni az mp2-es szivattyúházat mert vettem egy mp500n-t de most szembesültem vele hogy ez csak 1 bárt tud de az 500 litert talán. Most vagy tökön lövöm magam vagy eladom ha nem lehet cserélni rajta.
Köszi a gyors választ. Kecskebékát valóban nem fog beszívni (csőkút). A locsoláshoz (nyitott tömlővéggel) , valóban nem kell szűrő, de néha szórófej is rá van csatlakoztatva, és hidrofor is van a szivattyú mögött, ami azért nem lenne jó, ha feltelne homokkal. Másoknak mi a véleménye/tapasztalata, sok lehet ez a homok ? Nagyon érdekelne a meglátásotok ez ügyben .
Segítséget szeretnék kérni. D63-as PVC csővel fúrok, 190mm-es átmérőjű lyukat. Mikor vettem ki a fúrás végén a fúrószárat + fejet voltak olyan részek amikor alig akart feljönni. Ekkor "letoltam majd újra felhúztam" technikával azért ki lehetett venni. Ahogy húztam felfelé, volt olyan rész ahol könnyen jött, s hol olyan ahol nehezen. Mintha a lyuk falán lévő anyag (gondolom agyag volt, mert agyagos a terület) fogta volna meg. Iszapsűrítő anyagot (pl. bentonit, tapétaragasztó) nem használtam. Mi ez a vmi ami gátolja a szár felhúzását és a béléscső letevését? Ti találkoztatok már ilyennel? Hogy lehet megszüntetni vagy kiküszöbölni az ilyet?
A fej három élű, s elég magasak a rajta lévő lemezek (Kb. 350-400mm).
Nagyon amatőr szinten kutat fúrok. 50es PVC cső végébe fabrikáltam egy kb. 50-es átmérőjű állványcsőből egy farkas fogazatú fúrófejet. Hálózati víznyomással rácsatlakoztam az 50-es cső végére, és ilyen módon mosattam a talajt, és így jutottam el kb. 11m-ig. A gondom az, hogy megszorult a cső, és nem tudok lejjebb jutni. Lehet, hogy ilyen mélységnél már víz van, vagy beiszapolódott a cső vége, mikor a következő 2m-es csövet rácsatlakoztattam? Segítsetek! Előre is köszönöm…
"Ez már profi gép! Vedd meg a szomszédoddal! 150,000 Kútfúró berendezés eladó! Használt állapotba van, de tökéletesen, működik. Ha megfúrod a saját és a szomszéd kútját, már ingyen van neked. A berendezés száraz furást végez egy spirál csigával. 40 méter méhségi is lehet vele fúrni. A berendezés három személy irányítja. Az első tizenkét métert 4 óra alatt lehet érni! Se hidrolika, se villanymotor, se vizes gödör nem kel hozzá! Csak három négyzetméter!A berendezést műkötetését bemutatom, és mindjárt kipróbáljuk. 16centiméter átmérőjű lukat fúr. Ebbe 12.5 centiméteres PVC csővel lesz bélelve, A berendezést egyszerre személy gépkocsi tetején, lehet szállítani Tisztelettel Morvai János Bóly E: mail mozerhans@freemai.hu telefon 06 69 368707"
És egy kép a sok közül:
De ha nem kell sem hidrolika sem villanymotor akkor az a kapcsoló meg a tescós hosszabító micsinál kéremszépen?
Sajnálom hogy csak most írtam, mostanában hosszabban nem olvasgattam végig. Ezek szerint más is alátámasztotta az infót. De végülis 10 mély kút után egy csere nem a világvége, pláne hogy nem egy ökör ára egy szimmering.
Na ez frankó pont ma vettem egy zsír új tomost kb 1 tank benzin volt kihasználva belőle. A hondám kerámia tömszelencés nem is volt vele gond egyébbként eladó ha valakit érdekel 74 gallon/perc a szállítása. Hát egyenlőre próbálkozom a tomossal egy öreg szakit kérdeztem aki tomossal fúrt és azt mondta 10 kút után cserélte a szimeringet benne de ő 60 métereseket fúrt.
Üdv. Bocsi de nem figyeltem hogy kérdeztél. Nem tudom hogy van megcsinálva a tömszelencém egy szaki csinálta nekem is és még eddíg nem borítottam szét hogy bele nézzek. De szerintem a szimeringes is tökéletes nem fog az olyan gyorsan szétmenni.
