AF nem jobb, de a rázkódásmentesítés tényleg hamarabb bekapcsol. És végülis ezt írták :) Utolsó igazán nagyon fontos firmware frissítés még DS-en volt, mikor egyszercsak képes lett SDHC kártyát kezelni és lehetett váltani AFS és AFC mód között, az tényleg nagy ugrás volt.
Asszongya profi fotós ismerősöm (aki az én frissitésemet csinálta, mert én is tehetségtelen vagyok hozzá), hogy az auto wb nagyon jó lett... De hát raw-ban az kit érdekel, azt meg nem vettem észre, hogy az AF jobb lett volna, pedig annak örülnék
(Egyébként tényleg nem létkérdés, én meg szoktam várni, hogy lemerüljön az aksim, s a feltöltés után csinálom meg. És igazán egyik frissítés sem olyan volt, ami nélkül ne tudtam volna élni.)
Ja mégegy, minimális angoltudás szerintem nem csak ehhez nem árt (ez nem tudom jó vagy rossz-e, meg nem ellened szól, csak a globalizált világban elég sok helyen kell az angol).
Hát az én szivem is gyorsabban ver firmware frissítés alatt, de meg szoktam csinálni.
Nem angy durranások a javítások, de rontani nem rontanak, s van olyan szituáció, mikor javítanak.
A menet meg nem bonyolult, letöltöd a firmware-t, elindítod, csinál egy txt-t és egy bin-t, a bin-t bemásolod a fényképezőgép gyökérkönyvtárába (DCIM mellé), ha paranoiás vagy fc-vel vagy egyéb fájlhasonlítóval megnézed, azonos-e a gépeden lévővel (ez inkább noname SD kártyák esetén fontosabb).
Frissen feltöltött elemmel elindítod a gépet, indulás közben lenyomod a MENU gombot (folyamatosan, ha jól emlékszem), feljön egy kérdés, hogy az 1.0 firmware-d biztosan le akarod-e cserélni 1.03-ra. Igen, utána kb. 1 percig ügyködik, majd kiírja, hogy COMPLETED, s folyamatosan villog a led, ami amúgy a kártyára írást jelzi.
A kártyáról letörlöd a firmware-t (fontos, egyébként furcsa dolgokat csinál) és ennyi.
Leírni hosszabb és bonyolultabb, mint csinálni. De ha nem bízol benne, szerintem Camera Kft-ék csinálnak ilyet, nem tudom, ingyen-e.
Föladom a fetöltéseket, ez ma nem megy. De ha beütöd a Goole-be "pentax k20d firmware update"-t, az első találat az lesz, amit keresel (de sajnos csak angolul van)
Az általam nóném-nek nevezett DCWatch-ot már korábban megkövettem, (ennek a tudatlanságom az oka), amit írsz a Photozone-ról, arról én még nem olvastam, ami megint alulinformáltságot jelez (sorry), máskor inkább hallgatok, így bölcsebb maradok
Csak megjegyzésként: a DCWatch azért nem éppen gagyi, a photozone pedig, ha jól tudom felhasználóktól kapja kölcsön az obikat (legalább is volt kint olyan kérés, hogy aki tudja segítse a tesztelést).
Én flickr-en nézegettem képeket, s az alapján döntöttem annó a Tamron mellett, de akkor még nem volt Pentax. (A tesztek akkor is hol ezt hozták ki győztesnek, hol azt. Ebben főleg azok a tesztek tetszenek, amik pl. DSLR-nél a gyorsaságot tesztelik...)
Én sem gondolom, hogy ugyanolyan jó lenne, azért linkeltem a DCWatch tesztjét, mert itt láttam, hogy konkrétan a Sigma 70-300-zal hasonlítják össze a 55-300-at. Abban egyet értek, hogy nem elég egy objektívet letesztelni, de lehet, hogy hiába tesztelnek 5 példányt, van rá egy kicsi esély, hogy mindegyik rossz vagy éppen jó. A Pentax Lens Review-t eddig nem ismertem, most nézem, ott tényleg jobbnak értékelik.