Sokat olvasgatom ezt a fórumot, rengeteget lehet itt tanulni tőletek. Azoktól is akik kutat fúrnak, és azoktól is akik furattak maguknak, tehát kúttulajdonosok, és megosztják a tapasztalataikat velünk. A helytelen szűrőzésről, és a „behomokolásról”, a szükségesnél nagyobb szivattyú használatáról (már ennek veszélyeiről) sokat írtatok, és ezeket a hsz.-at el is olvastam. De lenne egy kérdésem. Mi számít homokolásnak ? Konkrétan : a fúrt kút elkészülése (és tisztítása után) 60l/perc (3.6 m3/h) hozammal szivattuk kb 10 órán keresztül. A nyugalmi vízszint (10m) ekkor leesett 8 méterre, és végig ezt a szintet tartotta. A víz szép kristálytiszta. A jelenleg letelepített szivattyú 40l/perc (2.4 m3/h) mennyiséget vesz ki a kútból. A szivattyú után van egy Elpumps cf-1b filter beépítve, amiben egy órai locsolás után (2.4 m3) kb.: fél kávéskanálnyi nagyon finom homok gyűlik össze. Ezért mindennapos locsolások esetén viszonylag sűrűn kell tisztítani a szűrőt. (sajna csak 1 literes) Szerintetek ez elfogadható, és ezzel együtt kell élni, vagy ez is sok ? (utálom a sok tisztítgatást) Nagyon érdekelne a véleményetek. Előre is köszönöm
Szivattyúd már van fúrj hozzá kutat is, az 5000L úgy értendő hogy egy vödörből átnyomod egy másikba, tehát nem emel, és nem szív mélyről, persze ha 5/4" -os a szivattyú olyan csövön.
Nekem a 90L -es szivattyúm 1" helyett 3/4" -os csövön 60L ha teszek rá állítható spriccelő fúvókát még 15L -re is lemehet.
Engem is érdekelne a tömbszelencés megoldás ,egy pár hozászolásal ezelöt irtam eröl én is hogy nem szimeringes hanem tömbszelencés megoldásos mosófejt kellene csinálni de egyből le hurrogták hogy az nem jó,szerintem meg tökéletesebb megoldás mert nem eszi a szimeringet meg evvel a módszerrel!!. robokuty a 3299 hsz érdeklődtem valami után nem figyelted vagy nem is akartál válaszolni????? :-)) Fontos lenne a segítséged hid el :-((
Mikor kerestem szivattyút akkor a Tomost nem ajánlották, mert a tömítése nem bírja sokáig. Régi konstrukció, az új kerámia betétes tömbszelencék az igaziak.
Hali Eddig kézzel fúrtam én is most állok neki komplett fúróberendezést csinálni a 3204 hozzászólást nézd meg kiindulási alapnak nagyon jó. Elektromos csörlőt lehet kézivel is helyettesíteni ez nagyba csökkenti a költséget most vettem 5500 forintért egy 900 kilós drótköteles csörlőt. Én a cső végéről táplálom a vizet egy tömszelencével.
Sziasztok!
Hol lehet képeket találni olyan fúrófejről, ami a kőpadot is átviszi?
Gondolom vídia lapkákat kell beleforrasztatni, de jó lenne látni, hogy milyen formájú fej boldogul legjobban a köves, sziklás talajjal.
Nálunk kb. 28 méternél a vízszint (kiindulva a szomszéd fúrt kútjából) és gondolom 50-60 métert le kellene fúrni, hogy elég vízhozama legyen.
Köszönöm előre is
Üdv mindenkinek! Egy kis segítség kellene fúrt kút ügyben. A gondom az, hogy van nekem egy 27m-es fúrt kútam ami 40-es PVC csövel mentek le. A kút már 15év körüli. Vízhozammal nincs baj mindig van benne víz soha nem fogy ki. Volt nekem egy Káma-10-es szivattyúm, ami évekig szolgált. Ez a szivattyú bedöglött(szimering lapát stb.) Kölcsön kaptam egy önfelszívós valami Nonema szivattyút 600W-os volt és azzal használtam a kútat. Elég gyengén nyomott a kámához képest, de rátudtam, hogy kicsi és ennyit tud. Most vettem egy Fehérgyarmati JPV-1500-as szívattyút és ráraktam a kútra stopperral mértem kb 20-22 litert nyom percenként. Én keveslem. 5000l/óra van a szivattyúra írva számolgattam és a fúrott kútamból olyan 40-45litert kellene tudnia. A káma 27-28 litert tudott. Azért döntöttem a JPV szívattyú mellett mert egy ismerősőmnek tavaly fúrtak kútat( neki valami visszacsapószelepes fejet raktak) és neki ugyanilyen van csak 1300-as és elég jól nyomta a 30méteres kútból. Én arra gondolok ahol kettéágazik a kút kb 1,5m mélyen ott a golyó alatt kicsi a lyuk és nem jön fel elég víz rajta. Vagyis nagy a szivattyú a kúthoz. Ha kicserélném a visszacsapószelepes kútfejre fog változni valami? Vagy mit tanácsoltok? Segítségeteket előre is köszönöm. Esetleg Szabolcsból van itt valaki?